Lauantai 20.7.2019

Näkökulma: Jari Lindströmille voi nyt käydä köpelösti

Luotu: 
24.4.2018 17:52
  • Kuva: Petteri Paalasmaa
    Kuva
    Jari Lindström on tukalassa paikassa.
|

Työministeri Jari Lindström (sin.) voi jäädä eduskunnan ulkopuolelle seuraavissa vaaleissa.

Sinisten puoluehallituksen jäsen, kansanedustaja Kaj Turunen ilmoitti loikkaavansa kokoomuksen. Muu sinisten puoluejohto veti herneet nenäänsä, syytti hallituskumppania likaisesta pelistä ja vaati tapaamista hallituspuolueiden kesken. Väläyteltiin sanaa hallituskriisi.

Ensimmäisiä loikkareita on sinisistä odotettu aina uusi vaihtoehto -ryhmän perustamisesta lähtien. Puolueen nimestä huolimatta sillä ei ole nähty tulevaisuutta. Kannatus on gallupeissa näyttänyt "aivokuolleen käyrää" kuten puolustusministeri Jussi Niinistö (sin.) sen niin osuvasti sanoi. Jos politiikassa jatkoa mielii, luvut eivät takaa jatkopaikkaa nyt enää 18 kansanedustajalle.

Turunen tulee Kaakkois-Suomen vaalipiiristä, josta viime vaaleissa läpi meni 4 perussuomalaista. Heistä Turunen ja Lindström siirtyivät kesällä sinisiin.

Kun vaalipiirin äänikynnys on 12 000 ääntä, tarkoittaa se hyvin suurella todennäköisyydellä, että ainakaan toiselle ei jatkopaikkaa heru. Turunen näyttää laskeneen, että enemmistön ja siten sinisten vaalilistan koko potin keräisi Lindström.

Sinisille olisi pienoinen ihme, jos puolue saisi tämän jälkeen punnerrettua Lindströmin läpi eduskuntaan. Lindström epäröi ensin, lähteekö hän ylipäätään vaaleihin, mutta on sittemmin sanonut "maailmanlopun maalareille" lähtevänsä ehdokkaaksi.

Kaakkois-Suomessa on kova kilpa kokoomuslaistenkin kesken.  Uudelta vaalipiiriltä läpi pääsi viimeksi kolme kokoomuslaista: nykyinen oikeusministeri, puolueen varapuheenjohtaja Antti Häkkänen sekä eduskuntaryhmän vpj Jukka Kopra ja kansanedustaja, ex-ministeri Lenita Toivakka. Toivakka jätti muuten Mikkelin kaupunginvaltuuston, eikä hän maakuntavaaleistakaan ole ollut kiinnostunut. Saa nähdä, ennakoiko siirtymää politiikan ulkopuolelle.

Entä hallituskriisi? Sinisten markkina-asema politiikassa perustuu siihen, että puolue ei ole ihan niin persu ja se on hallituksessa. Kumpikaan ei ole erityisen vahva meriitti, mutta koska puolue on ripustautunut hallitusyhteistyöhön, pitäisin todennäköisempänä, että kokoomukselle annetaan "viimeinen varoitus".

Se toinen vaihtoehto merkitsisi kyllä soten kaatumista. Valinnanvapaudelle voisi sanoa hyvästit. Sille ei riitä tukea ilman sinisiä. Jos maakuntamalliin haluttaisiin muutoksia (esimerkiksi Vaasan sairaalan kannalta), niitä tuskin ehdittäisiin tehdä.

Kirjoittaja on Uuden Suomen toimittaja.

LUE MYÖS:

Näkökulma: Loikkari Kaj Turuselle löytyi ammottava markkinarako

”Joukkopako sinisistä on alkanut” – Tutkijat ennustavat lisää loikkauksia

Sampo Terho haukkuu kokoomuksen ”likaisen” pelin – Siniset väläyttää vaikeuksia sotelle ja hallitukselle

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Pasi Anttila

Siniset ei osaa pelata tätä peliä yhtään. Heillä on kaikki valtit käsissään aina kesän sote äänestykseen asti.
Kokoomuksen halua nöyryyttää hallitusken yhtä osaa ennen ratkaisevaa äänestystä ylimielisenä.

Ehkä olisi aika sinisten lähteä hallituksesta ja "kostaa" kokoomukselle tämä ylimielisyys.
Pitäkää Turunen ja heittäkää hyvästit sotelle ja valinnanvapaudelle.

