Torstai 24.1.2019

Hallitukselle varoitus poliittisista lakoista – PAMin Selin Ylelle: Mielenilmaukset väistämättömiä, jos hallitus etenee

Jaa artikkeli:
Luotu: 
20.4.2018 10:28
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    PAMin puheenjohtaja Ann Selin
|

Edessä on poliittisia lakkoja, mikäli hallituksen aikeet muun muassa irtisanomisten helpottamisesta pienissä yrityksissä toteutuvat. Näin arvioi Palvelualojen ammattiliiton PAMin puheenjohtaja Ann Selin torstaina Ylen A-studio: Talk -ohjelmassa

– Kampanjoinnilla pyrimme siihen, etteivät nämä päätyisi lakiesityksiksi. Mikäli niin kuitenkin käy, olen aika varma siitä, että seuraa poliittisia lakkoja tai ainakin mielenilmauksia, Selin sanoi ohjelmassa torstaina.

PAM on kampanjoinut näyttävästi hallituksen kehysriihessä tehtyjä työnantajan valtaa lisääviä päätöksiä vastaan. Hallitus päätti viime viikolla kehysriihessä lisätä työnantajien valtaa helpottamalla irtisanomista alle 20 hengen yrityksissä ja sallimalla alle 30-vuotiaiden työttömien palkkaamisen määräajaksi ilman perustetta. Tavoitteena on helpottaa työllistämistä. 

Selin toteaa ohjelmassa, että Suomessa on harrastettu vähän poliittisia lakkoja ja mielenilmauksia verrattuna Keski-Euroopan maihin vaikutusvaltaisen ay-liikkeen vuoksi.

– Nyt, kun hallitus tuntuu toimivan siten, että se viis välittää työntekijöiden äänestä ja yrittää kaikella tavalla purkaa heidän suojansa, se tulee purkautumaan erilaisina mielenilmaisuina aivan väistämättä, Selin sanoi.

PAMin Helsingin-Uudenmaan ammattiosastot ovat jo ilmoittaneet pohtivansa poliittisen lakon järjestämistä, mikäli lainsäädäntöhanke etenee. 

Selin kritisoi Ylen ohjelmassa hallituksen puuttuvia perusteluja esitetyille toimille. Tarkoituksena on nostaa työllisyysastetta, mutta Selin nostaa esiin Saksan palkansaajien tutkimuslaitoksen selvityksen, jossa todettiin, ettei määräaikaisten työsuhteiden lisäämisellä ole vaikutusta työllisyyden kasvuun.

– Kun kysytään perusteluja, niitä ei ole. On kiusallista, että Suomessa tehdään tällaista politiikkaa, Selin sanoi.

Hän myös totesi ohjelmassa, että olisi valmis nielemään hallituksen esittämät toimet, mikäli voisi olla varma, että työpaikkoja todella syntyy lisää.

– Uskon ennemmin tutkittuun tietoon ja kokemuksiin muualla maailmassa. Pulma on se, että palkansaajat ovat sitoutuneet erilaisiin talkoisiin, mutta emme saa koskaan elinkeinoelämältä sellaista paperia, jossa sanotaan, että kun tehdään näin niin tulee näin paljon uusia työpaikkoja.

Selin toki myönsi itsekin, että sellaisen paperin saaminen olisi todella vaikeaa.

 

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Iiro Koppinen

Pienelle firmalle voi olla katastrofi, jos tulee palkattua kusipää. Miten Selin selittää väitteensä, ettei näitä ole työmarkkinoilla, kun yhteiskunnassa näitä riittää ja mentaalihäiriöt sekä narsistisuus ja psykopatia on lisääntymässä. Ne "tutkimukset".... Eihän rekrytoija voi olla mikään syvyyspskologi; esim. narsismiin liittyy ylivertaiset sosiaaliset taidot ja taito uskottavasti valehdella?

Vesa Kaitera

Minusta on kieltämättä ajan kuva, kun PAM:n puheenjohtaja aivan pokkana esittää televisiossa, että jos hallitus etenee suunittelemallaan linjalla irtisanomisten helpottamisessa pienten yritysten osalta, niin PAM tulee järjestämään poliittisia lakkoja. Yksittäinen ammattiliitto uhkailee siis eduskuntaa ja sen enemmistön luottamusta nauttivaa hallitusta, vaikka työrauhavelvoite on sen osalta voimassa vielä pitkähkön ajan. Tulee vaan mieleen, mikähän on se taho, joka on antanut PAM:lle eräänlaisena ylähuoneena oikeuden kontrolloida sitä, mitä hallitus ja eduskunta tekevät? Pitkään aikoinaan SDP:ssä vaikuttanut Juhana Vartiainen totesi hiljattain, etä Suomen suurin ongelma on hirmuinen järjestövalta. Ei hän ihan väärässä tainnut olla.

Markku Koivisto

Kun Saksan työmarkkinoihin vedotaan on PAM:n syytäkin unohtaa mainita työttömyysasteiden erosta ja siitä, että siellä on ollut jo jonkin aikaa voimassa ns. kevytsopiminen ihan laillisesti eli "kevyesti" palkatut lyhyen työajan työt, sanotaan niitä sitten miksi hyvänsä.
Saksassa on jo separoitunut ihmisryhmä, jota eivät villit hevosetkaan saa mukaan työelämään.

Pasi Anttila

Tähän lakiin on mullakin sanomista. Ja olen mukana tässä poliittisessa lakossa varmasti. Tää kikyily saa nyt luvan riittää. Palkankorotuksetkin oli sieltä minne aurinko ei paista, ihan hanurista, ei tainnut korvata edes välillisten kustannusten siirtoa työnantajalta palkansaajalle.