Sunnuntai 26.5.2019

Näin Harkimoon yhdistetty Mikael Jungner on pohjustanut salaperäistä hanketta: ”Tai sitten syntyy kokonaan uusi puolue”

Luotu: 
19.4.2018 07:56
Päivitetty: 
19.4.2018 08:29
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    Mikael Jungner on kehunut muun muassa entistä kokoomuksen kansanedustajaa Lasse Männistöä (kuvassa Jungnerin kanssa) politiikan disruption tuomisesta Suomeen.
|

Suomeen saattaa olla syntymässä uusi markkinaliberaali, politiikkaa uudistamaan pyrkivä puolue tai poliittinen liike. Lehtijuttujen keskiössä ovat kokoomuksen kansanedustaja, sote-kriitikko Harry ”Hjallis” Harkimo sekä SDP:n entinen puoluesihteeri, viestintävaikuttaja Mikael Jungner.

Harkimo ei ole myöntänyt eikä kieltänyt eduskunnassa liikkuvia huhuja, kertoi Ilta-Sanomat ensimmäisenä. Helsingin Sanomat puolestaan yhdisti hankkeeseen vahvasti Mikael Jungnerin, jonka lisäksi niminä on nostettu esiin kokoomuksen sote-kapinallinen Elina Lepomäki sekä vihreiden oikeaa laitaa edustava oman tiensä kulkija, yrittäjä Antero Vartia.

Vartian mukaan häntä ei ole pyydetty mukaan uuteen puolueseen. Jungner kiistää HS:lle puolueen perustamisen mutta ei uudessa poliittisessa liikkeessä mukana oloa. Hänen lähtönsä perustamaan uutta puoluetta tai liikettä ei olisi yllätys, jos on seurannut Jungnerin blogikirjoituksia Uuden Suomen Puheenvuorossa.

Marraskuussa Jungner iloitsi kirjoituksessaan siitä, että politiikan disruptio on viimein Suomessa. Hän käytti esimerkkinä positiivisesta häiriötekijästä entistä kokoomuksen kansanedustajaa Lasse Männistöä, joka nykyisin toimii yksityisessä terveysyrityksessä. Jungnerin mukaan Männistö luo jo terveydenhuoltoon valinnanvapautta, ”jota julkinen päätöksenteko ei ole kyennyt luomaan”. Samalla Jungner kehaisi Antero Vartiaa.

Jungner ennakoi muutoksia puoluekenttään.

– Joko puolueet uudistuvat tai sitten syntyy kokonaan uusi puolue. Itse alan kallistua jälkimmäisen vaihtoehdon kannalle. Elämme kovasti innostavia aikoja, Jungner kirjoitti marraskuussa 2017.

Maaliskuussa hän jatkoi aiheesta blogissaan, jonka otsikon mukaan ”ilmassa tuoksuu vallankumous”. Hänen mukaansa poliittista vallankäyttöä on suoraviivaistettava ja vuorovaikutusta lisättävä.

– Luontevinta olisi, että puolueet itse ryhtyvät avaamaan päätösvaltaa tai vuorovaikutusta. Toinen vaihtoehto on, että kaupungit, yritykset ja kansalaiset ottavat ohjakset Suomen kehittämiseksi. Kolmas että syntyy uusi poliittinen liike, joka tekee sen, kuten Ranskassa, Jungner ennakoi.

– Tavalla tai toisella tämä ratkeaa. Evoluutiolla tai revoluutiolla. Nykyinen malli ei pitkään enää kestä. Ihan vain siitä syystä, että ajatus demokratiasta, jossa muutama promille ihmisiä pyörittää puolueita, joissa kourallinen ihmisiä päättää salassa mitä kulloinkin tehdään, on tähän aikaan kestämättömän perverssi ratkaisu.

Alla Twitter-keskustelua aiheesta.

