Keskiviikko 16.1.2019

Kokoomusministeri Hjallis Harkimolle ja Mikael Jungnerille: ”Tähän jos keksisi lääkkeen, niin olisi huikeaa!”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
21.4.2018 16:04
  • Kuva: Alma Talent / Petteri Paalasmaa
    Kuva
    Kai Mykkäsen mielestä on kiinnostavaa nähdä, onko Suomessa tilausta liikkeille, joiden kautta tiettyjä saman henkisiä teemoja ajettaisiin puoluerajojen yli tai tiettyjen teemojen allekirjoittaminen yhdistäisi ehdokkaita eri puolueista.
|

Sisäministeri Kai Mykkänen (kok.) kertoo jakavansa kaikki Harry ”Hjallis” Harkimon ja Mikael Jungnerin lauantaina julkaiseman Liike Nyt –hankkeen periaatteet.

–Tuon uuden liikkeen sivuilla listatut periaatteet jaan oitis (jokaisesta pidetään huolta, markkinatalous, ilmastonmuutos otettava vakavammin, yrittäjyyteen kannustaminen). Niitä olen ajanut myös viimeiset kolme vuotta eduskunnassa. Mikäli liike pystyy auttamaan minua ja muita saman henkisiä nostamaan näitä asioita esiin, niin kaikki apu on tervetullutta. Hieman epäilyttää se, että vuosien varrella keskusteluissani Harkimon ja Jungnerin kanssa en ole havainnut intohimoa ilmastonmuutoksen hillintään, mutta jos tämä liike synnyttää vimman ilmastotalkoisiin edes heidän kohdallaan niin oikein hyvä, Mykkänen kirjoittaa Facebookissa.

Hänen mielestään on kiinnostavaa nähdä, onko Suomessa tilausta liikkeille, joiden kautta tiettyjä saman henkisiä teemoja ajettaisiin puoluerajojen yli tai tiettyjen teemojen allekirjoittaminen yhdistäisi ehdokkaita eri puolueista. 

Liike Nytin perustajiin kuuluvan viestintätoimisto Kreabin toimitusjohtaja Mikael Jungnerin mukaan Suomi ei kaipaa uutta puoluetta 18 jo olevan rinnalle eikä Liike Nyt tule asettamaan ehdokkaita vaaleissa ainakaan suoraan. Myös Harkimo linjasi Ylen Ykkösaamussa, ettei kyseessä ole puolue eikä Liike Nyt tunnusta mitään poliittista väriä.

–Jää nähtäväksi mitä tästä sitten tulee. Onhan meillä esimerkiksi eduskunnan energiaremonttiryhmä, jota olin itsekin perustamassa, ja vaikkapa energiaremontin vetoomus, jonka useat meistä allekirjoittivat jo ennen viime vaaleja. Toistaiseksi nämä ovat jääneet kovin löyhiksi verkostoiksi, Mykkänen kommentoi.

Hänen mukaansa puoluekantaisuus aiheuttaa eduskunnassa lieveilmiön, jossa turhan moni alkaa huomaamattaan korostaa puheissaan sitä, mitä oma puolue on tehnyt tai mitä joku muu puolue ei ole tehnyt. 

–Esimerkiksi viikoittainen kyselytunti käydään turhan paljon menneiden tuomitsemisen tai puolustamisen pohjalta. Tölvitään muita puolueita sen sijaan, että etsittäisiin vilpittömästi parasta ratkaisua siinä tilanteessa missä nyt ollaan. Juurisyy on vaalijärjestelmässä, joka ryhmittää ehdokkaat ja kansanedustajat maksimoimaan puoluelistansa äänimäärää sen kilpeä kiillottaen ja ylös nostaen. 

Mykkänen ei tässä suhteessa näe eroa eduskuntapuolueiden välillä. 

–Kaikissa puolueissa ajaudutaan samanlaiseen käytökseen - olivat puolueet sitten uusia tai vanhoja. Yksilöiden välillä toki on paljon eroa - niin puolueiden puheenjohtajissa kuin riviedustajissa - siinä, kuka puhuu yleensä ratkaisuhakuisesti ja kuka tölväily edellä. Osa pystyy pitämään enemmän kiinni maailman parantamisesta tekemisensä ohjaajana. Osa kyynistyy huomaamattaan ja päätyy keskittymään taktikointiin. Tähän jos keksisi lääkkeen, niin olisi huikeaa.

Torstaina kokoomuksesta eronnut Hjallis Harkimo vahvisti lauantaiaamuna perustaneensa Liike Nyt -nimisen poliittisen liikkeen yhdessä Mikael Jungnerin, Alex Niemisen, Helene Auramon, Karoliina Kähösen, Sarian Antilan ja Tuomas Enbusken kanssa. 

