Torstai 21.2.2019

Enää 102 kansanedustajaa: Hallituksen sote-enemmistö supistui taas

Jaa artikkeli:
Luotu: 
25.4.2018 17:40
Päivitetty: 
25.4.2018 17:45
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Alma Talent
    Kuva
    Paavo Väyrynen ei näe enää syytä tukea Juha Sipilän hallituksen sote-uudistusta.
|

Hallituksen 105 kansanedustajan enemmistö eduskunnassa supistuu jälleen yhdellä, kun Paavo Väyrynen ilmoitti palaavansa kesäkuussa kansanedustajaksi. Väyrynen eroaa keskustasta ja ryhmittyy omaksi ryhmäkseen, joten pääministeripuolue menettää Väyrysen tieltä väistyvän Mikko Kärnän tuen eduskunnan äänestyksissä.

Erityisen keskeistä tämä on kiistanalaisessa sote- ja maakuntauudistuksessa. Hallitukselle jäävistä 104 kansanedustajasta puhemies Paula Risikko (kok.) ei osallistu äänestyksiin, ja lisäksi kokoomuksen Elina Lepomäki on ilmoittanut äänestävänsä sote- ja maakuntauudistusta vastaan. Hallitukselle jää sote-äänestyksessä lähtökohtaisesti vain 102 kansanedustajan tuki riippuen siitä, äänestääkö kokoomuksesta eronnut Harry ”Hjallis” Harkimo vastaan vai puolesta. Harkimo ei ole vielä päättänyt asiasta varmasti, mutta äänestäisi nykytiedoilla esitystä vastaan.

Väyrynen puolestaan ilmoitti keskiviikkona, että hänellä ei enää keskustasta irtauduttuaan ole syytä tukea hallituksen ”vikaraiteille” joutunutta uudistusta. Hän äänestänee siis uudistusta vastaan, joskaan varmana tätä ei voi pitää.

Parinkin hallituspuolueiden kansanedustajan kääntyminen uudistusta vastaan voi näin ollen kaataa sen läpimenon. Pääministeri Juha Sipilä kehottikin viikonloppuna "vastuullisia" oppositioedustajia harkitsemaan soten puolesta äänestämistä, Yle kertoo. Sipilä on käynyt keskusteluja ainakin Rkp:n kanssa.

Pääministeri Sipilä on ilmoittanut hallituksen kaatuvan, jos sote-uudistus kaatuu. Tämä ei suoraan tarkoittaisi uusia vaaleja.

Lue lisää: Nyt se on varmaa: Paavo Väyrynen palaa eduskuntaan – eroaa keskustasta ja irtautuu sotesta

Jaa artikkeli:

Kommentit

Pasi Käyhkö

Olen täysin samaa mieltä. Koko härdelli tulee meille veronmaksajille kalliiksi.
Tämähän on ollut vain kahden hallituspuolueen johdon toiveiden täyttymys ja koplauksen kohde. Veronmaksajien toiveet ovat pääosin toisenlaiset.

Jukka Mattsson

Ei voi kuin ihmetellä Keskustalaisten puolue uskollisuutta. Vaikka puheenjohtaja Sipilä kiskoisi puoluetta äänestäneeltä hampaat suusta, löisi ahteriin halkoa ja räkisi silmille, pysyy Keskustalainen puolueessa.

Onneksi Paavo tajusi kuinka sairas Keskustan nykyjohto on. Hän näyttää nyt esimerkkiä miten äänestäjien ja pohjoisten Keskustalaisten kansanedustajien tulisi toimia.

Risto Salonen

Onko laissa Paavon mentävä reikä. Paavo Väyrynen on valittu Keskustapuolueen listoilta Parlamenttiin ja Eduskuntaan. Nyt hän on eronnut Keskustapuolueesta, mutta aikoo palata Eduskuntaan nimenomaan Keskustapuolueen mandaatilla valittuna.
Kriittisesti ajatellen ei ole oikein, että voi palata, vaan pitäisi ottaa Kepun listoilta varamies, joka olisi kai Kärnä.

Sangwien Häkkinen

Perutuslaki kertoo asian selvästi, valta kuluu kansalle ja heitä edustaa kansanedustajat. Puolueilla ei ole mitään laillista mandaattia kansanvallassa eli puolueet eivät päätä mitään asioita vaan kansan valitsemat edustajat. Se että puoluekoneistot ovat kaapanneet vallan on edustuksellisen demokratian häpeäpilkku. Nyky hallituksella on vain kolmanneksen osan kansan tuki, joten olemme ihmeellisessä tilassa, kun kaksi puoluejohtajaa on junttaamassa läpi lakeja, jotka koskevat koko kansaa, puoluekurin nimissä. Onneksi muutaman kansanedustajan tietoisuus asiasta on kaatamassa tämän juntan suunnitelmia.

Jarkko Kainulainen

Nyt pitäisi niiden kansanedustajienkin pitää kansalaisten puolia jotka ovat tätä sotea vastaan koska sitä vartenhan heidät on tuonne valittu ja äänestää tuota sotea vastaan eikä äänestää sipilän ja orpon puolesta eikä puolueen linjankaan mukaan koska nyt on niin isoista asioista kyse että kansanedustajien tulisi uskaltaa olla tässä tilanteessa kansanedustajia eikä puoluejohtajien talutushihnassa kulkevia rakkikoiria koska nyt on suomen ja suomalaisten asioista kysymys eikä muutaman ministerin halusta saada tämä nyt näin keskeneräisenä läpi.

Irja Laamanen

"Kansanedustaja on velvollinen toimessaan noudattamaan oikeutta ja totuutta. Hän on siinä velvollinen noudattamaan perustuslakia eivätkä häntä sido muut määräykset.” Ryhmäpäätökset ei tähän kuulu vaikka sellainen pakko selvästikin vallitsee ja samaan pakkopullaan yritetään väen vängällä nyt saada RKP:tä ja ehkä muitakin. Minkähänlaisia lupauksia Sipilän porukka käännynnäisilleen antaa. En usko koko soteen, eikä usko siihen suuri osa kansalaisistakaan. Miksi siis se on hädällä ja kiireellä yritettävä keskeneräisenä läpi. Ehkä vastaus on siinä, että kepu tahtoo vallan tässä maassa yli kaupnkien ja yli kaiken muunkin. Onhan Sipilän suunnitelma, että keskusta on seuraavissa vaaleissa suurin puolue, ja valta heillä toteuttaa sen mitä nyt ovat juonineet.

Timo Virtanen

No Väyrynen on Väyrynen, vaikka voissa ...., ei mitään uutta. Hänen uskonlahkonsa tosin on hiipumassa luonnollisen poistuman kautta. Yleensähän lahkon johtaja vaurastuu ja kannattajat köyhtyvät. Ei mitään uutta tälläkään rintamalla ole tapahtunut.

Risto Mäkinen

Ei Sotess ole mitään vikaa. Nykytilanne kun terveysfirmat häärivät kentällä kuin Mehiläiset kukissa. Sotke on saatava niin hunajan kerääminen loppuu. Sote on kapula valtataistelussa etenkin kokoomuksessa. Orpo on yhteistyökykyinen Sipilän kanssa ja siitä vihat. Väyrynen on katkera vanha mies ja kateellinen Sipilälle joka on aikaansaava todellinen johtaja.