Sunnuntai 26.5.2019

Säilöönotto laajenemassa Ranskassa – Suomessa sisäministeri tyrmännyt vaateen: ”Veronmaksajien rahan tuhlausta”

Luotu: 
23.4.2018 09:55
  • Kuva: Alma Talent / Petteri Paalasmaa
    Kuva
    Sisäministeri Kai Mykkänen (kok.) viime viikolla eduskunnassa.
|

Ranskassa on hyväksytty kiistelty maahanmuuttolaki säilöönotosta tiukan poliittisen väännön jälkeen. Suomessa sisäministeri on tyrmännyt perussuomalaisten vaatimuksen säilöönoton tehostamisesta.

Ranskassa laki meni läpi yli kaksi vuorokautta kestäneen väittelyn jälkeen äänin 228–139. Lain myötä karkotusta odottavaa henkilöä voidaan pitää vangittuna kaksi kertaa kauemmin kuin aiemmin, eli jopa 90 vuorokautta.

Suomessa perussuomalaisten eduskuntaryhmä on jättänyt lakialoitteen käännytettäviksi määrättyjen säilöön ottamiseksi turvallisuussyistä. Puolueen edustajat ovat nostaneet aiheen usein esiin eduskunnassa, viimeksi viikonlopun alla torstain kyselytunnilla.

Sisäministeri Kai Mykkäsen (kok.) mukaan tällä hetkellä Suomessa otetaan ihmisiä säilöön Keskusrikospoliisin (KRP) uhka-arvion perusteella turvallisuussyistä.

–Kuten täällä on muutamaan kertaan puhuttu, niin se, että otettaisiin monikymmenkertainen määrä ihmisiä säilöön, on ainoastaan veronmaksajien rahan tuhlausta. Käytetään se mieluummin suomalaisten turvallisuuden eteen tehokkaammin. Tässä suhteessa meillä ei ole akuuttia ongelmaa missään nimessä, Mykkänen sanoi eduskunnassa viime torstaina.

Lue lisää: Ranska esti taas palautuksen Suomeen – Sisäministeri Mykkänen käynnistänyt selvityksen turvapaikanhausta

Mykkänen myös muistutti, että ”yleisin syy terrorismin juuriin Suomessa on nimenomaan äärioikeistolainen liikehdintä ja kotimainen syrjäytyminen”, vaikkakin myös maahanmuutto on ilmiö, johon täytyy kiinnittää huomiota.

Reilu pari viikkoa sitten Mykkänen totesi kyselytunnilla, että tällä hetkellä vastaanottotoiminnan kulut ovat noin 400 000 euroa päivässä, eli 40–50 euroa per vastaanottotoiminnan piirissä oleva ihminen.

–Jos ottaisimme käyttöön laajamittaisesti tuhansissa – siis kaikille kielteisen päätöksen saaneille – säilöönoton, kustannukset tästä kasvaisivat merkittävästi. Ja lisäksi, kun tilanne onneksi on sen tyyppinen, että vastaanottopalveluiden piirissä pystytään hallitsemaan tällä hetkellä kielteisen päätöksen saaneidenkin osalta tilannetta, niin silloin panokset kannattaa todellakin laittaa siihen, että me pystymme luomaan menettelyitä aidosti vaaraksi olevien tunnistamiseen, heidän ohjaamiseensa säilöön tai tietysti myöskin heidän välittömään käännyttämiseensä silloin, kun edellytykset siihen täyttyvät, Mykkänen sanoi.

Vastaanottokeskuksissa on Mykkäsen mukaan tällä hetkellä noin 10 000 kielteisen päätöksen saanutta henkilöä, joista noin 95 prosenttia on valittanut tai jättänyt uusintahakemuksen. Mykkäsen mukaan Joutsenon säilöönottokeskusta on laajennettu ja Suomella on valmius tarvittaessa laajentaa säilöönottoa sen varmistamiseksi, että Suomessa ei synny merkittävää laittomasti maassa pysyvästi oleskelevien väestönosaa. Tällä hetkellä Suomessa ei Mykkäsen mukaan ole tällaista laajamittaista ongelmaa.

–Sen estäminen itse asiassa on varmasti koko meidän yhteiskunnan keskeinen kysymys tänä vuonna. Säilöönottokysymyksiä hoidetaan tilanteen mukaan, Mykkänen sanoi kyselytunnilla 5. huhtikuuta.

