Sunnuntai 20.1.2019

Mikael Jungnerilta kuuden kohdan lista: ”Monen puolueen kenttä on käytännössä kuollut”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
22.4.2018 12:44
  • Kuva: Petteri Paalasmaa /Uusi Suomi
    Kuva
    Mikael Jungner.
|

Liike Nyt –hankkeen perustajiin kuuluva viestintätoimisto Kreabin toimitusjohtaja Mikael Jungner sanoo, että politiikassa on juuri nyt kaksi vakavaa ongelmaa.

Ensinnäkin vuorovaikutus politiikassa on Jungnerin mukaan rikki. Toinen ongelma on hänen mukaansa politiikkaan osallistuvien määrän lasku.

– Puolue on saman mielisten yhteisö, joka pyrkii yhdessä parantamaan maailmaa. Saman mielisyys vähentää vuorovaikutusta eri näkökulmien välillä. Tämä ei ollut ongelma 1900-luvulla. Nyt, monimutkaisemmassa maailmassa, se on ongelma, Jungner toteaa Puheenvuoron blogissaan.

–Toki puolueissa on eri näkökulmia. Ne eivät kuitenkaan pääse vuorovaikutukseen, koska yleensä kulloinenkin puolueen johto määrittelee sen oikean linjan. Eri mieltä olevat ovat usein hiljaa, koska johdon haastaminen johtaa ongelmiin, ei vuorovaikutukseen. Osuvin esimerkki lienee Helsingin pormestari Jan Vapaavuori. Hänen sote-avauksensa eivät johda avoimeen keskusteluun. Pikemminkin hänet pyritään tyrmäämään valtapelin keinoin, hän jatkaa.

Jungner korostaa, että tällä hetkellä politiikassa toimii arviolta puolet siitä väestä, mitä politiikan piirissä toimi 90-luvulla.

–Kyse ei ole siis jäsenistä vaan erityisesti aktiivisesti toimivista jäsenistä. Monen puolueen kenttä on käytännössä keskustelun kannalta kuollut, jäljellä on vain vaaliorganisaatio. Se ei pahemmin keskustele tai vuorovaikuta, se lähinnä julistaa ja manipuloi. 

Jungnerin mukaan avain parempaan politiikkaan on lisätä ja parantaa politiikan vuorovaikutusta. Tähän päästään hänen mukaansa kuuden asian kautta.

Jungnerin listan ensimmäinen kohta on, että tarvitaan alusta vuorovaikutukselle verkossa, jossa keskenään erimieliset ovat vuorovaikutuksessa keskenään.

Lisäksi hän sanoo, että pitää vähentää poliittisen aatetotuuden painoarvoa argumentoinnissa, keskittyä konkreettisiin ongelmiin ja antaa enemmän tilaa asiantuntemukselle.

Jungnerin mukaan on myös avattava uusia polkuja ihmisille osallistua sekä vuorovaikutukseen että päätöksentekoon ja vaalittava toista kunnioittavaa ja avointa keskustelukulttuuria.

–Parempi vuorovaikutus politiikassa voidaan saavuttaa sekä uudistamalla nykyisiä puolueita että tuomalla rinnalle jotain uutta. Parhaimmillaan tehdään molemmat, hän kirjoittaa.

Jungner on SDP:n entinen kansanedustaja ja ex-puoluesihteeri. Hän erosi puolueen jäsenyydestä joulukuussa. 

Jungner julkisti lauantaina yhdessä torstaina kokoomuksesta eronneen kansanedustaja Hjallis Harkimon kanssa Liike Nyt -nimisen poliittisen liikkeen, jonka perustajia ovat myös Alex Nieminen, Helene Auramo, Karoliina Kähönen, Sarian Antila ja Tuomas Enbuske.

Lue myös:

Kokoomusministeri Hjallis Harkimolle ja Mikael Jungnerille: ”Tähän jos keksisi lääkkeen, niin olisi huikeaa!”

”Hjallis Harkimolta vahvaa kansa-puhetta – on tässä populistinen klangi”

Hjallis Harkimo ja Mikael Jungner: Tästä ”Liike Nyt” –hankkeessa on kyse

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
 Mikael Jungner
Mikael Jungner
Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Seppo Simonen

Näyttäö siltä että Mikael Jungner ei ole näillä keskustelualustoihin tutustunut.
On täydellisen väärin väittää että politiikka on rikki kun juuri eri keskustelupalstoilla ei muuta tehdäkkäänkun käydään dialogia eri polittisista näkökohdista katsoen asioihin.
Jan Vapaavuori C21 mafia kummisetänä lanseeraamasta luokka jaosta hyväkaupunki vastaan huonomaaseutu on ollut monenmoista diakektiikkaa.

Tietenkin lienee niin ettei tavallisen kaduntallaajien mielipiteet ole kiinostavia.

Markku Lehto

Kyllähän tavallisen kaduntallaajan mielipiteet alkaa kiinnostaa, jos on olemassa se julkinen "platformi" jossa kansalaiset voivat avoimesti keskustella ongelmista.

YLE Puheellahan tällainen oli, eli Puheen chat-ikkuna, jossa jokainen saatto julkisesti ja avoimesti kommentoida ohjelmia ja niissä esitettyjä asioita. Se ei ilmeisesti ollut kaikkien mieleen ja sitten vuoden vaihteessa tuo YLE Puheen chat-ikkuna suljettiin ja samalla suljettiin niiden suut YLE:n ohjelmissa, jotka maksavat sen 500 miljoonaa joka vuosi YLE-veroa.

