Maanantai 17.12.2018

Antti Rinne häkeltyi hallituksen ehdotuksesta: ”Uhkaa jakaa työmarkkinat kahtia”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
13.4.2018 11:41
Päivitetty: 
13.4.2018 11:43
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva

SDP:n puheenjohtaja, kansanedustaja Antti Rinne hämmästelee, miten hallitus aikoo puuttua yksilöllisen irtisanomisen kriteereihin. Hän pelkää, että osa työntekijöistä joutuu ”ikuiselle koeajalle”.

–Ensin pakkolait, sitten raippa-/aktiivimalli ja nyt ikuinen koeaika, Rinne tuskailee.

SDP:n puheenjohtaja korostaa, että ehdot ovat nykyisinkin reilut, kun ”ketään ei saa irtisanoa sairauden, poliittisen vakaumuksen, uskonnollisen vakaumuksen tai muiden mielipiteiden takia” taikka siksi, että hän osallistuu lakkoon tai turvautuu esimerkiksi ammattiliittonsa juristiin.

–Siksi on esitettävä vakava kysymys Sipilän hallitukselle: Millä perusteella työntekijän saisi jatkossa irtisanoa? Työsopimuslailla varmistetaan se, että työnantaja ei voi irtisanoa vain siksi, että työntekijän naama ei miellytä, Rinne toteaa Facebookissa.

Hallitus kaavailee yksilöllisten irtisanomiskriteerien höllentämistä alle 20 henkeä työllistävien yritysten kohdalla. Samalla hallitus pohtii, voiko Suomessa irtisanoa nyt liian helposti kollektiivisista eli tuotannollisista ja taloudellisista syistä.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) väläytti Talouselämän haastattelussa, että pieni yritys voisi jatkossa irtisanoa edes määräajaksi autonkuljettajan, joka on joutunut ajokieltoon vaikkapa kolmen sakon vuoksi.

–Sipilän hallitus uhkaa tällä esityksellään jakaa työmarkkinat kahtia: yhdellä puolella on työntekijät, joilla on parempi turva. Toisella puolella ovat työntekijät, jotka Sipilän hallitus haluaa laittaa ikuiselle koeajalle ilman turvaa. SDP ei missään nimessä hyväksy tällaista politiikkaa, Rinne kirjoittaa.

Rinteen listaamien syiden ohella työsopimuslaissa todetaan, että ”asiallisena ja painavana” irtisanomisperusteena voidaan pitää myös ”sellaisten työntekijän henkilöön liittyvien työntekoedellytysten olennaista muuttumista, joiden vuoksi työntekijä ei enää kykene selviytymään työtehtävistään.

Jaa artikkeli:

Kommentit

Rinne on oikeassa: nyt kehysriihessä kaavaillut irtisanomiset ovat perustuslain vastaisia. Olen jo ihmetellyt pidempään, mikä on tämä trendi yrittää saada lakeja voimaan vastoin perustuslakia? Nyt on jo erittäin monta ihan hilkulla perustuslain mukaista lakiehdotusta tyrkyllä voimaansaatettaviksi laeiksi - ja niistä isoimmat tottakai nyt sote- ja maakuntauudistusta koskevia, mm. sotepisteytys.

Nyt on samaan aikaan eduskunnan käsittelyssä mm. biopankkia koskevat lait, joista olisi tarkoitus saada myös perustuslakiavaliokunnan lausunnot. Näistä biopankkiasioista ei olekaan meille kansalaisille kerrottu vielä mitään, vaikka nekin on kaavailtu saatettavan voimaan jo nyt kesällä?!

Ei ihme, että perustuslakivaliokunnassa tarvitaan jo korvatulppia, jos tällainen tykitys on siellä menossa!

Onko tässä taktiikkana saada perustuslakivaliokunta niin turvoksiin käsiteltävistä asioista, että kun ollaan juhannuksessa, niin kaikki käsittelyssä olevat lait hyväksytään ihan vain sitä syystä, että lopen väsyneinä päästään raahautumaan kesälomalle...

Tarja Laakso

"Ensin pakkolait, sitten raippa-/aktiivimalli ja nyt ikuinen koeaika, Rinne tuskailee."

