Keskiviikko 16.1.2019

Taas löytyi vakava uhka soten miljardisäästöille – Päivi Nerg: 700 miljoonan euron palkkariski ratkotaan sopimusneuvotteluissa

Jaa artikkeli:
Luotu: 
19.4.2018 10:57
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Alma Talent
    Kuva
|

Hallituksen sote-uudistuksen säästötavoitetta on pidetty epärealistisena. Uusimpana selvänä uhkana tavoitteelle on noussut esiin niin sanottu palkkaharmonisointi, joka voi nostaa sote-henkilöstön palkkoja sadoilla miljoonilla euroilla.

Valtiovarainministeriön kunta- ja aluehallinto-osaston ylijohtaja Jani Pitkäniemi myönsi keskiviikon Ilta-Sanomissa, että sote-työntekijöiden siirtymään kunnilta maakuntakonserneille liittyvä palkkaharmonisointi uhkaa sote- ja maakuntauudistuksen kolmen miljardin säästötavoitetta. Alivaltiosihteeri Päivi Nerg puolestaan kertoo Uudelle Suomelle, että palkkaharmonisointi on osa muutoskustannuksia, jotka tapahtuvat pitkän ajan kuluessa.

– Se on yksi kuluerä, joka on huomioitava muutoskustannuksissa. Kolmen miljardin kulujen vähennys 10 miljardin tasosta tehdään myös pitkällä aikavälillä. Se antaa aikaa kehitystoimenpiteille, Nerg kertoo Uudelle Suomelle sähköpostitse.

Palkkaharmonisoinnin suuruus ratkaistaan Nergin mukaan sopimusneuvotteluissa. Kyse on siis työ- ja virkaehtosopimuksista sekä palkkausjärjestelmistä.

– Toinen [vaihtoehto] on lakitie, mutta se ei ole nyt pöydällä.

Kunta-alan työnantajajärjestö Kuntatyönantajat arvioi pari vuotta sitten, että sote-uudistuksessa siirtyvän henkilöstön kaikkiaan yli 200 000 työntekijää palkkakustannukset voivat nousta yhteensä jopa yli 700 miljoonalla eurolla. Tuoreemman arvion mukaan maakuntakonserneille voi tulla maksettavaksi huomattavasti korkeampi summa palkkojen harmonisoinnista.

KT:n kustannusarvion nousun syynä on erään kuntayhtymän menettelyyn liittynyt työtuomioistuimen maaliskuinen ratkaisu. Sen mukaan uuden työnantajan palvelukseen siirtyneiden työntekijöiden palkkaerot on poistettava kohtuullisessa ajassa nostamalla alempia palkkoja. KT:n mukaan palkkaharmonisoinnin korkeampien kustannusten riski kasvaa, jos ratkaisun mukaista periaatetta sovelletaan myös sote-uudistuksessa.

KT toivoo asiaan ratkaisua lainsäädännön kautta esimerkiksi niin, että sote-uudistuksen voimaanpanolakiin tehdään erillismääräys palkkaharmonisoinnin sopivasta tasosta. Nergin mukaan lakitietä ei kuitenkaan tällä hetkellä harkita.

Siedettävää kustannustasoa ei Nergin mukaan pysty vielä arvioimaan, koska summa muotoutuu neuvotteluissa.

– Ja ensin pitää pystyä määrittämään siirtyvät henkilöt maakunnittain. Tätä ei voida tehdä ennen lakien voimaantuloa, Nerg sanoo.

LUE MYÖS: Jättisiirtymä etenee: 220 000 suomalaisen työnantaja vaihtuu soten varjossa

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Henkilöt: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

15.4.2018 Harry Harkimon blogista:

https://blogit.savonsanomat.fi/harry-harkimo/palkka-harmonisointi-voi-ka...

"Mutta on olemassa paljon isompi asia, johon koko sote-uudistus voi kaatua: palkkaharmonisointi. Tämä juontaa juurensa työtuomioistuimen maaliskuiseen päätökseen. Se koski erään kuntayhtymän menettelyä. Oikeuden päätöksen mukaan liikkeen luovutuksen seurauksena eri tahoilta uuden työnantajan palvelukseen siirtyneiden työntekijöiden palkkaerot pitää poistaa kohtuullisessa ajassa korottamalla matalampia palkkoja.

