Sunnuntai 19.5.2019

Eduskunnassa tiukka väittely suomalaisten pisteytyksestä – Ministeri: ”Puistattava jo vertauksenakin”

Luotu: 
12.4.2018 17:16
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Alma Talent
    Kuva
    Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk.) tyrmäsi eduskunnan kyselytunnilla tiedot, joiden mukaan suomalaisia pisteytettäisiin terveystietojen pohjalta sote-uudistuksen jälkeen. Arkistokuva.
|

Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk.) tyrmäsi eduskunnan kyselytunnilla tiedot, joiden mukaan suomalaisia pisteytettäisiin terveystietojen pohjalta sote-uudistuksen jälkeen.

–Me emme ole luomassa järjestelmää, jossa yksityisen kansalaisen arvoa määriteltäisiin pisteyttämällä, se on puistattava jo vertauksenakin, Saarikko vastasi asiasta ensimmäisenä kysyneelle sosiaali- ja teveysvaliokunnan puheenjohtajalle Krista Kiurulle (sd.).

Helsingin Sanomat uutisoi tiistaina, että jokainen suomalainen pisteytetään sote-uudistuksessa sen mukaan, miten paljon hän rasittaa terveydenhuoltoa.

Saarikko korosti kyselytunnilla, ettei sote-uudistuksen tavoitteena ei ole pisteyttää kansalaisia heidän terveytensä tai sairautensa pohjalta. Hän muistutti myös, etteivät sote-keskukset, yksityiset tai julkiset palveluntuottajat, valitse asiakkaitaan, vaan kansalaiset valitsevat sote-keskuksen ja valintaa on mahdollista muuttaa puolen vuoden välein.

Kansanedustaja Aino-Kaisa Pekonen (vas.) totesi, että tarve tehdä pisteytys kaikista suomalaisista on seurausta aikeista kaupallistaa sosiaali- ja terveydenhuolto. 

–Olisiko aika perääntyä mallista, jonka korjaamiseen tarvitaan kansalaisten hinnoittelua terveydellisten riskien perusteella, hän kysyi.

RKP:n puheenjohtaja Anna-Maja-Henriksson kysyi suoraan, onko hallitus valmistellut suomalaispotilaiden pisteytysjärjestelmää.

Vai onko se THL:n oma asia? Syntyykö uusi rekisteri? Miten turvataan, ettei nämä tiedot vuoda vääriin käsiin?

Saarikko korosti Suomen vahvaa tietosuojaa.

–Ei ole tarpeellista eikä oikein keskustella suomalaisten terveystietojen turvallisuudesta samaan aikaan kun keskustellaan Facebookin tietojen luovuttamisesta. Suomessa on vahva tietosuoja, jota sote noudattaa, ministeri sanoi.

Kokoomuksen kansanedustaja Ben Zyskowicz syytti samassa yhteydessä oppositiota kansalaisten hämmentämisestä väärillä tiedoilla.

–Tähän saakka oppositio on sanonut, että tämä on hirveää kermankuorintaa, että jokainen sote-keskus haluaa saada asiakkaiksi vain niitä terveitä kolmekymppisiä lenkkeileviä nuoria aikuisia. Nyt teille on ilmeisesti vuoden päästä valjennut, että terveen hoitamisesta maksetaan vähemmän kuin sairaan hoitamisesta, hän kuittasi.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL sekä Saarikko vakuuttivat keskiviikkona, ettei pisteytys tapahdu henkilötasolla, vaan taustalla on yksilökohtaisia tietoja, mutta tieto kansalaista koskevasta korvauksesta toimitetaan sote-palveluiden tuottajille anonyymisti ryhmiteltynä.

Tietosuojavaltuutettu Reijo Aarnio on vaatinut THL:lta selvitystä siitä, minkä lain perusteella THL katsoo voivansa toimia julki tulleella tavalla.

Lue myös:

Ministeri vakuuttaa: Sote-pisteytys ei sittenkään henkilökohtainen

THL rauhoittelee pelkoja sote-pisteytyksestä: ”Emme ole luomassa uutta rekisteriä”

Kansalaisten ”sote-pisteytys” yllätti tietosuojavaltuutetun – vaatii THL:ltä selvitystä

Jaa artikkeli:

Kommentit

Harri Tapani

Mutta eikös hjallituspuolueen väki käytä nykyään korvatulppia välttyäkseen asiaviestien ja kommenttien kuuntelulta, kuten uutiset kertovat. Sokea ideologia painaa faktoja enemmän ja tukkii neocon/uusliberaalin Friedman-vaikun kanssa korvia ilman tulppiakin ilmeisesti, ehkä vielä joku 'hillotolppa/purkki' heikentää kuuloa sopivasti samoin ymmäryskykyä ja empatiaa jos sitä on yleensä ollutkaan.

"kansanedustaja pani korvatulpat korvilleen kesken asiantuntijakuulemisen [...] hallituspuolueen kansanedustaja tukki korvansa"

https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/246107-il-kansanedustajalta-outo-protes...

