Maanantai 17.6.2019

”Todella iso asia yrittäjille – Nyt voi irtisanoa henkilön joka ei sovi yritykseen”

Luotu: 
12.4.2018 14:01
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    Harri Jaskari.
|

Hallituspuolue kokoomuksen kansanedustaja Harri Jaskari uskoo, että hallituksen kehysriihen päätös irtisanomisten helpottamisesta alle 21 työntekijän yrityksissä on merkittävä asia pienille yrityksille.

– Nyt otettiin hallituksen kehysriihessä tärkeitä askelia kohti positiivista yrittäjyys-yhteiskuntaa. On todella iso asia 270 000 yrittäjälle, että alle 20 henkilöä työllistävissä yrityksissä voidaan henkilöperusteisesti myös irtisanoa sellainen henkilö, joka ei kerta kaikkiaan sovellu kyseiseen yritykseen. Joskus kemiat eivät vaan kerta kaikkiaan pelaa yhteen, Jaskari kirjoittaa Puheenvuoron blogissaan.

Suomen noin 280 000 yrityksestä valtaosa on alle 10 hengen yrityksiä. Hallitus uskoo, että yksilöperusteisen irtisanomisen helpottaminen pienentää epäonnistuneen rekrytoinnin riskiä ja siten rohkaisee pienyrityksiä työllistämään. Lue lisää: Hallitus lisää työnantajien valtaa – irtisanominen helpottuu

– Kaikki me olemme olleet töissä sellaisissa työpaikoissa, jossa on yksi kaveri, jolle ei vaan työ maistu ja joka vielä yrittää heikentää työilmapiiriä. Nykyisin yrittäjän on pakko yrittää jaksaa, koska irtisanomisia pystyy tekemään tuotannollis-taloudellisista syistä. Isoissa firmoissa voidaan kaveri siirtää jonnekin toiselle osastolle, mutta muutaman hengen yrityksissä se on mahdottomuus, Jaskari kirjoittaa.

– Nyt on totta kai myös yrittäjillä näytön paikka. Ennen teiden mahdollisia eroamisia on kaikkien aina katsottava peiliin. Monta kertaa yhden sormen osoitettua kohti kiistakumppania, kolme sormea osoittaa itseään. Toivon että tämän jouston ansiosta yhä useampi löytää töitä, koska riski uuden ihmisen palkkaamisesta pienenee huomattavasti.

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
 Harri Jaskari
Harri Jaskari
Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Niko Kaistakorpi

Vaikkapa tuolta voi lukea, että nykyäänkin on aika monista syistä mahdollista irtisanoa. Ensin on tarpeen varoittaa työntekijää ja antaa mahdollisuus korjata toimintaansa. Sen jälkeen moninaisista syistä on henkilön toimintaan tai toimimattomuuteen perustuva irtisanominen ihan mahdollista.

https://www.työsopimuslaki.fi/tietoa/irtisanominen/

Irtisanominen on mahdollista mm työvelvoitteen laiminlyönnin, huolimattomuuden, puutteellisen ammattitaidon, sopimattoman käytöksen, luvattomien poissaolojen, luottamuspulan tai alkoholin käytön johdosta. Keinoja kyllä on kunhan osoittaa asian riittävällä tavalla.

Henkilöstä johtuva irtisanominen ei muodosta mitään takaisinottovelvoitetta vaan tilalle voidaan palkata joku toinen.

Lopullinen lain tai asetuksen teksti näyttänee millainen tästä tulee. Työntekijöiden turvattomuus lisääntyy eikä se ainakaan tavoiteltuja työn perässä muuttamisia edistä. Koeaikahan on nykyään max 6kk, jona aikana voi suoraan irtisanoa. Pienille yrityksille tulee nyt kevennetyt perusteet myös sen jälkeen. Veikkaan että melkoinen kynnys alkaa olla vaikkapa myydä kotinsa ja muuttaa toiselle paikkakunnalle pienyrityksen tarjoaman työn perässä.

Turvattomuus lisääntyy - ja se on tutkitusti tärkein työhyvinvointiin vaikuttava tekijä ja sen lisääntyminen kyllä vaikuttaa myös työsuoritteisiin sekä sitoutumiseen yritykseen. Kenties pelolla johtaminenkin kääntyy jälleen nousuun?

