Torstai 17.1.2019

Suomalainen ex-meppi romuttaisi nykyisen europarlamentin: ”Päätöksentekojärjestelmä tulisi muuttaa pian”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
23.4.2018 19:46
Päivitetty: 
23.4.2018 19:52
  • Kuva: Petteri Paalasmaa/Uusi Suomi
    Kuva
    Kristillisdemokraatteja ja kokoomusta Euroopan parlamentissa edustanut Eija-Riitta Korhola arkistokuvassa.
|

Pitkäaikainen europarlamentin jäsen Eija-Riitta Korhola toivoisi europarlamentin muodostuvan jatkossa jäsenmaiden parlamentin jäsenistä. Tällöin poliitikot joutuisivat hänen mukaansa kantamaan nykyistä enemmän vastuuta EU:n päätöksistä.

Ex-meppi Korhola tuo ajatuksensa europarlamentin radikaalista uudistamisesta esiin blogissaan, jossa hän pohtii Hjallis Harkimon Liike Nyt -hanketta. Korhola uskoo, että Euroopan unionin päätöksenteon rakenne on yksi asia, joka on ”rikkonut politiikkaa”.

– Vaikka olen itse ollut europarlamentaarikko 15 vuoden ajan, pidin aina meppien valtaa kohtuuttoman suurena olemattomaan vastuuseen nähden. Siinä vallan kolmijaossa – komissio, parlamentti ja neuvosto – oli kaksi tahoa, joilla oli valtaa mutta ei varsinaista vastuuta äänestäjien edessä. Vain neuvosto eli jäsenmaiden ministerit joutuvat lainsäädäntöön sitoutuessaan myös miettimään, miten annettuihin tavoitteisiin päästään, Korhola kirjoittaa.

Korhola tarkoittaa vastuun puutteella sitä, että Euroopan parlamentin tekemisiä seurataan puutteellisesti jäsenmaissa. Hänen mukaansa europarlamentin päätöksistä ei keskustella jäsenmaissa oikeaan aikaan, ja näin myös vaikuttamisen mahdollisuudet menevät ohi.

Tämän vuoksi hän toivoisi järjestelmään suurta muutosta.

– Nykyisenkaltainen päätöksentekojärjestelmä tulisi muuttaa pian. Oma toiveeni on, että europarlamentti muodostuisi jäsenmaiden parlamentin jäsenistä, jotka vastaisivat työstään kansalliselle parlamentille. Silloin EU-lainsäädännöstä olisi pakko keskustella eduskunnassa silloin kun sitä tehdään. Vastuu lopputuloksesta olisi niin oppositiolla kuin hallituksellakin. Epärealistisia hulluuksia ei voisi esittää, koska tavoitteisiin pääsemisestä ei kukaan voisi luistella pakoon. Voi miten se tervehdyttäisi politiikkaa, Korhola kirjoittaa.

Toinen politiikan ongelmanratkaisukyvyn rapauttaja on Korholan mielestä niin sanottujen pirullisten tai ilkeiden ongelmien lisääntyminen yhteiskunnassa. Korhola katsoo, että Hjallis Harkimo ”meni politiikkaan tekemään aivan oikean havainnon: päätöksenteko ei ole tehokasta”. Siitä Korhola ei ole varma, onko Harkimolla hyvää teoriaa ongelman laadusta tai varsinkaan siihen ratkaisua.

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
 Eija-Riitta Korhola
Eija-Riitta Korhola
Jaa artikkeli:

Kommentit

Niilo Aikio

Miksi sitä ole ei ole aikaisemmin jo tehty? Ajatuksesi on loistava! Ihan tavallisen maallikon mielestä. Jäsenmaiden kansallinen etu paranee ja kansalaisten luottamus tuohon mielivaltaiseen kankkulankaivoon voisi parantua.

Kai Häppölä

Näkökulma tämäkin, entäs jos lisätään realiteetteja? Mitenkähän se demokraattinen näkökulma. Kuka mepit valitsisi? Oletan nyt, että Suomen meppimäärä ei kasva korkeintaan kun jo sovitulla (Brexit).
Mitenkähän nämä raukat ajallisesti selviäisivät kahdella tuolilla istumisestaan? Voi olla että se paneutuminen kärsisi niin EU- kuin valtiollisissakin asioissa. Entä se tavallinen äänestäjä. Tulisiko hän lähemmäksi EU-päätöksiä, tuskin ja jos tavallista äänestäjää ajatellaan, niin jotain pitäisi tapahtua, että lähtökohdat vaikuttamiselle lisääntyisivät, jotta kiinnostus säilyy! Tarvittaisiinko Liike Nyt -filosofiaa laajemminkin?