Keskiviikko 16.1.2019

Juha Sipilä kuittasi ay-liikkeelle haastattelutunnilla: ”Mitäs järkeä siinä olisi?”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
22.4.2018 15:03
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Alma Talent
    Kuva
    Hallitus ehdotti kehysriihessä alle 20 työntekijän yritysten yksilöperusteisten irtisanomisten helpottamista sekä alle 30-vuotiaiden nuorten palkkaamista nykyistä helpommin määräaikaisiin työsuhteisiin.
|

Pääministeri, keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä puolusti sunnuntaina hallituksen kehysriihessä ehdottamia alle 20 työntekijän yritysten yksilöperusteisten irtisanomisten helpottamista sekä alle 30-vuotiaiden nuorten palkkaamista nykyistä helpommin määräaikaisiin työsuhteisiin.

Sipilä muistutti pääministerin haastattelutunnilla, että nuorisotyöttömyys ei Suomessa ole vähentynyt samaa tahtia muun työttömyyden kanssa.

–Erityisesti nuorilla, kun työttömyysjakso on kestänyt kolme kuukautta, on riski, että se muodostuu pitkäaikaistyöttömyydeksi ja alkaa tulla muita ongelmia. Tämähän koskee vain nuoria, jotka ovat olleet vähintään kolme kuukautta työttöminä. Tämä tehdään siksi, että olisi alempi kynnys palkata tällainen nuori. Eihän hänen työehtojaan heikennetä, tavoitteena on, että nuori näyttää kyntensä ja se muuttuu normaaliksi työsuhteeksi ihan normaaleilla ehdoilla, pääministeri perusteli.

SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta varoitti lauantaina, että määräaikaisuuden perusteen poistaminen alle 30-vuotiailta uhkaa lisätä silppu- ja pätkätöiden tekemistä ja heikentää nuorten ja erityisesti nuorten naisten toimeentuloa ja tulevaisuuden uskoa.

Sipilä on toista mieltä.

–Minä en näe sellaista vaaraa tässä, että määräaikaiset työsopimukset lisääntyisivät. Mitäs järkeä siinä olisi, että työnantaja ottaisi sen kolmen kuukauden määräajan jälkeen uuden kolme kuukautta työttömänä olleen juuri, kun tämä työntekijä on työnsä oppinut, hän kommentoi.

–Tässä helpotetaan työsuhteeseen astumista, ei ketjuttamista. Tarkoitus on, että työsuhde voitaisiin aloittaa helpommin määräaikaisuudella, sitten työntekijä näyttää osaamisensa ja työsuhteesta tulee pysyvä, pääministeri jatkoi.

Hallitus ehdotti kehysriihessä tavoitteeksi myös alle 20 työntekijän yritysten yksilöperusteisten irtisanomisten helpottamisen. 

–Jos kynnys muuttua yksinyrittävistä palkkaavaksi yrittäjäksi, meidän työttömyysongelma poistuisi. Ongelma on nimenomaan pienissä yrityksissä, joissa työntekijän palkkaaminen on suurin riski, mutta myös suuri mahdollisuus. Rohkaistaan pieniä yrityksiä palkkaamaan lisää ihmisiä, Sipilä kertoi esityksen taustoista.

SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne ilmoitti lauantaina kutsuneensa muun opposition koolle ensi viikoksi. Rinteen mukaan tavoitteena on jättää välikysymys hallituksen kaavailemista irtisanomissuojan heikennyksistä.

Ay-liike on viime päivinä varoittanut useampaan otteeseen poliittisista lakoista, jos hallituksen aikeet muun muassa irtisanomisten helpottamisesta pienissä yrityksissä toteutuvat.

Lisää aiheesta:

Ay-pomo ärähtää: ”Ei voi kuin ihmetellä määrätietoisuutta, jolla hallitus palkansaajia kurittavaa linjaansa jatkaa”

Antti Rinne kutsui opposition koolle: ”Suomalaiset olivat varmoja, ettei enää lisää keppiä ole tulossa - mutta mitä vielä!”

