Keskiviikko 16.1.2019

Kansanedustaja ”järkyttyi” Juhana Vartiaisen puheista – Vartiainen: Ilman tätä hyvinvointimenoja ei voi rahoittaa

Jaa artikkeli:
Luotu: 
20.4.2018 09:55
Päivitetty: 
20.4.2018 13:25
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Alma Talent
    Kuva
    Kokoomusedustaja Juhana Vartiainen puhui eduskunnassa suorasanaisesti työn perässä muuttamisen tarpeesta. "Jos ei tätä ymmärretä, niin meillä ei ikinä ole mahdollisuuksia rahoittaa meidän hyvinvointimenoja".
|

Työttömyysturvan aktiivimalli antoi yhä aihetta lähes neljätuntiselle kiistelylle, kun aktiivimallin kaatamista vaativa kansalaisaloite oli eduskunnan käsittelyssä torstaina. Keskustelu kulki tuttuja latuja opposition kritisoidessa ja hallituksen puolustaessa sekä korostaessa, että mallin toiminnan tarkasteluun tarvitaan aikaa.

Hallituspoliitikoista esimerkiksi kokoomuksen Timo Heinonen korosti työttömyysturvan leikkausten sijaan niitä toimia, joilla aktiivimallin kyljessä on lisätty muun muassa TE-toimistojen resursseja.

– Aktiivisen työnhaun tukeen ja työnhakijoiden paremman palvelun toteuttamiseksi viime viikolla hallitus päätti kehysriihessä työministeri Jari Lindströmin esityksestä lisätä työ- ja elinkeinotoimistojen eli TE-toimistojen henkilöresursseja yli 200 henkilötyövuodella. Tämä on tärkeä toimenpide ja apu monelle työttömälle. Ensi vuonna lisähenkilöstön palkkaamista varten lisätään talousarvioon yli 10 miljoonaa lisämäärärahaa ja tänä vuonna tässä lisäpalkkauksessa hyödynnetään aiempia määrärahoja. Hyvä, että työtä etsivä saa entistä henkilökohtaisempaa apua ja tukea, Heinonen mainosti.

Hän iloitsi TE-toimistojen viestistä, että työttömät ovat leikkausuhan alla alkaneet aktivoitua, sekä hallituksen päätöksestä keventää irtisanomisperusteita pienissä yrityksissä.

– On hyvä kyllä se, että edustaja Heinonen on rehellinen puheissaan. Kokoomuksen linja on täysin selkeä. Kokoomuksen kova keppilinja on täysin selvä, tulkitsi suurimman oppositiopuolueen SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne.

Hän huomautti, että ”tämä hallitus on nyt omilla päätöksillään aktiivimalliin liittyen vähentänyt 100 000 suomalaisen toimeentulomahdollisuuksia”.

– Näillä ihmisillä on yli 11 miljoonaa euroa kolmen kuukauden aikana vähemmän rahaa käytössä kulutukseen ja elämiseen, Rinne sanoi.

– Nyt täällä kehuu kokoomuksen edustaja sitä, että on tullut kolme kuukautta työttömänä olleille määräaikaisen työsuhteen perusteettomat palautukset, on tullut työmarkkinoitten jako kahtia, alle 20 ihmisen työpaikan työsuhdeturvaan tulee heikennyksiä.

Kokoomuksen ekonomistiedustaja Juhana Vartiainen kommentoi keskustelua kepistä ja porkkanasta. Hänen mukaan ”kysymys on oikeastaan samasta asiasta eli siitä, miten taloudellisesti houkuttelevaa on olla työssä verrattuna siihen, miten houkuttelevaa on elää tulonsiirroilla”.

– Ja yritettiin tästä olla miten tuohtuneita tahansa, kuitenkin hyvin vankka tutkimusnäyttö kaikista meidänkaltaisista maista ja eritoten Pohjoismaista kertoo siitä, että tällä työnteon taloudellisella kannustimella on suuri merkitys työttömyysasteelle. Eli tätä ei pidä ollenkaan pyydellä anteeksi. Tämä on järkevää skandinaavista politiikkaa, varsinkin kun jos te katsotte työttömyystilastoja Euroopassa, niin Suomihan on täällä Pohjois-Euroopassa aivan ainutlaatuinen tapaus: kaikki maat EU:ssa, joissa on meitä korkeampi työttömyys, ovat enää Välimeren maita, Vartiainen sanoi.

