Keskiviikko 16.1.2019

Kansanedustaja: ”Kasvispihvit” kiellettävä – eläinperäisten tuotteiden nimet pannaan kasvisruoissa

Jaa artikkeli:
Luotu: 
24.4.2018 15:11
  • Kuva: Mikko Kärnä
    Kuva
    Kansanedustaja Mikko Kärnä (kesk.) kieltäisi eläinperäisten tuotteiden nimien käytön esimerkiksi trendikkäissä kasvisruokaeineksissä.
|

Kansanedustaja Mikko Kärnä (kesk.) tivaa hallitukselta toimia kieltää kasvisruokien markkinointi eläinperäisten tuotteiden nimiä muistuttavilla nimillä.

Kärnä jätti tiistaina eduskuntaan kirjallisen kysymyksen eläinperäisten tuotteiden nimien käytön kieltämisestä kasvisruokien myynnissä ja markkinoinnissa. Hän vaati Suomenmaan mukaan jo viime marraskuussa, että vegaaninen majoneesi ja muut hänestä kuluttajaa harhauttavat tuotteet kiellettäisiin. 

– Tofuperunat on myytävä suomessakin tofuperunoina, eikä ”vegaanisina makkaraperunoina” ja ”vegaaninen majoneesi” on myytävä kasvistärkkelyskastikkeena, jota se tosiasiassa on. ”Kasvispihvit” on myös laitettava pannaan, Kärnä sanoo tiedotteessa.

Kärnän mielestä Suomen pitäisi seurata Ranskaa ja kieltää sellaiset kuluttajille myytävät kasvisruokatuotteet, joiden nimet viittaavat eläinperäisiin tuotteisiin. Muun muassa BBC uutisoi viime viikolla, että Ranska päätti kieltää kasvisruokatuotteiden markkinoinnin lihaa ja maitotuotteita muistuttavilla nimillä, koska se johtaa kuluttajia harhaan. 

Kirjallisessa kysymyksessään Kärnä tiedustelee Suomen hallitukselta, aikooko se ryhtyä toimenpiteisiin, että kuluttajia harhaanjohtavien tuotteiden myynti ja markkinointi kielletään myös Suomessa Ranskan esimerkin mukaan.

– Ranskassa todella arvostetaan omaa ruokakulttuuria ja maataloustuotantoa. Tämä Ranskan viimeisin päätös on yksi osoitus sen arvostuksesta. Toivon että Suomesta löytyy poliittista tahtoa lähteä samaan rintamaan, Kärnä sanoo tiedotteessa. 

Pitäisikö eläinperäisiin tuotteisiin viittaavien nimien käyttö kasvisruokatuotteissa kieltää?

Ei
64% (1875 ääntä)
Kyllä
34% (1000 ääntä)
En osaa sanoa
3% (75 ääntä)
Ääniä yhteensä: 2931
Henkilöt: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Jukka Heikkinen

Tässä asiassa Kärnä on harvinaisen oikeassa. Ei ketään saa johtaa harhaan virheellisellä markkinoinnilla, joihin nämä tuotteille annetut nimet jo vääristävät. Markkinointilaki jo kieltää harhaanjohtamisen.

5 § (29.8.2008/561)
”Sekaannuksen vaara
Vertaileva mainonta tai muu markkinointi ei saa aiheuttaa sekaannuksen vaaraa elinkeinonharjoittajan ja kilpailijan tavaramerkkien, toiminimien tai muiden erottavien tunnusten taikka hyödykkeiden kesken, jos se on omiaan johtamaan siihen, että kuluttaja tekee ostopäätöksen tai muun kulutushyödykkeeseen liittyvän päätöksen, jota hän ei ilman tällaista markkinointia olisi tehnyt.”
https://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1978/19780038

Johannes Hissa

Kasvisten myyntiä lihana voisi siis verrata ruokaväärennöksiin eli rikolliset väärentävät ruokaa muistuttamaan jotakin, mitä se ei ole alun perin ollut. Onnneksi täällä Suomessa tilanne ei ole vielä niin paha kuin muualla EU:ssa, jossa hevosenlihaa on myyty nautana, rahkaa on spreijattu sitruunahapolla mozzarellaksi, maissiöljyä myyty neitsytoliiviöljynä tai vanhentuneiden elintarvikkeiden myyntiä esim. nahistuneet oliivit elvytetään kuparisulfaatilla. Ostajan tulee saada tietää mistä ruoka tulee, jotta hän tietää mitä syö, joten kaikenlainen ruuan alkuperän harhaanjohtaminen on kiellettävä.

Raimo Laine

Erinomainen lisä kielto-Suomeen. Mikä sanktio olisi sopiva ? Liiketoimintakielto ? Mutta mikä sitten nimeksi, jos naudanlihapihvissä todella on vaikka porkkanaa ? Eikö ole harhaamjohtavaa myydä vain pihviä ? Minä ainakin tuntisin itseni petetyksi.
On hyvä, että kansanedustajamme keskittyvät näin tärkeisiin asioihin.