Kokoomuslaisen ulostulo: ”Toivon, että sirpin ja vasaran henki on työpaikoilla entistä enemmän menneisyyttä”

Ay-liikkeestä ärähdys hallitukselle: ”Tulemme selvittämään valmiutta poliittiseen lakkoon”

Hallitukselle varoitus poliittisista lakoista – PAMin Selin Ylelle: Mielenilmaukset väistämättömiä, jos hallitus etenee

 

Jaa artikkeli:

Kommentit

Hilkka Laikko

Nyt jo työnantajat palkkaavat väkeä osa-aikatöihin ja työnantaja voi ilmoittaa vaikka samana aamuna, ettätules töihin klo 12.00. Sen jälkeen voi mennä parikin viikkoa ja työnantaja ei tarvitse työntekijäänsä olleenkaan. Tällaisella palkalla ei elä. Nyt Sipilä vielä tiukentaa ruuvia työntekijän - erityisesti heikoimmassa asemassa olevien nuorten osalta - helpottamalla, että nuori työntekijä voidaan irtisanoa - ilman perusteita. Tällainen suunnitelma on laiton. Eikö nyt kukaan saa tätä Sipilän hallitusta nurin, ennen kuin tuo pelle tuhoaa koko Suomen talouden. Ei Suomen talous ole kasvanut - vaan se on velkavetoisesti saatu näyttämään siltä - valheellisesti

Markku Koivisto

No ei ehdotettu muutos mitenkään kuvaamaasi pätkätyötilannetta huonommaksi muuta. Itse voit tuommoisesta irtisanoutua ja etsiä jotakin muuta. Kun pienyrittäjän palkkaamispelko vähenee, voit paremmin löytää vakinaista työtä, vaikket olisi ollut päivääkään työttömänä. Lisää työpaikkoja tällä tavoitellaan, ei lisää irtisanottavia väittäköön SAK mitä hyvänsä.

Gun-May Arffman

Olet oikeassa Hilkka. Työlainsäädäntö on tehty turvaamaan molempia osapuolia, työntekijää ja työnantajaa. Missä ovat oikeusoppineet ja heidän kommenttinsa julkisuudessa? Asenteellisesta näkökulmasta katsova Juha Sipilä haluaa rikkoa lakia. Lisäksi Juha Sipilä astuu tontille, joka ei hänelle kuulu. Mitä sanoo ammattiyhdistysliikkeet asiasta, se jää nähtäväksi. Nuoria tulee tukea, jotta olisi tulevaisuus ja mahdollisuus perheenperustamiseen. Nyt nuoret ollaa heittämässä kuvainnollisesti hyeenoille, koska on asetelmassa se heikompi osapuoli. Siksi tuo työlakikin on aikoinaan tehty.

Seppo Penttinen

Kyllä näitä esimerkkejä löytyy Mutta kukaan ei voi palkata ketään töihin, jos tulijalta puuttuu halua ja kykyä. Miksi pitäisi? Uusi työntekijä on pelkkä kulu, kunnes oppii työnsä ja saa jotain aikaiseksi; tuotteita tai palveluja, joista asias maksaa.
Annetaan mahdollisuus. Kenenkään elämää ei huononneta.

Mark Andersson

"Mitäs järkeä siinä olisi, että työnantaja ottaisi sen kolmen kuukauden määräajan jälkeen uuden kolme kuukautta työttömänä olleen juuri, kun tämä työntekijä on työnsä oppinut", Sipilä kommentoi.

On Sibbellä kyllä aika kapea näkemys työelämästä. Simppelimmät työt, ne joita tuo keskustelu erityisesti koskee, eivät vaadi monenkaan tunnin oppimista, joten jos sellaisiin saa halvalla (tai ilmaiseksi) harjoittelijan, niin tottakai työnantaja potkaisee edellisen pellolle ja ottaa seuraavan tilalle.

Missäköhän työnantajien pumpulimaassa Sipilä itse on häärinyt?

