Maanantai 17.12.2018

Elokuva-alan työtavat selvitetään: ehdotuksia häirinnän ehkäisemiseksi ja tasa-arvon edistämiseksi

Jaa artikkeli:
Luotu: 
16.4.2018 13:27
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Kulttuuriministeri Sampo Terho (sin.) on asettanut selvityshenkilön selvittämään häirintää ja muuta epäasiallista kohtelua elokuva- ja teatterialalla.
|

Kulttuuriministeri Sampo Terho (sin.) on asettanut selvityshenkilön selvittämään häirintää ja muuta epäasiallista kohtelua elokuva- ja teatterialalla. Selvityshenkilönä toimii OTT, työ- ja sosiaalioikeuden dosentti, varatuomari Jaana Paanetoja. 

Terhon mukaan selvittäjältä odotetaan ehdotuksia häirinnän ehkäisemiseksi ja tasa-arvon edistämiseksi.

Selvitystyön tarkoituksena on kuvata elokuva- ja teatterialan käytäntöjen ja toimintamallien nykytila. Selvityshenkilö tekee myös suosituksia lainsäädännön ja käytäntöjen muuttamiseksi sekä ehdottaa mahdollisia uusia toimintamalleja ja käytäntöjä.

–Toivon selvitystä myös siitä, ovatko tuotantoyhtiöt hoitaneet työlainsäädännön mukaiset työnantajavelvoitteensa, joiden tavoitteena on turvata häirinnästä ja muusta epäasiallisesta kohtelusta vapaa työympäristö. Sekä itseä että toisia kunnioittava työkulttuuri on paras lähtökohta kaikelle yhteistyölle, Terho kommentoi tiedotteessa.

Hän huomauttaa, että lähiaikoina annettavaan elokuvakulttuurin rahoitusta koskevaan lakiesitykseen on sisällytetty säännös, jonka perusteella tuotantojen tukisopimuksissa pitää sopia myös lain ja hyvien käytäntöjen noudattamisesta.

Selvityksen määräaika on 6.8.2018. Selvityksen osana kuullaan Suomen elokuvasäätiön, tuotantoyhtiöiden, tärkeimpien elokuva- ja teatterialan edunvalvontajärjestöjen sekä eri hallinnonalojen viranomaisten näkemykset nykytilanteesta sekä heidän parannusehdotuksensa.

Elokuva-alan työtavat nousivat keskusteluun viime kuun lopulla, kun joukko naisnäyttelijöitä kieltäytyi esiintymästä Aku Louhimiehen elokuvissa. Naiset olivat kokeneet Louhimiehen ohjaustavan nöyryyttävänä ja alistavana ja poikkeuksellisena vallankäyttönä.

Lue myös:

Aku Louhimieheltä synkkä kommentti urastaan Jari Sarasvuolle: ”Ehkä tämä oli tässä”

Elokuvien teon jättänyt ohjaaja: ”Surkeissa olosuhteissa synnytetään monenlaisia haitallisia työtapoja”

Aku Louhimieheltä tunteikas puhe Jussi-gaalassa: ”Ymmärrän, että olen aiheuttanut ahdistusta ja loukannut”

Kansanedustajan ulostulo suomalaisesta työelämästä: ”Osalle valta on vain mahdollisuus toteuttaa omia sadistisia metodeja”

Professori tyrmäsi Louhimiehen perustelun radiossa: ”Ei se ole metodi vaan alistamista”

Jaa artikkeli:

Kommentit

Janne Kuusi

Tuon tutkimuksen tuloksena on se, jonka kaikki elokuva-alalla tietävät: elokuvat tehdään liian halvalla, mikä johtaa monenlaiseen epäammattimaisuuteen.

Toivon mukaan myös muita aloja tutkitaan yhtä tiheällä kammalla: varojen puute ei ole pelkästään elokuva-alan ongelma. Itse asiassa monella muulla alalla nämä ongelmat ovat paljon pahempia.