Torstai 13.12.2018

Professori ryöpyttää Ylellä: Jopa 60 000 euron verotuki ”jo valmiiksi etuoikeutetuille kansalaisille”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
16.4.2018 12:22
  • Kuva: Pekka Lassila / Alma Media
    Kuva
    Heikki Hiilamo.
|

Verolait ovat raskaasti lobattuja ja niissä usein pääoman ja kansan edut törmäävät, sosiaalipolitiikan professori Heikki Hiilamo kirjoittaa kolumnissaan Ylellä. Esimerkiksi uusi metsälahjavähennys keventää Hiilamon mukaan niiden verotusta, joilla on paljon metsätalouden pääomatuloja.

–Pääomapiirit valvovat tehokkaasti etujaan juuri verotuskysymyksissä. Lähes kaikki veroasiantuntijat ovat joko sidoksissa pääoman omistajiin tai vaitonaisia virka-asemansa vuoksi. Vero-oikeuden professoritkin ovat usein vain näennäisesti puolueettomia, sillä lähes kaikki heistä kirjoittavat maksua vastaan asiantuntijalausuntoja yrityksille ja niitä avustaville asianajotoimistoille. Käytäntö hämärtää rajaa akateemisen tutkimuksen ja lobbauksen välillä, Hiilamo huomauttaa.

Hän muistuttaa, että juuri verotuskysymyksissä pääoman ja kansan edut helposti törmäävät. 

–Tästä kertoo myös se, että monet viime vuosien veroratkaisut, erityisesti osinkoverotusta koskevat päätökset, ovat syrjäyttäneet taloustutkijoiden suositukset. Suomessa omistamisen verotus on tällä hetkellä eurooppalaisittain poikkeuksellisen alhaista. Eri sijoitusmuotojen epätasapuolinen verotus antaa varakkaimmille mahdollisuuden verojen välttelyyn, mikä haittaa myös investointeja.

Yksi hallituksen uusista veroratkaisuista koskee puun myyntituloja. Kyseessä on metsälahjavähennys. Lain tarkoituksena on edistää metsätilojen sukupolvenvaihdoksia, kasvattaa metsätilakokoa, edistää yrittäjämäistä metsätaloutta ja lisätä puun tarjontaa. 

Hiilamo huomauttaa, että vain suuria metsätiloja lahjaksi saavat voivat tehdä metsälahjavähennyksen. 

–Se hyödyttää siis vain erityisesti niitä, joilla on paljon metsätalouden pääomatuloja. Parhaimmillaan metsälahjavähennys voi antaa jopa 60 000 euron verotuen lahjansaajalle. Nyt jo reilun vuoden voimassa ollutta lakia on erittäin vaikeaa puolustella yleisellä edulla. Asiantuntijat ja oppositio ovat arvostelleet lakia ankarasti muun muassa kansalaisten yhdenvertaisuuden, luonnonsuojelun ja EU-oikeuden näkökulmasta. Laki onkin surullinen esimerkki siitä, miten hallituspuolueet käyttävät kansalta saamaansa valtaa pienen ja jo valmiiksi etuoikeutetun ryhmän suosimiseen, hän kommentoi.

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Tuomas Sikander

Kuin käärmettä pyssyyn ajetulla rekisterinpiilottamisella saatiin Kokoomuksen ja Kepun yksi tärkeä rahallinen lobbaaja eli venäläinen oligarkia kätevästi piiloon kansalaisten katseilta.
Sipoolainen ahne leuattomuus kyllä kiittää mutta kansaa on tosiasiassa pahasti viilattu.
._.

Juha-pekka Naukkarinen

Metsät olivat täällä ennenkuin ihminen tuli ja kaappasi ne itselleen,vahvimman oikeudella,eli vääryydellä joten niiden kaikenlainen kovempi verotus olisi myös suotavaa,ilmaiseksi omistajat ovat ne saaneet,ei niitä ihminen ole tehnyt,lahjavero olisi paikallaan!

Pirjo Klemetti

Kiitos Heikki Hiilamo, että kerroitte kansalaisille pääomapiirien vaikutusvallan verolakeja laadittaessa ja paljastitte, että verohallinnon asiantuntijat ja veroprofessorit tekevät yhteistyötä ja valvovat näiden pääomapiirien näin saamia veroetuja.