Maanantai 17.12.2018

Hallitus päätti: Suomi aikoo purkaa Portugalin verosopimuksen

Jaa artikkeli:
Luotu: 
12.4.2018 14:10
  • Kuva: All Over Press / EPA
    Kuva

Juha Sipilän (kesk.) hallitus päätti esittää eduskunnalle Suomen ja Portugalin verosopimuksen purkamista. Vuonna 1970 voimaan astunut verosopimus sallii esimerkiksi yksityiseltä sektorilta kertyneiden eläkkeiden maksamisen Portugaliin verovapaasti.

– Suomen ja Portugalin välinen verosopimus ei nykyisellään vastaa käsitystä oikeudenmukaisesta eläkkeiden verotuksesta. Siksi valtioneuvosto esittää sopimuksen irtisanomista vuoden 2019 alusta, valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) toteaa tiedotteessaan.

Portugalissa asuvien suomalaisten keskieläke on yli 3 700 euroa kuukaudessa. Se on suurempi kuin suomalaisten kokonaisansioiden keskiarvo, 3 368 euroa kuukaudessa.

LUE MYÖS: Suomalaisten keskieläke maassa yli 3700 €/kk – Suomi saattaa irtisanoa Portugalin verosopimuksen

Suomi on halunnut uudistaa verosopimusta pitkään. Uusi sopimus allekirjoitettiin vuonna 2016, mutta Portugalin parlamentti ei ole vahvistanut sopimusta, eikä maan hallitus ole vielä antanut uutta sopimusta parlamentin käsiteltäväksi.

–Uutta verosopimusta koskevat neuvottelut sujuivat hyvässä hengessä. Toivon, että sopimus saadaan hyväksyttyä myös Portugalissa ajallaan, jotta meillä olisi uusi sopimus voimassa, kun vanha irtisanotaan, Orpo kertoo.

Jos vuoden 1970 verosopimus irtisanotaan, mutta uusi sopimus ei tule voimaan, sovelletaan Suomen omaa lainsäädäntöä. Käytännössä tämä tarkoittaa, että vuoden 1970 verosopimus ei enää rajoita Suomen oikeutta soveltaa kansallista verolainsäädäntöään. Näin ollen Suomessa voidaan verottaa Portugalissa asuvan Suomesta saamaa tuloa kansallisen suomalaisen lainsäädännön mukaisesti.

Jaa artikkeli:

Kommentit

Hannu Manninen

Säälittävää, miten kateus saa valtiovarainministerin tuhlaamaan aikaansa tällaiseen näpertelyyn, joka ei tuota kuin roposia. Ilmeisesti tehtyjä sopimuksia ei tarvitse enää kunnioittaa? Suomi kiinnostaa asuinpaikkana entistä vähemmän.

Risto Salonen

Eiköhän asia keskity Keskoon, Nokian Renkaisiin ja Rautaruukkiin. Ainoa joka on hyödyttänyt kansantaloutta on Nokian Renkaat eli Granille voisi periaatteessa myöntää synninpäästön ja jonkinlaisen verovapauden. Muut ovat pyörittäneet palkkojaan vain Suomessa, joten eläkemaksut ovat olleet vähennyskelpoisia vain Suomessa, siis eläkkeet pitää myös verottaa Suomessa.
Verosopimuksessa kikkailu alentaa Keskon ja Rautaruukin arvostusta. Osakkaat hereille.

Seppo Simonen

Suomen verottajan Pinkertonit etsii sinut verolle pantavaksi vaikka löhöilet Portukalin aurikorannoilla. Sinun subjektiivisesti omaan käyttöön tienaamaasi varallisuutta halutaan jakaa vaikka terveiden ihmisten asumistukeen Suomessa.