Torstai 21.2.2019

Suomi lähettää valtavan hävittäjäpyyntönsä maailmalle – 5 kone-ehdokasta kisaa miljardeista euroista

Jaa artikkeli:
Luotu: 
25.4.2018 15:00
  • Kuva: Alma Media arkisto / Iines Jakovlev
    Kuva
    Viiden konevalmistajan hävittäjät kisaavat Suomen Hornetien korvaajan paikasta.
|

Puolustusministeriö tiedotti keskiviikkona, että Suomen tarjouspyyntö Hornet-hävittäjien korvaajakoneesta lähetetään tällä viikolla konevalmistajille.

Niin sanotun HX-hankkeen tarjouspyyntö toimitetaan Ison-Britannian, Ranskan, Ruotsin ja Yhdysvaltojen hallinnoille välitettäväksi kaikille viidelle aiemmin annettuun tietopyyntöön vastanneelle konevalmistajalle. Kisassa on mukana viisi monitoimihävittäjää: Boeing F/A-18 Super Hornet, Dassault Rafale, Eurofighter Typhoon, Lockheed Martin F-35 sekä Saab Gripen.

Suomi on korvaamassa 64 ikääntyvää Hornet-hävittäjäänsä. Hankinta on yksittäisenä tarjouskilpailuna todella suuri myös globaalissa mittakaavassa, totesi Eurofighter Typhoonin edustaja Uudelle Suomelle äskettäin. Suomi on varautunut 7–10 miljardin euron kustannukseen pelkän hävittäjien hankinnan osalta. Luvussa ei ole mukana miljardien eurojen ylläpito- ja kehityskustannuksia tulevan 30 vuoden aikana.

Lue Uuden Suomen uutisia HX-hankkeesta tämän koontilinkin takaa. Valintaan vaikuttaa koneen suorituskyvyn lisäksi muun muassa koneen käytön elinkaarikustannukset, minkä lisäksi hankinnalla on myös turvallisuuspoliittisiin kumppanuuksiin kytkeytyvä poliittinen ulottuvuutensa.

Puolustusministeri Jussi Niinistö (sin.) käynnisti Hornet-kaluston korvaushankkeen vuonna 2015 hallitusohjelman mukaisesti. Hanke on nyt edennyt tietopyyntövaiheen kautta tarjouspyyntövaiheeseen. Perusteet ja ohjaus tarjouspyyntöön ovat valtioneuvoston puolustusselonteossa sekä puolustushallinnon useissa eri suunnitelmissa ja ohjeissa.

LUE MYÖS:

Suomen valtavaa hävittäjäpyyntöä odotetaan ympäri Euroopan – ”En keksi suurempaa kisaa koko planeetalla”

Saab paljasti hävittäjiensä Suomi-hinnan – lupaus aivan eri luokkaa kuin Eurooppaa valloittavalla F-35:llä

Hävittäjäkisa käynnissä Euroopassa – Tutkija: Naapureiden F-35-päätökset vaikuttanevat Suomeen

Kenraali avaa Suomen salaisinta hanketta – ”Saksalaiset kävivät”

Jaa artikkeli: