Keskiviikko 26.6.2019

Ay-liikkeestä ärähdys hallitukselle: ”Tulemme selvittämään valmiutta poliittiseen lakkoon”

Luotu: 
15.4.2018 19:42
  • Kuva: Petteri Paalasmaa/Uusi Suomi
    Kuva
|

Palvelualojen ammattiliiton PAMin Helsinki-Uudenmaan ammattiosastot pohtivat poliittisen lakon järjestämistä vastauksena Juha Sipilän (kesk.) hallituksen kehysriihessä tekemille päätöksille.

–Sipilän hallitus on kolme vuotta leikannut kovalla kädellä ja pienituloisimmat ovat joutuneet leikkauksien maksajiksi. Viimeisimmän kehysriihen päätökset kohdistavat rankkoja heikennyksiä jopa perustuslain ja EU-oikeuden vastaisesti nuoriin sekä pieniin työpaikkoihin ja saavat PAMilaisilta ammattiosastoilta täystyrmäyksen. Mikäli hallitus aikoo tehdä lakiesitykset nuorten työntekijöiden määräaikaisten työsopimusten solmimisesta ilman perustetta ja pienten työpaikkojen irtisanomissuojan heikentämisestä, tulevat ammattiosastot selvittämään jäseniltään valmiutta ryhtyä poliittiseen lakkoon, PAMin keskolaisten ammattiosaston, Stockmannin ammattiosaston, hotelli- ja ravintola-alan pääkaupunkiseudun osaston, kauneudenhoitoalan osaston ja Järvenpään liiketyöntekijöiden puheenjohtajat sanovat yhteisessä tiedotteessaan.

Ammattiosastojen näkemyksen mukaan työelämän turvallisuuden vahvistaminen johtaisi oikeasti hallituksen esittämiin tavoitteisiin. 

–Mikäli työntekijällä on varmuus työsuhteen jatkuvuudesta ja samalla koko tulevaisuudesta, heillä on pienempi kynnys siirtyä sellaisiin työpaikkoihin, joissa he pääsevät antamaan itsestään täyden potentiaalinsa. Ammatillisen reformin myötä myös ilmaisten harjoittelijoiden ketjutus lisääntyy. Epäluottamus sen sijaan saa ihmiset keskittymään epäolennaisuuksiin ja pitämään kynsin hampain kiinni myös huonommasta työpaikasta ja paikasta, johon ei halua antaa kuin välttämättömimmän panoksensa, tiedotteessa todetaan. 

Kehysriihen päätöksistä eniten kohua on herättänyt ehdotus alle 20 työntekijän yritysten yksilöperusteisten irtisanomisten helpottamisesta sekä nuorten palkkaamisesta nykyistä helpommin määräaikaisiin työsuhteisiin.

Entinen SAK:n puheenjohtaja, ex-työministeri, SDP:n kansanedustaja Lauri Ihalainen vaati viikonloppuna hallitusta perääntymään suunnitelmistaan.

Työministeri Jari Lindström (sin.) toppuutteli jo perjantaina hallituksen ehdotuksesta syntynyttä kuohuntaa toteamalla Kauppalehden mukaan, että kyse on ”tahtotilan ilmauksesta”. Samassa yhteydessä hän sanoi hallituksen seuraavan työllisyyslukuja tarkasti, ”jos lainsäädäntö saadaan läpi”.

Turun yliopiston taloustieteen professori Matti Virén puolestaan on arvioinut, että rekrytointeihin liittyvät uhkakuvat ovat todellinen este työllistymiselle.

Lue myös:

Entinen työministeri potkujen helpottamisesta: ”En olisi kuuna päivänä uskonut”

Pääluottamusmies ja professori arvioivat Juha Sipilän suunnitelmaa: ”Sen verran poliitikotkin osaavat matematiikkaa”

Potkujen ehtoihin muutos? Lindströmillä toisenlainen ääni kuin Sipilällä – ”Jos saadaan läpi…”

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Reijo Heikkilä

Usa, kaataa eu,n. Kohta alkaa massoittain työntymään pakolaisia, hallitsemattomasti, eu, saa mitä tilasi. Jo muutenkin ongelmissa ja järjettömän suurissa veloisa painiva suomi, ja koko eu, se ei selviä pakolaisaallosta. EU, romahtaa hyvin pian, maapallo on hauraassa tilassa usa,n takia. Tämän kuolemankolmion takia. No, eu, saa sitä mitä tilasi.!

