Tiistai 18.6.2019

”Joukkopako sinisistä on alkanut” – Tutkijat ennustavat lisää loikkauksia

Luotu: 
24.4.2018 16:17
  • Kuva: Petteri Paalasmaa
    Kuva
    Perussuomalaisista revenneestä Uusi vaihtoehto -ryhmästä tuli Sininen tulevaisuus -puolue, mutta puolueen pysyvyys on vielä kysymysmerkin alla.
|

Tutkijat arvioivat, että Kaj Turusen loikkaus sinisistä kokoomukseen saattaa olla vasta alkua. Teon johdosta siniset ovat todenneet hallitusluottamuksen heikentyneen.

Tutkija Jenni Karimäki Turun yliopiston Eduskuntatutkimuksen keskuksesta pitää sinisten reaktiota loogisena. Turunen kertoi tiedotteessaan keskustelleensa aikeistaan kokoomuksen varapuheenjohtajan Janne Sankelon kanssa jo helmikuussa.

– Turusen kannalta ymmärrän, että loikkaa kannattaa perustella pidemmällä harkinnalla ja pohdinnalla, mutta hallitusyhteistyön kannalta tämän esilletuominen ja korostaminen ei liene se paras vaihtoehto, kuten sinisten kommentit ovat jo osoittaneet, tutkija Karimäki twiittaa.

Karimäki kommentoikin Lännen Medialle yllättyneensä ennen kaikkea tämänpäiväisen loikkausuutisen ajankohdasta. Hän uskoo, että loikkaajia voi ilmaantua lisää eduskuntavaalien lähestyessä, mutta arvelee, että ei kuitenkaan ennen sote- ja maakuntauudistuksen hyväksymistä. Äänestyksen odotetaan olevan kesäkuussa.

Politiikan tutkija Johanna Vuorelma puolestaan pohtii, tarjoaako kokoomuksen aatteellinen pohja jotain, mitä siniset eivät.

–Vai oliko kyseessä sittenkin strateginen siirto vuosi ennen vaaleja? Vuorelma twiittaa.

Poliittisen talouden tutkijan Antti Ronkaisen mukaan ”joukkopako sinisistä on alkanut”. Hän arvelee, että siniset voivat hajota keskustaan ja kokoomukseen, jolloin hallitus pysyisi kasassa.

– Tuskin haluavat ennenaikaisia vaaleja? Ronkainen pohtii Twitterissä.

– Olisi kyllä koomista, jos osa sinisiä loikkaisi hallituspuolueisiin, osa lähtisi oppositioon, oppositiossa olisi uudet ja vanhat perussuomalaiset ja RKP/KD pitäisi hallituksen pystyssä.

Ronkainen muistuttaa, että myös siniset loikkasivat kesällä perussuomalaisista täysin yllättäen.

–Kyse luottamuspulassa siitä, että Turunen tai Orpo eivät olleet viestineet sinisten suuntaan loikasta mitään edes tänä aamuna. Toisaalta eipä splittaavat sinisetkään kertoneet loikasta mitään perussuomalaisten silloiselle ryhmyrille Kankaanniemelle.

Myös politiikan tutkija Erkka Railo arvelee Twitterissä, että Turunen ”teki vain sen, josta suuri osa sinisten ryhmästä oli muutenkin haaveillut”.

LUE MYÖS:

Näkökulma: Loikkari Kaj Turuselle löytyi ammottava markkinarako

Sampo Terho haukkuu kokoomuksen ”likaisen” pelin – Siniset väläyttää vaikeuksia sotelle ja hallitukselle

Sinisten kansanedustaja: Näinkö paljon kokoomus pelkää Hjallis Harkimoa?

Jaa artikkeli:

Kommentit

Jarkko Kainulainen

Näillä sinisillä ei ole mitään tulevaisuutta aatteensa myyneitä loikkareita kuka sellaisia voi arvostaa hajoaa varmaan koko puolue enkä usko että soinikaan rivi kansanedustajaksi jää vaan katsoo muualle taitaa terho ja elo jäädä kaksistaan elleivät loiki itsekkin.