Vihreiden Outi Alanko-Kahiluoto tuohtui Vartiaisen suorasta puheesta.

”Jos jossain ei ole työtilaisuuksia, niin ei olekaan tarkoitus, että siellä sitten eletään sosiaaliturvalla elämän loppuun asti”

– Hyvin surullista on kuulla, että hallituspuolueissa ei edelleenkään oteta vakavasti sitä hätää, johon tämä aktiivimalli on kaikkein köyhimmät työttömät ajanut. Oli erittäin järkyttävää kuunnella tätä edustaja Vartiaisen puheenvuoroa, Alanko-Kahiluoto sanoi.

Hänen mukaansa Kelan ensimmäiset tilastot aktiivimallista osoittavat, että ennakkoarviot työttömien alueellisesta eriarvoisuudesta leikkurimallin edessä olivat perusteltuja.

– Toisilla paikkakunnilla on leikattu jopa 80 prosentilta työttömistä, toisilla on leikattu 20 prosentilla. Tämä juuri osoittaa sen, että työttömien palveluita ja työpaikkoja on hyvin eri tavoin riippuen siitä, missä ihminen asuu. Tämä ei ole hyvää lainsäädäntöä, Alanko-Kahiluoto jatkaa.

Vartiainen vastasi tähän muistuttamalla Alanko-Kahiluotoa ”tämän meidän avoimen talousjärjestelmämme” luonteesta.

– Jos jossain ei ole työtilaisuuksia, niin ei olekaan tarkoitus, että siellä sitten eletään sosiaaliturvalla elämän loppuun asti. Koko meidän markkinatalous perustuu siihen, että työkykyiset ihmiset kuitenkin huolehtivat itsestään ja tarvittaessa muuttavat työn perässä muualle. Jos ei tätä ymmärretä, niin meillä ei ikinä ole mahdollisuuksia rahoittaa meidän hyvinvointimenoja, Vartiainen perusteli linjaansa.

Hän väitteli SDP:n Antti Lindtmanin kanssa Suomen työttömyysturvan tasosta. Lindtman oli väittänyt, että Suomessa työttömyysturva oli jo valmiiksi erittäin alhainen verrattuna Ruotsiin ja Tanskaan. Vartiaisen mukaan Suomen työttömyysturva ei ole erityisen niukka verrattuna muihin Pohjoismaihin.

– Katsokaapa vaikka kristillisdemokraattien puoluesihteeri Asmo Maanselän tuoretta kirjaa sosiaaliturvan uudistamisesta. Nämä edustaja Lindtmanin luonnehdinnat ovat virheellisiä, hän sanoi.

Työministeri Jari Lindström (sin.) korosti hallituksen korjanneen ja tukeneen aktiivimallia tavoilla, ”joita tämä eduskunta on edellyttänyt”, ja jatkavan mallin rukkaamista.

– TE-puolella meiltä on edellytetty, että tehdään toimenpiteitä. Edustaja Andersson sanoi, että mitään näyttöä ei ole aktiivisuuden lisääntymisestä. Jos me kysymme TE-toimistoilta, kuinka paljon aktiivimalli on nyt näkynyt heillä, ja vastaus on sitten se, että pyydetään lisää henkilökuntaa, koska tämä on näkynyt siellä, niin minusta on aika omituista väittää, että ei ole mitään aktivoitumista tapahtunut, Lindström pohti.

Ekonomisti Vartiaisen mukaan aktiivimallin todellista vaikutusta voidaan arvioida vasta muutaman vuoden kuluttua.

– Täällä monet näyttävät jo tietävän, miten tämä malli toimii, mutta oikeastihan tällaiset työvoimapolitiikan toimenpiteet vaikuttavat työmarkkinoiden toimintatapaan ja sitten muutaman vuoden kuluttua ehkä tutkijat pystyvät jotenkin arvioimaan, millainen se vaikutus on ollut todennäköisesti. Jossain määrin voi toivoa realistisesti, että esimerkiksi virtaus tähän työttömyyseläkeputkeen eli lisäpäiville vähenisi. Meillä ei näinä ensimmäisinä kuukausina ole minkäänlaisia edellytyksiä väittää siitä jotain, että tietäisimme, miten tämä malli toimii, hän sanoi.