Harri Salonen

Näiden kaikkien pitää olla toistuvia ja työnantajan pitää näyttää ne toteen.

Mielestäni 20 on vielä siitä mukava koko, että sitten yrittäjän riskiä pienennetään hankkia niitä ensimmäisiä työntekijöitä.

--

Mutta tämä pitäisi ehdottomasti saada myös julkishallinnon työpaikkoihin. Erään kunnan lastensuojeluun on pesiytynyt selvästi virkaansa sopimattomia henkilöitä ja heitä ei saa pois , vaikka kaikki alaiset irtisanoutuvat..

--

ja sivuhuomautuksena: kuka tuota naisenhakkaajaa kävi äänestämässä?

Veijo Murtomäki

Jos Jaskari on onnellinen, niin on todella syytä isoon huoleen. Niin kuin irtisanominen olisi ollut ongelma yrityksille koskaan viime vuosina. Eiköhän tässä häämötä mahdollisuus irtisanomisten mielivaltaisuuteen ja mahdollisuuteen pitää vanhoja työntekijöitä ja palkata uusia työntekijöitä aiempaa huonoimmilla työehdoilla ja palkkauksilla. Kokoomuksen märkä uni on lähes aina työntekijöiden painajaisuni.

Harri Tapani

Kyse oli kokoomuksen ja kepun ideologiasta, sitä ei todellisuus saa häiritä kun ajetaan ideologisia asioita eteenpäin, väliin laittavat jopa korvatulpat päähän että todellisuus ei häiritse päätettyjä asioita.

Aikoinaan yksi kokoomuslainen levitteli Amerikoista kopioitua "Suuri kaalihuijaus" juttua...

https://fi.wikipedia.org/wiki/Suuri_kaalihuijaus

...netissä, siinä valehdeltiin estoitta byrokratian määrästä USA:ssa, se sitten kopioitiin Suomeen ja levitettiin netissä suomalaisen byrokratiana, koomisinta oli, että muutamat politiikotkin menivät oikeasti uskomaan siihen, yksi jopa ministerinä ollut, Ko. ex-ministeri täällä US-bogissa kertoi että uskoo tuota kokoomuslaista huuhaajutun levittäjää aivan oikeasti, juttu löytynee vieläkin täältä blogistanista. Sillä tavalla politiikka tehdään :P

Jukka Mattsson

Onko syytä iloita jos yritykset, jotka eivät vaan mitenkään halua noudattaa lakia tai orjuuttavat, kiusaavat työntekijöitään voivat potkia vaikka kaikki työntekijänsä pihalle kun heistä on ensin mehut on otettu irti ja työntekijä on ajettu henkisesti loppuun?

Uutta suoleen kun vanha kuolee.

Harri Tapani

Niinpä, mutta sitä saa, mitä äänestää, äänestämättä jättäneitten mielipiteitä ei huomoida/lasketa tai edes oteta vakavasti. Nyt on näin äänestetty...ja luultavsti suomalaiset äänestää samaan tapaan ensi vaaleisskin :P

Harri Tapani

Aina sen on voinut sanoa jo koeajalla ihan ilman mitään syytäkin...Mikä siis muuttui?

"Joskus kemiat eivät vaan kerta kaikkiaan pelaa yhteen, Jaskari kirjoittaa "

Noinhan se on aina ollut ja lopputilejä jaeltu kun yrittäjällä on ollut huono päivä sitten on "kilahtanut" yms. ei siinä sen kummenpaa ole tarvittu, ongelmaksi homma menee lähinnä duunarin kohdalla, että siellä paukkuu karenssit heti kättelyssä, vaikka duunarissa ei mitään vikaa olisi ollutkaan ja olisi tehnyt hommansa kunnolla. On näitä nähty useampiakin tapauksia ihan läheltä.