Jos tätä periaatetta sovelletaan sote-uudistukseen, se tarkoittaa että maakuntien palkkalistoille siirtyvien yli 200 000:n työntekijän palkat pitää harmonisoida joka alalla korkeimman palkan mukaan. Se tarkoittaisi, että palkat nousisivat arviolta 700 miljoonaa tai jopa miljardin vuodessa.

Jos näin käy, pitää kaikkien tajuta, että koko uudistusta ei kannata tehdä. Tuolla rahalla saa jo niin paljon lääkäreitä, hoitajia ja laitteita, että systeemi saadaan toimimaan ilman mitään uudistusta. Sen sijaan voitaisiin parantaa nykyistä mallia niin kuin esimerkiksi Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirissä eli Eksotessa on tehty."

Seppo Simonen

Kahden kuukauden päästä on monella morkkis ja selittelyn sessiot.
Mitä tulee Elina Lepomäen hehkutukseen nyky sotesta niin se joutui todelliseen koetukseen Helsingissä niin hyvin Pormestari Jan Vapaavuoren silmien alla, kotihoidossa oleva sai kuolla valvonnan puutteessa.
Mitä tulee siirtymisiin toiselle työnantajalle niin eikös ne siirry aivan lain mukaisesti.

Kari Kallio

Alfa-TV:ssä keskusteltiin tänään vakavasti ns. vanhusten hoidon synkästä tulevaisuudesta, jota ei kuulemma edes Sote aiokaan korjata. Hoitajavaje on nyt ~2000..
Ketään asia ei edes Eduskunnassa näy paljon kiinnostavan ja kaikkein vähiten itse Hallitusta? Emeritus professori Sirkka-Liisa Kivelä luotteli analyyttisesti madonluvut, missä nyt mennään ja minne olemme menossa. Pahalta kuulosti. Ne tahot, jotka eivät kykene itseään enää puolustamaan, ovat Suomessa heikoilla. Mielivallan kohteena.

Lauri Kiiski

Julkisen sektorin palkkasumma ei tule enää missään nimessä korottaa. Julkisen sektorin palkkakustannukset ovat meillä jo nyt Euroopan korkeimmat ja yli 30 % kaikista maksetuista palkoista. Muissa EU-maissa luku on n. 20 % kaikista maksetusta palkoista ja Saksassa vain 17 %.

Risto Salonen

Palkkasumman noustessa liikaa tehdään yleensä jonkun asteisia saneerauksia. Maakunnat voivat mallia yritysmaailmasta tai palkata sieltä saneeraajia. Aina fuusiossa käydään yt-neuvottelut ja osa väestä joutuu lähtemään. Fiksut ja kyvykkäimmät ovat jo lähteneet ennen fuusion toimeenpanoa.

Kaarina Leinonen

Näillä palstoilla näyttää kateus kukoistavan. Onko näiltä isorikkailta pois niiden palkat jotka hoitavat teitä, teidän lapsianne, takaavat turvallisuutenne, hoitavat vanhuksenne, tulevat pelastamaan teille rakkaita ihmisiä, liikenne sujuu kun "joku" ne työt tekee eli yhteiskunta pelaa, ilmaiseksiko ne työt pitäisi tehdä? Luulen että yhteiskunta kaatuu jos näitä töitä ei tehdä. Kyllä silloin tullaan valittamaan kun "omalle" kohdalle sattuu sellainen juttu sattuu omalle kohdalle. Se täytyy sanoa että Päivi Nerg on varsinainen kiipijä.

Heikki Heikkinen

Nyt kylläkin hieman asiaa sivuten kehottaisin moniakin virkamiestä tai naista kritisoivaa perehtymään vaikkapa Helsingin kaupungin vuoden 2017 tilinpäätökseen. Nimittäin tässäkin ketjussa on mainintaa ja moitetta julkisen sektorin palkkasummiin.