Sunnuntai 26.5.2019

Ranska esti taas palautuksen Suomeen – Sisäministeri Mykkänen käynnistänyt selvityksen turvapaikanhausta

Luotu: 
19.4.2018 20:37
  • Kuva: Alma Talent / Petteri Paalasmaa
    Kuva
    Sisäministeri Kai Mykkänen (kok.) tänään eduskunnassa juuri ennen kyselytuntia.
|

Sisäministeri Kai Mykkänen (kok.) on käynnistänyt sisäisen analyysin siitä, toteutuvatko turvapaikanhakijoiden oikeudet suomalaisessa hakuprosessissa varmasti. Myös oikeusministeriössä on selvitys käynnissä oikeusavun osalta.

Mykkänen kertoi asiasta kyselytunnilla tänään vastatessaan vihreiden puheenjohtajan Touko Aallon kysymykseen, jossa hän viittasi ranskalaisen tuomioistuimen tuoreeseen päätökseen estää palautus Suomeen.

– On hälyttävää, ettei edes toisen EU-maan tuomioistuin luota turvapaikkamenettelyymme, Aalto sanoi.

– Lisäksi tutkijat ovat osoittaneet, että Maahanmuuttovirasto on kiristänyt turvapaikkalinjaansa rajusti vain muutamassa vuodessa. Nyt tarvitaan pikaisesti perusteellinen kokonaisarviointi Suomen turvapaikkalinjasta. Kysyn ministeri Mykkäseltä: mihin toimiin aiotte ryhtyä turvapaikanhakijoiden oikeusturvan ja ihmisoikeuksien toteuttamiseksi?

Mykkäsen mukaan Aallon esiin nostama Lyonin vetoomustuomioistuin teki ensimmäisen kerran tammikuussa päätöksen, joka pysyi valituksen jälkeen voimassa.

– Tämänkin jälkeen Ranska on sinänsä Suomeen palauttanut myös afgaaneja, eli sikäli tämä on yksittäisen tuomioistuimen tulkinta nimenomaan Afganistanin, Kabulin tilanteesta, joka poikkeaa siitä, mikä Suomessa, Ruotsissa ja Norjassa on käytäntö. Yhtä lailla Lyonin tuomioistuimen tulkinta koskee siis myöskin Ruotsia, Mykkänen sanoi.

Tuoreessa päätöksessä afgaaniperheen palautus estettiin, koska perhe olisi vaarassa joutua palautuskiellon rikkomisen kohteeksi Suomessa. Mykkäsen mukaan Suomen on tehtävä kaikkensa, jotta myös yksittäistapauksissa pystytään mahdollisimman hyvin varmistamaan ihmisoikeuksien toteutuminen.

– Niin vaikeaa kuin kaikissa tapauksessa sen oikean tiedon saaminen näissä onkin, niin kuin jokainen rehellisesti ajatellen ymmärtää, hän lisäsi.

– Iso kuva on tietysti se, että meille on tullut yli 40 000 turvapaikanhakijaa muutamassa vuodessa, jolloin Eurooppaan tuli valtava määrä ihmisiä, ja se, että yksittäistapauksia näistä nousee esiin, ei saa sinänsä sitä suurta tulkintaa peittää. Kun katsotaan analyyttisesti, niin väitän, että se kyllä kestää arvion, miten prosessit toimivat, Mykkänen sanoi.

"Suomessa on priimatason oikeusapu"

Sisäministeriön ja maahanmuuttoviraston kanssa yhteistyönä on Mykkäsen mukaan käynnistetty analyysityö, jotta varmistetaan oikeuksien toteutuminen.

– Mitä tähän laajempaan kuvaan tulee, niin samalla kun huolehdimme maahanmuuton hallittavuudesta ja turvapaikkahaun menettelyiden sujuvuudesta, on erittäin tärkeätä, että me huolehdimme siitä, että mitään sellaisia systemaattisia piirteitä meidän prosessissamme, jotka tuottaisivat riskiä oikeuksien toteutumattomuudesta, ei ole. Tämän varmistamiseksi olemme nyt myöskin käynnistäneet analyysityön vielä erikseen, Mykkänen sanoi ja lisäsi, että kesäkuussa tulkitaan, onko täsmentämistarpeita.

