Sunnuntai 20.1.2019

Työttömyyskassan johtaja: Palkanmaksua muutettava – hitaus aiheuttaa työttömille ”kohtuuttomia” ongelmia

Jaa artikkeli:
Luotu: 
24.4.2018 10:03
|

Työnantajien jähmeät palkanmaksukäytännöt aiheuttavat ongelmia sovitellun päivärahan maksamisessa, kritisoi Suomen Elintarviketyöläisten työttömyyskassan johtaja Jenni Korkeaoja SAK:n julkaisemassa jutussa.

Hänen mukaansa palkkatiedot kulkevat liian hitaasti, eivätkä työttömyyskassat pysty palvelemaan sovitellun päivärahan hakijoita inhimillisessä ajassa. Ongelma olisi Korkeaojan mukaan ratkaistavissa ilman lakimuutoksia, jos työnantajat kehittäisivät palkanmaksujärjestelmiään.

Soviteltu päiväraha sovitetaan hakijan työtunteihin ja ideana on, ettei työtön menetä koko etuuttaan satunnaisten työtulojen takia. Soviteltua päivärahaa ei voida maksaa ennen kuin on tiedossa, paljonko hakija on ansainnut ja montako tuntia työskennellyt.

Huonolla tuurilla palkkalaskelmaa voi joutua odottamaan lähes kuukauden, kun työnantajat maksavat palkkoja ja palkkioita vain kerran kuussa. Tämän jälkeen kassa laskee rahan Korkeaojan mukaan käsipelillä, mikä myös vie oman aikansa. Korkeaojan mukaan etuuden hakijat joutuvat odottamaan sovittelua kohtuuttoman kauan.

Korkeaojan mukaan ongelmana on palkanmaksujärjestelmä, joka ei ole pysynyt yhteiskunnan kehityksen tahdissa. Hänen mielestään työnantajien pitäisi kyetä maksamaan palkkoja tarpeen mukaan, eikä vain tiettynä päivänä. Hän toivoo, että työnantajat kehittäisivät palkanmaksuaan ja käyttäisivät kehitykseen rahaa.

Korkeaoja purkaisi ay-liikkeen arvosteleman työttömyysturvan aktiivimallin, joka tuli voimaan vuoden alusta. Hänen mukaansa malli ei ratkaise työttömyysturvan ongelmia, eivätkä työt lisäänny turvaa leikkaamalla. Korkeaoja uudistaisi työttömyysturvaa puhtaalta pöydältä.

Korkeaoja painottaa, että aktiivimallin kaltaisia paniikkiratkaisuja ei enää pidä tehdä, vaan asiat on valmisteltava huolellisesti ja pitkäjänteisesti. Hän toivoo, että lainsäätäjät kuuntelisivat työttömyyskassoja tarkalla korvalla. Ajatus työttömyydestä kriisinä, johon ajautumisesta pitää rangaista, joutaisi Korkeaojan mielestä romukoppaan.

– Työelämän muutokset ovat tosi nopeasti nähtävissä työttömyyskassojen pöydillä. Meillä on koko ajan yhteys siihen, mitä pinnan alla oikeasti tapahtuu. Se tietotaito kannattaa ottaa käyttöön, Korkeaoja sanoo.

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Heli Räty

Yksittäisten työntekijöiden palkanmaksu normirytmistä poiketen onnistuu teknisesti jokaiselta yritykseltä. Poikkeukset palkanlaskennassa tekevät kokonaisuudesta kuitenkin vaikeasti hallittavan ja käsipelillä seurattavan. Kaikki palkanlaskennan automaatio jäisi yrityksiltä tällöin hyödyntämättä. Miksi palkata aktiivimallin alainen työhön jos palkanlaskenta hankaloituu - siitä tässä kait on perimmiltään kysymys. Voisiko pikemminkin lähteä kehittämään siihen suuntaan, että työttömyyskassoissa palkkatulo huomioidaan maksukuukauden eikä kertymä-/työntekokuukauden perusteella? Silloin palkkalaskelmat olisivat aina ajoissa käytettävissä eikä työttömälle koituisi maksuviiveitä. Vaatisi vain lainsäädännön ja/tai KELAn ohjeistuksen päivitystä.

Teppo Oikari

Ai että palkatkin pitää maksaa jo kottina etukäteen. Ongelma on tässä myös ennakonpidätys ja ilmoitusmenettely verottajalle, lisäksi pienillä firmoilla se että palkat maksetaan vaikka asiakkaan tuloutus venyy ja firmaa pitää välirahoittaa jollain... kyllä voi olla pihalla taas tämäkin henkilö palkanmaksajan kuvioista.

Harri Pehrsson

Kauppalenti 28.3.2013 "Palkanmaksu käteisellä aiotaan kieltää lähes kokonaan.

Hallitus antoi tänään torstaina eduskunnalle lakiesityksen, joka velvoittaa työnantajaa maksamaan palkan työntekijän pankkitilille. Poikkeuksena olisivat tilanteet, joissa työntekijällä ei ole pankkitiliä tai tili ei ole työnantajan tiedossa.
Samalla kirjanpitolakia muutetaan. Käteisellä maksetusta palkasta pitää liittää kirjanpitoon työntekijän allekirjoittama kuitti tai muu todisteellinen selvitys.
Kuitin puuttuminen säädettäisiin rangaistavaksi kirjanpitorikkomuksena."

Maksu työntekijälle käteisellä ja tämä itse saa hoitaa sovitteluilmoitukset.

Yksinkertaista.

Käyttäkää ihmiset / firmat käteistä, se kannattaa ja vähentää byrokratian kitkaa.

Harri Tapani

Voi oi ja ennen vanhaan hyvina aikoina työnantaja pysyi kärryillä palkoista vaikka työntekijöille jaeltiin kottiakin tämän tästä ja summat laitettiin väliin ruutupaperille...aina oli tilinauhassa kuienkin oikein, mutta se olikin sitä aikaa että automaatio ei ollut vielä päässyt pilaamaan systeemiä vaan siinä oli ihmisilläkin ja sen sellaisella sijansa :P

R. Paul Vuolle

Mielestäni asia on niin, että yrityksen on myös saatava rahansa jostakin, vai tuleeko se Suomessa yksinomaan mulita veronmaksajilta, siis jotka ovat töissä yrityksissä joidan taas pitäisi tuottaa tuotteita ja palveluita joita muut henkilöt/yritykset haluavat.
Miksi Suomessa on vallalla käsitys, että raha tulee vain jostakin, avain ihmeellisesti.