Keskiviikko 17.7.2019

Jussi Halla-aho ärähtää: ”Sisäministeri ei ymmärrä – Säilöönotto on karkottava tekijä”

Luotu: 
23.4.2018 14:26
  • Kuva: Alma Talent / Petteri Paalasmaa
    Kuva
    Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho haukkuu sisäministerin säilöönottolinjan. Arkistokuva.
|

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho lyttää sisäministeri Kai Mykkäsen (kok.) linjan, jonka mukaan säilöönottoa ei tule tehostaa Suomessa.

Perussuomalaisten eduskuntaryhmä on jättänyt lakialoitteen käännytettäviksi määrättyjen säilöön ottamiseksi turvallisuussyistä. Sisäministeri on tyrmännyt ajatuksen muutamaankin otteeseen eduskunnassa. Mykkänen pitää ajatusta veronmaksajien rahan tuhlaamisena ja huomauttaa, ettei laiton maassa oleskelu ole tällä hetkellä akuutti ongelma. Mykkäsen mukaan Suomeen ei toistaiseksi ole syntynyt merkittävää väestönosaa, joka oleskelisi pysyvästi maassa laittomasti.

–Jos ottaisimme käyttöön laajamittaisesti tuhansissa – siis kaikille kielteisen päätöksen saaneille – säilöönoton, kustannukset tästä kasvaisivat merkittävästi, Mykkänen sanoi reilu pari viikkoa sitten kyselytunnilla.

Lue lisää: Säilöönotto laajenemassa Ranskassa – Suomessa sisäministeri tyrmännyt vaateen: ”Veronmaksajien rahan tuhlausta”

Halla-aho lyttää ministerin puheet.

– Sisäministeri ei ymmärrä, että jos kielteisen päätöksen saaneet turvapaikanhakijat otettaisiin systemaattisesti säilöön, meillä olisi paljon vähemmän kielteisen päätöksen saaneita – ja paljon vähemmän säilöön otettavia, Halla-aho kirjoittaa Facebook-päivityksessään.

Hänen mukaansa ”juuri se, että Suomeen voi jäädä palloilemaan täysillä palveluilla kielteisestä päätöksestä huolimatta, houkuttelee Suomeen ihmisiä, joilla ei ole edellytyksiä kansainväliseen suojeluun”. Esimerkkinä Halla-aho mainitsee Turun puukotuksista syytetyn marokkolaisen Abderrahman Bouananen, joka oli saanut kielteisen turvapaikkapäätöksen.

Bouananen oikeudenkäynti on alkanut kangerrellen. Hän on käyttäytynyt oikeussalissa huonosti ja tänään saatiin lääkärinlausunto, jonka mukaan syytetty ei ole oikeudenkäyntikelpoinen.

Halla-aho kiistää, että säilöönoton tehostamisesta syntyisi suuri lisäkustannus.

–Systemaattisen säilöönoton ensisijainen funktio ei ole säilöä ihmisiä vaan toimia karkottavana tekijänä. Mitä kustannuksiin tulee, maksaahan kielteisen päätöksen saaneiden elättäminen, hoitaminen ja viihdyttäminen nytkin. Se, että alaovi pannaan lukkoon tai maastapoistamiskeskuksen ympärille rakennetaan aita, ei paljon lisäkustannuksia synnytä.

– Se, että näin ei toimita, on pelkkää saamattomuutta ja pelkuruutta. Lasku on kallis. Mykkäsen resepti on se, että annetaan työperusteinen oleskelulupa kaikille laittomasti maassa hengaileville, Halla-aho sanoo viitaten kokoomuksen pyrkimyksiin edistää työperäistä maahanmuuttoa.

Hallitus linjasi tammikuussa työperäisen maahanmuuton vahvistamisesta maahanmuuttopoliittisessa ohjelmassa.

Jaa artikkeli:

Kommentit

Mikki Nieminen

Juuri näin. Perussuomalaisille oli tarjolla hallitusvastuun kantamisen jatkaminen puolueena, mutta vastavalittu Halla-aho vaati hallitusohjelman rukkaamista yksipuolisten tarpeiden mukaan, jolla teki puolueesta hallitusvastuukelvottoman. Näin perussuomalaiset pääsevät huutelemaan oppositiosta vailla vastuuta. Näinhän puolue tekee toreillakin. Huutelevat ”Suomi ensin” -juttuja, mutta päätöksenteon aikaan asemoivat itsenä etusijalle ennen Suomen tarpeita.