Pauli Smolander

Ei todellakaan työnantaja ole niin tyhmä, että potkaisee ahkeran ja tunnollisen nuoren työntekijän pois ja ottaa sen riskin, et tilalle tulee laiska vempula. On kannattavampaa palkata ahkera, kuin ottaa riski vempulasta. Ahkera ansitsee palkkansa.

Panu Saarela

Eihän hallituksen ehdotuksessa kaiketi puhuta palkasta mitään, vaan irtisanomisen ja määräaikaisuuden helpottamisesta. Miksi siis irtisanoa työnsä hyvin tekevä? Sen sijaan huonosti tekevästä pääsee helpommin eroon. Työllistämisen kynnys siis alenee.

Kalle Kaskinen

Justiin sama millä rokotettu, kuka pyyhkii. Korkeasuhdanne kuuluu olevan ja jokainen
päivä lisävelekaa otetaan. Onkai se niinku pökelöä ajatuksenjuoksua, että ei korjata
taloskulkua oikealle jamalle sillon kun saumaa olisi (sama kuka korjaa kunhan toimii)

Sakari Peitkari

Kyllä kusi virtaa Keskustassa ja Sipilän pää ja polvi on täynnä samaa kusta! Ensi vaaleissa kepulle ja myös kokkareille rökäletappiot, se vaan on näin! Hjalliksen uusi liike tulee sekoittamaan nykyisten puolueiden (kokkarit ja kepulit) vallan! Sen tulee näkemään ensi vuonna Urpo Orpo ja lestaus
Sipilä!!!

Markus Pelto

"Mitäs järkeä siinä olisi, että työnantaja ottaisi sen kolmen kuukauden määräajan jälkeen uuden kolme kuukautta työttömänä olleen juuri, kun tämä työntekijä on työnsä oppinut, hän kommentoi."

Näinhän tehdään jo nyt että ettei tarvi nostaa palkkaa vakituisten työntekijöiden tasolle, itsellänikin jo 22 työsuhdetta takana, insinöörin koulutus ja ikää 29, milloin milläkin syyllä lopetetaan työsuhde vaikka aina parhaansa antaa. Itse en aio edes hakea enään muita kuin vakituisia töitä sillä pätkätöillä ei jää rahaa säästöön yhtään. Se mitä töissä ollessa jää tilille, on pakko käyttää elämiseen kun jää työttömäksi taas. Ei ole mitään järkeä koko touhussa.

Teijo Myllylä

Kepulaisilla on kova halu kyykyttää palkansaajia. Luulisi kikyn ja hallintarekisterin jo miljonäärille riittävän. Mutta nuoria pitää tukistaa, sehän on körttiläisille kivaa. Toivottavasti sotekin ja maakuntahallinto nykymuodossaan kaatuu. Suomella menisi hyvin jos maatalous tuet käytettäisiin maan kehittämiseen.

Hannu Rautomäki

Yksilöperusteisten irtisanomisten helpottaminen sekä alle 30-vuotiaiden nuorten määräaikaiset työsuhteeet johtavat tietenkin jatkuvaan työsuhteiden ketjuuntumiseen ja mahdollisimman alhaiseen palkkatasoon. Työnteolla eläminen tulee entistä vaikeammaksi.

Seppo Simonen

Hallituksen toimenpiteet työttömyyden vähentämisen eteen on oikeutettuja. Valtion ja työttömyyskassojen menot 2016 oli noin 5 miljardia siis 5000 000 000 miljoonaa. Kunnallisveronmaksajilla jaettuna noin 100 € kuukaudessa per. naama.
Tätä voi kukin tykönään miettiä kun mollaa hallitusta.

Veijo Murtomäki

Kyseessä on suuren luokan puhallus, jonka tarkoituksena on antaa oikeus tolkuttomaan irtisanomiseen sekä työehtojen ja palkkauksen huonontamiseen. EK:n ja Kokoomuksen märkä uni toteutuu: työntekijöitä voi kohdella entistä piittaamattomammin. Olis aika oikeesti luoda työpaikkoja.