Niin, paitsi että nythän ei puhuta ikuisesta koeajasta, jossa työntekijä voi myös katkaista työsuhteen, vaan nyt puhutaan siitä, että työnantaja voi milloin vain irtisanoa työntekijän, jonka "pärstä" ei miellytä tai joka ei ole tarpeeksi nöyrä ja tee nöyrästi mitä käsketään mahdollisesti orjapalkkaakin huonommalla palkalla (ennen vanhaan sentään orjat saivat asunnon ja ruuan, nyt työtekijät eivät välttämättä saa palkkaa jolla pystyisi maksamaan sekä asumisen että syömään).

Raimo Laine

Työntekijähän on muutenkin koeajalla. Jos hän hyvin työnsä tekee, hän saa kokemusta ja näyttöä toiminnastaan, mikä tekee hänestä halutun ammattilaisen.
Toisaalta on työntekijöitä, joita työ ei kiinnosta ja joista on vain haittaa koko työyhteisölle. Heidät voi sitten helpommin vapauttaa sopivammille olosuhteille.
Kun työnantajat tällöin uskaltavat palkata enemmän, syntyy uusia työpaikkoja.

Markku Koivisto

Renki sentään näki, mistä hänenkin puuronsa on peräisin. Tuo yhteys työntekijöiltä ja SAK:lta on palkkojen suhteen täysin kadonnut. "Kadon" sattuessakin kaikki hyvänä aikana saatu on säilytettävä ja sitä on jollakin "indeksillä" korotettava oli mikä oli. Kerjuulle huonona aikana moni joutui, nykyisin työttömäksi vaan sentään.

Niilo Mäkelä

Vielä yksi edellisten lisäksi ja sitä halutaan eli palkat alas jopa niin alas että on haettava sosiaaliturvaa elääkseen?
Nykyisten työttömien lisäksi tulee vielä joukko ns reserviä työnantajille joita voi ottaa hetkellisesti duuniin - mikä taho heidät sitten tulee elättämään jos vielä verotusta helpotetaan ja velkahanat on pantava kiinni?

Harri Kovala

Tällä hetkellä kokoaikaisessa työssä on vähemmän kansalaisia kuin vuonna 2014, joten tuloveropotin aleneminen ja erilaisten sosiaalisten tukien kasvu on väistämätön tosiasia.

Saksan liittovaltio ei ole vieläkään selvinnyt Hartz4 sopimuksen aiheuttamasta velkaantumisesta, vaikka aikaa on kulunut yli 15 vuotta. Kansantalouden kannalta ei ole hyvä asia, että valtio maksaa yksityissektorin palkat.

Tapio Mäkeläinen

Vaikka Rinne ay- pomona aiheutti teknisten järjestäytymisskabsssa vs Ylemmät th meidänkin konsernille vaivaa niin nyt Antilta on tullut ihan relevantteja kommentteja.
Toi määräajan perusteen purku ei tule menemään läpi. Hirveä virhe.
Potkuja on osattu antaa nytkin. Mistäs noi 300000 työtöntä olis muuten tulleet?

jouko viitala

Eikö Rinne tunne työmarkkinoita? Haluaako hän tahallaan luoda kiistoja ja jakaa tietoja, jotka juurikaan eivät vastaa sitä tilannetta , mikä pk-yrityksissä vallitsee!
Hyvää työntekijää ei kukaan järkevä työnantaja irtisano. Hän kyllä ymmärtää hyvän työvoiman merkityksen.
Hyvistä työntekijöistä on pulaa eikä ylitarjontaa. Yrityksen tehtävänä ei ole toimia suojatyöpaikkana henkilölle, joka ei palkkaansa ansaitse, eikä kenties muuten sovellu työyhteisöön.
Aivan varmasti on työnantajien joukossa yrittäjiä, jotka pyrkivät venkuloimaan asioitten kanssa, oli laki mikä tahansa. 50 vuoden kokemuksella yritysmaailmassa voi sanoa, että heitä ei paljon ole. Sillä tavalla ei yritys tule menestymään.
Sama tilanne on työntekijöiden suhteen, valtaosa on kunnollisia , mutta joukossa on henkilöitä, jotka toimillaan ovat yritystä tuhoamassa. Heidän asemansa kenties heikkenee, mutta niin pitääkin.
Hallituksen toimet ovat oikeansuuntaiset ja helpottavat yritysten halukkuutta lisätä työvoimaa.

Asko Telinen

"50 vuoden kokemuksella yritysmaailmassa voi sanoa, että heitä ei paljon ole. "
"Hyvistä työntekijöistä on pulaa eikä ylitarjontaa."

Ymmärsinkö nyt oikein, että suurin osa työntekijöistä on ammattitaidottomia venkuloijia mutta yrittäjissä vain muutama mätä omena?