Markku Koivisto

"Mikäli työntekijällä on varmuus työsuhteen jatkuvuudesta ja samalla koko tulevaisuudesta, heillä on pienempi kynnys siirtyä sellaisiin työpaikkoihin, joissa he pääsevät antamaan itsestään täyden potentiaalinsa."
Jos ei löydy sitä potentiaalia, se todellakin on irtisanomisen aihe henkilöperustein. Sitäkö ammattiyhdisty sitten kaipaa, että sen jäsenet ovat tekevinään töita jolloin työnantaja on luonnollisesti myös maksavinaan palkkaa. Ei noilla periaatteilla taatusti synny turvallisia työpaikkoja. Mitäpä jos ajattelisitte, että on aikamoinen joukko nuoria, joilla ei vielä koskaan ole ollut työpaikkaa, ei turvallista tai turvatonta, eikä ylipäätään minkäänlaista. Sen sijaan on joukko yrittäjiä, jotka voisivat palkata jos uskaltaisivat. Vaara on juuri se, että tulee palkanneeksi henkilön, joka on vain tekevinään jotakin muttei eroonkaan pääse kirveelläkään.
Epäluulo työnantajia kohtaan on teidän tahollanne taatusti suurempi kuin pienyrittäjien puolella, jos vaan pääsevät tasavertaisiksi ammattiyhdistysten kanssa. Lopettakaa joka käänteessä parjaamasta yrittäjiä, myönteisempi asenne johtaa varmasti parempaan tulokseen. Ihalaisen nuorisotakuu on jo loppuun katsottu, se ei johtanut oikein mihinkään.

Pasi Anttila

No nyhkyäänhän työnantaja juuri on maksavinaan sitä palkkaa. Osa ei osaa palkkaa ollenkaan, osa saa huonoo palkka ja osa koulutkseensa nähden surkeeta palkkaa.
Meillä on 66kk koeaika. Ehtisköshän siinä ajassa selvittämään kyseisen henkilön soveltuvuuden. Tuolla perusteella sitä perustetta irtisanomiselle ei juuri tartte olla. Esim paljoin sirastavasta henkilöstä on silloin helppo päästä eroon. Kuka uskaltaa sairastaa?

Matti Loikkanen

Poliittiset lakot pitäisi kieltää lailla.

Politiikot tekevät politiikkaa - tietysti kansan valtakirja taskussaan.
Ammattiliitoille kuuluu palkkaukseen ja ammattiasioihin liittyvät asiat, heilla ei ole kansasn antamaa valtuutta, ainoastaan liiton jäsenten tuki.

Kai Schleutker

Tulee todella hämmentynyt olo kun jotkut tahot osallistuvat 'yhteiskunnalliseen keskusteluun' säännöillä, joista ikäänkuin puuttuu toinen puoli. On aivan liian helppoa tarjota EI-sanaa vuosi toisensa jälkeen kaikille uudistuksille, jos itse ei koskaan esitä mitään todellista vaihtoehtoa. Se on kuin rusinoiden syömistä pullista, joita joku muu koko ajan leipoo.

Juha Koponen

..ikävää, että ammattiyhdistysliike seuraa ja toeuttaa SDP:n oppositio haihattelua. On asiaa olla ammattiliittojen kannalta tarkkana, kuten Sipilän aloitus osoitti, kun pyrittiin kaatamaan kokonaan työsopimukset Suomessa. Viikonloppulisien poistot jne.
Paikallinen sopiminen ja nyt irisanomisen "helpottaminen" ovat vaarallisia "uudistuksia".
Toisaalta kun puhutaan pienyrittäjistä ja työntekijään liittyvistä kustannuksista, voi olla, että jonkinlaisia uudistuksia tarvitaankin.
Mutta, yeisesti ottaen Suomessa työsopimukset , työaikalainsäädäntö, lisät jne. työturvallisuus lainsäädäntö ovat osa kansakunnan sivistystä ja kulttuuria . Ihmisellä on arvo.
Aloitteet keskustan puolelta ,erilaisten työaikaan ja sopimuksiin liittyvien sopimusten kaatamisesta on huonoa poilitiikkaa. Suomi saadaan nousuun alentamalla veroja ja valtion menoja..

Petri Kokko

#11

Nyt on ihan pakko hieman oikaista käsityksiäsi.

1. Ansiosidonnaisen päivärahan myöntämiseen ei tarvita ammattiliiton jäsenyyttä, Te- toimiston antama työmarkkinakelpoisuustodistus ja voimassoleva työnhaku + se että on ollut työttömyyskassan jäsen vähintään 6kk riittävät.

2. Lidström leikkasi ansiosidonnaisen työttömyyspäivärahan kestoa 100 päivää V. 2017 pysyvästi. Tämä 100 päivän leikkaus on taatusti summaltaan suurempi mitä nyt työttömyyskorvauksesta aktiivimallin vuoksi ollaan viemässä.
Joku joka on maksanut kassan jäsenyydestä ja on oikeutettu ansiosidonnaiseen menettää päivärahan 100 päivän ajalta ja kun lopulta putoaa peruspäivärahalle, kun ei edelleenkään ole löytänyt työpaikkaa rangaistaan tästä asiasta toistamiseen.
Tämä lindströmin kajahtaneen porukan kehittelemä asia ei millään muotoa nopeuta työllistymistä jos niitä työpaikkoja ei vaan kertakaikkiaan ole.
Että se siitä tasapuolisuudesta ja eriarvoisuudesta.

