Perjantai 22.2.2019

Ay-pomolta täyslaidallinen hallitukselle: ”Röyhkeyttä”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
16.4.2018 13:43
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    STTK:n puheenjohtaja Antti Palola.
|

Toimihenkilökeskusjärjestö STTK:n puheenjohtaja Antti Palola arvostelee kovin sanoin hallituksen suunnitelmaa, jonka mukaan työnantaja saisi tehdä vähintään 3 kuukautta yhtäjaksoisesti työttömänä työnhakijana olleen alle 30-vuotiaan nuoren kanssa määräaikaisen työsopimuksen ilman perusteltua syytä.

Palola pitää esitettyä muutosta nuorten kannalta epäoikeudenmukaisena, eikä usko, että se edes edistäisi työllisyyttä

–Ainoa seuraus on, että pätkätyöt lisääntyvät ja se aiheuttaa nuorten keskuudessa kasvavaa epävarmuutta, turvattomuutta ja suoranaista pelkoa työelämää kohtaan. Arjessa päätöksen vaikutukset näkyisivät esimerkiksi perheen perustamisen myöhentymisenä. Tämä taas on ongelma ennestään alhaisen syntyvyyden maassa ja myös huoltosuhteen kannalta, hän kommentoi tiedotteessa.

STTK:n hallitus muistuttaa perustuslaista ja yhdenvertaisuuslaista. Niissä säädetään, että ketään ei saa ilman hyväksyttävää perustetta asettaa iän perusteella eri asemaan.

Nuorten työmarkkina-asemaa pitäisi Palolan mielestä päinvastoin vahvistaa.

–Olemme muun muassa esittäneet, että työelämätieto tulisi opetussuunnitelmiin jo peruskoulusta alkaen. Tämä parantaisi nuorten valmiuksia siirtyä työelämään ja olisi myös työnantajan etu.

Palola moittii myös hallituksen aikeita irtisanomissuojan alentamisesta. Hallitus haluaisi helpottaa alle 20 työntekijän yritysten yksilöperusteisia irtisanomisia.

–STTK:n mielestä hallituksen asenne kuvastaa röyhkeyttä. Kyse on rekrytoinnin ja johtamisen heikkoudesta, jos jo aiemmin tehdyt päätökset koeajan pidentämisestä ja työntekijän takaisinottovelvollisuuden lyhentämisestä eivät ole työllistämistä helpottaneet, Palola arvostelee.

Irtisanomiskynnyksen madaltaminen heikentäisi STTK:n arvion mukaan myös yritysten kasvuhalukkuutta ja henkilöstön sitoutumista pienempiin yrityksiin.

–Pelon ilmapiirillä johtaminen on vanhanaikaista ajattelua ja edustaa mennyttä maailmaa. Suomen työllisyyttä ja kilpailukykyä niillä ei paranneta, Palola tiivistää.

Palvelualojen ammattiliiton PAMin Helsinki-Uudenmaan ammattiosastot pohtivat sunnuntaina poliittisen lakon järjestämistä vastalauseena hallituksen suunnitelmille.

Lue lisää:

PAMin ammattiosastot ärähtävät hallitukselle: ”Tulemme selvittämään valmiutta poliittiseen lakkoon”

Entinen työministeri potkujen helpottamisesta: ”En olisi kuuna päivänä uskonut”

Pääluottamusmies ja professori arvioivat Juha Sipilän suunnitelmaa: ”Sen verran poliitikotkin osaavat matematiikkaa”

Henkilöt: 
Jaa artikkeli: