Maanantai 21.1.2019

Ay-liikkeestä hurjaa kieltä: ”Rikkuri on saastaa, joka haisee pahalta – nimet ylös”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
20.4.2018 07:49
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Rakennusalan lakko on tuonut esiin perinteisen ay-retoriikan.
|

Rakennusalan työriidassa on käytössä kovat toimet, ja kovaa on myös kielenkäyttö. Lakon aloittanut Rakennusliitto yrittää pitää jäsenensä ja mahdolliset rikkurit kurissa kovilla ukaaseilla, Talouselämä kertoo.

– Rikkuria on pidetty perinteisesti saastana, joka haisee pahalta ja se haju ei lähde pesemälläkään pois, kirjoittaa luottamusmiehille lähettämässään kirjeessä järjestöpäällikkö Jukka Asikainen.

– Mikäli joku/jotkut kuitenkin rikkurointiin syyllistyy, näiden onnettomien limanuljaskoiden nimet tulee kirjata ylös ja toimittaa lähimpään aluetoimistoon jatkotoimia varten, hän jatkaa.

Kirje on päätynyt myös joidenkin lakossa olevien tehtaiden henkilöstön ilmoitustauluille. Työnantajat pitävät tätä painostuksena.

– Viesti oli tarkoitettu meidän työntekijöiden edustajille. Onhan siinä vanhaa retoriikkaa, minäkin olen jo vanha, yli 60 -vuotias äijä. Yksittäisiä henkilöitä ei ole tässä tarkoitus haukkua vaan viestiä siitä, että rikkurointiin on suhtauduttava sen vaatimalla vakavuudella, Asikainen kommentoi Talouselämälle.

Rakennusliitto on julistanut ylityökiellon ja aloittanut lakot kahdeksassa betoni- tai betonituotetehtaassa. Lakon piirissä on noin 1500 työntekijää.

Alan työehtosopimusriidassa on kyse lähinnä kahdesta asiasta. Työntekijöiden mielestä työnantaja yrittää saada työehtosopimukseen samoja heikennyksiä, jotka kiky-sopimus toi useimmille muille aloille. Rakennusliitto ei ollut kikyssä mukana. Ennen kaikkea kyse on kuitenkin rahasta. Rakennusliitto vaatii 50 sentin korotuksia tuntipalkkoihin sekä tänä että ensi vuonna. Työnantaja tarjoaa yleisen linjan mukaisia korotuksia eli karkeasti puolet vaatimuksesta.

Jaa artikkeli:

Kommentit

Pete Virtanen

Ammatiliittoilla omat näköjään omat lait ja säännöt. Jos tämä ei ole vihapuhetta ja laittomien rekistereiden/tietokantojen ylläpitämistä, niin ei ole mikään muukaan. Miten ammattiliitot saavat jatkuvasti tehdä mitä tahansa, rikkoa lakia ja toimia Suomen edun vastaisesti, ilman että siihen puututaan ja se tuomitaan.

Hannu Mononen

Jos kerätään nimiä ylös, kyseessä lienee henkilörekisteri? Sellaisen perustamisesta ja ylläpidosta on lainsäädännössä tarkat määräykset, joten kannattaa olla yhteydessä tietosuojavaltuutettuun ellei rekisterin perustamisessa ole niitä huomioitu.

Harri Tapani

On tainnut työnntajilla olla mustia listoja aina Puskalan ajoista lähtien, nykyisin työnhakijan googlettamien kuulemma on kiellettyä, mutta kukapa sitä noudattaisi, samoin puhelinsoitolla entiselle työmmmaalle tieto työntekijästä kulkee oikein hyvin. Myös valtiolla on oma mustalistansa työntekijöistä joita ei voi työllistää tiettyihin toimiin tai oikein ollenkaan, sieltä saa työnataja käydä kyselemäässä työnhakijoista/työntekijöistä. On mm. aiheuttanut yhdelle siivoustyötä tekevälle potkut vuokrafirmasta tuo lista.

