Sunnuntai 26.5.2019

Suomi heikkeni lehdistönvapaudessa – Poliitikkojen mediavihamielisyys nousussa: ”Äärimmäisen vaarallista”

Luotu: 
25.4.2018 08:49
  • Kuva: Uusi Suomi
    Kuva
    Syynä sijoituksen putoamiseen on takavarikko, joka tehtiin Helsingin Sanomien jutun johdosta. Kohujuttu käsitteli Puolustusvoimien Viestikoekeskusta.
|

Suomi on jälleen pudonnut Toimittajat ilman rajoja -järjestön lehdistönvapausvertailussa. Suomi sijoittuu nyt neljänneksi tiputtuaan jo viime vuonna kärkisijalta kolmanneksi.

Syynä putoamiseen oli Helsingin Sanomien julkaisemaan paljastusjuttuun liittynyt tapaus, jossa toimittajien lähdesuoja vaarantui poliisin takavarikoidessa toimituksellista aineistoa. Juttu käsitteli Puolustusvoimien Viestikoekeskusta ja siitä nousi suuri kohu joulun alla. Lue lisää: KRP:n kotietsintä oli HS:n toimittajan mukaan laiton – Lakimies: Poliisin perustelulla ”ei mitään merkitystä”

Kolmannella sijalla tämän vuoden indeksissä on Alankomaat ja viimeisenä edelleen Pohjois-Korea. Tanska putosi tämän vuoden indeksissä 5. sijaa alaspäin sijalle 9. ja maata varjosti toimittaja Kim Wallin murha elokuussa 2017.

Venäjä on laajentanut propagandaverkostoaan RT:n (entinen Russia Today) ja Venäjän valtion omistaman uutistoimisto Sputnikin välityksellä.

Vuoden 2018 indeksissä viiden eniten pudonneen maan joukossa on neljä Euroopan maata: Malta putosi sijalle 65. (18. sijaa), Tšekki sijalle 34. (11. sijaa), Serbia sijalle 76. (10. sijaa) ja Slovakia sijalle 27. (10. sijaa).

Tuore indeksi heijastaa myös kasvanutta vihamielisyyttä toimittajia ja tiedotusvälineitä kohtaan, eikä se rajoitu enää ainoastaan Turkin ja Egyptin kaltaisiin autoritäärisiin maihin ja myös Euroopassa poliitikkojen tiedotusvälineisiin kohdistama vihamielisyys on nousussa.

Yhä useammat demokraattisesti valitut johtajat eivät enää näe tiedotusvälineitä demokratian tukijoina, vaan avoimina vastustajinaan. Yhdysvalloissa Presidentti Donald Trump on muun muassa käyttänyt toimittajista nimitystä ”kansan viholliset”. Yhdysvallat on tämän vuoden indeksissä sijalla 45. pudottuaan kaksi sijaa viime vuodesta.

–Vihamielisyys toimittajia kohtaan on yksi pahimpia uhkia demokratioille, sanoo järjestön pääsihteeri Christophe Deloire tiedotteessa.

–Poliittiset johtajat, jotka rohkaisevat vihamielisyyteen toimittajia kohtaan, ovat suuressa vastuussa, koska he heikentävät käsitystä julkisesta keskustelusta, jonka pitäisi perustua propagandan sijasta tosiasioihin. On äärimmäisen vaarallista kyseenalaistaa journalismin merkitystä tänä päivänä.

Lue myös:

HS: KRP pääsee käsiksi toimittajan laitteisiin etsiäkseen vuodettuja papereita

HS-toimittajan lakimies aikoo valittaa – takavarikoidut muistitikut yhä koskematta

Käräjäoikeus: Kotietsintä HS-toimittajan kotiin ei ollut laiton – poliisi saa pitää takavarikoidut esineet

Sauli Niinistö hämmästyi professorin epäilyä kanslian vuotamisesta: ”Käsittämätöntä”

Professori: HS:n vuotaja voi olla presidentin kansliasta – ”Selittäisi Sauli Niinistön ripeyden”

Sanoman hallitus: HS:n päätoimittajalla varaukseton luottamus

Sananvapausjärjestössä repesi riita: HS:n virheestä jyrähtänyt pj erosi

Arvio tietovuodosta TE:ssä: Myyrä löytyy varmasti – melko korkealla järjestelmässä

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Raimo Tulkki

Sanotaan näin että ei yksistään ns. politiikkojen vaan myös lukevan kansan koska nämä ns. toimittajat ovat sellainen sopulilauma ja tyrkyttävät juttuun kuin juttuun omia mielipiteitään. Kun ovat muka kaikkitietäviä ja osaavia, voi ristus mitä uuvateti.