Kansalaisaloite lähetettiin sosiaali- ja terveysvaliokuntaan. Käytännössä sen mahdollisuudet vaikuttaa ovat pienet, koska hallitus tukee aktiivimallin voimassa pitämistä.

Lue lisää:

”Miltä tämä laki olisi teistä tuntunut?” – Työministerin tunnustus hiljensi pommituksen eduskunnassa

”Lopputuloksena ovat rauniot” – Työministeri joutui ryöpytykseen eduskunnassa

Jaa artikkeli:

Kommentit

Erkki Malinen

Aktiivimallin pitäis korjata ainakin näillä toimenpiteillä, nostaa se kolmesataa kuuteensataan mikä ei vaikuta työttömyyskorvauksen ja tiputtaa 1958 ja sitä ennen syntyneet siitä pois. Turha näitä 60 on kouluttaa työnhakemiseen, käytetään ne rahat ja resurssit nuoremmille.

Matti Virtanen

Juupas eipäs kisan sijaan olisi mukavaa kuulla paljonko aktiivimalli on lisännyt verotuloja. Varmasti vaikea todentaa mitenkään.

Se on selvä että työttömyysturvan kulut vähenivät leikkauksilla.

Epäselvää taas on, koituuko tästä lopullisia säästöjä koska mahdollisesti korvaavat tukimuodot syövät leikkaukset.

Reijo Heikkilä

Matti.
Aktiivimallista on seurannut ainakin se, että kun leikkuri on käynyt köyhän kukkarolla, niin se puttuva osa on koitettu noutaa sossusta. Ja jos kunta tahi pieni kaapunni on lähes vararikkoinen, ei näin ollen ole mahdollisuutta saada sitä puuttuvaa osaa, joka työttömyyskorvauksesta rankaistuksena otettiin pois. Näin ollen, köyhyys kasvoi, ja sen myötä väheni ostovoima, sekä veronmaksukyky on vähentynyt samalla. Ja kun aikansa on tämä ilmiö päällä, on kohta kaikki kunnat ja kaupungit palveluista karsittu. Verorahakirstu valtiolla tyhjä jne.

Niilo Mäkelä

Vartiainen ei ymmärrä kokonaisuutta?
Työn perässä muuttamiseen liitty monta tekijää:
- Oman asunnon myynti polkuhinnalla
- Vuokralle asumaan
- Pätkätöiden epävarmuus
- Pieni palkka ei riitä kuluihin
Yhteiskunnanko pitäisi maksaa palkan ja kulujen erotus ja millä rahalla, kun verokertymää ollaan kaventamassa?

Seppo Simonen

Kyllä Juhana Vartiainen ymmärtää talousasiantuntijana kokonaisuuden vallan hyvin. Elikä terveen työkykyisen ei pidä jäädä tulonsiirtojen varassa lopuelämäkseen elämään. Se maksaa noin 100 € kk per veronmaksaja.

Reijo Heikkilä

Vartiainen on ahneuden esikuva. Pitää maksaa kaikille työstä sellainen palkka, että pärjää, silloin ei tarvita enään toimeentulotukiluukulla ravaamista. Ja jos palkkaa ei saa, toimentulotukeja haetaan silloin. Ja jos toimeentulotuet lakautetaan, kansa siirtyy kadule, ja väkivalta kasvaa kaikkialla-. Tällaista seuraa, kun kapitallisti porvarit johtaa.

Reijo Heikkilä

Seppo.
No, juuri tämän takia pitää maksaa tehdystä työstä palkat. Sitten ei tarvi työttömyyskorvauksella enään olla. Tähän pitäisi juuri pyrkiä, mutta jos kukaan ei saa palkkaa, tottakai on työttömyyskorvauksen saajia, tämähän on ihan selvä asia.