Seppo Simonen

En usko mihinkään median agiteeraamaan joukkopakoon, vaikka gallupit näyttää mitä näyttää monella on muistissa Perussuomalaisten eka jytky vuodelta 2011 kaikki gallupit povasi Soinille heikkoa menestystä mutta kuinka kävikää.

Minusta Jussi Halla-ahon toiminta on ollut epäviisasta ajatellen pitempää tiekarttaa, leimautuminen yhden asian liikkeeksi on varna tie pysyä pien puolueena.

Sinisiset eivät ole yhden asian liike vaan nyt politiikan isossa kuvassa paikkansa löytävä puolue jolle toivotan menestystä näin sivusta katsoen.

Antero Koski

Aika huonosti olet perehtynyt asiaan väitteesi perusteella.
EU, €uro, ruokajonot, vakuutuslääkärit, pienyritykset ja -yrittäjät, vanhukset ja veteraanit, jne...
Mediahan ei tietenkään näistä kerro ja kyselytunnillakin jätettiin normaalin käytännön mukaan PS:lle kuuluva puheenvuoro antamatta. Puheenvuoro oli varattu vakuutuslääkäri laki aloitteesta ja sen etenemisestä.
Media uhoaa Ranskassa, Tanskassa sekä Ruotsissa, että kansallispopulistisilta puolueilta viedään aseet kun ei anneta vaaleja ennen julkisuutta ja Suomessahan se on jo alkanut. Uhriutumista on turhaa esittää jos ei sitten omista kuvitelmistaan halua kirjoittaa.

Juha Koponen

..äänestäjä äänestää perussuomlaisia. Ehdokas eroaa ja perustaa siniset puolueen, koska haluaa säilyttää ministerin paikan. Ja vielä erotaan, toiseen puolueeseen? Moninkertainen petos.
Sinisten puheenjohtaja elää kuin Kremlissä. Todelisuuden taju on kadonnut ja oikeesti leikitään vastuullista poliitiikkoa..

Pasi Käyhkö

Siniset ovat Keskustan takiaispuolue. Soinin antama nimi hallituksen heikoille puolueille. Lisäksi he toimivat nyt automaattisina äänestysnappuloina myös Kokoomukselle. Tulevien vaalien 1,5%:n kannatus ei montaa edustajan paikkaa tuo.

Voisi sanoa, että meillä on nyt hallituksessa kertakäyttöpuolue.

Heikki Rosti

Köyhä kansa on ollut vieläkin köyhempi,kun sopulien tapaan ennustanut sinisten maailmanlopun.Yle tietysti ollut innolla mukana.Sampolle kerroin jo nykyhallituksen alkumetreillä,että Kalevala tarvitsee uutta Sampoa ja että meidän sotamme on hyvin epäsymmetristä,Niinkuin se ollutkin.Köyhälle kansalle nyt tiedoksi ,epäsymmetristä ,mutta murskaavan ylivoimaista .Kerron v.2021 keväällä lisää ,miksi niin ylivoimaista,yrittäkää nyt köyhä kansa pysyä siihen asti hengissä ,ettei vain perikunnalle tarvitse selitellä murskaavaa ylivoimaa.Leppoisaa kesää kaikille,mutta varsinkin maan hiljaisille.

Kari Kallio

Toisaalta - ovathan nämä siniset ministerit nyt paremmin palvelleet hallitusta ja isänmaatamme kuin että heidän sijalleen olisi pitänyt valita edustajia "uudistuneesta" PS-puolueesta tai vaikkapa Väyrynen! Mahdottomia ajatuksia! Mutta kun tapana on tässä maassa aina potkia jo maassa makavaa, ei nähdä enää mitään hyvää missään!

Jarmo Valtonen

Kukaan sinistä ei pitaisi olla hallituksessa tai varsinkaan päättämässä. Koska ne ei edusta sitä puoluetta joissa heidän valita tehtiin eikä sen puolue hallitus ohjelmaa . Pettivät puolueen ja pettivät suomenkansan jotka heidät sinne valitsivat. Luopiot