Keskiviikko 16.1.2019

”Mikä siinä työn tekemisessä niin pahaa on?” – Ryöpytetty Petteri Orpo sähähti Antti Rinteelle

Jaa artikkeli:
Luotu: 
17.4.2018 16:13
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Alma Talent
    Kuva
    Valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) joutui opposition hampaisiin eduskunnassa kehysriihen jäljiltä. Pääministeri on huippukokouksessa, eikä siten paikalla eduskunnassa. Arkistokuva.
|

Oppositio on ryöpyttänyt hallitusta eduskunnassa irtisanomissuojan heikentämisestä pienissä yrityksissä ja perusteettomien pätkäsopimusten sallimisesta nuorille. Suunnitelmista linjattiin kehysriihessä.

Hallitus päätti, että irtisanomista helpotetaan alle 20 hengen yrityksissä. Nuorten työllistymistä puolestaan yritetään edistää muuttamalla työsopimuslakia niin, että vähintään 3 kuukautta yhtäjaksoisesti työttömänä olleen alle 30-vuotiaan nuoren kanssa voi solmia määräaikaisen työsopimuksen ilman perusteltua syytä määräaikaisuudelle.

Valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) jätti avauspuheenvuorossaan jälkimmäisen toimenpiteen mainitsematta, mutta oppositio nosti senkin esille keskustelussa, jota eduskunnassa yhä käydään.

SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne syytti hallitusta nuorten ihmisten epävarmuuden lisäämisestä ja ihmetteli, mitä hallitus sanoo näille nuorille. Rinteen mukaan hallitus uhkaa laittaa nuoret ”ikuiselle koeajalle”. Rinne penäsi sitkeästi uudelleen ja uudelleen hallitukselta perusteluita aikeilleen.

Orpo vastasi, että ”se vasta suuri epävarmuus on, jos ei ole työtä”.

–Se on se suurin epävarmuuden aihe, Orpo sanoi.

Orpon mukaan nuori pääsee määräaikaisen työn kautta kiinni työn syrjään, mikä kannustaa ponnistelemaan eteenpäin työuralla. Hän huomautti, että ”mikään ei ole niin raastavaa kuin pitkäaikainen työttömyys”. Orpon mukaan hallitus ei halua tuomita nuoria ihmisiä työttömyyteen, vaan antaa mahdollisuuden madaltaa kynnyksiä päästä työmarkkinoille.

Orpo painotti, että ”jos saat määräaikaisen työsuhteen ja olet alle 30, se on paljon enemmän kuin se, että ei olisi ollenkaan työtä”. Orpon mielestä hallitus nimenomaan antaa toivoa päätöksillään.

–Mikä siinä työn tekemisessä niin pahaa on? Orpo tölväisi vastatessaan Antti Rinteelle.

Rinteen mielestä määräaikainen työsuhde ei paranna tilannetta, vaan heikentää nuorten asemaa työmarkkinoilla.

Orpoa ja hallitusta ryöpytti myös muu oppositio. Muun muassa vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson syytti hallitusta siitä, että se toimillaan heikentää nuorten tulevaisuudenuskoa ja vaikeuttaa heidän tilannettaan. Andersson huomautti, että esimerkiksi lainan saaminen pankista on vaikeaa epävarmassa työtilanteessa.

– Kehysriihessä hallitus kaatoi jääkylmää vettä työntekijöiden ja nuorten niskaan. Tämä nuoria syrjivä uudistus todennäköisesti heikentäisi erityisesti nuorten naisten asemaa. Siis niiden, jotka jo valmiiksi työskentelevät kaikista eniten määräaikaisilla sopimuksilla, Andersson sanoi.

Vihreiden puheenjohtajan Touko Aallon mukaan hallituksen politiikan kantava teema vaikuttaa olevan nuorten kampittaminen. Hänen mukaansa hallituksen kädet ovat syvällä tulevien sukupolvien taskuissa.

–Hallitus on huolissaan syntyvyydestä, mutta päätöksillään lisää nuorten aikuisten elämään epävarmuutta työntämällä alle 30-vuotiaat entistä syvempään pätkätyökierteeseen, Aalto sanoi.