Mitä rikkurin nimittelyyn tulee, niin sehän on lainattu suurimmalta osalta Yhdysvalloista (kuten nykyisin myös talousopitkin) Jack Londonin kirjoituksista rikkurista.

https://www.uusisuomi.fi/comment/258935#comment-258935

Mauno Strandén

Liitot haluaisi uusia 100v kamppailutko? Tai he haluaa mahdollisimman monen yrittäjän menevän Viroon. Vai onko tosiaan niin, että pimeyden ytimistä pursuavat kieltä osaamattomat on uusi työvoima, kun Suomessa halutaan ainakin ay taholta kasvattaa nuoret elitasotyöttömiksi niin kova huuto on, ettei saisi kokeilla mitä työ on? Kyllä nuorina pitää kokeilla monia töitä, itsekin yli16 eri ammattia opin, olis ollut hullua jäädä eliniäksi samaan paikkaan, tulee tylsistyminen ja putkiaivot!

Niko Marjomaa

Taitaa olla kyseiset listat vähän laittomia. Ilmoitus vaan tietosuojavaltuutetulle ja AY-komukoille kyselyä miten GDPR-vaatimukset täyttyvät. Kovalla "kovaa" vastaan jos ei muu auta; siinä ei paljoa itkut auta kun parhaimmillaan sanktiota pukkaa.

Pekka Karhunsuo

Nyt kannattaa lakkoilla kunnolla ja säikäyttää kapitalistit. Muutama noista riistävistä työnantajafirmoista putoaa kanveesiin ja menee lopulta konkurssiin. Tilalle tulee hyviä työnantajia jotka parin vuoden päästä maksaa rakennusalan ammattimiehelle 8000 €/kk. Silloin voi olla toisen puolen vuodesta töissä ja toisen puolen (sen talvipuolen) ansiosidonnaisella Thaimaassa ja silti pärjää loistavasti.

Mauno Strandén

Seuraavissa vaaleissa ihmiset äänestää taas haittamaahanmuuttoa puolustavia puolueita, kunhan ne määrää eu:ssa, että Suomi on varakas maa, sille pannnaan aluksi 1 000 000 elätettävää, jotka jalostaa kulttuuriamme, kun meillä on sentään varaa! Työllisyys kohentuu rakennamme heille kodit ilmaiseksi tietenkin ja täysylöspidolla, silloin voi olla, että jokainen kalpeanaama joutuu auttamaan maksutta asuntojen rakentelussa ja muussa passauksessa talkoisiin! Myös ne jotka ei halua!

Juhani Kleemola

Muutan hieman arvon järjestöjohtajan lausetta:

"Muslimia on pidetty perinteisesti saastana, joka haisee pahalta ja se haju ei lähde pesemälläkään pois, kirjoittaa luottamusmiehille lähettämässään kirjeessä järjestöpäällikkö NN.

– Mikäli joku/jotkut kuitenkin islamin harjoittamiseen syyllistyy, näiden onnettomien limanuljaskoiden nimet tulee kirjata ylös ja toimittaa lähimpään aluetoimistoon jatkotoimia varten, hän jatkaa."

Ylläolevasta lauseesta kuka tahansa joutuisi välittömästi syyttäjänalaiseen rikostutkintaan. Kansanedustajien pöyristyminen olisi välitöntä ja laajaa.

Kun kyseessä on työntekijä, joka on järjestäytymätön, ei syyttäjä eivätkä kansanedustajatkaan ole toimineet lainkaan.

Kyseessä on niinsanottu kaksoisstandardi, ja tämän vuoksi ns. vihapuhelainsäädäntö on surkea.

Veijo Paasonen

1) kyse ei ole laittomasta rekisteristä. Ammattiliitto edustaa myös liittoon kuulumattomia.

2) myös riveistä lipsuvia kansanedustajia on puolueet rankaiseet moni toimin. Jopa kieltämällä muita puolueen jäseniä edes tervehtimästä näitä.

Perustuslaista poistettiin kansanedustajan painostaminen, joten nykyisin puoluekurin eri muodot ja lobbaaminen on sallittua.