Markku Koivisto

Hassua, mutta oma kokemukseni on juuri se, että henkilöstön kasvaessa kohti kahtakymmentä todennäköisyys että joukkoon tulee yksi känkkäränkkä kasvaa melkeimpä eksponentiaalisesti.
Tähän asti, jos ammattiyhdistykseen kuuluvaa työntekijää (omasta syystään) on yritetty irtisanoa, on liiton juristilta tullut haaste oikeuteen. Mitäs arvelette, onko pienyrittäjällä resursseja lähteä sinne riitelemään. Jos ei työyhteisön henki ole kyseisen henkilön takia jo valmiiksi pilalla, on se taatusti sitä hänen juridisen avun turvin voittaessaan asiansa. Tietenkin asiasta voi selvitä maksamalla melkoisia irtisanomiskorvauksia. Siinäpä teille tätä irtisanomisen helppoutta ihasteltavaksi.

Harri Kota-aho

Onhan tämä ihan täyttä sontaa. Entisenä yrittäjänä ihmettelen kyllä miksi ns.koeaikana ei yrittäjä näe sopiiko henkilö työhön. Koeaika 6kk miten tyhmä voi olla,että siinä ajassa ei näe henkilön sopivuutta työhön. Hävettää tämä holhoaminen ihan kuin jollain lailla parennettaisiin työllisyyttä. Nythän ollaan rakentamassa systeemiä alle 30v:lle kolme kk:tta ,jos ei toimi,niin häivy tosi kannustavaa.

Reijo Heikkilä

Koeaikaa pidennetään siksi, kun koeaika jos on esim, 2 vuotta, siinä ajassa ahne yrittäjä saa lompakkoonsa tukevuutta kun hän on pitänyt mahdollisimman kauan palkattomia orjia. Jos orjat on vaikka 6 kuukautta työopissa, ahne yrittäjä ehtii lypsää pitemmän aikaa ja tienata, ja taas joutuu ottamaan uuden orjan jos ei naamari miellytä. Siksi koeaika on nyt pitkä, siinä ajassa ehtii yrittäjä saada enemmän hyötyä palkattomasta orjasta. Tämä on tekosyy, että oppiaikaa pitää saada pitemmäksi. Höpö höpö. Älkää lähtekö jos koeaika on 4 kk, pitempi.

Ensio Jauhiainen

lisää monikulttuuria ei vaan minun naapuriin
Humanitaarista maahanmuuttopolitiikkaa pitäisi alkaa verottamaan erikseen, kuten kirkollisveroa.
Eli ainoastaan he, jotka kannattavat humanitaarisen maahanmuuton jatkamista, maksaisivat siitä, ja humanitaariseen maahanmuuttoon käytettäisiin vain sen verran rahaa kuin tuolla erillisellä verotuksella tienattaisiin, joten humanitaaristen syiden vuoksi maahan tulleiden määrä olisi verrannollinen siihen, paljonko resursseja on heitä kotouttaa ja elättää täällä. Humanitaarinen maahanmuutto vähenisi jo sillä, että iso osa suomalaisista ei olisi valmis maksamaan erikseen siitä, että tänne tulee muslimimiehiä hillumaan, mutta uskoakseni tämä systeemi lopulta johtaisi siihen, että humanitaarinen maahanmuutto loppuisi kokonaan, jos tähän toisi vielä yhden aspektin lisää.

Verotuksen lisäksi tulisi pitää kirjaa siitä, millä paikkakunnilla on eniten tämän erillisen veron maksajia, ja kaikki humanitaarisin syin maahan tulleet sijoitettaisiin näihin paikkakuntiin ilman mahdollisuutta muuttaa yhteiskunnan tuella näiltä alueilta pois. (Omalla rahalla, kuten palkalla toki voisi muuttaa minne haluavat.)

Eli tästä eteenpäin ns. suvaitsevaiset ihmiset sekä maksaisi humanitaarisen maahanmuuton kustannukset, että kärsisivät itse humanitaarisen maahanmuuton sosiaaliset ongelmat. Tätä he eivät jaksaisi kauaa tehdä.

