Keskiviikko 16.1.2019

Juha Sipilän omilta joukoilta terveiset hallitukselle: ”Nuorilla on oikeus yhdenvertaiseen kohteluun”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
22.4.2018 11:13
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
|

Keskustan puoluevaltuusto vaatii, että Suomessa on pidettävä huoli nuorten oikeudesta tasapuolisiin työmarkkinoihin myös hallituksen esittämisissä työsopimuslain muutoksissa.

–Puoluevaltuuston mielestä tulee pitää huoli siitä, että nuorilla on oikeus tasapuolisiin työmarkkinoihin sekä yhdenvertaiseen kohteluun lain edessä myös ehdotetuissa työsopimuslain muutoksissa, valtuusto toteaa poliittisessa kannanotossaan.

Hallitus ehdotti kehysriihessä alle 20 työntekijän yritysten yksilöperusteisten irtisanomisten helpottamista sekä nuorten palkkaamista nykyistä helpommin määräaikaisiin työsuhteisiin. Ehdotus on suututtanut ay-liikkeen.

Lue lisää:Ay-pomo ärähtää: ”Ei voi kuin ihmetellä määrätietoisuutta, jolla hallitus palkansaajia kurittavaa linjaansa jatkaa”

Lisäksi puoluevaltuusto velvoittaa keskustaa päähallituspuolueena vauhdittamaan sellaista työllisyyspolitiikkaa ja perusturvan uudistamista, joka mahdollistaa työn helpomman tarjoamisen ja vastaanottamisen kunkin elämäntilannetta vastaavalla tavalla.

–Kasvun esteeksi on yhä useammassa yrityksessä ja yhä useammalla alueella noussut ammattitaitoisen työvoiman heikko saatavuus. Samaan aikaan samoilla alueilla on korkeaa työttömyyttä. Työn ja tekijän kohtaamattomuuteen on puututtava ripeästi. Jatkuva osaamisen kehittämisen on oltava kasvava osa suomalaista työllisyyspolitiikkaa, puoluevaltuusto linjaa.

Keskustan puoluevaltuuston mukaan pitkäaikaistyöttömyys ja syrjäytyminen ovat pahimpia eriarvoisuuden aiheuttajia Suomessa.

– Työttömyysetuuksiin liittyvää byrokratiaa on edelleen helpotettava ja niihin liittyvän viestinnän selkokielisyyteen on kiinnitettävä erityistä huomiota. Politiikan tekojen painopistettä on talouden pohjan nyt vahvistuttua siirrettävä heikompiosaisten suuntaan.  Talouskasvun hedelmistä on kaikkien päästävä osalliseksi koko maassa. Osatyökykyisille tulee mahdollistaa tehostettuja työvoimapalveluja.

Keskustan puoluevaltuuston mielestä käynnissä oleva perustulokokeilu on hyvä alku muutokselle, joka toteutuessaan vahvistaisi nuorten ja kaikkien suomalaisten mahdollisuutta yhdistää palkkatyö, yrittäminen sekä itsensä kehittäminen koko elinkaaren ajan.

–Puoluevaltuusto esittää, että tulevissa eduskuntavaaleissa keskustan tulee esittää sosiaaliturvan kokonaisuudistuksesta kunnianhimoinen suunnitelma, jonka tavoitteena on kehittää nykyjärjestelmäämme kohti perustuloa.

Lue myös:

”Kehysriihessä taklattiin monia suomalaisen yhteiskunnan kipupisteitä”

20 hallituksen keskeistä päätöstä: Irtisanominen helpottuu – A1-kieli alkaa jatkossa 1. luokalta

Jaa artikkeli:

Kommentit

Niilo Mäkelä

Kepu päinvastaista tekemässä - luokittelee nuoret eri kastiin. Työvoimaa on tarjolla, mutta miksi työnantajat eivät palkkaa esim oppisopimuksilla niitä joilla ei ole tehtävään ammattipätevyyttä? Hallitus karsinut myös koulutuksesta?

Markku Koivisto

On se kumma, ettei se mene perille, että muutos koskisi vähintään kolme kuukautta työttömänä olleita alle kolmekymppisiä nuoria. Vai siitäkö se kiikastaa, että mainittujen mahdollisuus työllistyä olisi tätä vanhempia patempi ja siten "eriarvoinen"?

Antti Kettunen

Ilmeisesti kepun puoluehallituksella ei sitten ole mitään valtaa hallituksen päätöksiin? On huvittava tilanne että puoluehallitus haluaa yhtä mutta puolueen ministerit toteuttavat jotain ihan muuta.

Vai olisiko kysymys vaan siitä että puoluehallitus yrittää sumuttaa lausunnolla jossa halutaan jotain ihan muuta kuin mitä on hallitusvastuussa tehty...

Teijo Myllylä

Sipilä vähät välittää nuorten tai vanhojen oikeuksista. Laittaa pikkusen kesyn lintin viemää hölmöyksiö eteenpäin. Ja sitten hyvävelikööri nauraa kun saa kyykyttää kansaa. Äänestäjä on ääliö, sehän tämän on mahdollistanut.

Hannu Rautomäki

Sipilän ajamat yksilöperusteisten irtisanomisten helpottaminen sekä alle 30-vuotiaiden nuorten määräaikaiset työsuhteeet johtavat tietenkin jatkuvaan työsuhteiden ketjuuntumiseen ja mahdollisimman alhaiseen palkkatasoon.
Eritoten nuorista tulee työmarkkinoiden heittopusseja.