Esko Riikonen

Pakko sanoa Mikki Nieminen, että valehtelet. Halla-aho sanoi julkisuudessa, että perussuomaaliset haluavat jatkaa samalla ohjelmalla ilman muutoksia, jolloin Orpo ja Sipilä keksi muita syitäulos heitolle. Tämä on moneen kertaan sanottu TV:ssäkin, eikä sitä ole kukaan kiistänyt. Paitsi sinä nyt.

Oppositiosta huutelee nyt aivan jotkut muut kuin perussuomalaiset. Et ole sattunut koskaan katsomaan tv:stä eduskunnan kyselytuntia.

Irina Gagarin

Kai Mykkänen on tässäkin asiassa väärässä. Halla-ahon esityksessä on järkeä ja perusteet ovat pitävät.
Miksi sisäministeriksi on Suomessa viime aikoina valikoitunut henkilöitä, jotka ovat tehtävään täysin sopimattomia.

Milli Maja

Halla-aho on taas kerran oikeassa. Nykyiset hallituspuolueet ovat nössöjä. Galluppien mukaan sdp on vahvoilla. Jos vihervassarit pääsevät hallitusvastuuseen tilanne on ihan yhtä paha laittomasti maassa oleskelevien osalta...hyysääminen jatkuu. Ainoaksi äänestettäväksi jää perussuomalaiset.

Tapio Mäkeläinen

Hallahon rasistijuttuja ei jaksa edes lukea mutta hänen apumiehensä, ministeriksi mietitty Teuvo Hakkarainen on saamassa syytteen käsiksi käymisestä. Siinä välissä ehti ajaa autonsa nk tolpille ja vaatia korvausta eduskunnalta. Sääli, jos ei osaa lukea , niin kaikkea voi sattua. Parempi olisi keskittyä linnunpönttöjen tekoon pärrällä mikä näkyy onnistuvan paremmin.
Onneksi nämä ei varmaan koskaan pääse hallitukseen. Tai sitten on asiat todella huonosti.

Kimmo Tallqvist

Sinä tapio olet siis yltiösuvakki jonka mielestä turvallisesta marokostakin voi tulla tänne tehtailemaan täysin aiheettomia turvapaikkahakemuksia ja puukottamaan toreille ihmisiä.
Terveitä työkykyisiä mutta työhaluttomia nuoria miehiä tänne turvallisista maista ja jätetään ne oikeat pakolaiset esim.syyriaan ja keskitytään näitten venkuloitten paperibyrokratiaan miljardikustannuksin.
Näitä rahoja ei mielestäsi kannata käyttää aitojen,oikeiden pakolaisten auttamiseen vaan mielummin ihmissalakuljettajien masinoimiin turvapaikkaturisteihin ja näin tukea tätä laitonta bisnestä ?

Esko Riikonen

." Mykkänen pitää ajatusta veronmaksajien rahan tuhlaamisena ja huomauttaa, ettei laiton maassa oleskelu ole tällä hetkellä akuutti ongelma. "

Mykkänen voisi konsultoida Supoa ja kysyä kahden kesken, montako sataa riskitapausta meillä oikeasti on. Supon julkisuuteen sanotussa on, että maassa ei ole kaikki hyvin ja turvallista.

Marko Koskenkorva

Mykkänen kertoo ettei laittomasti maassa olelevia ole ongelmaksi asti, mutta pitää tuhansien!!! kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneiden talteenottoa veronmaksajien rahojen tuhlauksena.
Eli tuhannet ei ole ongelma ja niille maksettu terveydenhoito ja majoitus yms. ei ole veronmaksajien rahojen tuhlausta?
Kuinkahan monta vuorokautta pyörisi sellainen "säilö" sillä rahalla, mitä esimerkiksi tämä "Turun veijari" tulee lopulta maksamaan veronmaksajille?
('G',)