Lauantai 25.5.2019

”Taaperobonus, reilu vauvaraha” – Näin kansanedustajat nostaisivat syntyvyyttä

Luotu: 
16.4.2018 14:18
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Keskustan kansanedustajan Timo Korhosen ja KD:n eduskuntaryhmän puheenjohtajan Peter Östmanin mukaan syntyvyyden kääntämiseksi kasvuun tarvitaan konkreettisia toimia.
|

Kansanedustajat ehdottavat rahallista kannustinta lapsiperheille, jotta syntyvyys Suomessa saataisiin kääntymään nousuun. 

Keskustan kansanedustajan Timo Korhosen ja KD:n eduskuntaryhmän puheenjohtajan Peter Östmanin mukaan syntyvyyden kääntämiseksi kasvuun tarvitaan konkreettisia toimia.

– Mielestäni jokaisesta lapsesta maksettavaa reilua vauvarahaa olisi harkittava, Korhonen pohtii tiedotteessaan. 

Hän kaipaa nykyistä vahvempaa yhteiskunnallista viestiä lapsimyönteisyyden osoittamiseksi.

–Esimerkiksi meillä Kainuussa on väestörakenteessa  lähestymässä tilanne, että kohta jokainen syntyvä lapsi tarvittaisiin töihin sote-sektorille, jotta ikääntyvästä väestöstä voidaan tulevaisuudessa pitää huolta.

Korhosen mukaan työperäinen maahanmuutto on myös keino, joka on nostettava vakavasti esiin Suomen elinvoiman takaamiseksi.

– Asiallista keskustelua ja ajatustenvaihtoa tarvitaan, hän sanoo.

Peter Östmanin mukaan lapsiperheiden asemaa tulee vahvistaa toimilla, jotka tukevat perheitä ja kannustavat nykyistä suurempaan lapsilukuun. KD on jo aikaisemminkin esittänyt niin sanottua taaperobonusta, jossa perhe saisi lapsikohtaisen hoitorahan eli 350 euroa/kk/lapsi verottomana. 

–Taaperobonuksen myötä perheiden valinnanvapaus toteutuisi aidosti, jolloin perhe saisi itse päättää missä lapsensa hoidon järjestää. Malli korvaisi nykyiset lasten hoidon tuet, jolloin se toisi selkeyden lisäksi joustavuutta ja mikä tärkeintä, valinnanvapautta perheille. Se myös helpottaisi pätkä- ja keikkatöiden vastaanottamista sekä osa-aikaisen työn tekemistä, Östman kommentoi Puheenvuoron blogissaan.

Vuonna 2009 Suomessa syntyi 61 000 lasta ja vuonna 2017 noin 50 000.

Lue lisää:

Syntyvyyslukuihin havahtui nyt Petteri Orpo: Tällaisesta nuoresta miehestä ei ole koskaan seurannut mitään hyvää

Syntyvyys syöksylaskussa – TE: Nyt löytyi iso syy: Miehet syrjäytyvät vauhdilla

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Kari Laakkonen

Siellä missä ihmisiä on eniten ja syntyvyys korkealla on elintaso yleensä melko matalalla. (Aasia, Afrikka, Etelä-Amerikka ym.) Kun elintaso nousee niin syntyvyyys yleensä laskee. Näin on käynyt myös suomessa ja muissa korkean elintason maissa. Hyvin toimeentuleva keskiluokka ei kovin montaa lasta perheeseensä halua.
Ainoa toivo olisi keskiluokan alapuolella olevat ns. varattomat ihmiset. Jos heidän perusturvallisuutensa olisi vähän parempi niin lapsiluku lähtisi kasvuun, Aloittaa voisi esimerkiksi palauttamalla perustuloksi muutetun lapsilisän myös toimeentulotuen alapuolella oleville lapsiperheille.
Nythän lapsilisää saa käytännössä vain hyvintoimeentulevat ja vielä paremmin toimeentulevat mm. Presidentti, ministerit, kansanedustajat ym. Naapurin yksinhuotajalle ei lapsilisää heru.

Atso Eerikäinen

Jotta väkiluku kasvaisi, tarvitaan 4 lasta. Perheitä pitäisi kannustaa pyrkimään tavoitteeseen palkitsemalla 4. lapsen syntymästä alkaen vuoden verovapaudella. Lisäksi lapsilisiä pitää korottaa tuntuvasti ja (tai) palauttaa lapsivähennys valtion verotukseen.

Pienituloisia auttaisi tosi paljon se, että verotuksen alaraja korotettaisiin 20.000 euroon vuodessa. Se lisäisi ostovoimaa ja toisi alvia valtion kirstuun verohelpotuksia korvaamaan.

Nina Elo

Ei hyvin omillaan toimeen tulevat tartu tällaiseen bonukseen. Tähän tarttuu ne, joilla ei ole ehkä varaa sihen lapseen muuten. Ja se lapsi tulee maksamaan enemmän, kuin vauvaraha ja taaperobonus - perheelle ja viimekädessä yhteiskunnalle