Reijo Heikkilä

Kuuleppas. Tällainen hävitys jota kokoomus saa aikaan, se ei hyödytä kuin ahneita yrittäjiä. Tällä tavalla ei suomi nouse, vaan köyhiä tulee joka päivä lisää, aina vaan lisää ja lisää. Olisivat säädellyt edes sellaisen lain, että kun näistä 20 henkilön firmoista potkitaan nättiin porukka pihalle, ja otetaan taas uusia, eikä ole palkanmaksuhuolia, ei ikälisistä huolehtimista, ei mistään tarvi enään huolehtia. NIIN, olisivat säätäneet sellaisen lain, että firman johtajat joutuu ilmoittamaan montako on työllistetty, millaiselle ajalle, ja paljoko on yritysjohtaja tästä ilmiöstä hyötynyt, rahatulo on ilmoitettava hyötysuhteena valtiolle, ja valtio päättää millaisen rahan yritysjohtaja saa. Rosvoilua tällä ajetaan takaa, että yrittäjät hyötyy, ja talous sakkaa sen takia. Kokoomus ei saa päästä seuraavaan hallitukseen, muutoin Suomi on kohta palkaton suomi. Kokoomus äkkiä oppositioon.! Tätä se kekkonen pelkäsi, että kokoomus pääsee hallitukseen, onneksi ei päässyt, suomi olisi romahtanut jo1970 luvulla.

Pasi Anttila
Vastaus kommenttiin #16

Kekkonen ei päästänyt kokoomusta hallitukseen ulkopoliittisista syistä, talouspolitiikan kanssa sillä ei ollut mitään tekemistä.

Jos katsot ajanjaksoa siitä kun nämä "yleisetsyyt" oli hävinnyt, eli vuodesta 1987 tähän vuoteen. Meillä on yksi 4v kausi kun kokoomus ei ole ollut hallituksessa. Kansa äänestää tätä puoluetta. Mitäs Reijo Siihen sanoo?

Reijo Heikkilä

Ilkalle vielä senverran että...
Se on kai ihan sama missä asennossa sohvalla löhöää, jos ei ole tarjolla oikeaa palkatyötä, silloin löhötään kotona sohvalla, asennon saa itse määrätä. Juuri tämän takia pitää verovaroista maksaa tk, kun ei ole kansalaisilla oikeaa palkatyötä. Juuri tämän takia pitää antaa palkkatyötä, eikä muutta systeemiä palkattomaksi. Eikö tämä vieläkään mene perille.?

Reijo Heikkilä

Niilo.
Suomessa on joka kolkassa omat työttömät. Nyt on vireää seutua pääkaupunkiseutu, mutta kun palkaton tauti on tartuttanut/saastuttanut senkin lähiön, on koko suomi saanut tartunnan. Jokainen voi naulata haalareistaan itsensä sohvaan kiinni mieleiseen asentoonsa, kun ei tarvi haikailla muuttamisesta. Palkattomuus on tauti, joka tuhoaa kaiken.

Reijo Heikkilä

Niilo.
Suomessa on joka kolkassa omat työttömät. Nyt on vireää seutua pääkaupunkiseutu, mutta kun palkaton tauti on tartuttanut/saastuttanut senkin lähiön, on koko suomi saanut tartunnan. Jokainen voi naulata haalareistaan itsensä sohvaan kiinni mieleiseen asentoonsa, kun ei tarvi haikailla muuttamisesta. Palkattomuus on tauti, joka tuhoaa kaiken.

Jaakko Mäki

Kun luetaan pois työkkärillä opiskelevat ja harjoittelevat(joulukuussa 2017 42% työttömistä) niin aktiivimallin leikkuri puri yli 95% tosiasiallisesti työttömistä.
Itse pääsin leikkurin ohi viiden päivän nettikurssilla johon hakijoita ei oltu rajoitettu.

Eli melkein kaikilla työttömillä on vielä huonompi motivaatio kuin meikämannella. Sitten on myös toinen vaihtoehto.. Oletkos kuullut sitä tarinaa mustalaisen hevosesta?

