Lauantai 25.5.2019

Suomalaisarvio: ”Länsi tuhosi merkittävällä tavalla Syyrian kykyä tuottaa kauhistuttavia salakavalia aseita”

Luotu: 
15.4.2018 18:48
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Pentagon esitteli tiedotustilaisuudessaan grafiikkaa Syyriaan tehdystä ohjusiskusta.
|

Entinen diplomaatti, historioitsija Jukka Seppinen arvioi, että kansainvälinen oikeus hyväksyy viime kädessä lännen suorittamat sotilaalliset toimet Syyriassa.

–Kemialliset ja biologiset aseet ovat kerta kaikkisen tuomittavia, ja niiden käyttö sivullisia siviilejä, kuten lapsia, vastaan on jotain, mikä menee yli tavallisen järjen ymmärryksen. Kansainvälinen oikeus hyväksyy viime kädessä lännen suorittamat sotilaalliset toimet Syyriassa. Laillisuuden kannalta iskut ovat siis ovat olleet hyväksyttäviä. Länsi tuhosi todennäköisesti merkittävällä tavalla Syyrian nykyhallinnon kykyä tuottaa kauhistuttavia salakavalia aseita, hän kommentoi Puheenvuoron blogissaan.

Sotilaalliselta kannalta huomio kiinnittyy Seppisen mukaan useaan seikkaan, niin operatiiviseen toimintaan kuin rangaistusiskun poliittisiin vaikutuksiin. Hän kuvailee iskua operatiivisesti hyvin koordinoiduksi Yhdysvaltain, Ranskan ja Britannia kesken. 

–Samalla länsi osoitti voivansa ryhtyä mittaviin yhteisiin sotilasoperaatioihin nopeasti. On huomattava, että Saksa osoitti hyväksyvänsä liittolaistensa toimet. Ohjukset lähtivät liikkeelle useasta lähteestä eri suunnista. Kun eri tahot analysoivat tapahtunutta, ei voi olla huomaamatta tehokasta ja ammattimaista tarkkuutta osua valittuihin kohteisiin, Seppinen sanoo.

–Lännen pyrkimys pitää Venäjä erillään iskuista näyttää onnistuneen. Risteilyohjusten torjunta oli ilmeisen huonoa huolimatta siitä, että esimerkiksi Yhdysvallat esiintyi avoimesti suunnitellessaan rankaisutoimia, hän jatkaa.

Seppinen huomauttaa, että länsimaisen arvomaailman puolustajien kannattaa huomioida Yhdysvaltain, Ranskan ja Britannian operaation hyvä sujuvuus. 

–Yhtä lailla niin kannattaa lännen horjuttajien tehdä. Turhaan ei Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg ollut tyytyväinen näkemäänsä. Kun voimapoliittinen selkänoja on kunnossa, dialogin avaaminen erilaisista rauhaa edistävistä asioista on paljon helpompaa kuin muuten.

Stoltenbergin mukaan isku oli parempi vaihtoehto verrattuna siihen, etteivät länsimaat olisi tehneet mitään. Naton pääsihteeri huomautti, että puuttumattomuus kemiallisen aseen käyttöön johtaisi kemiallisten aseiden käytön leviämiseen.

–Käytännössä voimankäytölle ei ollut vaihtoehtoa”, Stoltenberg totesi.

Suomen entinen ulkoministeri, kansanedustaja Erkki Tuomioja (sd.) linjasi lauantaina, että lännen isku Syyriaan on hyväksyttävä, jos se tuo sodan ja kaiken surmaamisen lopettamisen lähemmäksi. Tämä jää Tuomiojan mukaan kuitenkin vielä nähtäväksi.

–Minua hämmentää se, jos lasten ja siviilien surmaaminen ns. tavallisilla aseilla on jotenkin hyväksyttävämpää kuin kemiallisia aseita käyttämällä Tämän monenkeskisen sääntöpohjaisen kansainvälisen yhteistyöjärjestelmän murentamiskehityksen yksi piirre näyttää olevan ettei kukaan enää näytä olevan kiinnostunut aidosti riippumattoman ja luotettavan sotarikosten tutkintaprosessin ylläpitämisestä ja vahvistamisesta, hän kommentoi Facebookissa.

YK:n turvallisuusneuvosto hylkäsi lauantaina Venäjän esittämän päätöslauselmaluonnoksen, jossa vaadittiin YK:ta tuomitsemaan Yhdysvaltojen, Britannian ja Ranskan ohjusisku Syyriaan. Vain Venäjä, Kiina ja Bolivia tukivat esitystä. Neljä turvallisuusneuvoston jäsenmaata äänesti tyhjää.