Mikko Toivonen

On jo hyvin pitkään ollut ilmiselvää, että poliittisilta liikkeiltä on kateissa se mikä ihmiskuntaa ja yhteisöjä pitää koossa ja reakentaa ja mitä tarvitaan, jotta tuo "rakennus" voisi jatkua.
Sosiaalidemokraatit kadottivat sen pisimmän aikaa sitten eli työväen talon ja sen toimien tarkoituksen saattaa ihmisiä yhteen.

On vain kehdattava ajatella mitkä ovat ihmistä varsinkin nuorena ohjaavat tärkemmät tarpeet ja nuotit ja toimittava hiukan sen suuntaisesti ja avulla

Seppo-Juha Pietikäinen

Eikö tässä viikolla uutisoitu/kirjoitettu nyt vääräksi osoittuvaa:

Risto E.J. Penttilä antaa r u k k a s e t Nyt Liikkeelle.

”Minulta on kysytty, miksi nimeäni ei löydy Liikkeen perustajien listalta. Syitä on kolme”, Risto E. J. Penttilä kertoo."

"Toiseksi en ole yhtä pessimistinen Kokoomuksen suhteen kuin Hjallis; olen yhä Kokoomuksen jäsen."

https://www.verkkouutiset.fi/kolme-syyta-miksi-en-ole-mukana-liike-nyt-h...

Mikko Toivonen

Siinäpä osa ongelmiston keskittymisiä.
Puolueet eivät enää osaa suhteuttaa aidon demoratian ja tehokkuuden palikoita tasapainoisesti.
Pahimmin otteen ovat pääpuolueista kadottaneet SDP ja Kokoomus.Kepulla on aina vain oma etu muiden taskuista kaivettuna ohjaava ideologia ja toiminta.

Mikko Toivonen

Siinäpä osa ongelmiston keskittymisiä.
Puolueet eivät enää osaa suhteuttaa aidon demoratian ja tehokkuuden palikoita tasapainoisesti.
Pahimmin otteen ovat pääpuolueista kadottaneet SDP ja Kokoomus.Kepulla on aina vain oma etu muiden taskuista kaivettuna ohjaava ideologia ja toiminta.

Kari Kallio

Nyt hoetaan VUOROVAIKUTUSTA! Ikään kuin se olisi asia kuten pyörän uudelleen keksiminen! HS kertoi tänään, että ensimmäiset pyörillä liikkuvat kulkuneuvot keksitiin jo todennäköisesti vuosina 3700-3600 eaa. eli 5700-5800 vuotta sitten! Siis.
Vuorovaikutus on sama kuin KESKUSTELU ei sen kummempaa: että saa suunsa auki silloin kun se pitää aukaista! Suomalainen aukaisee suunsa vasta kun kokous on jo ohi; siitä on elävä esim. Hjallis itse. Hän ei koskaan saa sanottua yhtään mitään silloin kun pitäisi puhua! Hän marssii tv-studioon Eduskunnasta haukkumaan Eduskunnan, jossa ei sanonut mitään. Hölmöä. Miksi siihenn tarvitaa uusia puolue! Mykkien puolue!

Kaarlo Erjala

Johdin 1980-luvulla Kokoomuksen paikallisyhdistystä pienellä paikkakunnalla ja toiminnan pyörittäminen oli hyvin harvojen varassa. Toimintani politiikassa vei silloin paljon vapaa-aikaa ja vaati paneutumista yhteisten asioitten hoitoon. Kiitosta osallistumisesta ei juuri saanut, mutta harmitusta sitäkin enemmän. Kunnallisiin asioihin vaikuttaminen tuntui kuitenkin mielekkäältä. En usko uusien puolueiden vetovoimaan, vaikka vaikutusmahdollisuudet ovat tietokonekaudella aivan toiset kuin silloin ennen. On paljon helpompaa arvostella katsomosta kuin panna itsensä likoon.

Juha Koponen

..netti aluksi oli SDP:lle "paikka mitä pitäisi kontrolloida, koska siellä on pedofiilit valloillaan". Sitten tuli "valhe mediaa" jota vastaan taistelivat todellisen valhe median vaikustuvalta. YLE tekee niinkuin pääministeri haluaa ja työntekijöitä jopa uhkailtiin ja heitä erosi asian johdosta.
Sosiaalinen media mahdollisti ihmisten omat mielipiteet ja nopeasti politiikkojen aatokset kaadettiin tai saavat arvostelua.
Junger puoliksi oikeassa, on tärkeää, että kansalaisten ääni ei "pilaa" asioita.Nykypolitiikka ei haua sosiaalista mediaa, "valhe mediaa". Halutaan aikoja jolloin yleisönosastoihin kirjoitettiin kirje ja siellä se julkaistiin, jos se sopi politiikkaan...

Pentti Westerholm

Politiikka on peliä.Vuorovaikutus on parhaillaan vain muutaman henkilön takana.Jäsenistöä kuunnellaan,mutta päätökset tehdään pienessä piirissä.Monipuoluejärjestelmässä ei päästä täydelliseen yksimielisyyteen koskaan.Siksi tarvitaan kompromissejä ,teille ,meille jakoa.Mikäli Harkimo ja Jungner haluavat vaikuttaa heidän on toimittava samoin.Siis he eivät tuo mitään uutta,mutta ääniä saavat jos asettuvat ehdokkaasi .Syntyy yksi idealistipuolue muiden puolueiden joukkoon.

Irja Röntynen

Risto Uimonen: Olen Harry Harkimolle perustellut sähköpostilla mielipiteeni Soten tarpeellisuudesta Jyväskylän yläpuolella ja alempanakin Suomessa.
Mielipiteeni oli väärä, koska Harkimo ilmoitti saaneensa ainakin 100 negatiivista
mielipidettä Soten tarpeellisuudesta. Joten se siitä keskustelusta!