Lue myös:

Jussi Halla-aho: Turun hirmuteko olisi voitu estää

Kansanedustaja: ”En olisi uskonut eläväni maassa, jossa ihmisoikeudet kyseenalaistetaan”

”Poliisi keskeyttää lähes puolet jo valmistelluista turvapaikanhakijoiden palautuksista”

EU nostaa maahanmuuttokontrollin Afrikka-politiikkansa ytimeen – haluaa parantaa ”laillisen siirtolaisuuden” väyliä

Turvapaikkatutkimus ”kylmäävää luettavaa” ja ”vakava viesti” – Li Andersson ja Touko Aalto vaativat välitöntä muutosta linjaan

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Gun-May Arffman

Suomessa on EUn löysimmät haittamaahanmuuttoa koskevat maahanmuuttolait. Kokoomuksen ja Keskustan agenda on selvä, halpatyövoima markkinat. Siksi eivät halua välittää edes Suomen sisäisestä turvallisuudesta ja tästä johtuu haluttomuus tehdä asioille mitään.

Jaakko Karki

Haittamaahanmuuttajista ei ole työvoimaan. Viimeisen 20 vuoden aikana vai noin 20% somaleista on työllistynyt, ja viimeaikaisista ei edes sen vertaa. Taitaa olla Sipilällä ja Orpolla muut omat lehmät ojassa, ehkä suuntana Brysselin palkkiovirka kuin Kataisella.

Petri Hämäläinen

“Mykkänen myös muistutti, että ”yleisin syy terrorismin juuriin Suomessa on nimenomaan äärioikeistolainen liikehdintä ja kotimainen syrjäytyminen”, vaikkakin myös maahanmuutto on ilmiö, johon täytyy kiinnittää huomiota.”

Ministeri tekee itsestään naurettavan.

Hannu Rautomäki

"Vastaanottokeskuksissa on Mykkäsen mukaan tällä hetkellä noin 10 000 kielteisen päätöksen saanutta henkilöä, joista noin 95 prosenttia on valittanut tai jättänyt uusintahakemuksen."

Tilanne on aivan järjetön, kun valituksia ja uusintahakemuksia voi tehtailla vaikka maailman tappiin, joten kielteisillä turvapaikkapäätöksillä ei ole mitään merkitystä, sillä ne kumoutuvat aina uusintahakemuksilla.
Paljonko veronmaksajien varoja viedään tähän lakimiesten rahasampoon?

Kimmo Tallqvist

Juurikin näin.
Vellihousuministeri ei näe tässä mitään veronmaksajien rahojen tuhlausta ?
Uutta hakemusta vaan toisen perään.
Ministeri on huolissaan kyllä matujen oikeusturvasta mutta ei kantasuomalaisten raiskattujen ja tapettujen oikeuksista ?
Säilöönotto antaisi selkeän viestin että venkoilu ei kannata ja pitkässä juoksussa vähentää vetovoimatekijöitä suomeen ja näin vähentää loppupeleissä kokonaiskustannuksia pitkällä aikavälillä.

Kimmo Tallqvist

Juurikin näin.
Vellihousuministeri ei näe tässä mitään veronmaksajien rahojen tuhlausta ?
Uutta hakemusta vaan toisen perään.
Ministeri on huolissaan kyllä matujen oikeusturvasta mutta ei kantasuomalaisten raiskattujen ja tapettujen oikeuksista ?
Säilöönotto antaisi selkeän viestin että venkoilu ei kannata ja pitkässä juoksussa vähentää vetovoimatekijöitä suomeen ja näin vähentää loppupeleissä kokonaiskustannuksia pitkällä aikavälillä.

Helena Salo

Helsingin Uutiset kertoo tänään; "Väkivaltainen ekstremismi on tullut jäädäkseen myös Suomen vankiloihin, arvioivat viranomaiset.
Tammikuuhun 2018 mennessä oli ilmiöön liittyviä henkilöitä havaittu vankiloissa yhteensä 112. Näistä 76 havaintoa liittyi radikaaliin islamismiin, 28 äärioikeistoon ja kahdeksan johonkin muuhun aatteeseen.
Näistä ihmisistä yhteensä 76 oli vankilassa tai valvotussa koevapaudessa tammikuussa.
Luvut käyvät ilmi Etelä-Suomen rikosseuraamusalueen väkivaltaisen ekstremismin ja radikalisoitumisen tunnustamisprojektin loppuraportista."
Milenkiintoista, että Mykkänen näkee äärioikeiston liikehdinnän ja kotimaisen syrjäytymisen isompana ongelmana!

