Torstai 21.2.2019

Mitä valinnanvapaus tekee pk-yrityksille? Raportti: Ajaa isoihin päätöksiin – 3 vaihtoehtoa

Jaa artikkeli:
Luotu: 
11.4.2018 11:04
  • Kuva: Colourbox
    Kuva
|

Uusien sote-keskusten on saatava vähintään noin 3 000 asiakasta, jotta niiden toiminta olisi kannattavaa. Valinnanvapausuudistus ajaa pk-yrittäjät ”merkittävien päätösten” eteen, arvioidaan Sitran ja työ- ja elinkeinoministeriön (TEM) tilaamassa tuoreessa selvityksessä pk-yritysten asemasta sote-uudistuksessa.

Accenturen toteuttamassa selvityksessä arvioidaan, että sote-keskuksen liikevaihdon tulee laskennallisesti olla noin 600 000 euroa, jotta saadut korvaukset riittävät kattamaan toiminnan kustannukset. Laskelmat on tehty lähtöoletuksella, että sote-keskukset tarvitsisivat kahden lääkärin ja kahden hoitajan työpanosta. Näin palveluiden tuotantovarmuuden arvioidaan olevan turvattu eri tilanteissa.

Soten valinnanvapauden on arvosteltu suosivan suuria yrityksiä. Valinnanvapaus tarkoittaa, että jatkossa suomalainen voi valita, käyttääkö hän yksityisen vai julkisen sote-keskuksen palveluita. Sote-keskukset ovat käytännössä terveysasemia, joista saa myös sosiaalihuollon palveluita. Lisäksi maakunnat päättävät, mihin palveluihin voidaan ohjata asiakassetelillä. Paljon palveluita tarvitseva henkilö voi saada myös henkilökohtaisen budjetin, jota voi käyttää oman asiakassuunnitelman mukaisiin palveluihin.

Kun sote-keskusten palveluvalikoima on laaja ja maakunnat valitsevat niiden tuotettavaksi vielä erikoissairaanhoidon palveluita, on pienten ja keskisuurten sote-yritysten mahdollisuuksia päästä kilpailemaan uusille markkinoille kritisoitu heikoiksi.

Accenturen raportissa myönnetään, että keskuksen perustaminen ”edellyttää merkittäviä investointeja” ja että toiminnan ”alkuvaihe on todennäköisesti tappiollista”. Hankalinta pk-yritysten kannalta on kuitenkin sosiaalihuollon tuominen sote-keskuksiin.

–Suurimpana haasteena on sosiaaliohjausta tekevä resurssi, jonka edellytetään olevan palvelussuhteessa sote-keskukseen, mikä haittaa erilaisten keskitettyjen resurssipoolien hyödyntämistä, raportti toteaa.

Sote-keskusten mahdollisuuksiksi listataan lisämyynti, jota sote-keskukset voivat tarjota julkisten palveluvalikoiman ohella asiakkailleen. Tässäkin suurten yritysten asema on parempi sillä niillä ”on mahdollisuus lisämyyntiin ohjaamalla asiakkaita omiin palveluihinsa”.

Selvityksessä kuitenkin todetaan, että ratkaisevaa pk-yritysten menestyksen kannalta on nyt perustettavien maakuntien tekemät ratkaisut. Päätöksenteon valinnanvapauden suhteen tulisi olla mahdollisimman läpinäkyvää alkuvaiheen raskaiden investointien vuoksi.

–Tuottajien on kannattavinta aloittaa erityisesti sote-keskustoiminta aikaisessa vaiheessa, mutta

valmistautumista on haastavaa aloittaa ennen kuin tulevaa mallia voidaan ennakoida riittävän hyvin, raportti toteaa.

Asiakassetelillä tarjottavien palveluiden kohdalla merkittävää pk-yritysten kannalta on, miten palvelutuotantoa säädellään ja miten seteli hinnoitellaan.

Accenturen raportti arvioikin, että pk-yrittäjillä on edessään pian isoja päätöksiä, sillä ensimmäiset pilotit valinnanvapaudesta käynnistyvät jo tänä vuonna ja maakunnissa siirrytään valinnanvapauteen 2­–3 vuoden kuluessa.

–Pk-yrittäjät ovat siten merkittävien päätösten edessä 1) investoidako aikaa ja rahaa muutokseen, 2) jatkaako nykyistä liiketoimintaa mahdollisimman pitkään tai 3) lopettaako tai myydä liiketoiminta, raportti listaa pk-yrittäjien vaihtoehdot.

Accenturen raportti arvioi myös, että aktiivisesti pienempien yritysten toimintaa hankkineiden suuryritysten ostot tulevat jatkumaan.

–Kannattavasti ja uudenlaisilla toimintamalleilla toimivat pk-yritykset edistävät markkinoiden tehokkuutta ja innovaatioita. Näille yrityksille avautuu mahdollisuuksia kasvuun yritysjärjestelyiden myötä, raportti toteaa.

Yritykset: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Harri Tapani

"Soten valinnanvapauden on arvosteltu suosivan suuria yrityksiä..."

Asia on kyllä aivan selvä ja esimerkit vaikkapa briteistä kertovat siitä tai kertovat jo aika sitten kuten Taloussanomat jo aiemmin kertoi:

"Pitkään rummutettu kunnallisten palvelujen ulkoistaminen on tuomassa Britannian kunnille odotettujen säästöjen sijasta jättilaskun."

Löytyy aiemmasta uutiskeskustelusta: kutwenmyös:

"Lähinnä naiivia ja jopa absurdia ajatella, että pienyrittäjät hyötyisivät tästä sote/maakuntahässäkästä muutoin kuin myymällä firmansa isoille yrittäjille, se homma tajuttiin jo parikymmentä vuotta sitten enemmän asiita seuranneiden joukossa."

https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/243077-suomen-yrittajat-vastaa-elina-le...

Esimerkinomaisesti jo 2007 hankitalain surauksena ja jälkeen vammaisille asimispalveluja tuottavat pienyritykset kuolivat suht' koht nopesti pois ja isot yritykset alkoivat pyörittää niitä ostellen ensin muutaman toimivan pikkuyrittäjän yrityksen pois mistä syntyi jonkin verran uusia miljonäärejä maahan. Asia on ihan tutkittukin ja löytyy linkki kuvaukseen ja tutkimukseen täältä Uuden Suomen sivuiltakin:

https://www.uusisuomi.fi/comment/783197#comment-783197