Torstai 24.1.2019

Näkökulma: Unohtakaa Hjallis Harkimo, ison pelin ratkaisee Elina Lepomäki

Jaa artikkeli:
Luotu: 
23.4.2018 14:04
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Alma Talent
    Kuva
    Kokoomuksen näkyvistä sote-kriitikoista Elina Lepomäki äänestää hallituksen esitystä vastaan, Hjallis Harkimo jätti puolueen ja Susanna Koski pohtii yhä äänestyskäyttäytymistään.
|

Tekeillä oleva markkinaliberaali liike sekoitti kokoomuksen pakkaa viime viikolla. Myös puolueen voimahahmo, kansanedustaja Ben Zyskowicz reagoi tähän yllättävän vahvasti.

”Se voi olla ratkaiseva kannatus pois kokoomukselta ja Petteri Orpolta [pääministerikilvassa]”, hän sanoi Ylelle.

Pelin pani käyntiin liikemies Harry ”Hjallis” Harkimo, joka erosi kokoomuksesta. Harkimo ei ole mikä tahansa eroaja, sillä hän rykäisi viime eduskuntavaaleissa Uudenmaan vaalipiirissä 11 416 ääntä. Pari tuhatta lisä-ääntä ja hän olisi mennyt läpi jopa yksinäisenä sutena.

Viimeksikin Uusimaa oli vaalien kokonaistuloksen kannalta hyvin tärkeä. Nyt pelin kuvio on niin eläväinen, että Uudellemaalle saattaa kehkeytyä trilleri, jossa ratkaistaan valtakunnan tulevan pääministerin nimi. Kansanedustajista 36 valitaan Uudellamaalla, yksi enemmän kuin viimeksi.

Kuvion tekee uudenlaiseksi se, etteivät viimekertaiset menestyjät Alexander Stubb (kok) ja Carl Haglund (r) ole ehdolla. Yli 20 000 äänen ääniharavista ehdokkuuttaan arpoo vielä ex-perussuomalainen Timo Soini (sin).

”Harkimo ei ole mikä tahansa eroaja”

Kokoomuksen kanssa maan suosituimman puolueen paikasta taistelevalla sdp:llä on heittää Uudellemaalle ehdolle Antti Rinne ja Antti Lindtman. Viimeksi he eivät olleet samassa äänisarjassa kärkikolmikon kanssa, mutta demareiden gallupnoste voi kohentaa heidänkin tuloksiaan.

Keskustan ääniharavia vaalipiirissä olivat viimeksi Matti Vanhanen, Antti Kaikkonen ja Anne Berner, mutta kukaan heistä ei kerännyt mitään veret seisauttavaa äänimäärää. Vihreillä, vasemmistoliitolla ja nykyisillä perussuomalaisilla puolestaan ei näyttäisi olevan kovimpia kansansuosikkejaan ehdolla Uudellamaalla.

Todellinen jokeri kokoomukselle on Elina Lepomäki, kansanedustaja, joka on avoimesti kääntynyt puoluejohtoa vastaan sote-uudistuksessa. Viimeksi espoolainen jäi äänissä reilusti alle kymppitonnin, mutta nyt hän on valovoimaisin kokoomusnimi huipputärkeässä vaalipiirissä.

Vahva profiloituminen kokoomuksen puheenjohtajakisassa 2016, ja sittemmin sote kysymyksessä, voi lennättää Lepomäen uudenlaisiin lukemiin. Tämä auttaisi kokoomusta nousemaan suurimmaksi puolueeksi, mikä tekisi puheenjohtaja Petteri Orposta pääministerin.

Lepomäki sanoi viime viikolla, ettei ole irtoamassa kokoomuksesta, mikä lienee melkoinen helpotus Orpolle. Lepomäki on toki valmis näkemään itsensä jossain vaiheessa pääministerinä, mikä tarkoittanee Orpon haastamista tulevaisuudessa. Ei tosin vielä Turun kesäkuisessa puoluekokouksessa, jonne hän ei ole tulossa edes paikalle.

Kirjoittaja on Uuden Suomen päätoimittaja.

Jaa artikkeli:

Kommentit

Heli Räty

Samaa mieltä päätoimittajan kanssa. Ei mikään kansalaisliike tai muutos Suomessa nouse lentoon keski-ikäisten ukkojen voimin. Liikkeeseen tarvitaan valovoimainen nuori poliitikko jolla on uutta sanottavaa. Elinalla sanottavaa on tunnetusti enemmän kuin Liike Nyt pikaisesti lanseeraamat "neljä pointtia". Kun vielä Petterikin hoksaisi että Elina ei kuulu takariviin.

Pekka Lehtonen

Katsoin eilen Meryl Streepiä Tatcherina. Mielessäni oli Elina Lapomäki koko ajan. Hänessä saattaisi olla voimaa olla oikeasti nainen paikallaan, eikä mikään pelkkä kiintiönainen. Ja oikein on pysyä puolueessa. Se nyt on kuitenkin kanava josta voi vaikuttaa. Katsomosta huutelu ei paljon liikettä aiheuta, ei edes vip-aitiosta.
Mutta varmaan Lepomäki erotetaan puolueesta, jossei paina nappia kuten käsketään. No ehkä hällä kuitenkin on sen verran jo kannatusta, ettei häntä uskalleta erottaa. Onnea matkaan Elina valitsemallasi tiellä.

Nita Hillner

Kokoomus on riippuvainen Lepomäestä, joten olisi viisasta kuunnella häntä tarkalla korvalla. Jostain syystä sekä hallitus että media on kääntänyt Lepomäelle selkänsä, vaikka hän tuo esille todellisia ongelmia sote/maakuntauudistukseen liittyen.

Heli Räty

Luin Claramuntin blogia Verkkouutisissa siitä miten "Harkimo toi Lepomäen takaisin Kokoomukseen". Melko hölmö synteesi koska Elina ei ole ollut missään vaiheessa lähdössä Kokoomuksesta tai sen eduskuntaryhmästä. Olisiko niin, että Kokoomuksessa aletaan vihdoin ymmärtää miten arvokas mielipidevaikuttaja EL oikeasti on? Vai jatketaanko siellä entiseen malliin jossa puoluejohdon neuvottelema totuus on ainoa oikea ja muita mielipiteitä ei sallita? Jää nähtäväksi.