 

 

 

 

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Pasi Käyhkö

Olen monilta osin Lepomäen ja myös Harkimon mielipiteiden kannalla.
Olen äänestänyt Kokoomusta jo kolmen vuosikymmenen ajan niin kunta- kuin eduskuntavaaleissa.
Mutta, jos nyt suunniteltu sote-/maakuntauudistus menee läpi kesäkuun äänestyksessä niin puolueeni vaihtuu ainakin muutamissa tulevissa vaaleissa.
Joten tämä Harkimon "viritys" olisi potentiaalinen vaihtoehto.

Nita Hillner

Minä olen eduskuntavaaleissa äänestänyt Kokoomusta ja kuntavaaleissa useimmiten RKP:tta. Olen joskus myös miettinyt siirtyväni SDP:een, mutta se on toistaiseksi jäänyt. SDP ei ole kyennyt riittävästi uudistumaan. Mikäli sote/maakuntauudistus menee läpi, siirryn luultavasti kokonaan RKP:een. Tietty kannattaa seurata tätä uutta liikettä ja mitä asioita he ajavat. Kokoomuksen kannattaisi kuunnella kenttää herkemmällä korvalla, puolueen pirstaloituminen ei ole kenenkään etu.

Pasi Käyhkö
Vastaus kommenttiin #10

Eihän yhteiskuntaa kehitetä paikoilleen jäämällä. Niin kuin esimerkiksi Keskustan alkiolaisuushuuhailu.
Jokainen äänestäjä tekee vaaleissa oman ratkaisunsa ja jos nykymeno ei miellytä silloin on haettava muutosta. Muutoksen ja oikean suunnan hakeminen ei ole pakoa vaan uteliaan ja järkevän ihmisen toimintaa.

Seppo Simonen
Vastaus kommenttiin #14

Aivan oikein "ei yhteiskuntaa kehitetä paikalleen jäämällä" nyt on erinomainen yhteuskunnan kehitys projekti menossa maaliin josta tulee säästöä veronmaksajille uusi moderni, innovatiivinen ja digitalisaation edut tuova sote ja maakuntamalli.

Kari Kallio
Vastaus kommenttiin #14

#14 Kun ja jos Suomen konservatiivisimmässä puolueessa, Keskustassa sanoittaisiin ääneen uudistuksen syyksi "alkiolaisuus" - moni varmaan kysyisi - siis mitä! Voiko arkkikonservatiivi muuttua radikaaliksi vain sanomalla jonkin "taikasanan" simsalabim. Onko lisäksi "alkiolaisuus" edes oikein ymmärretty - sehän on paneurooppalaisuutta, jolle luonnollista olisi korostaa EU:ta ja euroa. Idean isä Paavo Väyrynen ei kuitenkaan edusta näitä arvoja lainkaan, vaan on "sisäänpäin käpertyjien" äänitorvi Euroopassa. Hän ei marssi eteenpäin vaan aina taaksepäin - kuten "kunnon konservatiivin" kai kuuluukin.
En silti sano, etteikö taantumukselliset voimat jyllää maailmassa ja myös Euroopassa ja se johtuu muutoksien nopeasta temposta. Ei haluta nähdä kansainvaelluksia eikä niiden taustalla olevia sotia häiritsemässä meidän lintukotoamme. Halutaan sulkea silmät maailman pahuuksilta! Se on luonnollista mutta omalla tavallaan ongelmallista. Olemme luomassa EU:ssa kyttäysmentaliteettia ja poliisiorganisaatiota, jossa vapauksia rajoitetaan ja ihmisten seuranta lisääntyy. Oli siihen oikeita tai vääriä syitä.

Milli Maja

Tässä ollaan nyt oikeiden asioiden juurilla. Voiko olla niin että suurissa puolueissa pieni klikki päättää asioista? Vaikka en hirveästi fanitakkaan näitä persoonia, saattaapi olla että seuraavissa vaaleissa en tule äänestämään kokoomusta. Maakuntahimmeli oli viimeinen pisara.

