Torstai 18.7.2019

Paavo Väyrynen: ”Tämän jälkeen on kaikille täysin selvää, kenen on vastuu keskustan vaalitappiosta”

Luotu: 
22.4.2018 18:26
Päivitetty: 
22.4.2018 18:43
  • Kuva: Alma Talent / Petteri Paalasmaa
    Kuva
    Paavo Väyrynen.
|

Keskustan kunniapuheenjohtaja, europarlamentaarikko Paavo Väyrynen sanoo, että keskustan puheenjohtaja, pääministeri Juha Sipilä olisi voinut ehdottaa puoluehallitukselle ja puoluehallitus puolestaan puoluevaltuustolle, että puolueen sääntöjä olisi muutettu Väyrysen esittämällä tavalla.

Väyrynen ilmoitti perjantaina luopuvansa keskustan puheenjohtajakisasta ja olevansa valmis tukemaan Sipilää, jotta tämä saisi jatkokauden pääministerinä. Väyrysen mukaan tuki Sipilälle olisi kuitenkin edellyttänyt sitä, että hän olisi saanut jo kesäkuussa Sotkamossa pidettävässä keskustan puoluekokouksessa mahdollisuuden tulla valituksi keskustan puoluevaltuuston puheenjohtajaksi.

Sipilä tyrmäsi tällaisen menettelyn mahdottomana.

–Keskustassa noudatetaan hyvin tiukkaa puoluedemokratiaa. Tällaisia diilejä puheenjohtaja ei pysty tekemään, että jollakin syyllä nimeäisi jollekulle jonkun paikan. Täysin utopistinen ajatus, että olisin kertonut ihmisille tällaisen sopimuksen, että puoluevaltuuston puheenjohtaja onkin minun valitsemani, Sipilä kommentoi pääministerin haastattelutunnilla sunnuntaina.

Lue tarkemmin: Juha Sipilä vastasi Paavo Väyryselle haastattelutunnilla: ”Täysin utopistinen ajatus”

Väyrynen vastaa Puheenvuoron blogissaan, että puoluedemokratiaan kuuluu myös strateginen johtajuus. 

–Sipilä olisi voinut ehdottaa puoluehallitukselle ja puoluehallitus valtuustolle, että sääntöjä olisi ehdottamallani tavalla muutettu. Perustan tälle olisi luonut puheenjohtajan oman piirijärjestön, Pohjois-Pohjanmaan piirin ehdotus, että puoluevaltuuston puheenjohtajan valinta siirrettäisiin pysyvästi puoluekokoukselle. Tätä uutta sääntöä olisi voitu noudattaa jo Sotkamossa. Päätöksen olisi tehnyt ja puheenjohtajan valinnut puoluedemokratian mukaisesti puoluekokous, hän kirjoittaa.

Väyrysen mielestä puolueen puheenjohtajan velvollisuuksiin kuuluu vaalia puolueen yhtenäisyyttä. 

–Ehdottamani menettely olisi antanut mahdollisuuden voimien kokoamiseen eduskuntavaalien lähestyessä. Lisäksi olisi luotu edellytyksiä kannatuksen laajentumiselle, hän kommentoi.

Voimien kokoaminen olisi Väyrysen arvion mukaan antanut realistiset mahdollisuudet siihen, että keskusta olisi voinut nousta jälleen suurimmaksi eduskuntapuolueeksi. 

–Kun ehdotukseni torjuttiin, keskusta on parhaimmassakin tapauksessa vaalien jälkeen kolmanneksi suurin puolue. On tärkeää, että prosessi käytiin julkisuudessa. Tämän jälkeen on kaikille täysin selvää, kenen ja keiden on vastuu keskustan tulevasta vaalitappiosta, hän päättää.

Juha Sipilä puolestaan suhtautui haastattelutunnilla optimistisesti keskustan tulevaan vaalimenestykseen.

–Uskon, että keskusta pärjää. Meillä on vahvat näytöt taustalla ja se, mitä luvattiin, on tehty. Suomessa menee paremmin nyt kuin kolme vuotta sitten.