Harkimon mukaan Liike Nyt on avoin kaikille aidosti päätöksenteon muuttamisesta kiinnostuneille, myös puolueiden jäsenille. Liikkeen perustamisen taustalla on mukanaolijoiden pitkäaikainen tyytymättömyys tapaan, jolla päivittäistä politiikkaa ja päätöksiä tehdään.

Liike kehittyy Harkimon ja Jungnerin mukaan sen mukaan, miten ja millaiset ihmiset liittyvät siihen. Mukaan on jo sitoutunut eri alojen asiantuntijoita, joista Harkimon ja Jungnerin mukaan kerrotaan myöhemmin. 

Lue myös:

”Hjallis Harkimolta vahvaa kansa-puhetta – on tässä populistinen klangi”

Hjallis Harkimo ja Mikael Jungner: Tästä ”Liike Nyt” –hankkeessa on kyse

Jaa artikkeli:

Kommentit

Kari Kallio

#1 Niin mitä tämä Hjallis on saanut siellä EK:ssa aikaan? Olen yrittänyt tarkkana etsiä edes yhtä asiaa, josta voisi miestä taputella, mutta en löytänyt muuta kuin, että oli verorahoja mennyt jakamaan MTV3:lle - yksityiselle mediatalolle, jonka omistaa upporikas ruotsalainen miljardööri! Siis mitä suurta oivallusta ja ymmärrystä asioiden yleisestä hoitamiskyvystä tuollainen verovarallisuuden "tuputtaminen omilleen" merkitsee! Hjalliksestä lähtee paljon ääntä, mutta viesteissä on tosi vähän villoja; hieman kuin Trump! Pastan jauhantaa.

Pasi Anttila

Jos tarkoitat soten kaatajaisia niin kävisihän siihen kepulaisetkin. Jos tässä olisi sotekaadosta kysymys niin olisihan Elina siihen liittynyt. Tosin kokoomuksen edustajana ja mahdollisena puheenjohtajana tai ministerinä hänellä on enemmän vaikutusvaltaa kuin löyhän liikkeen jäsenenä.

Tästä tuskin on Ranskan mallin mukaista liikettä tulossa joka oikeasti pystyisi horjuttamaan vanhoja puolueita. Suomi nojaa seuraavatkin vuodet kok, kepu, sos.dem, vihreät ja rkp politiikkaan, mikäs Suomessa muuttuisi.

zami seitsemänkymmentä

Ensin on puoluekuri ja jos puolue on hallituksessa tulee hallituskuri olit yksittäisenä kansanedustajana asiasta mitä mieltä tahansa joudut äänetämään joko hallituksen esityksen mukaisesti tai tyhjää tämäkö on sitten sitä demokratiaa mitä yksittäinen kansalainen äänestäessään ehdokasta joutuu sietämään?

Juha Koponen

..Hjallis kritisoi politiikan tekoa;" mitään ei tapahdu". No herrajan jestas! Juuri kun on vuosia taisteltu SOTE uudistusta valmiiksi ja tehtyä se, HÄN ITSE on se joka haluaa estää "tapahtuman". Vuosia olisi ollut SDP:llä ja vasemmistolla ministerin paikalta mahdollisuus itse muuttaa ja valmistella sopivaksi.
KUKAAN ei sitä tehnyt, vain nykyinen hallitus on taistellut todella hyvän ja tarpeellisen muutoksen toteutus asteelle.
On suorastaan naurettavaa sanoa, että politiikalla ei voida tehdä ja toteuttaa Suomessa asioita-Hallituksen palkansaajiin kohdistuneet radikaalit ehdotukset saatiin opposition voimin ja selkeän kansan vastustuksen myötä estettyä. Hallitus fiksusti otti opposition esittämät onkeensa ja ei lähtenyt työehtosopimuksia purkamaan tai viikonloppulisiä poistamaan.
On sentään aikamoisia poliittisia tekoja nähty, oppositolta ja hallitukselta. Kansanedustajien pitää osata olla esillä ja olla aktiivisia. Eihän kukaan tiedä mitä Hjallis touhuaa tai funtsii, kun hän on telkkarissa milloinm itäkin viihdettä puuhaamassa, myymässä jääkiekkokaukaloita ryssille , joukkueita jne. "Kemikaali alit" siellä ovat hänen kavereitaan.
Hjallis ja politiikka ovat naurettava yhdistelmä. Junger sentään on eronnt punalippuolueesta joka yhä kantaa punlalippua ja jonka historia ei sovi tähän päivään.
Kokoomus taisi olla paikka mihin oli hyvä mennä" puristelemaan muniansa", kun ei tiedä mitä jäähalli keikasta seuraa...