Yhdysvallat, Britannia ja Ranska tekivät puolestaan yöllä YK:n turvallisuusneuvostolle esityksen uudesta päätöslauselmasta. Uutistoimisto AFP:n mukaan esityksessä ehdotetaan itsenäistä tutkintaa Syyriassa tehdyistä epäillyistä kaasuiskuista. Lisäksi esityksessä vaaditaan esteetöntä humanitaarisen avun toimittamista Syyrian ja maan osallistumista YK:n johtamiin rauhanneuvotteluihin. Uutistoimistojen mukaan uutta päätösesitystä käsitellään turvallisuusneuvoston kokouksessa maanantaina.

Lue myös:

Uusi varoitus Syyrialle: ”Kuvat kuolleista lapsista eivät olleet valeuutisia”

Vladimir Putinilta suora uhkaus: ”Johtaa väistämättä kaaokseen”

Oliko ohjusisku Syyriaan turha? ”Poliittisesti kaikki voivat olla tyytyväisiä - tilanne jatkuu ennallaan”

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Reijo Heikkilä

Kohta on eu,lla maksamista, kohta on kymmeniä miljoonia rynnimässä hallitsemattomina massoina kohti eurooppaa, se on eu,lle niin oikein, raha loppuu ja palkkatyöt muuttuvat palkattomiksi, siinä sitten tarjottimella sitä ihanaa eu,ta. . Se on oikein eu,lle sitten katsotaan kuka on katastrofissa kun eu, romahtaa..!

Jukka Lehti

Jep parempi pommittaa niillä isommilla demokratia pommeilla millä USA ja länsi lähi-idässä pommittanut (eli isompia pommeja vain peliin millä maanalla olevat kapinalliset piileskeleen ja yhdessä lasten kanssa jotka ovat ihmiskilpinä kapinallisilla (lännen aseistamilla eli USA ja EU hyväksyy tämän lasten käytön ihmiskilpinä) eli ei muutakuin niitä isompia demokratia pommeja peliin. USA (EU) tämä arabikevään sotkun aloitti ja varusti aseilla. Lisäksi siihen päälle pakolais sotku josta kärsii pakolaiset+maiden kantaväestetöt. Länsimainen "demokratia" melkein hävettää.

Reijo Heikkilä

EU, ei pyri palkanmaksuihin, vaan palkattomaan orjuuteen, eikö ole touhu vielä selkiytynyt.? EU, kusetus, kansan kusetus, No, kyllä se tämä eu, vielä avautuu sinullekkin, mikä tuholainen tämä on. EU, on vapaata markkinataloutta, ja jo nyt 20 henkilön firmoista saa irtisanoa porukan, tilalle palkaton orjaväki jota on kortistot täynnä. Köysi kiristyy eu,n kaulalla. Eu, tuhoaa itse itsensä. Kohta saadaan pakolaisia lisää, palkattomuus hivuttautuu kaikkiin työpaikkoihin. Kyllä tämä sinullekkin vielä avautuu, opit mikä on EU. Vapaa markkinatalous/kiky/vapaa hortoileminen, rajat auki, ja kunnon pakolaisaalto. = atomipommiakin tuhtimpi sekoitus.!

Markku Koivisto

Tota niistä pakolaisia. Se on Venäjä, joka on kololailla lähempänä pakolaislähdettä kuin eurooppa. Ja vielä ystävällisen maan maineessa kai siellä? Vai meinaatko että Venäjä puolustaisi asein ja kaasuin rajojaan näitä tulijoita vastaan. Vai millä pirun tavalla ovat selvinneet, ettei sinne ole pyrkyä ollut ja mitä vähäistä oli, sekin yritettiin työntää Suomeen ja Norjaan. Semmoista se on humanismi sillä suunnalla.

Reijo Heikkilä

EU, hun tulee kunnon pakolaisvirta. Etkö kuuntele uutisia, luetko lehdet. ? Onko tuttavasi käynyt esim, turkissa, kreikassa jne. No hitto. Siellä tiedetään, että kunhan portit avataan pakolaisleireiltä, on eurooppaan tulossa kymmeniä miljoonia pakolaisia. Syyrian porukka sen päälle. Siinäpä tyhmät eu, johtajat kuvettaan kaivavat. Maksattavat laskun tyhmillä eu, kansalaisilla jotka suosivat tätä eu,ta. Siinäpä maksatte. Venäjä nauraa makeasti kun eu, luhistuu. Ja eu, se ei pysty kieltämään tänne tuloa, ai miksikö, no siksi, että se rikkoo omia sääntöjään jos kieltää pakolaisaallolta tänne tulon. Se on eu,lle niin oikein kun kaatuu. Arvatkaahan miksi suomesta kadetan palveluita. Julkinen puoli jne. NO, ku ei ole enään varaa pitää palveluita yllä.!! Romahtaminen lähestyy, se on eu,lle niin oikein.