Markku Salonen

Olen ollut kuulevinani, että on valmisteilla lainsäädäntö, jossa todetaan, ettei julkisia rekistereitä koske toukokuussa voimaan tuleva EU:n tietosuoja-asetus.
Koska potilastietojani käsitellään tällä tavalla röyhkeästi, olen laittanut omakantaan kiellon, jossa kielletään ketään merkitsemästä mitään hoitotietojani sinne.
Jos kumminkin merkitään, puidaan asia kaikissa oikeusasteissa.
Toisaalla säädetään mm. että potilasta on hoidettava yhteisymmärryksessä hänen kanssaan. Juristit tulivat juuri Suomen terveydenhuoltoon.

Mauri Gardin

Täysin vastuutonta tuo Anderssonin, Lindmanin ja Aallon touhuilu. Hämätään ja pelotellaan rehellistä Suomen kansaa. Tilastokeskus on vuosikymmeniä tehnyt
vastaavia tilastoja, eikä niissä ole ollut mitään ongelmaa. Päinvastoin. On saatu tutkittua faktatietoa Suomen demografiasta.Mutta on huomattu, että ko.henkilöt
eivät yleensäkään käytä oikeata tietoa propakantansa levityksen pohjana. Eihän sitä räksytykseen tarvitakaan.

Juha Koponen

..voi hirveetä; "Meitä pisteytetään" Tai " ulkomaalaiset yhtiöt rahastavat, ilman verojen maksua, kansalaisilta kaikki rahat ".
Vasemmiston ja DDR-järjestelmän korketa palkkaa saavat virkamiehet vastustavat muutosta , periaatteesta.
SOTE pitää ottaa haasteena joka ehdottomasti vie suomalaisia parempaan.
NYT, ihmisiä luokitellaan , ei saa kalliita hoitoja jos on "liian vanha" tai on vakavaa mahdollisuutta kuolla, ei "turhaan" anneta hoitoja jne. erikoissairaanhoitoon ei pääse "turhaan". Jonoissa ollaan kuukausia, sairaslomat pitkiä, kustannukset korkeita jne. myös hoidon taso huonoa terveyskeskuksissa.

On tärkeää saada systeemi, vanha DDR-järjestelmämme, muuttumaan. NYT ei toimi terveydenhoitomme, huomanna alkaa uusi järjestelmä ,jota pitää kokemuksien mukaan parantaa. EI vastustaa periaatteesta muutosta.
Ihmisten pisteystys tai arvioiminen menoista on varmasti asiallista ja järkevää. On koomista, kuinka ihmiset saadaan hokemaan älyttömyyksiä SOTEa ajattellen..

Mikä on tämä trendi yrittää saada lakeja voimaan vastoin perustuslakia? Nyt on jo erittäin monta ihan hilkulla perustuslain mukaista lakiehdotusta tyrkyllä voimaansaatettaviksi laeiksi - ja niistä isoimmat tottakai nyt sote- ja maakuntauudistusta koskevia, mm. sotepisteytys.

Nyt on samaan aikaan eduskunnan käsittelyssä mm. biopankkia koskevat lait, joista olisi tarkoitus saada myös perustuslakiavaliokunnan lausunnot. Näistä biopankkiasioista ei olekaan meille kansalaisille kerrottu vielä mitään, vaikka nekin on kaavailtu saatettavan voimaan jo nyt kesällä?!

Ei ihme, että perustuslakivaliokunnassa tarvitaan jo korvatulppia, jos tällainen tykitys on siellä menossa!

Onko tässä taktiikkana saada perustuslakivaliokunta niin turvoksiin käsiteltävistä asioista, että kun ollaan juhannuksessa, niin kaikki käsittelyssä olevat lait hyväksytään ihan vain sitä syystä, että lopen väsyneinä päästään raahautumaan kesälomalle...

"Tieto hyvinvoinnin ja uudistuvien palvelujen tukena - Sote-tieto hyötykäyttöön -strategia 2020:

Strategian tavoitteena on tukea sosiaali- ja terveydenhuollon uudistamista ja kansalaisten aktiivisuutta oman hyvinvointinsa ylläpidossa parantamalla tiedonhallintaa ja lisäämällä sähköisiä palveluja. Tavoitteisiin pääsemiseksi on olennaista saada sote-tieto hyötykäyttöön ja jalostaa sitä tietämykseksi, joka auttaa niin palvelujärjestelmää kuin yksittäistä kansalaistakin.

Löytyy linkistä alla:

http://stm.fi/julkaisu?pubid=URN:ISBN:978-952-00-3548-8

Kari Kallio

"Ei ole tarpeellista eikä oikein keskustella suomalaisten terveystietojen turvallisuudesta samaan aikaan kun keskustellaan Facebookin tietojen luovuttamisesta. Suomessa on vahva tietosuoja, jota sote noudattaa, ministeri sanoi."
Jos hakkerit ovat iskeneet mm. Pentagoniin, ei siinä paljon Kela tunnu kovinkaan vaikealta. Eri asia on sitten, ketä ulkomaalaista sitten suomalaisten peräpukamat kiinnostavat? Se meitä suojaa enemmän kuin "Suomen vahva tietosuoja". Mutta. Esim. vihollisvaltio voi meille tehdä kiusaa ja pistää "pisteet uusiksi"!