Seppo Simonen

Sillälailla niin sitä pitää Jungnerin rakkauden sanomaa viedä eteenpäin. Mistä kulloinkin löytyy rakastettu puolueiden sisäsistä kemioiden ristiriidasta johtuvasta irtaantuneesta pakolaisesta.
En oikein usko että Hjallis Harkimo tähän kelkkaan mukaan lähtee vai tuleeko hänestä uusi Tuure Junnila.

Juha Koponen

..enpä usko, että Tuure Junnila olisi myynyt Venäjälle urheiluseuraansa ja jäähalliaan. Sote vastustaja Harkimoa ei tarvita missään oloissa, Jungeria olisi tarvittu uudistamaan punalippupuolue suomalaiseksi nykypuolueeksi. Molemmat siis täysin tarpeeton sakki. Tosin Harkimon vene ohjelma oli todella mielenkiintoinen, jossa julkkikset paljastuivat olevansa rautaa, eikä nynnyjä. En usko, että saavat viittä ääntää enempää...

Risto Mäkinen

Kun ei saa omassa puolueessaan ajatuksilleen tukea niin sitten vaan perustamaan uutta puoluetta. Onkohan koskaan tullut mieleen, että vanhan puolueen enemmistö olisi sittenkin oikeassa. Jos ns. omassa puolueessa hyväksyy vähän yli 50 % sen ratkaisusta niin on oikea puolue. Ei koskaan löydy puoluetta, jonka kanssa on 100 % yksimielien sen päätöksistä. Sipilä ei onneksi vilkuile galluppeja vaan toteuttaa hallitusohjelmaa sovitulla tavaalla. Näyttää Orpo ja Soini kunnioittavan pääministerin vakaata tavoittellista linjaa joka on myös tuloksellista. Koirat haukkkuu mutta karavaani kulkee. !!!!!

Kari Kallio

Hm, pidän Jungneria jonkinsortin mielipideautomaattina. Hän on kuin pajazzo, joskus sieltä ropisee jotakin iloista kuppiin, mutta useimmiten ei. Hän ikäänkuin testaa koko ajan erilaisia "leijoja", joita hän viskoo ilmaan, mikä niistä haiskahtaisi parhaalle ja sitä hän lähtee sitten lisäjalostamaan. Eiköpä se lie kuulu jo nyt toimenkuvaan jonkin sortin ajatushautomossa, jossa työskentelee. Pitää kuitenkin muistaa, että jo peruskurssin markkinoinnin oppikirjasta löytyy viisaus, että missä tahansa ideapalavissa syntyneistä 100 ajatuksesta vain yleensä korkeintaan yksi (1) on sellainen, mitä "ehkä" kannattaa lähteä jatkojalostamaan. Pätee varmaan myös puolueenkin perustamiseen. Keissianalyysinä voisivat lukea vaikkapa "piraattipuolueen" tarinan tai sen toisen "akrobaattipuolueen" ideologian, joka vastusti painovoimaa; mikä sen nimi nyt olikaan... Samalla voivat tutustua eri uskonnollisten lahkojen syntymekanismeihin ja siihen, mikä myi parhaiten.

Juha-pekka Naukkarinen

Minä tulen äänestämään ensi vuoden vaaleissa puoluetta,joka lupaa muuttaa taitetun eläkeindeksin puoliväli-indeksiksi ja alentaa eläkeläisten verotusta,kaikkien eläkeläisten puolesta taisteleva puolue,joka kykenee kokoamaan 1,5 miljoonaa eläkeläistä taakseen ja poistaa eriarvoisuuden ja kurjuuden heidän keskuudestaan,tämä suuri kansan osa on Suomen hyvinvoinnin rakentanut ja heille kuuluu ihmismäinen elämä!