Reijo Heikkilä

Ilkka.
Työttömän ei pidä lähteä sellaiseen työhön, että kun hän laskee kuukautta kohden tulot, työstä saatu raha on pienempi kuin se työttömyyskorvaus, tähän on yksi syy, on vain muutaman päivän mittainen työsuhde, ja kun teet sen, rahantulo katkeaa, ja sen kuukauden tulot saattaa jäädä puoleen siitä mitä saisit kelan työttömyyskorvausta. Eli, ei kannata lähteä töihin. Joka ikistä kuukautta kohti, on saatava enemmän kuin kelan työttömyyskorvaus, se 640 euroa/kk. Palkan on oltava vähintään 1000 euroa/kk. Sekään ei vielä riitä alkuunkaan, jos vuokra on vaikka 650 euroa/kk. 400 euroa jää kuukautta kohden muihin kuluihin, laskut ruoka jne. Riittääkö tämä.? Eli, ei kannata nostaa takapuoltaan toolista jos kuukaudessa jää rahaa vähemmän käteen kuin tuo kelan tk. Rahantulo ei saa katketa,jos kelan tk, saavan henkilön rahantulo tuosta vielä heikkenee, jotain on Suomessa pielessä.

Reijo Heikkilä

Harri.

Joo, ja Suomi on pieni maa, 5 miljoonan kansalaisen maa, mutta velkasuhde on järjetön. 120 miljardia euroa valtion velka,näin pienellä maalla, mistä tällainen velka on tullut. ? Niimpä. Sosiaalimenot on kasvaneet räjähdysmäisesti. Miksikö. ? No, työttömyyttä, köyhyyttä, palkattomuutta, pakolaismaksut jne.

Markku Koivisto

Niin Lindtmanilta kuin Rintteeltäkin on täysin kateissa se tosiasia, että muissa pohjoismaissa työllisyysaste on aikalailla korkeampi kuin Suomessa. Ihan yksinkertaisesti se tarkoittaa, että suhteessa suurempi työllisten määrä kustantaa pienemmän ihmismäärän elämisen tukijärjestelmien varassa. Kun yksi työtön saa työtä, hänelle ei tarvitse yhteiskunnan enää maksaa tukea vaan hän maksaa yhteiskunnalle veroa. Vaikutus on ikäänkuin kaksinkerrainen: tuki loppuu, veronmaksu alkaa. Siispä lisää työtilaisuuksia, ei mitä hyvänsä vaan kannattavia työpaikkoja. Vasemman laidan pelkkä surkuttelu "vähäosaisten" asemasta ei heitä mitenkään auta. Tällä työtön/työllinen suhteella korjauksia heidän asemaansa voidaan saada vain velkarahalla.

Reijo Heikkilä

Kaarle.
Kyllä hallitus onnistuu tavoitteessaan. Kohta on 100% työllisyys. Kaikki työssä, mutta kukaan ei saa oikeaa palkkaa. No, osa sattaa olla jossakin työttömälle tarkoitetussa kurssissa, kelan tk, turvin, karenssin uhalla. Kyllä se täyttyy tavoite nopeasti. Suomi on sen mukaisessa kunnossakin. Palveluiden tasoilta ei kannata suurta näyttöä odottaa.

Reijo Heikkilä

Vartiainen ei tajua sitä, että kun 20 työmiehen firmoista saa irtisanoa työmiehet, ja tilalle voi ottaa jatkuvana solkena palkattomat orjat. Kukaan ei ole sopiva koskaan, vaan aina otetaan uusi orja kun edelliseltä sopimus loppuu. Ja jos naama ei miellytä, voidaan pitää päivä, ja potkaista ulos, ja kilauttaa TE, toimistoon ja pyytää työkokeiluihin ja muihin höpö höpö juttuihin uusi palkaton orja. Ei palkanmaksuhuolia, ei irtisanomishuolia, mutta eipä ole ostovoimaakaan, ja epävarma talous johtaa Suomen katastrofiin. Näitä asioita ei vartiainen tajua. Ja mitä hjallikseen tulee, niin fiksu mies, sanoi suoran asiat, että päätöksenteko on mahdotonta, kun Suomi ei edes päätä mistään. Ja niin fiksu hjallis otti, ja lähti, ja sanoi vielä katastrofi sotestakin suorat sanat. Totuuden.! Näin toimii kaikki vastuuntuntoiset oikeat johtajat.

Nita Hillner

Hei Reijo,
Katson että irtisanomisen helpottaminen olisi voitu tehdä alle viiden palkansaajan yrityksissä. Tämä olisi helpottanut pikkuruisten firmojen uskallusta palkata väkeä. Hallituksen toimet ovat liian rajuja.