Työministeri Jari Lindström (sin.) huomautti Orpon tapaan, että tietyt reunaehdot rajoittavat hallituksen suunnitelmia. Hänen mukaansa muun muassa perustuslaista tulee suunnitelmissa olevalle lakiuudistukselle raamit, joiden yli ”ei tietenkään voida kävellä”. Lisäksi Lindströmin mukaan on selvitettävä muiden EU-maiden käytäntöjä siitä, onko irtisanomisperusteille erilaisia vaatimuksia eri kokoisissa yrityksissä.

Lindström myös muistutti, että työ on vasta alkamassa, eikä kehysriihessä ole päätetty vielä valmista lainsäädäntöä.

Jaa artikkeli:

Kommentit

Teemu Terava

SAK/SDP ajaa elinikäisiä työsuhteita, jotka yhteiskunta rahoittaa?
Työnteko avoimilla markkinoilla on aina epävarmaa. Markkinat voivat muuttua ja yritys mennä konkurssiin. Tosin julkisetkaan virat eivät ole enää turvallisia ja valtion tuöpaikat ovat pikemminkin vähentyneet kuin lisääntyneet.
Jos kuitenkin työttömyyttä tai etuuksilla elämistä pidetään turvallisempana tai taloudellisesti edullisempana kuin työntekoa ja palkkatuloja, ollaan eksytty vaaralliseen ideologiaan.
Julkinenen talous ei ole ikiliikkuja joka pystyy rahoittamaan itse itsensä. Se vaatii epävarmoilla avoimilla markkinoilla ansaittuja työtuloja, joita voidaan verottaa.

Harri Tapani

Eikös nyt mennyt hiukka väärin päin, nykyisinhän perustetaan ja laajennetaakin yksityisiä yrityksiä jotka pyörivät nimenomaan verorahoilla, niihin sitten haetaan halpapalkatyöntekijöitä tai kokonaan verorahoila maksettuja pätkätyöntekijöitä. Julkiset palveluthan valtion ja kuntien tuottamana alkavat olemaan jo muinaismuistoja.

Lopulta nuo palvelutoiminnat ostaa joku ylikansalllinen jätti joka kilpailee muut ulos ja alkaa sitten rahastaa kunnolla ja vie rahat maasta ulos ja taas joudutaan nostamaan veroja kuten esim. Englannissa jossa on vastava tehty jo aikaa sitten ja veroja nosteltu reippaasti.

Harri Kota-aho

Oh hoijaa! Miten kuka nuori voi rakentaa elämää tehdessä jatkuvasti määräaikensen sopimuksen. Pitäisi hankkia asunto perustaa perhe ja lisääntyä samaan aikaan. Mitä ihmettä työnantaja tekee työntekijällä jolla on jatkuvasti pelko,että jatkuuko sopimus. Sitoutuminen työpaikkaan on nolla, eikä se ole työnantajan etu. Siinähän menetetään vain aivo kapasiteettia,joka jää käyttämättä. Kukaan työnantaja ei pärjää ilman työntekijöitä.

Tapio Mäkeläinen

En enää viitsi kommentoida noita hallituksen aikeita. Oletus oli että ammattijuristin valinta oikeusministeriksi olisi ohjannut lainvalmistelua. Jarppa L selittää että lisäksi on selvitettävä EU- maiden käytäntöjä ml yrityskoot. No se ei ole nykyvehkeillä isohomma. Jos jonkun suuryrityksen toimitusjohtaja tai muu iso m pomo menisi hallituksen kokoukseen isossa ja julkisuutta saavassa muutoksessa vastaavalla valmistelulla niin satavarmasti hallituksenn pj. toteaisi että olipa huono esitys viimeisenä työpäivänäsi.
Ukot tietää jo ettei onnistu.

Erkki Malinen

Hallitus tekee toimenpiteillään yrittäjistä hirviöitä ihmisten silmissä. Mikä ei ole todellisuutta, onhan pottumaisiakin yrittäjiä niinkun työntekijöitä mutta se on marginaali. Hallitus voi syyttää itseään tästä että ihmiset ei hevillä muuta työn perässä kun se pelottelee työntekijä on riski yrittäjälle. Kuka haluaa lähteä tälläiseen epävarmuuteen.

Mikko Järvinen

keskusta kokoomus ja siniset haluavat mahdollisimman halpaa työvoimaa.

ensitöikseen avasivat vuosisadan parhaat orjamarkkinat 2015.

