Keskiviikko 16.1.2019

Maailmalla leviää väärää tietoa: Suomi ei keskeytä perustulokokeilua

Jaa artikkeli:
Luotu: 
25.4.2018 10:03
  • Perustulokokeilussa 2 000 koehenkilöä saa joka kuukausi 560 euroa riippumatta muista tulostaan tai esimerkiksi siitä, hakevatko he aktiivisesti töitä.
|

Suomessa käynnissä oleva perustulokokeilu ei ole keskeytymässä, tiedottaa Kela. Useissa tiedotusvälineissä ulkomailla on julkaistu asiasta väärää tietoa.

Suomen perustulokokeilu on kiinnostanut laajasti maailmalla ja viime päivinä kokeilun on väitetty keskeytyvän. Kela oikaisee väitteen tiedotteessa

– Kokeilu etenee suunnitelman mukaisesti ja jatkuu vuoden 2018 loppuun saakka, sanoo tutkimusryhmän johtaja, professori Olli Kangas Kelasta.

Tämän hetken tietojen mukaan kokeilu ei kuitenkaan jatku tai laajene.

Perustulokokeiluun osallistuvat 2 000 koehenkilöä saavat joka kuukausi 560 euron suuruisen perustulon riippumatta muista tulostaan tai esimerkiksi siitä, hakevatko he aktiivisesti töitä. Kela vastaa kokeilun toimeenpanosta.

Perustulokokeilun työllisyysvaikutuksista saadaan tuloksia kokeilun päätyttyä.

– Vaikutuksia ei raportoida kokeilun aikana, koska tulosten julkinen käsittely voisi vaikuttaa koe- ja verrokkihenkilöiden käyttäytymiseen. Se taas vääristäisi tutkimustuloksia, Kangas sanoo.

Perustulokokeilu käynnistyi tammikuussa 2017. Tavoitteena on selvittää, miten sosiaaliturvajärjestelmän yksinkertaistaminen ja työnteon rahallisten kannustimien parantaminen vaikuttavat koehenkilöiden työllisyyteen. Lisäksi tutkitaan kokeilun vaikutuksia koehenkilöiden hyvinvointiin ja kokemuksiin viranomaisten kanssa asioimisesta.

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Jaakko Karki

Ei lopeteta kesken mutta ei myöskään jatketa tämän vuoden jälkeen.
Syynä lienee että vastikkeettoman perustulon myöntäminen on edesvastuutonta, kenenkään maan verovarat eivät siihen riitä, vastikkeellinen ja ehdollinen on paljon parempi ja vastuullisempi vaihtoehto, kannustaa omatoimisuutta ja vastuuta omasta elämästään.

Petri Kivenheimo

Väärää tietoa Suomen perustulokokeilusta leviää näköjään myös kotimaassa.

Kokeiluahan ei näillä näkymin jatketa ihan vain siitä yksinkertaisesta syystä, että se oli alun perinkin päätetty toteuttaa määräaikaisena eikä ole tehty uutta päätöstä sen jatkamiseksi. Jos sen sijaan olisi jo valmiiksi "tiedetty" nuo väitetyt seikat (perustulon "edesvastuuttomuus" ja "paljo huonommuus" sekä "verovarojen riittämättömyys"), niin mitään kokeilua ei tietysti olisi alun perinkään käynnistetty. Kokeilujahan tehdään juuri siksi, ettei asioista ole jo valmiiksi riittävästi tietoa.

Pasi Pulkkinen

Koe asetelma on tehty sellaiseksi ettei perustulokokeilulla saavuteta perustulon merkittävimpiä vaikutuksia, joka on alueellinen likviditeetin lisäys. Kaikki tuet kattava ja reilu perustulo, joka riippuu vain kansalaisen iästä, tuo merkittäviä vaikutuksia myös talouteen. Alueellinen kokeilu olisi mahdollistanut sen, että kansalaispalkka olisi lisännyt likvifiteettiä eli ostovoimaa eli kysyntää eli talouden aktiviteettia.....eli sitä mihin sosiaaliturvan uudistuksella pyritään.

Petri Kivenheimo

Muistan jostain tietoverkkoresurssista lukeneeni, että Namibiassa olisi toteutettukin juuri tuollainen alueellinen perustulokokeilu ja että se olisi myös antanut hyviä tuloksia.

Perustulon vaikutusta yksilötason käyttäytymiseen taas pyritään saadun tiedon mukaan kokeilemaan Hollannissa sillä tavoin, että siellä valtio arpoo kansalaisten keskuudesta "lottovoittajia", jotka saavat sitten henkilökohtaista perustuloa kuolemaansa asti. Näin ollen nämä voittajat voivat suunnistaa elämässään perustulollisina pitkäjänteisesti (mitä Suomen parin vuoden kokeilu ei tietenkään mahdollista), ja näitä elämänvalintoja tutkimalla ja muuhun väestöön vertaamalla voidaan sitten järkevästi arvioida mahdollisen kattavan perustulon yhteiskunnallisia kokonaisvaikutuksia.

Topi Rantakivi

Minä olen sata kertaa toitottanut perustulokokeilujen jatkuvan aina vuoteen 2018 loppuun asti ja tammikuussa 2019 julkistetaan tutkimustulokset.

Jaakko Karki on tässä tyypillinen esimerkki mutu-henkilöstä ja olen aivan varma, että hän ei ole lukenut perustulokokeilun esiselvitystä ja kokeilun loppuraportista.

Media tässä itse on syyllinen, kun revitteli ihme uutisia perustulokokeilusta ja ne aiheuttivat paljon väärinkäsityksiä ja on pistänyt mietityttämään, että lukiko kukaan mediassa töissä olevat materiaaleja vai olivatko ne liian paksuja luettaviksi?

Olli Kangas vahvistaa sen, minkä minäkin: "Vaikutuksia ei raportoida kokeilun aikana, koska tulosten julkinen käsittely voisi vaikuttaa koe- ja verrokkihenkilöiden käyttäytymiseen. Se taas vääristäisi tutkimustuloksia, Kangas sanoo."

Minä olisin halunnut nähdä viime vuonna marraskuussa väliaikaisraportteja mutta lehdistö ja media pilasivat sen mahdollisuuden.