Torstai 24.1.2019

TE: Tunnettu vasemmistoliiton ex-kansanedustaja syytettynä Azerbaidžanin korruptioskandaalissa

Jaa artikkeli:
Luotu: 
23.4.2018 08:06
  • Kuva: Alma Media arkisto / Jyrki Vesa
    Kuva
    Raportti syyttää Jaakko Laaksoa korruptiosta. Laakso oli vasemmistoliiton kansanedustajana 20 vuotta ja toimi pitkään Suomen Euroopan Neuvoston valtuuskunnassa. Arkistokuva.
|

Entinen vasemmistoliiton kansanedustaja Jaakko Laakso on sekaantunut Azerbaidžanin korruptioskandaaliin, kertoo Talouselämä.

Euroopan neuvoston tutkimusryhmä totesi sunnuntaina julkistamassaan raportissa, että Azerbaidžan on maksanut lahjuksia Euroopan neuvoston parlamentaarisen yleiskokouksen jäsenille ja korruptoinut neuvostoa vastapalvelukseksi maan ihmisoikeusrikkomusten painamisesta villaisella.

Raportissa mainitaan nimeltä viisi entistä parlamentaarikkoa, jotka ovat toimineet Azerbaidžanin lobbareina maksua vastaan, vastoin neuvoston sääntöjä. Yksi heistä on suomalainen Jaakko Laakso, 69. Laakso ei kommentoi raportin johtopäätöksiä.

Laakso oli 20 vuotta – vuoteen 2011 asti – vasemmistoliiton kansanedustajana ja hän oli Suomen Euroopan Neuvoston valtuuskunnan pitkäaikainen jäsen.

Laakso toimi Suomen-valtuuskunnan varsinaisena jäsenenä 1991–2003 ja varajäsenenä 2007–2011. Sen jälkeen hän jäi eläkkeelle, mutta on jatkanut aktiivista kansainvälistä toimintaansa.

Raportin mukaan Laakso oli Azerbaidžanin hallituksen palkkalistoilla eli lobbarina parlamentaarikkouransa jälkeen ainakin vuosina 2015–2016 ollessaan neuvoston kunniajäsen. Hän kävi noina vuosina Euroopan neuvoston rakennuksessa 79 kertaa, raportissa sanotaan.

Neuvoston yleiskokouksissa käsiteltiin tuolloin Azerbaidžanin ihmisoikeusloukkauksia, ja maan oman valtuuskunnan jäsenet suostuttelivat avainasemassa olleita parlamentaarikkoja lieventämään ihmisoikeusrikkomukset tuominneita julkilausumia.

Kunniajäsenillä on ollut oikeus olla paikalla Euroopan neuvoston parlamentaarisen yleiskokouksen istunnoissa Strasbourgissa. Raportin mukaan Laakso oli vuodesta 2013 usein nähty vieras yleiskokouksen käytävillä, lobbaamassa aktiivisia parlamentaarikkoja Azerbaidžanin puolesta.

Laakson kerrotaan raportin mukaan myös jakaneen kirjekuorissa käteisrahaa neuvoston jäsenille, mutta näille kertomuksille ei saatu vahvistusta. Laakso itse ei tosin vastannut Neuvoston tutkijaryhmän esittämiin kysymyksiin lainkaan.

Laakso ei vastannut myöskään Talouselämän kysymyksiin sunnuntai-iltana.

Euroopan unionia Strasbourgissa edustava suurlähettiläs Jari Vilén sanoi Talouselämälle, ettei hänellä ole mitään tietoa Laakson kuvailemasta järjestöstä.

Lue lisää Talouselämästä.

Henkilöt: 
Paikat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Johannes Hissa

Eihän tuo Laakson toiminta ole mitään uutta, sillä Mitrohinin arkiston mukaan Laakso oli värvätty KGB:n palvelukseen vuonna 1973 ja hänen koodinimi oli Jan. Samaan tulokseen tuli myös Supon palveluksessa toiminut erikoistutkija Kimmo Rentola, jonka mukaan Laakso kirjattiin Supon kortistoon jo 1960-luvun lopussa ja sen mukaan Laakso toimi Suomessa KGB:n kykyjenmetsästäjänä ja rekrytoijana.

Eero Pekonen

Ei tästä muuhun voi päätyä kuin siihen, että kansanedustajien eläkkeet on liian pienet. Pakko ottaa rahaa vähän sivusta, jotta pysyy leivän syrjässä kiinni. Muitakin "konsultteja" on hiljattain tullut esiin, mutta olkoon nyt nimet mainitsematta... Nostetaan kansanedustajien eläkkeitä, niin Suomi pysyy edelleen hyvämaineisena korruptiosta vapaana maana.

Tuomas Sikander

Nythän vanhan SKDL:n ovat korvanneet suomalaisten oligarkiaan erikoistunut liberaalisen kaupan erikoisryhmä.
Tehtaankadun ahneet kansanmiehet on korvattu Venäjän uuteen riistokapitalismiin sulavammin sopivammalla varakkaalla ruotsinkielisellä eliitillä.
._.

Veikko Savolainen

Talouselämän mukaan Laakso vastasi kuitenkin sunnuntai-iltana tekstiviestillä kysymykseen kuinka hän kommentoi asiaa: "En mitenkään."

- Juuri tuon kommentin sisältämän ylimielisen kyynis-sarkastis-neuvosto-putinistisen ilmeen tunnistin Jakke Laakson naamalta loppusyksyllä 2017 hänen tarkkaillessaan ylhäisessä yksinäisyydessään Espan ravintola Rosterin terassilta kunniallisissa asioissa ohikulkevia ihmisiä. Katseemme kohtasivat sattumalta, ja toden totta: sieltä paistoi "entisen" suurvaltavakoojan itsetietoisen maanpetturuuden pyhittävä julkeus tyyliin 'tiedän että tiedätte, muttette voi koskaan todistaa ja jos joskus voisittekin, so what, asiallani on kotimaata suurempia taustavoimia...'

Tapio Mäkeläinen

Kummasti oli ymmärtäjiä heti kun Li Andersson kommentoi asiaa selväsanaisesti. Totta on että vastenmielisin poliitikko Laakso on aina ollut. Jotenkin käsittämätöntä että oli mm maanpuolustukseen kuuluvissa konklaaveissa eduskunnassa.
No siitäkin selvittiin.