Keskiviikko 16.1.2019

Ay-konkari lyö lukuja pöytään – ”Miten tällainen aivopieru voi edetä hallituksen päätökseksi?”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
16.4.2018 13:47
Päivitetty: 
16.4.2018 13:52
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    Rakennusliiton varapuheenjohtajan mukaan henkilökohtaisilla perusteilla tapahtuvat irtisanomiset ovat harvinaisia ja niistä aiheutuvat riidat vielä harvinaisempia.
|

”Kun päätökset eivät perustu tietoon eivätkä kokemukseen, ne perustuvat johonkin muuhun”. Näin kommentoi Rakennusliiton varapuheenjohtaja Kyösti Suokas hallituksen päätöstä irtisanomisten helpottamisesta. Suokkaan mukaan irtisanomisten vaikeus tai niistä riiteleminen ei ole todellinen, merkittävä ongelma.

Pitkään ay-liikkeessä vaikuttanut Suokas katsoo, että hallitus on alkanut pyrkiä työmarkkina-asioissa diktaattorin asemaan osapuolten välisen yhteistyön sijaan.

– Hallituksen uusin oksennus palkansaajien päälle on irtisanomissuojan heikentäminen alle 20 hengen yrityksissä. Jokainen työoikeutta ammatikseen seuraava ymmärtää, että viritys on täysin kurapaukku. Kovimman kritiikin esitti työoikeuden professori Seppo Koskinen, joka piti tällaisen lainsäädännön toteuttamista käytännössä mahdottomana, Suokas kirjoittaa liittonsa verkkosivuilla.

Seppo Koskinen kommentoi Ylelle viime viikolla, että henkilöperusteisen irtisanomisen helpottaminen alle 20 hengen yrityksissä on kova keino, joka uhkaa työsuhdeturvaa ja todennäköisesti rikkoo syrjimiskieltoa. Hänen mukaansa myös työntekijöiden määrälle asetettu raja on huomattavan korkea. Koskisen mukaan irtisanomiskynnys ei todellisuudessa nykyisinkään ole erityisen korkea, vaan työntekijä voidaan irtisanoa oleellisten virheiden vuoksi henkilöperusteisesti.

Suokas jatkaa arvostelua. Hänen mukaansa henkilökohtaisilla perusteilla tapahtuvat irtisanomiset ovat harvinaisia ja niistä aiheutuvat riidat vielä harvinaisempia.

– Rakennusliitto myöntää oikeusapua tällaisiin riitoihin muutaman kerran vuodessa. Kun lukua vertaa liiton jäsenten kymmeniin tuhansiin työsopimuksiin, tajuaa asian kokoluokan, Suokas kirjoittaa.

Hänen mukaansa valtaosa rakennusalan yrityksistä on pieniä, mutta silti niissä ei tapella.

– Oletus, että erityisesti pienissä yrityksissä olisi suuri tarve irtisanoa työntekijöitä näiden henkilökohtaisten ominaisuuksien perusteella, on harhainen. Miten tällainen aivopieru on voinut edetä hallituksen päätökseksi saakka? Suokas kysyy.

Lue myös:

Pääluottamusmies ja professori arvioivat Juha Sipilän suunnitelmaa: ”Sen verran poliitikotkin osaavat matematiikkaa”

Potkujen ehtoihin muutos? Lindströmillä toisenlainen ääni kuin Sipilällä – ”Jos saadaan läpi…”

Entinen työministeri potkujen helpottamisesta: ”En olisi kuuna päivänä uskonut”

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Raimo Tulkki

Ei sitä tarvi ihmetellä kun katsoo ketä siellä on päättämässä.
Kyllä nyt on tilanne sellainen että en ole kuunaan päivänä nähnyt ja kuullut yhtä tyhmää insinööriä kun tämä mulkku sipilä.
Kertaalleen jo tuhosi hyvinvointi suomen ja nyt ajaa sitä perikatoon.

Matti Mustonen

Onko Suokas ihan ok... Pöljäkin ymmärtää etteivät yritykset lähde irtisanomisiin kun tietää häviävänsä. Ei ongelma siis tule edes esille. Ei pikkuyrityksillä riitä rahat riidellä suurten ja rikkaiden liittojen kanssa. Varsinkin kun oma juristikin toteaa ettei perusteet vieläkään riitä.

Markku Koivisto

"Oletus, että erityisesti pienissä yrityksissä olisi suuri tarve irtisanoa työntekijöitä näiden henkilökohtaisten ominaisuuksien perusteella, on harhainen. Miten tällainen aivopieru on voinut edetä hallituksen päätökseksi saakka? Suokas kysyy."
Niin minustakin, mikä sitten on ongelma ettei aikansa työttömänä ollutta nuorta saa palkata aluksi määräaikaiselle?