Kari Lappi

Tämä ehdotus pakottaisi kyllä valmistajat keksimään kasvisperäisille ruuille vähän omaperäisempiä nimiä. Onhan esimerkiksi soijanakkoja soijanakkien sijaan - mikä ei ole toki vielä valtavan omaperäistä.

Miten pitäisi sitten suhtautua sellaisiin tuotteisiin kuten 'viljaporsas'? Sitä voi pitää käänteisesti harhaanjohtavana. Siis eihän porsaassa ole enää jäljellä viljaa. Siten se voisi olla myynnissä "ytimekkäästi" tuotenimellä 'Porsas jolle on syötetty viljaa'.

Tapio Mäkeläinen

Kohta näistä Kärnän 24/7 aloitekinkereistä päästään kun Kuningas-Paavo palaa. Kai?
Jäi sit se Partseloonakin osaksi Epsanjaa kun tänne lennätetty kapinaukko lähtee linnaan.

Sen sijaan ei yhtää naurata Kimmo Tiilikaisen fanaattisuus ilmastohumpassa. Hän lataa kustannuksia toisensa perään välittämättä yhtään mitään. Kunhan pääsee liihottamaan kansainvälisillä estradeilla.
Maamme tuottaa 2/1000 päästöistä mutta sijaitsee ainoana maana kokonaan 60. Asteen yläpuolella. Meidänkö pitää olla joku mallimaa.??? Minä en ainakaan ole ja se on täysin varma asia. Suomalaisia viedään kuin litran mittaa.

Viivi Päiväsaari

Uskomatonta, että kukaan oikeasti voisi loukkaantua tällaisesta turhanpäiväisestä seikasta. Pihvi tai makkara eivät ole mitään lihatuotteille eksklusiivisia arvonimiä, vaan pelkkiä kattotermejä, jotka viittavat ruoan muotoon. Voiko joku todella vetäistä herneen nenäänsä ja tuntea tulleensa julmasti huijatuksi, jos sattuu "harhaanjohtavan" tuotenimikkeen vuoksi vahingossa ostamaan soijanakkeja? Kasviperäisillä tuotteilla on kyllä omat hyllypaikkansa ja tunnusmerkkinsä, joista ne helposti tunnistaa. Sitä paitsi monelle suomalaisellekin tekisi kyllä hyvää välillä syödä muutakin kuin sitä rasvaista makkaraa...

Viivi Päiväsaari

Millä tavalla ruoan alkuperä häivyttyy, jos markkinoidaan esimerkiksi soijanakkeja tai vegaanista majoneesia? Kyllähän siinä tuotteen nimestäkin käy ilmi, mistä se on tehty. Miten kasvisvalmisteen nimeäminen pihviksi on mitenkään lihansyöjiltä pois?

Erkki Johansson

Phuh, olisi kai tässä maassa tähdellisempiäkin asioita ihmeteltävänä. Minun puolestani saavat kutsua vaikka lanttulaatikkoa kasvis-joulukinkuksi jos se heitä ilahduttaa.

Äänestin siis "en osaa sanoa" kun sopivampaa vaihtoehtoa ei ollut.

Heikki Kähkönen

Suomen kielessä nakki = pieni ruokamakkara eli nakkimakkara, joka kuuluu ruokamakkaroihin. Ja makkara = suoleen tai vastaavaan päällykseen puristettu, hienonnettua lihaa tai elimiä yms. sisältävä ruokavalmiste (lähde: Kotus). Elintarvikelain mukaan ruokamakkarassa lihan ja elinten yhteismäärän tulee olla vähintään 45 painoprosenttia laskettuna valmiista elintarvikkeesta. Näin ollen nakki ja ruokamakkarat sisältävät lihaa eivätkä näin ollen voi olla vegaanisia tuotteita. -- Ranskalaisten "kieltoherkkyydessä" on myös mukana olennaisena osana kulttuuritietoisten gallialaisten halu suojella kieltään siihen kuulumattomilta termeiltä ja vaikutteilta. Vaikka kieli kehittyy ja anglismi tunkee joka meillä paikkaan, eikö suomenkielikin voisi olla yhtä lailla suojelemisen arvoinen?

Reijo Helli

Huijausta tuo nimien väärinkäyttö...ostin eilen ns "HÄRKIS" ja kuvan perusteella myyntipakkauksessa olisi luullut olevan Härän lihaa ja spakettia niin olikin pelkkää Härkäpapu yms moskaa jonka heitin roskikseen... pettyneenä ns Härän ja spakettikastikkeesta kertovaan kuvaan ja nimeen... ehdoton kielto kaikille vastaaville tuotteille.