Pasi Käyhkö

Pasi,'todella jos Siniset nyt kaataisivat hallituksen ja samalla tietenkin soten/maakuntauudistuksen he saisivat tuleviin vaaleihin nostetta.
Mutta jos asia jää vain sanahelinään niin puolue jää 1,5% takiaispuolueeksi ja tällä kannatusprosentilla ei eduskunnassa ole mitään tekemistä.
Veikkaan, että puolue pelaa itsensä ulos lopullisesti. Eli sanailua.

Pentti Westerholm

Vaike on uskoa,että hallitus kaatuisi muutaman "räpeltäjän" tähden.Sote ja maakuntauudistus on erittäin merkittävä yhteiskunnallinen muutos.Valmistelut ovat pitkällä ja jos nyt heitettäsi kaikki lokakaivoon.Seuraukset olisivat paljon hunommat mitä uudistus tuo tulessaan.Tämän kaiken lystin maksaisi veronmaksaja tuplasti .Jotkut nauttisi tientenkin lystinpidosta välittämättä miten kansalaiset kärsisivät.

Pasi Käyhkö

Sehän vasta äänestäjien kusetusta on kun mennään heittämään veronmaksajien rahoja johonkin toimimattomaan jo ennen kuin asia on edes päätetty, eli tässä tapauksessa äänestetty.
Yrityselämässä vastaavasta joutuisi leivättömän pöydän ääreen ja korvausvelvolliseksi.

Harri Kovala

SoTe- ja maakunta"uudistus" on tuomassa 12000-14000 uutta hallintovirkaa, joiden yhteenlaskettu kulu on reilut 1 mrd euroa. Ehkä kuitenkin mieluummin tähän mennessä uudistuksen suunnitteluun käytetty raha kannattaisi heittää pois, kun se on vain kertakulu. SoTe- ja maakuntahimmelin lisäkulut ovat jatkuvia.

Nico Nyman

Turunen jätti laivan koska hän tietää että tämä sininen eduskuntaryhmä ei tule hallituksessa, oppositiossa tai koko eduskunnassa jatkamaan kun vaalit on käyty... Eli jos haluaa pitää kiinni hillotolpasta pitaa olla valmis taas loikkaamaan, soini tosin varmaan pedannut itellee brysseliin europarlamentaarikon paikan pettämällä äänestäjät...

Kimmo Tallqvist

Äijälle käy köpelösti ja hyvä näin.
Äänestäjien pettämisen jälkeen jää jäljelle sininen menneisyys ja idioottimainen EU:n sosiaalisten oikeuksien komitean normien vastainen aktiivimalli.
Älkää äänestäjät taas olko niin tyhmiä että äänestätte pettureita takaisin.
Hillotolppa hallituksessa loppuu ensi keväänä ja pelko perseen alla äänestäjänsä pettäneet etsivät sopivia puolueita jotta edes eduskuntapaikka aukenisi tyhmien äänestäjien suosiollisella avustuksella.
Sitten voisi taas ajaa vain omaa etuaan.

Seppo Simonen

Työministeri Jari Lindström on osoittanut avoimuuttaan ja hyvää kykyä toimia tässä vaikeassa ministeri luottamustehtävässä. Hänen on osallistunut täällä keskusteluun ministeriön päätöksistä vaikka komentointi on ollut hyvinkin kirpeätä. Uskon että Voikkaan entiset paperitehtaalaiset hänen jatkostaan huolen pitää.

Elias Habana

Seppo, kertoisitko lisää tästä valosta jonka näet? Minä ja lukemattomat muut lukijat olisimme kiitollisia kuulemaan missä sellaista näkyy Lindströmin osalta?

Lindströmin toimet työministerinä perustuvat täysin yritys-erehdys malliin, eikä hänen menettelytavoista tunnu löytyvän tämänkään jälkeen toimivia ratkaisuja vaan pelkästään lisää yrityksiä ja erehdyksiä. Tavalliselle yrittäjälle tämä menettelytapa on ihan hyväksyttävä, mutta kun kyseessä on lähes koko kansaa koskeva päätöksenteko niin hiekkalaatikkoleikkeihin ei ole enää varaa, sillä lukemattomat ihmiset tulevat kärsimään heikosta yritys-erehdys malliin perustuvasta johtamisesta.

Reijo Heikkilä

Perussuomalaiset voisi nyt näyttää, että vastuu otetaan Suomesta. Hallituksesta ulos, ja uudet vaalit, ja Suomi ensin, kamppanja päälle. Nyt on tähän tilaisuus. Vastuunkantajiksihan te itseänne kutsutte. Kai sellainen puolue löytyy..? Seurataampa tilannetta. Suomi ensin.