Torstai 18.7.2019

Potilastietojärjestelmässä ”satoja kriittisiä virheitä” – Tilaaja lopetti maksut ja harkitsi jopa rikosilmoitusta

Luotu: 
18.4.2018 13:35
  • Kuva: PLL / Katso alta
    Kuva
    Tiedon toimittamassa Lifecare-potilastietojärjestelmässä on ilmennyt useita ongelmia. Kuvituskuva.
|

Päijät-Hämeen hyvinvointikuntayhtymä on kärsinyt koko kevään Tiedon toimittaman Lifecare-potilastietojärjestelmän ongelmista. Toimitusjohtaja Eetu Salusen mukaan rikosilmoitustakin on harkittu, mutta tuskin tullaan tekemään, kertoo Tivi.

Salunen kommentoi Tiville, että rikosilmoituksen mahdollisuutta selvitettiin, mutta tässä vaiheessa ei ole tullut vastaan väärinkäytöstä, joka antaisi aihetta poliisitutkinnalle.

–Totta kai aina kun tehdään kokonaisarvio, niin täytyy tutkia, onko kyse ollut törkeästä huolimattomuudesta. Nyt ei näytä siltä, Salunen sanoo Tiville.

Salusen mukaan hyvinvointikuntayhtymä ”tulee ilman muuta hakemaan korvauksia” sekä suorista kustannuksista että menetetystä palvelutuotannosta. Toistaiseksi maksut Tiedolle on katkaistu.

–Emme maksa tuotteesta, joka sisältää satoja kriittisiä virheitä.

Salusen mukan Tieto tekee kuitenkin korjauksia ”hyvällä asenteella ja osaamisella”, joskin valmista tullee vasta kesällä.

Salunen arvioi maaliskuun lopussa Etelä-Suomen Sanomissa, että alustavien arvioiden mukaan ongelmista on aiheutunut miljoonavahingot. Tarkempi arvio saadaan huhtikuun loppuun mennessä.

Tiedon terveydenhuollon toimialajohtajan Kimmo Alaniskan mukaan tietyt ongelmat ilmenivät vasta tuotantokäytön aikana. Tieto on hänen mukaansa tilanteesta erittäin pahoillaan ja lupaa korjaavia ohjelmistoversioita loppukeväästä.

Tivi on kevään aikana kertonut useista Lifecaren ongelmista. Potilaille on muun muassa määrätty vääriä lääkkeitä, ja reseptien perusteella tulostettavissa lääkelistoissa on virheitä. Valvira on epäillyt, että järjestelmä on otettu käyttöön ilman riittävää testausta.

Lue koko juttu Tivistä

Yritykset: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Harri Tapani

Tuolla tuottajafirmallahan (Tieto) on ainakin hyvin monien it-alan ihmisten tuntema ja käyttämänkin hieman nolo lempinimi...No alalla on tuttua muutenkin ollut alusta lähtien projektien ongelmat ja viivästymiset ja bugit jne...

Hannu Mononen

Tyypillistä... Suomessa lahjakkaat tietotekniikan osaajat tekevät pelejä, lahjattomat potilastietojärjestelmiä.

Ansaintalogiikka on klassinen: kun maksaja on saatu sitoutumaan ja toisen toimittajan tuotteeseen siirtyminen kävisi jo liian kalliiksi, keskeneräiseen tekeleeseen jätettyjen laiminlyöntien ja bugien parsimisesta tehdään varsinainen liiketoiminnan syömähammas.