Timo Taipale

Toimittelijat saavat nyt sitä mitä ovat itse hakeneet vuosikaudet.Jos jutuissa kokoajan ajetaan omaa ja eu agendaa,vähätellään Suomenmielisiä niin jossain vaiheessa kärsivällisyys loppuu.Tämä poliitikkojen pikku kiukkuttelu toimittelijoille Suomessa on jonninjoutaavaa lillukaanvarsien huojuntaa.Lopettakaa toimittelijat se itkeminen ja tarttukaa asiohin avoimesti,reilusti ja tasapuolisesti niin tilanne korjaantuu yllättävän nopesti

Tapani Tuominen

Heti kun objektiivinen journalismi tekee paluun, vihamielisyys toimittajia kohtaan palaa sekin "normaaliin". Jos toimittajat kuitenkin jatkavat omien poliittisten mielipiteidensä jakamista uutisina, eskaloituu tilanne entisestään - ja perustellusta syystä.

Esimerkkejä on meilläkin aivan vasta näistä marttyyreiksi nostetuista yhden äänen propagandapäätteistä.

Pertti Kostiainen

Median pitäisi tietää ettei kansaa voi pitää pimennossa loputtomasti. Ei kannattaisi päätoimittajien tehdä itsestään pellejä julistuksillaan ja jollakin ruksilla, muka puolueettoman journalismin merkiksi.
Käyttäkää sitä vapautta ja uutisoikaa puolueettomasti vaikka eliitti siitä loukkaantuisi.

Reijo Heikkilä

EU,on myös sanavapautta. Sen ainakin pitäisi olla, näin on sanottu. Kuitenkin sanavapautta rikotaan jatkuvasti. Kadulla saa sanoa mitä mieltä on asioista, sielläkään ei sensuuri iske, ei se täälläkään sen kummempaa ole. Jokaisella on, ja pitääkin olla omia mielipiteitä. EU, ei ole se mikä sen pitäisi olla. Sanavapaus, ja sen jatkuva rikkominen alkaa muistuttamaan vahvasti diktatuuria, joten eu,n olemassaolo alkaa olla jo pelkkä teatteri. Pelkkä kulissiteatteri. Diktatuurissa ymmärrän sanavapauden rajoittamisen, tahi kokonaan kielto. Ja EU, alkaa muistuttamaan diktatuuria aina vaan enemmän ja enemmän. Olisiko jo aika tehdä hallittu EU.n hajoittaminen, sillä romahdus on valtava kun se tulee kerralla. Uutisissa oli, että pakolaisia on tulossa taas muhkea määrä eurooppaan, oli kuviakin otettu. Tulokkaille pitäisi myös saada ihmismäiset olot, asuinolosuhteet, rahaa on löydyttävä ja ylläpito oltava kunnossa. Kenellä on tähän vielä varaa..? Tässä julkaisussa oli enemmän kuin kaksi sanaa,joten rakentakaapa te muutkin vähän pitempiä todellisista asioista ja ongelmista kertovia kirjoituksia.

Reijo Heikkilä

Olen painanut merkille myös sen, että uutisankkuritkin syyllistyy jo siihen, että se mikä ei heidän omiin poliitisiin näkemyksiin sovi, he tuppaavat myös räksyttämään lähetystä puhuessa, joka tuntuu olevan omituista. Omia näkemyksiään ei uutisankkureiden pidä sanoa. Esim, ehdokkaiden haastattelu, jos politiikan tomittaja haastattelee ehdokasta, tuppaa toimittaja tivaamaan tiiviisti asioita, ja väen väkisin viemään asioita suuntaan, jossa katsojaa johdetaan harhaan, jos ehdokas on eri puoluetta kannattava, kuin toimittaja. jne. Tämän olen myös laittanut merkille. Mikään taho, ei saa ohjailla ja kieroilla haastatteluissa, vaan sen on oltava täysin rehellistä. Sama tauti taitaa koskea mediaväkeä, joka lehdissä on työskenteleviä tahoja. Jos mielipidekirjoitus ei itseään miellytä, empä julkaise tuollaista kirjoitusta, minä en tuosta tykkää, se ei edusta sitä mitä minä edustan, ja mistä itse olen mieltä, joten parempi, kuin laitan sensuuria peliin. Lian tulenarkoja kirjoituksia, joissa ollaan asioiden ytimessä, jotka ovat hyvin tulenarkoja, ja pelätään kuin ruttoa, että toivottavasti eivät julkaise niistä asioista, että ei kansa saa selville liikaa asioita, myös nämä pyritään sensuroimaan. Diktatuuri on jo ovella.!