Sunnuntai 20.1.2019

Uusimaa parahtaa sotesta: ”Jokaisen kunnan on herättävä – Hallituksen malli on kerta kaikkiaan tuhoisa”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
17.4.2018 16:39
  • Kuva: Outi Järvinen / Alma Talent
    Kuva
    HUS:n toimitusjohtajan mukaan palvelut pirstoutuvat, jos hallituksen sote-esitys toteutuu. Kuvituskuva.
|

Uudenmaan maakuntavaltuuston huoli hallituksen sote- ja maakuntalakiesityksistä syvenee. Uudenmaan liiton mukaan epäkohtia ei pystytä ratkomaan käsillä olevassa aikataulussa.

Liiton maakuntavaltuutetut ovat olleet koolla ja korostavat nyt aiempaa kannanottoaan, jonka mukaan nykyiset maakunta- ja sotelakiesitykset eivät ole Uudenmaan asukkaiden etujen mukaisia. Aamupäivän seminaarin puheenvuoroissa korostuivat aikataulun epärealistisuus ja isojenkin asiakokonaisuuksien keskeneräisyys.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (HUS) toimitusjohtaja Aki Lindén käsitteli sote-esityksen vaikutuksia terveydenhuoltoon. Hän on erityisen huolissaan siitä, miten terveyskeskuspalveluiden rahoitus ja palvelut pirstoutuvat ”tuhannen päreiksi” esitetyn mallin johdosta. Vaaroja on hänen mukaansa kaksi: vähemmän vaikuttavien palvelujen priorisointi tai kokonaismenojen voimakas kasvattaminen.

Lindénin mukaan isojen kaupunkien Uusimaa tarvitsisi erillisratkaisun. Hänen mielestään on perusteltua kysyä, miksi 650 000 asukkaan Helsinki tai 270 000 asukkaan Espoo eivät voi olla järjestäjiä tai tuottajia, jos alle 100 000 asukkaan Kainuu ja Keski-Pohjanmaa voivat.

Porvoon kaupunginjohtaja Jukka-Pekka Ujula painotti omassa puheenvuorossaan, että lakiesitys vaikuttaa kuntien kaikkeen toimintaan. Samalla vaikutusarviot kuntien palveluihin tai henkilöstöön ovat puutteellisia. Ujulan mukaan Porvoossa kaikki tunnusluvut heikkenevät maakuntamallin myötä.

Hänen mukaansa omavaraisuusaste heikkenee, sillä kuntien omaisuutta luovutetaan maakunnille korvauksetta. Verotulot ja valtionosuudet vähenevät yli 50 prosenttia. Ujula muistutti, että tämä voi vaikuttaa lainarahoituksen saatavuuteen ja korkotasoon. Valtuuston varapuheenjohtaja Leena Luhtanen kommentoi (sd.) Ujulan puheenvuoroa huolestuneena.

– Viimeistään tässä vaiheessa jokaisen kunnan on herättävä. Kuntien kannalta hallituksen maakunta- ja sotemalli on kerta kaikkiaan tuhoisa. Uudellemaalle olisi vähintään saatava erillisratkaisu tai lakiesitykset tulisi hylätä, Luhtanen sanoo tiedotteessa.

Maakuntavaltuuston mielestä Uudenmaan on voitava vastuullisesti taata asukkaidensa palvelut ja potilasturvallisuus. Suomen erityissairaanhoidon vaativimmat tapaukset keskittyvät Uudellemaalle, millä on merkitystä koko Suomen terveydenhuollolle.

–Uusimaa on paitsi huipputason erityissairaanhuollon, myös maan talouden, tutkimuksen, viennin ja väestönkasvun keskus. Se, miten menestymme täällä vaikuttaa suoraan siihen, miten sekä maan vaativin erityissairaanhoito että terveyspalvelut pystytään rahoittamaan. Kykymme huolehtia uusmaalaisten ja koko Suomen hyvinvoinnista on nyt uhattuna, valtuuston puheenjohtaja Mari Holopainen summaa tiedotteessa.

Seminaarissa syvennyttiin monipuolisesti lakiesityksen vaikutuksiin Uudellamaalla. Tilaisuudessa puhuivat Lindénin ja Ujulan lisäksi Uusimaa2019-hankkeen johtaja Ilari Soosalu, Uudenmaan maakuntahallituksen puheenjohtaja Markku Markkula, FCG:n Sote-uudistuksen toimialajohtaja Jarmo Asikainen sekä Uusimaa2019-hankkeen muutosjohtajat Markus Sovala ja Timo Aronkytö.

Lue myös:

Espoon yllätetty kokoomuspomo ärähtää Jan Vapaavuoren paljastuksesta: ”Vähän herättää ihmetystä”

Jaa artikkeli:

Kommentit

Mauri Gardin

Voi, voi tuota rutinaa ja räksytystä. Jos kaiken ajan ja tarmon Uudenmaan viisaat käyttäisivät tulevan soten toimeenpanon valmisteluun, se olisi asukkaiden kannalta parasta. Vaaditaan vielä kaikesta vaikuttavuuden arviointia. Sehän kuuluu jokaisen kunnanjohtajan omaan työhön eikä kaikkea pidä odottaa valmiina eteen. Vai onko osaamisessa puutetta?

Mauri Gardin

Voi, voi tuota rutinaa ja räksytystä. Jos kaiken ajan ja tarmon Uudenmaan viisaat käyttäisivät tulevan soten toimeenpanon valmisteluun, se olisi asukkaiden kannalta parasta. Vaaditaan vielä kaikesta vaikuttavuuden arviointia. Sehän kuuluu jokaisen kunnanjohtajan omaan työhön eikä kaikkea pidä odottaa valmiina eteen. Vai onko osaamisessa puutetta?