Oikeusministeri Antti Häkkänen (kok.) on jo aiemmin sanonut, että oikeusministeriö selvittää oikeusavun toteutumista. Häkkänen kertoi prosessin etenemisestä kyselytunnilla tänään.

–Selvitys on juuri käynnistetty, ja syksyn aikana, uskon, että saadaan jonkinlainen väliraportti siitä, minkälaisia vaikutuksia esimerkiksi oikeusturvan puolella on tehty. Korostan sitä, että oikeusturvan puolella me lisäsimme valvontaa ja kelpoisuusehtoja, mutta nyt tässä selvityksessä katsotaan, onko riittävästi lisätty. Eli menimme parempaan suuntaan näillä lainsäädäntömuutoksilla, mutta nyt katsotaan sitten rauhassa selvityksen pohjalta, tarvitaanko vielä justeerausta, ja varmasti tehdään, jos tarvitaan, Häkkänen sanoi.

Ministereiltä vaadittiin myös ulkoista selvitystä, mitä Mykkänen piti liian hankalana.

–Jos varaisimme kaikki täsmennystarpeet ulkoisen arvioinnin varaan, mihin myös edustaja Aalto viittasi, niin valitettavasti siinä menisi puolitoista vuotta, ennen kuin tehtäisiin mitään. Siksi haluan tehdä sisäistä analyysiä ja täsmennyksiä jo kesällä, Mykkänen sanoi.

Häkkäsen mukaan lähtökohtaisesti jokainen oikeusapua hakenut on sitä myös saanut.

–Perustuslain mukaan jokaiselle ihmiselle, ei pelkästään nyt siis kansalaiselle vaan ihmiselle, tässä maassa kuuluu riittävä oikeusturva ja pääsy siihen. Oikeusapu on keskeinen mekanismi, jolla se toteutetaan. Suomessa on kansainvälisellä tasolla arvioituna priimatason oikeusapu, Häkkänen sanoi.

–Oikeusturvaan liittyviä mekanismeja on parannettu, kelpoisuusvaatimuksia tehostettu, ja nyt syksyllä katsotaan, tarvitaanko järjestelmää muuttaa.

"Veronmaksajien rahan tuhlausta"

Perussuomalaisten Mika Niikko ihmetteli koko keskustelua ja kysyi sen sijaan, mitä Suomi tekee edes ”niille noin 400 turvapaikanhakijalle, jotka on luokiteltu vaarallisiksi henkilöiksi, joilla on kytköksiä terrorismiin”.

–Miksi edes heitä ei voida ottaa säilöön siihen asti, kunnes ollaan täysin vakuuttuneita siitä, että he eivät ole uhaksi tälle yhteiskunnalle? Niikko kysyi toistaen saman kysymyksen, jota perussuomalaisten riveistä on nostettu usein eduskunnassa esiin.

Mykkänen huomautti, että säilöön otetaan KRP:n uhka-arvion perusteella turvallisuussyistä.

–Kuten täällä on muutamaan kertaan puhuttu, niin se, että otettaisiin monikymmenkertainen määrä ihmisiä säilöön, on ainoastaan veronmaksajien rahan tuhlausta. Käytetään se mieluummin suomalaisten turvallisuuden eteen tehokkaammin. Tässä suhteessa meillä ei ole akuuttia ongelmaa missään nimessä, Mykkänen sanoi.

Jaa artikkeli:

Kommentit

Raimo Laine

Kuinkahan turvapaikan hakijoiden oikudet toteutuvat Le Havren siltojen alla ? Ranska-
han on lkarkoittanut vielä tuhansia pakolaisia takaisin lähtömaihinsa ilman pitempiä puheita. Oppiahan meidän tulisi yli-inhimillisestä Ranskasta ottaa.