Juha Lapveteläinen

Kysymyksiä voisi muotoilla myös toisin, "Tarkoittaako poliittinen puoluevalta demokratiaa kansalaisyhteiskunnassa, ja onko valtionneuvoston valta promillea suurempi kuin perustuslaillinen valta, joka ainoastaan koskee meitä jokaista Suomen kansalaista ja äänestäjää?". Perustuslaillinen valta tarkoittaa, että vallankäyttöä jaetaan kansalaisyhteiskunnassa. Perustuslaillisesti tämä tarkoittaa sitä, että tällainen vallankäyttömahdollisuus on yhdellä pienellä kunnalla perustuslain mukaan. Asia ei tosin pidä paikkaansa jos siihen valtaan ei ole varaa? Silloin asioita vie valtioneuvosto mennen tullen. Asia pitää paikkansa silloin, jos kysymyksessä on suuri maanomistaja, joka muinoin omisti 3500 hehtaaria maita ja mantuja päättäen perustaa ihan ikioman kunnan, missä torpparit työskentelevät edelleen hänen alaisinaan. Niin Sote- ratkaisu, kuin yksittäinen perustuslaillinen itsemääräämisoikeus ovat siis aikansa eläneitä fraaseja, näille molemmille historiallisille ratkaisuille kyllä löytyy myös tänä päivänä kannatusta sekä kannattajia yli puoluerajojen. Muutoksia voi tehdä sekä toteuttaa perustuslaillisesti eduskunnassa, tarvitaan vain liike joka muuttaa toimintatapoja nykyaikaiseksi perustuslain mukaan ja jolla on eduskunnan poliittinen enemmistö. Tämä ei ole mahdollista lähitulevaisuudessa, sillä se puolue joka on vallassa, tulee myös jatkossa haluamaan juuri niitä samoja asioita joita tasavallassa kohta on toteutettu noin sata vuotta. Tästä syystä johtuen mahdollisuuksia ei ole kuin yksi, käyttää perustuslaillista kunnallista itsemääräämisoikeutta, joka on ensimmäiseen viralliseen asiakirjapaperiin kirjattu. Jos haluaa olla suurmaanomistaja ja torppari pellolla, kannattaa tulevaisuudessa äänestää luonnollisesti myös jatkossa eri poliittisia puolueita. Jos kannattaa itsemääräämisoikeutettuja maakuntia, eli osavaltioita ratkaisun voi ainoastaan tehdä sekä toteuttaa itsemääräämisoikeutettu kuntasektori jolla on varaa toteuttaa tämä isänmaallinen hanke, josta keskusteltiin ensimmäisen kerran jo vuonna 1919, ja mikä jäi kesken poliittisen puoluevallan valtataisteluiden tiimellyksessä. Pidän mielenkiintoisena mahdollisuutta kaupunkien ympärille rakennettavista erikokoisista minitalouksista kansalaisyhteiskunnan puolestapuhujana, henkilökohtaisesti kannatan Mikael Jungnerin aloitetta hankkeen osalta, mikä tulisi johtamaan todelliseen demokratiaan nimenomaan vallankäytön jakamisen seurauksena. Minitalouden ei tarvitse olla rikas tai suuri, sen päätarkoitus on se että se tulisi toimeen omillaan. Tämä riittää jos siihen löytyy riittävästi kannatusta sekä halua. On rikkaus olla erilainen, muullakin tavoin kuin suurmaanomistajana, jolla on torppareita töissä tässä omassa kunnassa historiallisen monarkismin puolestapuhujana jota politiikka vielä tänä päivänäkin edustaa? Kuntaliittojen avulla perustuslaillinen maakuntamalli saadaan toimimaan, kysymyksessä on kansalaisoikeuksien puolustaminen tasavallassa yksilönoikeuksien avulla, jota demokratian sekä oikeusvaltion tulisi jatkossa puolustaa perustuslaillisesti. Eduskunta, Maakunnan Edustajainhuone, Maakuntahallinto sekä kunnanvaltuusto. Perustuslaillisesti omaa itsemääräämisoikeutettua kuntaratkaisua ei tulisi hyväksyä kenellekään muulle suomalaiselle kuin Tasavallan Presidentille, jolla on enemmistö kansalaisten äänimäärästä Suomessa. Helsinki kaupunkina edustaa myös valtion pääkaupunkia sekä toivottavasti tulevaisuudessa myös erikokoisten maakuntien hallintokeskusta.