Lue myös: Paavo Väyrynen tapasi Juha Sipilän ja taipui: ”En ole ehdolla keskustan puheenjohtajaksi”

 

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Martti Kunttu

Voi Paavo parka. Lopeta jo tuo meuhkaaminen ja jää eläkkeelle vaimosi kanssa. Koskaan ei voi tietää, miten kauan terveys kestää. Mitä sait aikaiseksi? Omaa egoasi pönkitit. Uskonpa, että emäntäsi toivoo sinun lopettavan tuon hössötyksen.
Ihan totta, ihmiset pitävät sinua hupiukkona ja nauravat toilailuillesi, etkö sinä sitä itse huomaa.

Hannu Rautomäki

Väyrynen sekä Sipilä puhuvat potaskaa.
Kepun tuleva tappio vaaleissa johtuu ensisijassa politiikan ikiliikkujasta.
Hallitusvastuussa oleva puolue tippuu aina vaaleissa.
Eikä pienoinen talouskasvu johdu hallituksesta, vaan ulkomailta tulevasta väliaikaisesta ulkomaankaupan kysynnän kasvusta.

Juha Koponen

..Niinpä Sipilä se on.
Pääministeri on saanut aikaan SOTE uudistusta, poistanut työttömyyttä, käynyt rohkeasti pitkäaikaistyöttömyyden kimppuun. Sipilän parasta on juuri tuo toiminta, ei haihattelu! Ansaitsisi siis murskaavan vaalivoiton!?

Kolikon toinen puoli on älytön ja tyhmä palkansaajiin kohdistunut hyökkäys. Olisi nyt ihmeessä voinut jättää kaikki tekemättä. Työehtosopimuksiin puuttuminen, viikonloppulisiin, lomarahoihin jne. on ollut kauhean tyhmä virhearviointi.

NYT vieä pyritään "helpottamaan irtisanomisia" työllistämiseen vedoten! Olisi vaan pyritty tekemään työlistämistä helpommaksi, vuokratyövoiman käyttöä pienyrityksille, osa-aikatyön käyttöä jne. Miksi ihmeessä Sipilällä on käsittämtön viha palkansaajien työsopimuksia kohtaan!?

On selvää, että palkansaajat tulevat rankaisemaan tästä politiikasta. Ainoastaan SOTE pitää äänestäjiä hallituspuolueiden kannalla. Kokoomus tulee saamaan vielä rangaistuksen näistä "jotta turistit saisivat ruokaa"-hankkeista palkansaajia kohtaan.

Myös maatalouden ja yritystukien lisääminen ja puolustainen on ollut pieni osa keskustan tuhoa.
Kepun äänet noin13 ja kokoomuksen 14 prosenttia. SDP onneksi ryssii DDR kannanotoillaan sille tulevaa äänivyöryä. Mutta varmaa on, että demarit ovat pääminsteri puolue. Osansa saavat seksuaalipuolue vihreät ja vasemmistoliitto. KD saa pari rosentia lisää..

Tapio Mäkeläinen

Tässä on hauska sattuma; peräkkäin artikkelit Paavon ja Jaakko Laakson surkeasta uran ehtoopuolesta. Molempien maailma odotetusti romahti 1992 mutta veri vetää yhä estradeille kuin sirkusponia. Molempien touhut ja ideat on niin säälittäviä että kunpa älyäisivät vetäytyä. Miten väärin voi oman arvonsa laskea?
Miten pitkään näitä 70-luvun sotkuja on vielä siivotava?
Laakso voi jäädä sinne Shangri-Laahan pysyvästi.

Taisto Pihlajamaa

R. Salonen, kyllä minä yhden muistan. Se oli silloin, kun Väyrynen ensimmäisen kerran ministerinä ollessaan aamupäivällä ilmoitti, että yön yli nukuttuani...

Lienee saanut unessa silloiselta kotineuvostoliittolaiseltaan unessa vihjeen, joka korjasi hänen edellisenä päivänä antamaansa lausuntoa.

Juhani Vinberg

väyry on kierompi kun korkkiruuvi, eivåt edes silmät pysy suorassa politiikassa paavon etuon ensisijainwen sitten vasta puolueen etu ja suomen etu viimeiseksi. onneksi eu:ntilintzsrksastajsat ovat puuyttum´neet paavon tahankäyttöön,kerrankin paavojoutuu maksamaan joyain imista rahoistaan