Hallituksen taustapiruna toimii keskustalainen Esko Aho - Hänellä oli tämän suuntaisia ideoita jo 1990-luvulla. Hallituksen kovimmat oikeistolaiset ovat Sipilä (kesk) ja Berner (kesk). Orpo (kok) sen sijaan on jossain siinä keskellä. Sipilä on kyennyt viemään Kokoomusta mennen tullen.

Kokoomus on täysin riippuvainen kaupunkien palkansaajaäänistä ja on toimillaan hylännyt äänestäjänsä mennessään Keskustan ansaan. Myös hoitohenkilökunta tulee kärsimään sote-uudistuksessa. Hyötyjät ovat Keskusta ja suuret terveysyritykset. Pienet yritykset sen sijaan tulevat kärsimään.

Hallitus on huolissaan, ihmiset eivät enää halua lisääntyä, ainakyn yhtenä syynä varmasti tulevaisuudenuskon romahtaminen. Ei haluta tehdä lapsia tällaiseen maailmaan - Eppäoikeudenmukaisuutta, työsuhteet epävakaita, ei mahdollisuutta parantaa omaa eikä jälkikasvun elämänlaatua, saasteet, maailman liikakansoitus ym.

Lasten teon sijasta olisi kannattavampaa adoptoida köyhiä lapsia kehitysmaista. Nyt kehitysmaan perheissä on niin paljon lapsia etteivät perheet pysty heistä huolehtimaan ja tytöt myydään prostituoiduiksi ja pojat lähetetään maailmalle onnea hakemaan - Ehkäisy otettava käyttöön näissä maissa tarmokkaammin. Mitä enemmän väkeä länsimaihin tulee kehitysmaista sitä huonommaksi maapallon kantokyky käy. Johtunee länsimaiden kulutustottumuksista.

Reijo Heikkilä

Hei Nita.

Ehdotan seuraavaa. Työttömyyskorvaus, josko se on kelan työttömyyskorvaus, se laitettakoon pohjapalkaksi, sekä tämän summan lisäksi yrittäjä maksaa loput. Saadaan palkka, eli kohtuupalkka, se voisi olla 10 euroa. Työmies ei ole enään palkaton orja, vaan oikeaa palkkaa tienaava työmies. Ja kun työmies ollut firmassa 4 kuukautta, nousee palkka 11 euroon. Tämä ei ole mitään palkatonta orjatyötä. Tämä käyttöön heti. Ja nyt sanon sen kauhuskenaarion, jota ei saa käyttää työmarkkinoilla. ELI, kun otetaan firmaan työmies, hänelle sanotaan, palkkaa ei voida maksaa, saat sen kelan 640 euroa/kk, sekä siihen päälle sen 9 euroa/pv, sitä suolarahaa. Ja tällä tavalla työtön tekee työttömyyskorvauksen vastikkeella kaiken työn, ja työnantaja käärii voittorahat omaan kukkaroon, se on virhe. Jos työnantaja hyötyy palkattomista orjista, rahat on tilitettävä valtiolle tilille, sieltä takaisin työttömille palkanmaksutarkoituksiin, mutta ei firman johtajille.! Tässä ilmainen ehdotus, olkaatte hyvät.!

Pentti Westerholm

Varsinaista valtion talouden asiantuntemusta.Rahaa pitäisi jakaa avustuksina ja ihmisille maksaa palkka vaikka töitä ei olisikaan.Neuvostoliitossa tämä malli toimi pitkään..Ainoa huono puoli oli se,että valtio ajautui täyteen kaaokseen .Perustettiin uusi Venäjä ja taloudessa otettiin kapitalistinen järjestelmä käyttöön.Vartiainen on täysin oikeassa ,hyvinvointimenoja ei voi rahoittaa jos ihmisillä ei ole riittävästi vastikkeellista työtä.

