Tiistai 22.1.2019

Taas tulee uusi jättivirasto: Onko tässä mitään järkeä?

Jaa artikkeli:
Luotu: 
23.4.2018 12:02
Päivitetty: 
23.4.2018 12:24
  • Kuva: Kuvakaappaus / hallituksen info
    Kuva
    Sote- ja maakuntauudistuksessa Suomeen luodaan uusi maakuntahallinnon taso ja samalla uusi lupa- ja valvontavirasto Luova. Virastolle tulee 18 toimipistettä ympäri Suomen.
|

Alle 10 vuotta toimineet Avit ja Valvira ollaan mylläämässä osaksi uutta virastoa sote- ja maakuntauudistuksen yhteydessä. Kysyimme hallintotieteen professorilta, onko mitään järkeä tehdä näin suuri hallintouudistus näin pian edellisen jälkeen.

Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) hallitus luo uuden monialaisen lupa- ja valvontaviraston Luovan, johon on tulossa reilut 1600 henkilötyövuotta. Luova vastaa uusista maakunnista syntyvään uuteen hallintorakenteeseen.

Kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläinen (kesk.) kertoi tiedotustilaisuudessa 8. maaliskuuta, että virastoon kootaan lupa-, ohjaus- ja valvontatehtäviä ja siitä tulee kaikkien ministeriöiden yhteinen. Nykyiset aluehallintovirastot eli Avit sekä Valvira eli yhteensä seitsemän virastoa yhdistetään Luovaan. Vehviläisen mukaan nykyisten Avien toimialueita ei muuteta, vaan Luova jatkaa samoilla toimipaikoilla. Lue lisää: Jättisiirtymä etenee: 220 000 suomalaisen työnantaja vaihtuu soten varjossa

Onko tässä mitään järkeä, julkishallinnon professori Jan-Erik Johanson Tampereen yliopiston johtamiskorkeakoulusta?

–Siinä on joitakin ihan järkeviä perusteita, Johanson vastaa Uudelle Suomelle.

Yksi on se, että valtionhallinnon rakenteet seuraavat alempien tasojen rakenteiden muutosta, kun sosiaali- ja terveyspalvelut siirtyvät maakunnille ja opetus säilyy kunnilla.

–Siinä on kyllä ihan vissi järki, Johanson selventää.

–Olen ymmärtänyt, etteivät ne Avit nyt aina ole ihan niin hyvin toimineet, kuin mitä on ajateltu. Se on ollut epämääräistä vähän niiden tehtävienkin kanssa, hän lisää.

Kritiikkimielessä Johanson huomauttaa, että toimipaikkojen määrä säilyy mylläyksessä suurena.

– Luovan yhteydessä puhutaan siitä, että se on hyvin digitaalinen ja valtakunnallinen, mutta silti toimipaikkoja on vaikka missä. Jos se on aidosti digitaalinen ja valtakunnallinen, tarvitseeko toimipaikkoja olla ylipäätään missään? Eikö se voisi olla vain verkossa?

–Verovirasto on tyypillinen esimerkki. Ei kenenkään siellä tarvitse käydä ikinä.

"Jos se on aidosti digitaalinen ja valtakunnallinen, tarvitseeko toimipaikkoja olla ylipäätään missään?"

Johanson muistuttaa, että Avit korvasivat vuonna 2010 lääninhallinnon, jolla oli monisatavuotinen perusta.

–Sen sijalle ei ole löytynyt oikein järkevää ratkaisua, että miten valtion alueellinen hallinto olisi viisasta järjestää.

Johansonin mukaan Avien turhan monet toimipaikat ovat kankeuttaneet kokonaisuuden toimintaa. Luova on jonkinmoinen askel kohti sujuvampaa hallintoa.

–Tämä on muutos ihan oikeaan suuntaan, mutta auttaako se murtamaan vanhoja perinteitä, sitä ei pysty vielä sanomaan.

Johanson huomauttaa, että tärkeää on myös se, miten ohjaus ministeriötasolla järjestetään. Yksi ohjaava ministeriö olisi hänen mukaansa parempi yhtenäisyyden ja selkeyden kannalta. Näin vältettäisiin myös toimivaltakiistat. Nykyisten Avien toimintaa ohjaa kahdeksan ministeriötä, kun yhteensä ministeriöitä on 12.

–Jos ohjaus jaetaan useiden ministeriöiden kesken, se on aina hankalaa yhteensovittamisen kannalta.

Hallituksen suunnitelmissa on kuitenkin hajauttaa Luovan toiminta niin, että ohjauksesta vastaa kukin ministeriö omalla toimialallaan. Suunnitelmissa on malli, jossa erimieliset asiat ratkaisee valtioneuvosto. Pääsääntönä on, että virat ja niihin nimetyt virkamiehet siirtyvät samaan virastoon tai virastoihin kuin tehtävät siirtyvät.

Vehviläinen kertoi aiemmin Uudelle Suomelle, että Luovalla on toimivalta koko maassa, kun nykyisillä Aveilla on toimivalta vain omalla alueellaan. Näin esimerkiksi ruuhkahuippuja voidaan jatkossa tasata jakamalla niitä toisen alueen Luova-virastoon. Nykyisin toimivalta on tiukasti rajattu.