Ympäri Eurooppaa on havaittu, että juuri ns. suvaitsevaiset ovat ensimmäisiä, jotka muuttavat maahanmuuton pilaamilta alueilta pois. On ylipäänsä tutkittu, että kun vasta 3% asuinalueen asukkaista on maahanmuuttajia, alkaa monet muuttamaan alueelta pois. Näistä muuttajista iso osa on ns. suvaitsevaisia. Ympäri Eurooppaa kaikkein valkoisimmilla alueilla asuu eniten humanitaarisen maahanmuuton lujimmat kannattajat. Ruotsissa on esimerkiksi alueita, joissa valtaosa asukkaista on maahanmuuttajia, ja ainoat kantaruotsalaiset lähinnä vanhuksia, joilla ei ole resursseja muuttaa pois. Miksi suvaitsevaiset eivät muuta Ruotsissa noille alueille, kun kuitenkin kannatavat tuollaisten alueiden syntymistä? No eivät tietenkään muuta, koska he haluavat monikulttuuria kaikkialle muualle paitsi omaan naapuriinsa.

Tästä on olemassa myös suomalainen esimerkki: Kauniainen. On tutkittu, että kaikkein avointa ja löysintä maahanmuuttopolitiikkaa kannatetaan juuri Kauniaisissa. Siellä asuu koko Suomen ns. suvaitsevaisin väki. Sitten kun sinne meinattiin sijoittaa muutama turvapaikanhakija. (Kyse alle kymmenestä turviksesta.) Niin Kauniaisista lähti hirveä vastarinta ja älämölö, että heidän kaunis kaupunkinsa pilataan. Että niin. Tyypit siis henkeen ja vereen kannattaa löysää maahanmuuttopolitiikkaa, mutta vain niin kauan, kun maahanmuuttajia ei näy naapurissa.

Ja mikä parasta: Suvaitsevaiset eivät voisi syyttää tästä halllitusta, rasismia tai mitään muutakaan instituutiota, ilmiötä tai politiikkoa, vaan pelkästään sitä kaveria, joka näkyy, kun aamulla katsoo peiliin.

Harri Tapani

Joo, se taisi olla tämän turhan ja hyödyttömän lain ainoa seuraus, suut suppuun. Mutta todellisuudessa asia muuttu niin että puhutaan sitten sen pomon selän takana, pikkuhitlereistä ja sen sellaisista :P No pikkujoulut on ollut aika turha juttu jo aikaa sitten ja joutaisi mennä pois muodista jo pikku hiljaa.

Pomo ehkä kuulee asiat sitten joskus netistä tms. mediasta...

Ville Varjo

Asiassa on myös toinen ehkä hiukan yllättävänkin puolensa. Ne yritykset, joissa nytkin on jatkuvaa kitkaa työntekijöiden kanssa, saattavat kohta olla kokonaan ilman työntekijöitä ihmisten siirtyessä parempiin paikkoihin. Se on pelkästään hyvä asia!

Hannu Rautomäki

Suomessa siirryttiin raakaan amerikkalaiseen malliin, jossa potkuja jaellaan vapaasti, ja uusia työntekijöitä otetaan kun suurtyöttömyyden vuoksi tulijoita riittää.
Näin jatkuvan kilpailutuksen ansiosta työntekijöiden nöyryys ja kuuliaisuus lisääntyvät.

Antti Harkila

Yhden firman trukkikuski sähläsi trukkinsa kanssa ja epäonnekseen kaatoi trukin ja kalliin kuorman. Vahingot olivat aika isot. Kuski ajatteli että on pakko mennä kertomaan pomolle. Asian kuultuaan pomo sanoi: "Voi harmi kun tuo tapahtui viimeisenä työpäivänäsi!"

Reijo Heikkilä

20 henkilön firmoista voi vaihtaa palkattomiin orjiin jos pärstät ei miellytä. Näin on. On helpotettu 20 henkilön firmoja, että ne selviäisi ahdinkosta. Nyt ei ole palkanmaksuhuolia, voi kilauttaa TE, toimistoon ja kysellä, onko siellä sellaista ja sellaista työmiestä joka osaa tehdä nuo ja nuo työtehtävät. TE, tätit tähän, joo, onhan meillä sellaisia, laitanko heti, joo, laita vaan. Seikka on saletti.

jouko viitala

Tosiasia lienee tänään se, että hyvistä työntekijöistä on pulaa, eikä suinkaan ylitarjontaa.
Tarkoittaa sitä, että kunnollisen työntekijän paikka on varmenpi . 50 vuoden kokemuksella yrityselämästä voi sanoa, että pienellä yrityksellä kynnys irtisanomiseen on liiankin korkealla.
Ainakaan pieni yritys ei pysty toiminaan suojatyöpaikkana. Huono sopimaton työntekijä uhkaa koko yritystä ja muidenkin työpaikkoja.
Anderssonille voi sanoa, että yrittäjä ei irtisano naaman perusteella, ei ainakaan järkevä sellainen.
Työntekijä, joka ansaitsee palkkansa ja sopeutuu yrityksen toimintatapaan on hyvässä turvassa.
Suomalaisilla on p...runmoinen halu luoda ristiriitoja tähän maahan!