Vuoden 2015 alusta voimaan astui laki;
Kieltäytymisestä kuntouttavaan työtoimintaan tai vastaavaan seuraa kolmen kuukauden karenssi työmarkkinatukeen. samalla siirrettiin pitkäaikaistyöttömille maksettujen työttömyyskorvausten maksuvastuuta yhä enemmän työttömien kotikunnille.

pitkäaikaistyöttömät siis pakotetaan karenssin uhalla ilmaistyöhön nimeltä kuntouttava työtoiminta. Nykyisen hallituksen toimesta koko ajan syntyy lisää ilmaistyömalleja esimerkiksi työelämäkokeilu joka toteutetaan yrityksissä.

pitkäaikaistyöttömällä kun ei käytännössä ole kuin kaksi vaihtoehtoa joko osallistua kuntouttavaan työtöimintaan/työelämäkokeiluun ym tai joutua karenssiin.
kuntouttavan työtöiminnan/työelämäkokeilun ym piirissä pitkäaikaistyötön luetaan tilastollisesti työllistyneeksi. karenssin aikana taas pitkäaikaistyötön käsittääkseni poistuu työllisyys tilastoista. eli joka tapauksessa pitkäaikaistyöttömien määrä vähentyy.

Nämä ihmiset siis tekevät käytännössä ilmaistyötä 9 euron kulukorvausta vastaan, mitään säästöjä siitä ei valtiolle synny koska he edelleen saavat täyttä työmarkkinatukea ja täyttä asumistukeakin. valtiolle kulut vain kasvavat ja työtön yleensä vain köyhtyy koska 9 euron kulukorvaus ei todellakaan riitä korvaamaan töissä käymisestä koituvia päivittäisiä kuluja.

ilmaistyötä järjestetään kunnissa,yrityksissä, yhdistyksissä ja säätiöissä… esimerkiksi työelämäkokeilun piirissä nämä ihmiset tekevät työtä ilmaiseksi yrityksille karenssin uhalla ja yritys hyötyy tehdystä työstä sekä vapautuu palkanmaksusta eli yritys saa oikeastaan yritystukea veronmaksajien rahoista työmarkkinatuen ja 9 euron kulukorvauksen verran lisäksi kunnat yleisesti maksavat korvausta em. työtoimintaa jarjestäville yrityksille ym 10,09 € päivässä työtöntä kohden eli vaikkei mitään järkevää tekemistä olisikaan työttömät tuottavat rahaa yritykselle.

Sipilän hallitus on keksinyt aivan uuden tavan maksaa yritystukia. tuki revitäänkin tuttuun tapaan hyvin pitkälti pitkäaikaistyöttömän selkanahasta.

Hilkka Hakola

Olen ollut vioden eläkkeellä ja sitä ennen 43 vuotta työssä eri työn antajalla. Esimiehenä 36 vuotta. Ainahan ihmisen on täytynyt tehdä työantajalle itsrnsä tunnetuksi tuöntekijänä. Olen ollut itsekin nuorena määräaikaisissa työsuhteissa ja olen ottanut työhön määräaikaiseksi. Täytyyhän työnantajan saada tietää ja tulla vakuuttuneeksi, että saa rahoilleen vastinetta.

Topi Rantakivi

@10. Luuletko, että asiat ovat samat nykyään kuin ennen? Ei ole enää nykyään ja epävarmuus vaan kasvaa ja tästä syystä lykätään aina perhesuunnittelua, asunnosta kauas tulevaisuuteen tai ei lainkaan. Ensiasunnostakin aletaan vaatimaan, että säästössä pitää olla se x summa käteistä ja tieto, että työ on pysyvää. Ei hyvältä näytä.

Erkki Malinen

Hallitus saa syyttää itseään siitä että työntekijä työ ei kohtaa, kun se vouhkaa että duunari on riski yrittäjälle. Kuka uskaltaa muuttaa työn perässä jos takaraivossa kummittelee jos minä en kelpaakkaa. Nuori kaipaa kannustusta toki yrittäjäkin, molemminpuolinen luottamus kaiken a ja O, eikä turhanpäiväinen pelottelu.