Lue myös:

Sipilän hallitus luo uuden viraston, johon tulee 1600 henkilötyövuotta

Hoitajat soten ”kauhuskenaariosta”: Lisää työtä ja palkka pienenee – yksikään työntekijä ei hyväksy

Sipilän hallitus luo uuden viraston, johon tulee 1600 henkilötyövuotta

18 maakuntaa ”ei ole kiveen hakattu” – Rahavaikeudet voivat johtaa yhdistämisiin

Sipilän hallitus avaamassa ripeästi työvoimapalveluita: Arviolta 400 milj. €:n markkina yrityksille

Valiokunta: Maakuntauudistus ei synnytä uutta hallinnon tasoa

Professorilta tyly arvio maakuntauudistuksesta: ”Vaikutelmaksi tulee umpihankeen hiihto”

Jaa artikkeli:

Kommentit

Seppo Simonen

Siis 295 kuntapäättäjan ja yhteensä 400 toimijan, toiminnot keskittyvät 18 maakunnan toimintoihin.
Maakuntien toimintoja ohjataan sitten tämän Luovan kautta kuten Aviran ja Valviran siirtyvät sinne myös, siis oikein järki uudistus.
Ettei nyt taasen luoda vääristeltyä kaupunkilegendaa mistään järjettömyydestä.

Per-ole Stenman

Elikä jatkossa luovassa metsästetään valelääkärit eikä jatkossa saadan niitä kiini kuin luovassa tehdän keskustalaisille hyväpalkkaisia suoja työpaikkoja ja sitähän jo tiedetän että keskustalaiset eivät saa perse ylös tuolista ja töihin vaan istuu vaan kahvihuonessa ja odotta että tulisiko tänään joku ilmoitus vale hoitajasta tai lääkäristä että kyllä ilman valvonta kyllä jäädän.

Jussi Keskinen

Kysymys on sopeuttamisesta liittovaltioon. Joo, vievät maaliin mutta sensijaan, että menisi häränsilmään, meneekin taulun reunaan.

Nämä muutokset ovat asioita joita ei korjata mutta ei kai ole tarkoituskaan, enne kuin ne MUUTTUVAT ja siinä ei tarvita, ei Sipilää, ei Orpoa eikä sitä yhtä urpoa

Nyt sote- ja maakuntahallintouudistuksessa suunniteltu LUOVA-virasto on EU:n ns. Valkoisen kirjan skenaario nro 5:n mukainen:

- -"Viides skenaario:

Tehdään paljon enemmän asioita yhdessä

–Jäsenvaltiot päättävät jakaa valtaa, resursseja ja päätöksentekoa kaikissa asioissa nykyistä enemmän. Päätöksistä sovitaan Euroopan tasolla nopeammin, ja ne pannaan ripeästi täytäntöön. Vuoteen 2025 mennessä tapahtuisi seuraavaa:

Joukko kansalaisia vastustaa EU-rahoitteista hanketta tuulivoimalan rakentamiseksi asuinalueelleen, mutta heidän on vaikea tavoittaa asiasta vastuussa oleva viranomainen, koska heitä kehotetaan ottamaan yhteyttä toimivaltaisiin unionin viranomaisiin." - -

Ks. EU:n Valkoisesta kirjasta täältä:

http://europa.eu/rapid/press-release_IP-17-385_fi.htm

ommission/sites/beta-political/files/valkoinen_kirja_euroopan_tulevaisuudesta_fi.pdf

---

Tähänkö suuntaan halutaan mennä?!... Todella huolestuttavaa.

Taisto Pihlajamaa

Hmm..
Tullut seurattua tätä vähittäistä byrokraitumista konttoripöydänkin takaa alkaen vuodesta 1957. Monta asiaa on kerennyt tulla mieleen.

Siellä urani alkupuolella oli päällimmäisenä oikeiden työmiesten ponnistelu lastensa hyväksi. Että kouluun, että parempaan kuin itsellä oli. No siis, keskikouluun, jopa lukioon, ja maksu vanhemman omasta pussista, koska silloin siihen tarkoitukseen veroa ei kerätty.

Aikanaan nämä uudet koulutetut asettautuivat yhteiskuntaan. Ahtautta oli edessä. Että mihin nämä pantaisiin. Ratkaisuksi tuli KEINOTYÖ. Se tarkoittaa, että keksitään uutta paperihommaa, joihin nämä uudet koulutetut voitiin sijoittaa.

Syntyi uusia "tarpeellisia" sääntöja, lakeja ja virastoja. Kaikkeen oikean inhimillesn puuhastelun yläpuolelle tuli uutta valvontaa, holhousta, sääntelyä.
Ensimmäisenä muistan maajussien kahlitsemisen. Entisestä pinta-alaverotuksesta piti luopua, tilalle tuli kirjanpitovelvollinen, joka sittemmin on saatu nöyryytettyä jopa Euroopanlaajuiselle "perusteltuun" tuhrusteluun.

Tuo edellä mainittu nyt oli vain esimerkki sieltä pienimmästä päästä. Valistunut ihminen keksii kyllä itse lisää suurempia ja vastaavia. Virastosta on sanottu, että se alkuun päästyään pystyy hetken päästä touhuamaan aivan yksikseenkin ilman, että yhtään lappua tulee sisään tai lähtee ulos. Ja kaikki sisällä tuntevat itsensä tarpeelliseksi, työtään tehdessään.

Jossakin vaiheessa oli puhetta, että byrokratian rakenteita, tai mitä ne nyt ovatkaan, piti purkaa. Oliko muka puhe jopa byrokratiatalkoista. Ehhheeh!

Nyt nähty on, että uutta rakennetta pukkaa.