Lauantai 25.5.2019

Yle: Timo Soini varoittaa kostonkierteestä Syyriassa – ”Jos tämä purkautuu hallitsemattomalla tavalla, se olisi todella iso kriisi”

Luotu: 
14.4.2018 10:20
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    Timo Soini.
|

Ulkoministeri Timo Soini (sin.) arvioi, että eskaloitumisen riski Syyrian kriisissä on olemassa.

– Käsitykseni on, että idän ja lännen välillä on kulisseissa keskusteltu, jottei isompaa vahinkoa pääse tapahtumaan. Kyllä tässä kostonkierteen vaara on. Jos tämä purkautuu hallitsemattomalla tavalla, se olisi todella iso kriisi. Tämä on humanitaarinen tragedia jo nyt, mutta siitä voi tulla vielä paljon pahempi, Soini kommentoi Ylen Ykkösaamussa.

Hän kertoo saaneensa tiedon Yhdysvaltain, Ranskan ja Britannian ohjusiskusta aamuneljän aikaan.

–Aikainen oli aamuherätys neljän aikaa ja siitä lähtien on oltu asian päällä. Tämä vastaisku oli odotettavissa, koska kemiallista asetta on mitä ilmeisemmin käytetty. Se ei voi tapahtua ilman rankaisua, se on sotarikos. Tämä tehtiin, koska tekemättäkään ei voitu olla, muuten olisi kysytty, saako kemiallista asetta käyttää.

Soini muistuttaa, että kemiallisten aseiden käytöllä on ”ikävä historia”.

–Suomikin oli mukana muutaman vuoden takaisessa kansainvälisessä operaatiossa, jossa Syyria lupasi luopua kemiallisista aseista. Näyttää kuitenkin siltä, että niitä on kuitenkin vähintään jäänyt Syyriaan varastoihin.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö kuvaili aamulla Ylen haastattelussa iskua luonteeltaan selvästi rangaistusluontoiseksi ja ennakkovaroitukseksi. 

–On liian varhaista arvioida, mitä iskusta seuraa. (Venäjän presidentti Vladimir) Putin on itse kommentoinut viikon mittaan hyvin vähän Syyrian tilannetta,  hänen reaktioitaan seurataan nyt tarkoin, Niinistö kommentoi.

Hän uskoo Soinin tavoin, että kulisseissa on pidetty yhteyttä, jotta tilanteen eskaloitumista voitaisiin välttää, vaikka osapuolten retoriikka onkin ollut viime päivinä kovaa.

Lue myös: 

USA, Ranska ja Britannia iskivät Syyriaan – Tutkija: ”Osoitettiin päättäväisyyttä ja rajoja”

Geopolitiikan asiantuntija ohjusiskusta: ”Venäjän suoran sotilaallisen vastauksen todennäköisyys on nolla”

Jaa artikkeli:

Kommentit

Reijo Heikkilä

Soinihan voisi nyt ihan aluksi tuomita nämä barbaarimaiset raukkamaiset pommitukset. Taas tämä sama kolmikko sai syyn hyökätä tekaistuilla satutarinoillaan. Soinihan voisi nyt tuomita ihan ensimmäisenä työnä eu,n. Britannia ja ranska taitavat olla eu, maita. Se oli kova kolaus eu,lle, kun se itseään pitää rauhan asialla olevana tahona. Höpsis. EU,n olisi pitänyt tuomita tämä barbaarimainen hyökkäys, joka oli todella raukkamainen syyriaa kohtaan. Niin, kun ei mene eu,n mallin mukaan, pommitetaan sitä, kyllä se taipuu, me saamme pakolaiset, ja syyriaan meidän haluama politiikka. En olisi soinina hyväksynyt tällaista tekoa.!

Reijo Heikkilä

Kostonkierre jatkuu, se on selvää, ei kai soini kuvittele, että kukaan taho ei kostaisi, tottakai kostavat. . Ei kannata itkeä kun tulee näitä kostoiskuja, sitähän se eu, haluaa ja kerjää. Kaksi näistä kuolemankolmiomaista on EU, maita. Se ei tiedä eu,lle hyvää, tottakai kostavat. Se on selvää, ei kanata sitten itkeä uutisissa.