Reijo Heikkilä

Höpö höpö. AY, liikkeitä ollaan kovalla himolla ajamassa nurin. Paikallinen sopiminen, tule meille, en voi maksaa kuin 5 euroa tunnille. Naapurifirma on jo vähän edistyksekkäämpi. Meillä on kaikki palkattomia orjia. Ja ammatiliitot nurin.! Ahh, ja ostovoimaa löytyy......

Heikki Muttonen

Neljän kuukauden koeaikana ei varmaan pysty tekemään ihmisestä mitään havaintoja vaan kaikki epäsopivat onnistuvat näyttelemään ahkeraa ja sitten työnteko loppuu kuin seinään. Kokoomuslainen maailmankuva, avarakatseinen ja reilu!

Erkki Kelloniemi

Yrittäjänä kehotan kaikkia itseään kunnioittavia noudattamaan sääntöä; vittumaisille ja/tai perseaukisille yrittäjille ei pidä tehdä työtä - tehkööt itse. Nykyisin yksinyrittäjänä toimiminen on niin helppoa ettei toisen palkkarengiksi kannata huonoin ehdoin ryhtyä.

Reijo Heikkilä

Nyt eletään eu, mielisen kansan kulta aikaa. Palkattomus leviää kaikkialle, kyllä se tämä tietämätön kansa vielä oppii, kun menevät katsomaan saldoa, ja kun tili näyttää nollaa, oppivat viimeistään siinä vaiheessa tajuamaan mikä tämä vapaa markkinatalous EU, oli. EU, on kuin coloradokuoriainen, se tuhoaa kaiken. Se on kuin ruoste, pikkuhiljaa tuhoaa ja syövyttää kaiken.

Tapio Mäkeläinen

Rekrytointi on yrityksen tärkeimpiä juttuja. Jasksri tavallaan myöntää ammattitaidottomuuden tai välinpitämättömyyden kun potkujen antaminen onkin nyt niin tärkeää. Takaisinotto on nollattu ja koeaika pidennetty. Ennen kuin niistä saatiin mitään vaikuttavuusseurantaa, rynnättiin potkuhelpotukseen ja määräajan syyperudteen poistoon. Koska hommalle pantiin 20 nupin raja, luotiin toiset työmarkkinat.
Keskustelusta on ollut sivussa suuri ja epäterve vuokratyövoiman käyttö, jolla sääntöjä on kierretty tehokkaasti.
Palkkasin 2014 projektihenkilön, jonka piti sitten muuttaa Helsinkiin. Kysyin parin kk päästä mites muutto? Venyy , vastasi hän, pankkilainan saa vasta koeajan 4 kk päätyttyä. Nyt se voi olla 6 kk.
Saas sit nähdä meneekö nämä kaikki läpi?

Reijo Heikkilä

Kuka nyt rahaa tarvii. Palkattomia isäntiä ja emäntiä saa nyt te, toimistoista kilauttamalla. Ei kai kukaan nykyään enään palkkoja maksa, kun tekevät ilman palkkaa kaikki työt. Tässä taas teille tätä ihanaa eu,ta. Vapaata markkinataloutta. Ilman rahaakin taitaa pärjätä. On se tämä vapaa markkinatalous ihana asia. Palkattomuus leviää kaikkialle. Ammattiliitot nurin, ja potkuja miten miellyttää antaa. (EU)

Mikko Kangasoja

6 kuukauden aikana voi irtisanoa laakista ja jos senkin jälkeen niin haluaa, niin ottaa vuokratyövoimaa. Näin on ollut ja on edelleen. Jos eivät nuo kelpaa, kannattaa panostaa rekrytointiin. Kerralla oikein. Jos sekään ei onnistu, seuraa työntekijää, jotta tiedät minkä palkkasit.