Harri Kota-aho

No miten noi nuoret muuttaa toiselle paikkakunnalle ilman edullisia vuokra-asuntoja. Sijoittajat ovat ostaneet lähes kaiken pienasunto tuotannon. Vuokrat sen mukaiset.Pitäsikö nämä ihmiset jättää heitteille. Halutaanko tänne Ruotsin tapaan jengejä.Kaikille ei ole vaan töitä. Meillä on jo nyt maahanmuuttajia,jotka turhautuvat samoin meidän omat nuoret työttömät. Tämä tulee meille vielä kalliiksi. Ehkä halpoja vuokra asuntojen tuotantoa pitäisi lisätä valtion tahoholta tai kannustuksella ,että ihmiset pääsevät elämän syrjään kiinni ja siitä sitten eteenpäin,kun omat voimat kantaa ja alkavat näkemään mahdollisuuksia elämässään.

Hannu Rautomäki

Aktiivimallilla voidaan työttömiä juoksuttaa ja syyllistää maailman tappiin, mutta se ei muuta sitä tosiasiaa, että maassa vallitsee suurtyöttömyys, joka johtuu avoimien työpaikkojen puutteesta.
Tämä hallitus on erikoistunut silmänkääntötemppuihin, eikä ole tehnyt uusien työpaikkojen luomiseksi mitään.

Reijo Heikkilä

Hannu.

Niin, ja kun nyt ongelma on tajuttu, onkin tullut hätä, että työttömät tekee kaikki työt sillä kelan rahalla. Ja kun tämä esillä oleva tauti leviää kaikkiin firmoihin,, mikä mahtaa olla suomiparan tila 4 vuoden päästä. Minäpä sanon, elämme sellaisessa suomessa, että ostovoima on lähellä nollaa kaikilla, ja palvelut sen mukaisia, muutama tk, muutama kyläkoulu, muutama kyläkauppa. Me, emme tarvitse sen enempää, ostovoima ei anna enempään myötä.

Markku Matikainen

Suomestakin on aina aikojen saatossa lähdetty hakemaan toimeentuloa ja tulevaisuutta maamme rajojen ulkopuolelta.Aiemmin ei ollut soteverkkoja joihinka turvautua ja oli pakko ratkaista ongelmat itse.
Yhdellä pahimmista työttömyys alueilla,Taivalkoskella,olisi mielenkiintoista tutkia miksi työttömyys ei nujerru vaikka muualla osin on työvoimapulaa.Eikö Uudenkaupungin autonvalmistajat ole hoksanneet Taivalkoskea?

Ensio Jauhiainen

ei tarvitse kuin tämän lukee niin rupeaa ymmärtämään miten "päättäjät " ovat ryssineet ja vielä lisää yrittävät ryssiä,.MONTA MAATA AJETTU PERIKATOON !!
Suomea syödään kovaa vauhtia.
Kansainväliset kaivos-ja suursijoitus-yhtiöt ovat keksineet Suomen varannot....
HE SÖIVÄT JO Afrikankin timanttikaivokset....
Nafta-sopimuksen allekirjoituksella Suomi-pollitikot ovat siunanneet tämän >ryöstön<,jota katsoessaan He vain yskivät ja paskovat välillä pöksyihinsä....
TÄSSÄ ON SYY SUOMEN ALASAJOON !!
Valtaisan ja koko ajan lisäntyvän maahanmuuton myötä,lisätään taloudellista painetta maallemme,niin,ettemme enää kykenisi maksamaan näitä ryöstäjiä ulos...
Sipilällähän "mafia-kumppaneineen" ei tietenkään ole haluakaan,niinkauan,kun kuormasta pääsee syömään....
Sopimusten purkamisesta nämä ryöstäjät vaativat miljaadeja ,miljaadien perään.
NE ON KUITENKIN PURETTAVA !
Meidän on vain yksinkertaisesti mahdollisuus...LUOVUTTAA ja myydä nämä "yksinkertaiset" sopimusten-tekijät vastapuollen vaatimusten täyttäjiksi...
VASTATKOON ITSE HUUTONSA !!
https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000005648653.html