Kari Kallio

"Hänen mukaansa puoluekantaisuus aiheuttaa eduskunnassa lieveilmiön, jossa turhan moni alkaa huomaamattaan korostaa puheissaan sitä, mitä oma puolue on tehnyt tai mitä joku muu puolue ei ole tehnyt. "
Mykkäseltä unohtuu myös muuan olennainen piirre politiikassa! Se on yhteisen rahan jakaminen omilleen niin paljon kuin vain kehtaa. Se tarkoittaa miljardikahmalolla tukiaisia maatalouteen ja niiden rahojen takana Keskusta. Miljardikaupalla nyt rahaa yksityisille sote-terveysfirmoille (usein ulkomaisia!) - niiden rahojen tuputtajana Kokoomus!
Kuka enää Eduskunnassa ajaa pienen suomalaisen ihmisen asiaa tässä maassa - ei kukaan koska nuo kaksi mainittua puoluetta ovat vallassa ja jakavat kaikki rahat keskenään! Sitä kutsuttiin ennen vanhaa puhallukseksi!

Pasi Anttila

Laskeppas huvikses mitä maksaa tavallisille ihmisille jaetut sosiaalietuudet, koulutus, ym ja suhteutat sen maatalous ja yritystukien budjettiosuuteen. Mielestäni nämä maanviljelijätkin on jokseenkin tavallisia ihmisiä.

Mikko Toivonen

Faktahan on kuitenkin se, että Hjallis, vaikka hänkin hieman totuuksia valikoiden kertoo asioiden tilan suoraan niinuin ne ovat. Rehellisyyttä tarvitsemme takaisiin politiikkaan. Olkoon se sitten vaikka liikkeen saavutus tai aikomus.
Monen muun erityisen haitallisen linjauksen ohella keinoista riippumatta täysin torpattava hallituksen lippulaivat, sote susi ja maakuntmörkö

Kauko Kimari

Nykyiset vallassa olevat puolueden ETENKIN sinisten puolueen huijaus temput ovat vähetäneet kansalaisten luottamusta näitä puolueita kohtaan. Suuri määrä kansalaisista ei enään luota puolueide toimintaan. Harkimon ryhmä voi saada näiden kepuli puolueide ihmiset puolelleen ,jos toimivat avoimesti ihmisten asioiden puolesta eikä niin kuin nykyiset valassa olevat joila on olut usein vain vatulointin ja omat tavoittee ja edut ajettavana.

Kauko Kimari

Nykyiset vallassa olevat puolueden ETENKIN sinisten puolueen huijaus temput ovat vähetäneet kansalaisten luottamusta näitä puolueita kohtaan. Suuri määrä kansalaisista ei enään luota puolueide toimintaan. Harkimon ryhmä voi saada näiden kepuli puolueide ihmiset puolelleen ,jos toimivat avoimesti ihmisten asioiden puolesta eikä niin kuin nykyiset valassa olevat joila on olut usein vain vatulointin ja omat tavoittee ja edut ajettavana.

Josa Jäntti

Jos NYT LIIKE haluaa puolueena nousta eduskuntaan , sillä on suuri mahdollisuus saada sinne monta edustajaa. Miten ? Suomessa on 1.500.000 työeläkeläistä , joiden alkuperäisestä eläkkeestä ( 60 % silloisesta palkasta ) on "niistetty " vuonna 1996 ( = taitettu indeksi ) lähtien n. 30 % ja jokaiselta eläköytymisvuodestaan riippuen edelleen muka siksi, että suuret ikäluokat ( 1945 - 50 syntyneet) jäävät eläkkeelle. Nyt he ovat eläkkeellä ja povattua pommia ei tullutkaan, vaan eläkerahastot ovat n. 200 miljardia. Työeläkeläisiä on 1.500.000 ja yllä mainituista syistä heistä on suuri osa liikkuvia äänestäjiä. Senioriliike ( puolueista riippumaton teki työeläkeindeksin muuttamisesta kansalaisaloitteen ( yli 84.000 allekirjoittajaa ), mutta se ao. valiokunnassa hylättiin lähinnä demarien toimesta. Tämä jäi kytemään seuraavissa vaaleissa. Ottamalla tämän vaaliohjelmaansa NYT LIIKE saa ison vaalivoiton ja roppakaupalla edustajia. Lukekaapa netissä blogeja = Iltalehti/blogit/josa jäntti