Jaakko Karki

Sisäministeri Mykkänen on nyt kokonaan kadottanut yhteytensä kansaan, äänestäjiin, ja vai sooloilee omaan erinomaisuuttaan ja omahyväisyyttään korostaakseen. Tämä ei ole ministerin tehtävä, hänen tulee huolehtia kansalaisten turvallisuudesta ja lain noudattamisesta sekä Suomessa että myös Dublinin sopimuksen noudattamista.
Nyt Ranska ja aiemmin myös Tanska, Ruotsi, Saksa, Eesti ja lukuisat muut EU maat ovat jo ryhtyneet lainsäädännöllisiin ja muihin toimenpiteisiin tämän järjettömän elintasokansainvaellusten hillitsemiseksi.
Korkea aika ottaa Suomessa samanlainen käsittely.

Juha Hämäläinen

Säilöönotto on ihan perusteltu toimi. Henkilö on luvatta maassa ja on näyttöä siitä, että hänen tilanteessaan mennään maan alle piiloon tai siirrytään muualle EUssa.

Talteenotto on sama kuin vangitseminen. Lisääntyvät kulut voudaan kattaa laittamalla luvattomasti maassa olevat töihin tallelokerossaan. Itseasiassa kaikki työkykyiset vangit olisi laitettava tuottavaan pakkotyöhön kattamaan kustannuksiaan.

On ihmisoikeuksia loukkaavaa, että yksinhuoltaja siivooja joutuu alle kahden tonnin nälkäpalkastaan maksamilla veroropoilla ylläpitämään raavaita nuoria miehiä, jotka makoilevat vankiloissa täyshoidossa. Kyse on vakavasta ihmisoikeusloukkauksesta ja pakkotyön teettämisestä syyttömillä ja varattomilla.

Mykkänen ei ole tehtäviensä tasalla.

Seppo Saari

Kokoomus lahjoitti Suomelle kaksi luokatonta sisäministeriä - Orpo ja Mykkänen - jotka eivät osoita täyttävän edes ko. tehtävän perusvaatimuksia, jotta kansainvaellussotku ja elintasoshoppailu saataisiin siivosti selvitetyksi.

Toisaalla taas pääministerit Katainen ja Stubb samasta osajoukosta kävivät suomalaisillie äärimmäisen kalliiksi puolueensa edustajina.

Näin kaikki hallitukset v. 2007-19. Suomella on ollut luvattoman huono herraonni. Olen ihmeissäni siitä, että kykypuolueen edustajat ovat siinä päätekijöitä

Hannu Rautomäki

Veronmaksajien rahan tuhlausta on 30 000 "pakolaisen" majoitus ja ylläpito maahanmuuttokeskuksissa.
Hehän voivat kielteisen turvapaikkapäätöksen saatuaan esittää uusinta-anomuksia loputtomiin, kielteiset päätökset kumoutuvat ja maassa oleskelu jatkuu niin kauan kuin haluavat.

Irina Gagarin

Sisäministeri Mykkänen vaikuttaa elävän ihan omassa rinnakkaistodellisuudessa.
Ei äärioikeistolaisella liikehdinnällä ja Turun puukotuksella ole mitään yhteyttä.
Suomen vetovoimatekijöitä, haittamaahanmuuton suhteen, pitäisi kiireesti vähentää.

Jaakko Karki

Mykkänen, näytät olevan näissä asioissa ulkona kuin lumiukko, elävän jossakin merkillisessä rinnakkaistodellisuudessa, niinkuin Orpokin aikanaan sisäministerinä. Suomalanen sananlasku sanoo että "sitä kuusta kuujeminen jonka juurella asunto", eikös nyt olisi korkea aika katsoa näitä asioita suomalaisten kannalta, he näet maksavat palkkasi ja antavat virkasi. Ensi vaaleissa sitten tavataan ja tekemiset ja tekemättä jättämiset punnitaan.