Reijo Heikkilä

Eikö uusi suomen modeja pelota tällainen tykitys, Ension tykitys. Te tuskin olette samaa mieltä tästä hyvästä kirjoituksesta. Olen saanut sen käsityksen, että uuden suomen modet ovat itsekkin tämän ryöstämisen/suomen putsaamisen kannalla, se käsitys ollaan saatu. Perusteluni, kun eivät tykkää näistä kannanotoista joissa tätä ryöstämista koitetaan lopettaa, liekkö modet tämän takana, vai onko nämä rosvoilua suosivat pääarkkitehdit sipilät soinit lindströmit, vartiaiset orpot, jne. kieltäneet näitten asioiden julkituonnit tms. Miksi tällaista rosvoilua puolletaan.? Tässä ihmeteltiin touhua,ison porukan kanssa, että miksi tällaista riistopilitikkaa kannatetaan, vain rikollinen, kyllin rosvo ihminen on tämän kannattaja, ja että miksi he puoltavat tällaista hävitystä, kun vain porvari/kapitalisti tekee tällaista hävitystä. Ja eikö moden kuulu olla puolueeton. ? Näin pitäisi olla esim, uutisankkurin,,kin, eikä sortua räksytyslinjalle. . Olen painanut merkille senkin, että tv, lähetyksissäkin on näitä omituisuuksia jotka tuppaavat räksyttämään jostakin asiasta, eli on kannanotot katkerina purskahduksina levinnyt jo televisiooniin saakka. Suomi on nykyisin aika sairas maa.

Harri Kota-aho

Muuttaa työn perässä? Mutta minne jos alle 30v työtön? Telttaan,asuntovaunuun. Nykyään lähes kaikki vuokra-asunnot ovat sijoittajien hallussa ja vuokrat sen mukaisia.,että niihin ei ole varaa määräaikaisen palkoilla.
Perusta siinä sitten perhettä ja ala lisääntymään.

Reijo Heikkilä

Julkisen sektorin romahtaessa, täytyy ihmisten käydä yksityisillä, eli maksullisessa lääkärissä jne. No, sitten kun on köyhä ihminen, joka on näissä aktiivimalleissa, karenssin uhkaamana, muu työtön köyhä kansa tähän mukaan lukien, niin hän ei kykene maksamaan yksityisiä lääkäripalveluita, ja kun hän yrittää sossusta apurahaa, sossutäti tähän, kuule, kun ei ole rahaa, tässäkin kaupunnissa on kaikki palkattomina orjatyöläisinä, verotuloja ei oikeastaan ole. Sama tauti naapurikunnassa, naapurikaupunnissa jne. Tämä ilmiö leviää kuin tulipalo, ja kun kurkistaa vähän kauemmas, siellä näkyykin jo hyvin vakavia ongelmia. Palkattomuus on tuhonnut jo miltei kaiken. Kansalaiset kaduilla mätä hampaista valuen, tartuntataudit päällä jne. Kuin siinä walking death, elokuvassa. Tällaisen suomenko me halusimme. ?

Joni Rikkola

Firmojen vika. Ei kannata perustaa firmaa paikkaan, jossa ei ole työvoimaa. Ei työntekijä oi koko elämäänsä tuhota peätkätöiden vuoksi ja muuttaa läpi elämänsä, Ei ihme että Suomessa on paljon itsemurhia ja mielenterveysongelmia, kun johdossa on tyyppejä kuten Vartianen, joka saa minussakin aikaan vain inhoa.
MIetin v'öillä ink'lainen trauma näillä Vartiaisilla ja Sipilöillä on työväestöä kohtaan... Vaiko vain huono kasvatus?

Joni Rikkola

Firmojen vika. Ei kannata perustaa firmaa paikkaan, jossa ei ole työvoimaa. Ei työntekijä oi koko elämäänsä tuhota peätkätöiden vuoksi ja muuttaa läpi elämänsä, Ei ihme että Suomessa on paljon itsemurhia ja mielenterveysongelmia, kun johdossa on tyyppejä kuten Vartianen, joka saa minussakin aikaan vain inhoa.
MIetin v'öillä ink'lainen trauma näillä Vartiaisilla ja Sipilöillä on työväestöä kohtaan... Vaiko vain huono kasvatus?

tom brunila

Todella viihdyttävää lukea kuinka oletetaan, että työttömän tarvitsee vain haluta mennä töihin niin työpaikka löytyy. Ja samalla osoitetaan suosiota sille, että potkujen antaminen muuttuu helpommaksi. Missä todellisuudessa nämä ihmiset elävät?