Viivi Päiväsaari

Voi Reijo, se myyntipakkauksen kuva on kyllä pelkkä tarjoiluehdotus. Oletat varmaan, että muropakkauksessakin on kuvan mukaiset maidot sun muut mukana? Järjetöntä heittää täysin syömäkelpoista ruokaa roskiin, olisit antanut edes jollekulle muulle jos et sitä ennakkoluuloiltasi itse kyennyt syömään - vai pelkäsitkö muuttuvasi kaniksi, jos yhdellä aterialla syöt jotakin muuta kuin lihaa? Oma vikasi jos et lukenut tuotteen nimeä (härkäPAPUvalmiste) tai vilkaissut itse pakettia - se on läpinäkyvää materiaalia, joten ei kyllä luulisi jäävän epäselväksi, ettei siihen sisälly minkään sortin spagettikastiketta.

Juha Koponen

..on noilla kepulaisillla huolia? Maatalouden tuet maksavat yli 7 miljardia vuodessa, maatalouden yrittäjillle maksetaan myös yritystukia miljardeja lisää!
Kepulaiset ovat alkanneet hiljaa ajamaan K-kauppojen kanssa "turvalliset hinnat" -kampanjaa. Siinä kauppojen sallitaan lailla pitävän "riittävän suuuret" hinnat elintarvikkeille, joilla "turvataan tuottajille tarpeeksi rahaa".
Äänestä kepua, äänestät veroja ylös ja suomen kehtystä alas..

R. Paul Vuolle

Mietin, että kannattaako näin turhanpäiväistä kommentoida...mutta tässä:
- onko suomalaisen kuluttajan lukutaito niin heikko, että ei viitsi/osaa lukea tuoteselostetta? Ilmeisesti on. Vaiko on niin että laittaa silmänsä kiinni siltä mitä roskaa valmisruokiin laitetaan (oli sitten liha tai kasvispohjainen valmisruoka).
Luulisi olevan parempaa tekemistä kansanedustajilla

Jaakko Niskasaari

Onpas paljon saatu nyhjättyä tyhjästä, pihvi on minun mielessäni pihvin muotoinen syötävä, oli se sitten entrecotéeta tai kasvispihvi. Soijanakki on myös nakki muotonsa vuoksi joten ihan yksi ***un hailee tämän tyylisille keskusteluille varsinkin kun kansanedustaja Kärnän puolue on tekemässä sellaisia emämunauksía joita vielä muutaman sukupolvenkin päästä katsotaan nauraen tai itkien.
Sote- ja maakuntauudistukset, hallintarekisterin torppaus, lobbaajien kuuntelu kansan sijaan, valtion yhtiöiden myynti ulkomaille ja veroparasiittiyhtiöille, luontomme pilaamisen jatkuminen, kansalaisten kyttäys uuden "tiedustelulain" puitteissa, vain muutamia tätä kirjoituksen aihetta tärkeämpiä asioita mainitakseni ettei jumituttaisi puhumaan lillukanvarsista. Kulisseissa tapahtuu yleensä enemmän kuin mitä jullkisuuteen kerrotaan.
Peace out.

Harri Laine

Olisiko tuotteissa hyvä käyttää termejä:

Eläinperäinen tuote/ Kasvisruoka

Saattaa sisältää eläinperäisiä jäämiä.
Kasvipohjainen elintarvike.
Ei sisällä lihaa, vain sisäelimiä ja rustoja.

Voisihan olla varoitus: sattaa sisältää ihmisperäisiä jäämiäkin...

Raili Sergejeff

Kuten eräs sanoi Facebookissa: "Mut samal logiikal esim makkaran nimi ei vois olla makkara koska se ei oo merimakkara vaan makkaran nimi pitäisi olla vehnäjauhosianperäsuolijäteliha".

Kärnällä on ilmeisen kova paniikki saada julkisuutta viime hetkillä, kun Väyrynen tulee takaisin eduskuntaan ja hänen pitää väistyä - ja vaalitkin lähestyvät.

Kansanedustajalla on aina suurempi julkisuusarvo kuin tämän maaperän tavallisilla tallaajilla.

Kärnän julkisuushakuisuus on jo ihan eeppistä, ei sillä, niin on kyllä Väyrysenkin. :)

Joissakin makkaratuotteissakin on 0% lihaa kuluttajaliiton tutkimuksen mukaan.

Paljastus makkarasta: Näissä lihaa 0%
https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/111782-paljastus-makkarasta-naissa-lihaa-0

Tappu Vilja

Jo on kansanedustajalla murheet - ai niin, vaalit lähestyvät. Näitä tragikoomisia kansanedustajia riittää ja ihan kaikissa puolueissa. Sikäli olen samoilla linjoilla, että on kiusallista ja typerääkin nimittää jaloja kasvisvalmisteita eläinkunnan tuotenimikkeillä tai niiden johdannaisilla. Joskus 80-luvun hämärinä hetkinä söin ymmärtämättömyyttäni vielä näitä elukkaperäisiä, mutta siirryin kasvisperäisiin ruokiin. Suosittelen!