Lain merkitys voi jäädä pieneksi. Jos yrittäjä marisee uuden työntekijän riskistä, ei ehkä hänen työstään ole riittäviä tuottoja tiedossa. Ehkä ei ole riskinottohalua kasvuun ylipäätään, sehän on tutkitusti tyypillinen piirre monissa yrittäjissä.

Pienet yritykset ovat siitä huonoja työnantajia, että niillä ei ole tarvetta suojella mainetta ja rekrytoinnista vastaa tj/omistaja. Niinpä rekrytointi ei ole niin ammattimaista ja valehtelu työnhakijalle on yleistä. Maine saa kärsiä, koska harva hakija tuntee firman ja harvoin uusia tekijöitä tarvitaan.

Nyt pikkufirmat laitetaan työntekijöiden silmissä vieläkin alempaan kastiin, kun edes toistainen sopimus ei tuo varmuutta. Isossa firmassa on ison firmat edut ja helposti isompi palkkakin.

Monien Kokoomus-poliitikoiden ongelma on wannabekapitalismi. Ei ymmärretä markkinataloutta, mutta luullaan ajettavan sitä eteenpäin. Niin nytkin. Voi tulla yllätyksenä, että työmarkkinatkin seuraavat kysynnän ja tarjonnan lakia. Nyt on hyvä seurata, miten työnhakijat reagoivat.

Amerikassa voi irtisanoa (ainakin paikoin) heti ja perusteetta. Suomessa työntekijät sitoutuvat, kun työnantaja sitoutuu. Jos annat jotain, saat jotain. Viedäänkö pienyrityksiltä lailla mahdollisuus tarjota varmaa duunia? Pitääkö vastineeksi tarjota enemmän palkkaa?

Reijo Heikkilä

EU. Vapaassa markkinataloudessa ei palkkoja haluttais maksaa. Eikö tätä ole eu,sta vielä opittu. On kaikenmailman kikyt, ja aina puhutaan, me ei pysytä mukana, pitää olla pienemmät kustannukset. Palkaton orja on halvin, ja ay, liikkeet nurin, siihen ollaan menossa. Nauttikaa siis nyt eu, ihanuudesta.

Reijo Heikkilä

Yrittäjät sanoo, olkaa vielä seuraavakin vuosi, saatte sitten oikean palkkatyön, orjat tekee hiki hatussa töitä ja luottaa siihen, että kohta saadaan oikeaa palkkaa. Kun taas on vuosi vierähtänyt, ahne yrittäjä kilauttaa kortistoon ja ottaa uudet orjat, eikä palkkaa oikealle palkalle ketään, vaika lupasi. ja sama peli jatkuu. Oria hyväksikäytetään, mutta nythän on laiton orjakauppa eu,ssa, halpaa on. Siitä vaan kilauttelemaan te, toimistoihin.

Reijo Heikkilä

No, perkele. Minäki lähen syyriaan, ja teippaan kameran kiinni haalarin reunaan, laitan naamarin päähän ja aivastelen, kaivan taskuista wc, paperia ja niistän, ja niistän, välillä valehtelen nauhoituslaitteisiin, että kyllä yskittää, oikeasti yskittää, on helvetin katkera olo, kostan kyllä tekijöille heti kun täältä pääsen, tuokin vitun peltipurkki oli tietenkin kaasupommi, vittu siinä oli venäläistä textiä, vasara oli liimatu sirpin päälle väärin päin, ja pohjoiskorealaista textiä, blää blää. se suhahti kun astuin sen päälle. Perkeleen perkele, minkä tekivät, taas aivastan, huudan pikkulapsille, että varokaa, setä on saanut kaasua munille, kirvelee niin vitusti, ja luulen, siis luulen että aluhousutkin on jo sulaneet muniin kiinni, t, paitaan sonnustautunut nuorimies kiikuttaa vesiletkua, nauraen että palaako munat, minne suihkutan...kyllä minä tämän vielä kostan. Luulen, että näen syyrian hiekkatien neljänä, mikä perkele on se oikea..... Ja niin satukirjani täyttyy elämän satujen tarinoilla. Voi niin, en ole hullu johtaja, en voi antaa hyökkäyskäskyä.!