Miten muuten suomalaisten ihmisoikudet toteutuvat leipäjonoissa ja vaihtamattomissa vaipoissa vahainkodeissa?

Tuomas Sikander

Kas, Tsuhnalan Sisäministeriön pahasta takapurennasta kärsivä virkakummitus on ylittänyt myös ranskalaisen uutiskynnyksen.
Epäilen että hän kuuluu siihen ihmisryhmään joka antaisi pakolaiselle vaikka tappavan sähköiskun jos koppalakkinen führer niin määräisi.
._.

Antero Koski

Mitä tarkoittaa palautus kiellon rikkominen Suomessa? Mikä ihmeen palautus kielto ja kuka sen on antanut? Millä perusteella?
Kyllähän Suomella on täysi oikeus palauttaa tai poistaa ihmisiä ketkä ovat lainvastaisesti maassa. Toki ihmisoikeudet huomioon ottaen. Mutta rikkoutuuko ihmisoikeudet mikäli on mahdollisuus sisäiseen turvapaikkaan kotimaassaan? Mielestäni ei.
Mutta Mykkäsen matematiikka oli täysin holtitonta jo edellisen salkun hallinnassa ja sitä se on edelleen. Jokainen ihmishenki on arvokkaampi kuin kaikkien laittomien maassa olijoiden talteenotto! Voidaanko raiskaus hinnoitella? Montako voitaisiin ottaa talteen yhden raiskauksen edestä, ministeri Mykkänen?

Timo Taipale

Ihan vaan muistin virkistykseksi.Ilja Janitskinia on pidetty vangittuna 8 kuukautta ilman oikeuden päätöstä ja nyt suomessa poliisivankilassa estetty syöpäsairaan Ijan syöpälääkitys.Että siinä sulle oikeutta mykkäsen luuseri

Kaarle Akkanen

Kyllä on kamalaa tämä "turistien" huolenpito! Miten olisi hallituksen oman ohjelman täytäntöönpano tältä ko. osin? Eikö kansan ääni ja mielipide kuulu sinne yläkertaan? Siellä ollaan selvästi pää pilvessä ja jalat tukevasti irti maasta!

Jaakko Karki

Suomen poliittiset päätöksentekijät, mukaanlukien Mykkänen, ovat selvästi erkaantuneet kansasta ja sen mielipiteistä. Eikö olisi syytä ensin tarkistaa että (kanta)suomalaisten oikeusturva ja edut ovat asiallisessti turvattu ja vasta sen jälkeen ylijääneillä varoilla huolehditaan maahan kutsumatta tulleiden muiden maiden kansalaisten eduista ja oikeusturvasta.

Jaakko Karki

Mykkänen, voisitko nyt kiireellisesti järjestää selvityksen Dublinin sopimuksen rikkomisesta turvapaikka asiassa ja mihin toimenpiteisiin olet ryhtynyt sihhen että Dublinin sopimusta noudatetaan ja että aloitetaan asiallinen rajanylittäjien papereiden tarkastus Suomen rajoilla.

Jaakko Karki

Mykkänen, voisitko nyt kiireellisesti järjestää selvityksen Dublinin sopimuksen rikkomisesta turvapaikka asiassa ja mihin toimenpiteisiin olet ryhtynyt sihhen että Dublinin sopimusta noudatetaan ja että aloitetaan asiallinen rajanylittäjien papereiden tarkastus Suomen rajoilla.

Tuomo Niemelä

Ei pitäisi olla Suomen ongelma, jos Ranskassa jokin tuomioistuin on eri mieltä jonkin alueen turvallisuudesta. Pitäkööt hyvänään.

Tuossa ei ole mitään epätavallista, enkä tiedä, miten tästä saadaan uutinen. Ehkä uutinen oli se, että Touko Aalto keksi jotain sanottavaa eduskunnassa? Hei hurraa!

