Sunnuntai 20.1.2019

Ekonomisti puolueiden sosiaaliturvamalleista: ”En arvannut, että toiveeni voisi toteutua”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
22.4.2018 12:32
  • Kuva: Uusi Suomi
    Kuva
|

Nordean yksityistalouden ekonomisti Olli Kärkkäinen arvioi, että puolueet tuovat selvästi esille omat arvovalintansa julkistamissaan sosiaaliturvamalleissa.

–Nyt on hienoa! Vuosi sitten toivoin, että sosiaaliturvan uudistamiskeskustelu keskittyisi yksittäisten mallien sijaan sosiaaliturvan arvovalintoihin. En arvannut että toiveeni voisi toteutua. Nyt näyttää vahvasti siltä, että puolueet tuovat selvästi esille omat arvovalintansa, hän kommentoi Twitterissä.

Keskustan puoluevaltuusto ilmoitti sunnuntaina kannattavansa perustuloa. Puoluevaltuuston mielestä käynnissä oleva perustulokokeilu on hyvä alku muutokselle, joka toteutuessaan vahvistaisi nuorten ja kaikkien suomalaisten mahdollisuutta yhdistää palkkatyö, yrittäminen sekä itsensä kehittäminen koko elinkaaren ajan.

–Puoluevaltuusto esittää, että tulevissa eduskuntavaaleissa keskustan tulee esittää sosiaaliturvan kokonaisuudistuksesta kunnianhimoinen suunnitelma, jonka tavoitteena on kehittää nykyjärjestelmäämme kohti perustuloa, tiedotteessa sanotaan.

SDP:n puoluevaltuusto puolestaan hyväksyi niin sanotun yleisturva-mallin tulevaisuuden sosiaaliturvan järjestämisen perustaksi. Puoluevaltuuston mukaan malli poistaa nykysosiaaliturvan viiveitä ja vaikeaselkoisuutta sekä tekee työn vastaanottamisesta helpompaa ja kannattavampaa.

–Yleisturvan käyttöönotolla haluamme yksinkertaistaa ja modernisoida sosiaaliturvan. Sosiaaliturvan tulee toimia paremmin eri elämäntilanteissa ja taata jokaiselle toimeentulon ja tarvittavat palvelut. Malli digitalisoi ja osittain automatisoi sosiaaliturvan toimeenpanon. Järjestelmästä tulee reaaliaikaisempi, ennakoitavampi ja vähemmän kuormittava. Yleisturvan toteuttamisessa karsitaan byrokratiaa hyödyntämällä kansallista tulorekisteriä ja tietojärjestelmiä. Malli joustaa ihmisten yksilöllisten tarpeiden mukaan, tiedotteessa kommentoidaan.

RKP:n puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson kertoi lauantaina, että puolue tulee laatimaan oman vaihtoehtonsa uudeksi sosiaaliturvamalliksi. Samalla hän painottaa, että sosiaaliturva on uudistettavana osa laajempaa kokonaisuutta, johon kuuluu olennaisina osina perhevapaat ja verotus.

–Työn vastaanottamisen tulee aina olla kannattavampaa, kun sen vastaanottamatta jättäminen. Siksi tarvitsemme sosiaaliturvan, joka on kannustava. Samalla kukaan ei saa yhteiskunnassamme pudota väliin. Sosiaaliturvaan tulee taata jokaiselle toimeentulo, kun hän ei eri elämäntilanteiden takia ole tai voi olla mukana työelämässä. Myös turha byrokratia on karsittava pois sosiaaliturvasta, hän linjasi RKP:n puoluevaltuustossa.

Kokoomuksen puheenjohtaja, valtiovarainminiseri Petteri Orpo esitti maaliskuussa, että hallitus käynnistäisi kokeilun OECD:n suosittelemasta Britannian mallin mukaisesta yleistuesta. Britanniassa on selkeytetty sosiaaliturvaa yhdistämällä eri tukimuotoja yhdeksi tarveperusteiseksi sosiaalietuudeksi, joka sopeutuu automaattisesti tulojen muutoksiin. Tulojen noustessa yleistuki vähenee tasaisesti samoin kuin perustulokin, mutta keskeinen ero on yleistuen vastikkeellisuus. Sen saamiseksi edellytetään aktiivisuutta esimerkiksi työnhaussa. 

Lue lisää:

”SDP:n malli maksaisi miljardeja”

Rinne: ”Tukien maksamiseen pitää olla syy” – SDP tyrmää perustulon

Ekonomisti arvioi ehdotusta sosiaaliturvan uudistamisesta: ”Tämä ei ole mikään pieni muutos”

Ex-työministeri näyttää vihreää valoa Petteri Orpon avaukselle, mutta: ”Ikävä kyllä esimerkiksi aktiivimalli toimii päinvastoin”

Petteri Orpo esittää isoa uudistusta sosiaaliturvaan: ”Kannustinloukut selätetään ja ihmiset pääsevät kiinni työelämään”

Jaa artikkeli:

Kommentit

Kari Kallio

"Samalla kukaan ei saa yhteiskunnassamme pudota väliin. Sosiaaliturvaan tulee taata jokaiselle toimeentulo, kun hän ei eri elämäntilanteiden takia..."
Sairaiden ja pienellä eläkkeelä kituuttavien asiaa ei aja tässä maassa kukaan. On puoluetukea, maataloustukea, yritystukea ja niitä ajetaan ponnekkaasti Eduskunnassa, mutta kuka puhuisi tavallisen ihmisen puolesta! Ei kukhaan!