Kyösti Tomperi

Tuskinpa Syyrian kykyä tuottaa kemiallisia taisteluaineita kovinkaan paljon horjutettiin. Niiden valmistaminen on melko yksinkertaista touhua. Teollisuudessa käytetään lukuisia kemikaaleja, jotka toimivat kemiallisten aseiden tapaan (teollisuusmyrkyt).

Edelleenkin epäilen, että isku oli lavastettu. Mitä järkeä Assadilla olisi ollut kaivaa verta nenästään, kun kapinallisten kukistaminen oli viimeistä silausta vaille valmis.

Biologiset taisteluaineet ja etenkin niiden käytön hallitseminen on jo ihan toisen luokan juttu. Se ei välttämättä onnistu suurvalloiltakaan.

Reijo Heikkilä

Kaasuvarastojen pommitus ei ollut se pääasia, vaan se, että kuvittelivat, että nyt on tullut tilaisuus, kun me hyökätään syyriaan, venäjä ärsyyntyy, ja saamme syyn aloittaa sota, kunnon sota, kun venäjä yhtyy pommittamaan tätä kuolemankolmiota. Vesiperä tuli. Terroristit erottui joukosta.! Mutta näin ei tapahtunut,että venäjä sekaantuisi sotaan, ja rikoksiin, ja nyt eu, vinkuu katkerana ja avuttomana.

Pekka Lehtonen

Ase kuin ase. Itse sota. on kauhistuttava ja salakavala. Siinä ei enää ole väliä, onko ase pysyyssä vai pullossa.
Kemiallisten aseiden kiellon yhteisymmärrys perustui siihen, että tuuli saattoi kääntyä ja sinappikaasut tulla omille silmille.
Nyt jippijaajoukot kävi pamauttamassa pommit maahan, että tuommoinen ei kertakaikkiaan käy. Sodassa ruukaa vain niin käydä, että vastapuoli ampuu takaisin. Pienenevää ympyrää koston kierre kipittää.
Ja kaiken saa maksaa ja kärsiä Syyrian kansa.... Olen pahoillani meidän ns. sivistysmaiden puolesta.

Tuomas Takala

Jos iskussa käytetyt ohjukset todella osuivat varastossa oleviin kemiallisiin aseisiin, näitä varmaan levisi sitten ympäristöön? Jos taas varasto oli etukäteisvaroituksen jälkeen tyhjennetty, iskun tekijöiden lausunnot Syyrian ao, kapasiteetin merkittävästä heikentämisestä ovat vailla pohjaa.

Reijo Heikkilä

Saksalaiset ei aio maksaa suomen ensimmäistä tukipakettia, kun kohta romahtaa. Sitten tippuu eu,sta suomi. Kuvitteleeko joku, että kun suomi on palkaton kaikista työpaikoista, kun nythän ajetaan alas ammattilittojakin, ja palkattomuus on jo saatu 20 henkilön firmoihin. Kuka helvetti pystyy maksamaan pakolsiamaksut ilman rahaa. Köyhyys, kasvaa suomessa rajusti, syynä kiky/ vapaa markkinatalous. EU. Osaako teistä kukaan taloustiedettä. No ei tämä rakettitiedettä ole, se pitää vain tajuta, että rahaton köyhä kansa, se ei voi kantaa vastuuta pakolaisista. ELI, se jää palkkakansan harteille.! Ja vielä yksi kysymys. Mitä me teemme pakolaisila, eihän täällä ole edes työpaikkoja. Paljoko arvelette, että tämä eu, hulluus maksaa suomen kansalle. Paljoko maksaa. PS. Katsoitteko 10 uutiset. ? Siellä käsiteltiin tätä turun tapausta, rakas eu, sai aikaan tämänkin murhenäytelmän, se teidän rakastama eu.

Mika Mäntynen

Erkki vei kyllä sanat suustani. Tarvitaan ydinasevaltio ja legitiimin tappamisen cum laude asiantuntija arvioimaan pommilla silpomisen kunniallisuutta verrattuna kaasulla tukehduttamiseen. Suomalaisesta vinkkelistä rohkeaa hyväksyä sadan risteilyohjuksen ampuminen vieraaseen maahan järjestyksen ylläpitämiseksi. Nyt kun kaasu (kemikaali) on mainittu, harvalla on pokkaa moittia kolmen koplaa globaalin sotaherruuden ylläpitotoimista.