Erkki Malinen

Itse aikanaan kun aloitin työnteo 70luvun alussa menin SOK lle töihin, sanottiin että töitä riittää eläkkeelle asti, jos teet työs hyvin. Olihan se ihan toisenlainen tilanne kuin tänäpäivänä elää jatkuvassa epävarmuudessa. Vaikka se ei kestäny kuin 11v kun SOK teollisuus ajettiin alas, mutta se tunne kun sanotaan että töitä riittä hamaan tulevaisuuteen se kannustaa tekemään kunnolla. Ja muutenkin sinun ei tarvii murehtia mitä huominen tuo tullessaan. Kyllä tällä että nuoret ajetaan jatkuvaan epävarmuuteen, sillä tulee olemaan kova hinta. Tässä on ilmeisesti ideologiset syyt mitä harva ymmärtää, itsellä on omat epäilykset uskonnolla lienee vahva vaikutus.

Tapio Mäkeläinen

Kannattaa nyt odottaa etenevätkö nuo SY ajamat letkautukset lainsäädäntöön. En usko että niin käy. Vielä ei ole myöskään mitään näyttöä koeajan ja takaisinoton höllentämisen vaikutuksista.
SY ja osa hallituspuolueista tajuaa että SDP on seuraava PM puolue ja tämä työsuhdeturvan alasajo loppuu. Siksi nyt on niin kiire ja sama ala-arvoinen lainvalmistelu jatkuu. Kun totaalisen epäonnistunut Lindström korvattiin Häkkäsellä niin luulin ettei tämmöistä ad hoc touhua enää sallita.

jouko viitala

Minusta työpaikka tänään on turvallisempi kuin se on ollut aikoihin. Tiedetään, että monilla aloilla hyvästä työvoimasta on ennemmin pula kuin ylitarjonta. Järkevä työnantaja pitää hyvästä työntekijästä kiinni viimeiseen asti.

Jotenkin on yllättävää, ettei esimerkiksi ammattiyhdistysliike tajua sitä, ettei ilman hyvin toimivaa yrityssektoria ole mahdollista yhteiskunnan ja kaupunkien henkilöstön palkkojen maksu.

Vasemmisto ja ammattiyhdistysliike haluaa luoda kuvan, että työnantajat oikein nauttivat irtisanomisista. Samalla halutaan luoda eripuraa eri sektorien välille. Mikä on enemmän kuin väärin, se tuhoaa tämän maan.

Ainoa keino Suomen menestykselle on luoda ilmapiiri, jossa yritykset haluavat pysyä täällä ja työllistää entistä enemän. Rahaseinää ei ole olemassa, jonkin pitää verotuloja tähän maahan saada aikaan. Yhteiskunnan työpaikat ovat tärkeitä, mutta jostain täytyy tulla veroeuroja, joilla palkat maksetaan.
Koulutuksen merkitystä ei voi yliarvostaa, hyvä koulutus takaa maan kehittymisen. Ja siihen panostettu raha tulee ajan kanssa takaisin.
Mutta jos eletään tässä hetkessä, niin esimerkiksi ala-aste on pelkkä kuluerä! Fyysistä rahaa ei se nyt tuo. Pitää siis olla tuottava sektori, joka työllistämällä tuo verotuloja maahan. Juuri siksi pitää luoda yritysmaailmalle hyvät olosuhteet
Edellä olevaa ikävä kyllä kaikki päättäjät eivät ymmärrä. Moni varmasti ei kirjoittamaani ymmärrä, mutta niin asia kumminkin on.

Markku Koivisto

Ymmärtääpä hyvinkin, mutta käyttää kaiken tarmonsa ollakseen ymmärtämättä ja keksien kaiken maailman verukkeita ja uhkakuvia ansaitakseen sillä tavoin palkkansa. Ei ole työntekijää, joka ei saisi palkkaansa yritystoiminnan seurauksena. Ei myöskään ole yritystä, joka pitkään voisi toimia kannattamattomana.
Ei siitä kauan ole kun sanottiin, että henkilöstö on yrityksen voimavara. Unohtui vain sanoa, että HYVÄ henkilöstö on sitä, ei mikä tahansa satunnainen ihmisjoukko.

Erkki Malinen

Eihän Ay-liike syyllistä yrittäjiä vaan hallituksen toimia, jotka antaa sellasen kuvan että yrittäjät on kusessa paskan työntekijän kanssa. Mikä ei ole todellisuutta, kyllä pienyrittäjä pärjää työntekijöidensä kanssa, eihän siitä muuten mitään tuliskaan. Se on harvinaista että liittoa tarvitaa kiista tilanteessa.