Timo Nenonen

"mihin toimiin aiotte ryhtyä turvapaikanhakijoiden oikeusturvan ja ihmisoikeuksien toteuttamiseksi?"

Kunhan nyt ensiksi taattaisiin kantasuomalaisille oikeusturva ja ihmisoikeudet. Turvapaikankakijat eivät tarvitse kuin kalossinkuvan takapuoleen.

Esko Riikonen

"Sisäministeri Kai Mykkänen (kok.) on käynnistänyt sisäisen analyysin siitä, toteutuvatko turvapaikanhakijoiden oikeudet suomalaisessa hakuprosessissa varmasti. Myös oikeusministeriössä on selvitys käynnissä oikeusavun osalta."

Pitäisikö myös selvittää miten suomalaisten veronmaksajien oikeudet toteutuvat turvapaikka-asiassa. Jos muutkin maat palauttavat Afganistaniin, niin miksi Suomi on erityisasemassa. Ettei vain ole painostusta Ranskan osalta Suomea kohtaan ottaa enemmän porukkaa. Sehän on Macronin linja.

Esimerkiksi Afrikan ja Lähi-idän ongelmat eivät ratkea sillä, että Eurooppaan otetaan valtava määrä turvapaikkaa hakevia. Ne ovat niin ehtymätön luonnonvara, että pian eurooppalaiset ovat vähemmistönä kotimaissaan. Kun ennusteiden mukaan esim Afrikan väkiluku kasvaa nykyisestä 1,2 miljardista vuoteen 2100 4,5 miljardiin, niin mitä se vaikuttaisi turvapaikanhakuun. Onko kukaan päättäjä viitsinyt miettiä asiaa tältä kannalta. Ja toisekseen, miten kuvitellaan, että Afrikka kykenisi elättämään tälläisen väestömäärän, kun se ei pysty elättämään nykyistäkään määrää.

Esko Riikonen

"Kuten täällä on muutamaan kertaan puhuttu, niin se, että otettaisiin monikymmenkertainen määrä ihmisiä säilöön, on ainoastaan veronmaksajien rahan tuhlausta. Käytetään se mieluummin suomalaisten turvallisuuden eteen tehokkaammin. Tässä suhteessa meillä ei ole akuuttia ongelmaa missään nimessä, Mykkänen sanoi."

Mykkänen puhuu omiaan. Säilöönottaminen nopeuttaa lähtöjä. Ja suojelee suomalaisia väkivallanteoilta. Onhan se tiedetty tosiasia, että moni turvapaikkaa hakenut on ilmoittanut kostavansa kielteisen päätöksen.
Se, että kielteisestä päätöksestä voi valittaa kerta toisensa jälkeen ei ole tästä maailmasta. Eihän muistakaan asioista voi moneen kertaan valittaa. Ainakaan kantaväestö. Monenkertainen turha valittaminen hidastaa kotiin lähtöä.
Ja mitkä ovat ne Mykkäsen toimet suomalaisten hyväksi. Ilmeisesti pelkkiä sanoja. Poliisienkin määrää taidetaan taas vähentää.

Timo Hietanen

Ranskassa "Politico"-lehti julkaisi muutamia vuosia sitten tutkimuksen, jossa
haastateltiin laajalti Ranskassa asuvia islaminuskoisia sukupolvesta toiseen.
Noin 30 % kannatti kovan linjan islamia ja lähes 40 % sharialain käyttämistä
Ranskan omien lakien ohitse. Ilmeisesti nämä Suomeen harhautuneet Irakin,
Afganistanin tai Somalian islamin kannattajat ovat eri korista ja tuovatkin
täytettä ja tilkettä Suomessa ehkä vallitsevaan demokratiavajeeseen ?
Upeeta, että Suomenkin johtava poliittinen eliitti kumartelee ja on niin
kovin huolissaan sharialaillakin maustettujen moniosaajien oikeuksista !