Markku Koivisto

Ootteko kuulleet, talous kasvaa eikä tahdo löytyä työntekijöitä? Uskotte siis, että parhaassa iässä olevat työttömät ovat niin kehnoja, että heidät varmasti potkitaan pihalle, eikä heistä kyvykkäinkään saa pätkätyönsä päätteeksi vakinaista paikkaa? Ammattiyhdistysten mielestä on siis niin, että työttömät ovat läpeensä kaikki auttamattomia luusereita? Enpä olisi kuuna päivänä SDP:n taholta kuulevani tuolla tavoin tulkittavissa olevaa puhetta!

Kim Forsell

Nii onhan se paha juttu jossei yritykset saa orjatyövoimaa oot esim. Päivän Poissa vaikka mahtaisin takia lääkärintodistuksella niin kumminkin tulis potkut tajuuka ja että nämä kusipäät eduskunnassa eivät ajaa muuta kuin että varakkaista tehdään varakkaampia ja sitten vielä mitä vakituiset jotka on yli 30 mitä niille tapahtuu potkut tulee niin nopeasti että et edes ehdi persettä raapii

Juha-pekka Naukkarinen

Anderson sanoi,että lainan saanti vaikeutuu,jos ei ole vakituista työpaikka,Suomi on jo yli velkaantunut,asunto ja kulusluottoja on eniten n.130 miljardia +korot,lainan saantia pitääkin vaikeuttaa,kaikin mahdollisin keinoin,Rinne ajaa vain omaa etuaan,hänen äänestäjät tulevat työttömistä ja ovat tehneet Rinteestä rikkaan,SDP on luonut tämän luikurointia sallivan sosiaali järjestelmän Suomeen,se oli käydä Suomen tuhoksi,onneksi nykyinen hallitus sai työllisyyden kasvuun ja velkaantumisen vähenemään,ei kakkua voida jakaa,ennenkuin se on tehty!

Topi Rantakivi

@17. Se työllisyyden nousu on lumekasvua. Todellisuudessa valtion kirstuun ei kasva yhtään tuloja. Vikaa kannattaisi katsoa yritystuista ja päättömistä johtajien palkkojen korotuksista ja valtion myymistä asioista, joista rahat päätyvät veroparatiiseihin ja ne rahat eivät päädy Suomen hyödyksi. Katso vähän TEM:in työllisyyskatsausta, että paljonko se työttömyys todellisuudessa on ja paljonko avoinna työpaikkoja on kaikille. Yhtälö on mahdoton.

Veijo Mäenpelto

Hallitus ei halua, että ihminen tekee palkkatöitä.
Kaikkien ilmeisesti pitäisi olla jonkinlaisia yrittäjiä.
Ainakin siinä verotulot laskee, koska yrittäjä pystyy tekemään enemmän vähennyksiä.
Ja sitten se uusi pienyrittäjä äänestäisi Kokoomusta tai Keskustaa, minkä etua ne ei todellakaan aja.
Nämä puolueet ajavat vain suurten ja todella rikkaiden asiaa.

Pertti Ikonen

”Mikä siinä työn tekemisessä niin pahaa on?”
Nämä yhteiskunnan kermat eivät tajua kuinka paha on kun työstä ei maksta palkkaa, työstä ei kerry eläkettä, työssä ei ole työterveydenhuoltoa, työstä ei kerry lomaa jne. Jonkun pitäs tämä asia takoa Orpon nuppiin.

Harri Kota-aho

On tämä hallitus aikamoinen. On syyllistetty työttömät. On saatu sekaisin terveyden huolto. Ollaan tekemässä maakuntahallinto josta kukaan saa mitään selvää,ja pitäisi vielä äänestää jotain mistä ei ole mitään tietoa. Lisäksi on vielä tämä jatkuva määräaikaisuus alle 30v 3kk:tta työttömälle olleelle. Keppiä ja porkkanaa sopii lapsien kasvatukseen,mutta nyt ovat kyseessä aikuiset ihmiset joiden pitäisi löytää paikkansa tässä yhteiskunnassa. Tuntuu lähinnä,kuin hallitus olisi se kuuluisa koulukiusaaja.

Jarkko Tolonen

Hallituksen hullutukset voivat aiheuttaa ongelmia yrittäjille, työvoimalle ja työttömille. Jos me kaikki kuitenkin yrittäisimme tehdä parhaamme välttyäksemme ongelmia aiheuttavaa toimintaa, eli tehkäämme kaiken toistemme hyväksi.