Keskiviikko 16.1.2019

Näkökulma: Rotat voivat loikkia myös Jussi Halla-ahon laivasta

Jaa artikkeli:
Luotu: 
25.4.2018 19:45
  • Kuva: Alma Talent / Petteri Paalasmaa
    Kuva
    Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho ilkkuu sinisille.
|

Erinäiset perussuomalaiset vaikuttajat ovat olleet varsin vahingoniloisia kuittaillessaan sinisille yleensä ja kokoomukseen loikanneelle kansanedustaja Kaj Turuselle erikseen.

Suuri ilkkumisen aihe on se, että monilla perussuomalaisista irronneiden sinisten nykyisistä kansanedustajista on kehnot mahdollisuudet mennä läpi tulevissa eduskuntavaaleissa.

Oululainen kaupunginvaltuutettu Sebastian Tynkkynen (ps.) teki jopa poliittisesti motivoidun ennustetaulukon sinisten loikkaamisista ja heidän muista poliittisista kohtaloistaan.

Perussuomalaiset kuittailijat ovat tainneet unohtaa, että läpimeno tynkä-perussuomalaisten leiristä on muuttunut myös tukalaksi, jos puolueen kannatus pysyy sellaisena kuin nykyisin, noin kahdeksassa prosentissa.

Otetaanpa esille tapaus Uusimaa. Vuonna 2015 vielä koossa olleet perussuomalaiset saivat sieltä läpi seitsemän kansanedustajaa: Timo Soinin Espoosta, Jussi Niinistön Nurmijärveltä, Mika Niikon Vantaalta, Pirkko Ruohonen-Lernerin Porvoosta, Arja Juvosen Espoosta, Simon Elon Espoosta ja Veera Ruohon Espoosta.

Sittemmin on käynyt niin, että Soinista, Niinistöstä ja Elosta tuli sinisiä ja Ruohosta kokoomuslainen. Ruohonen-Lerner lähti Brysseliin ja jatkaa viimevuotisen puoluehajaannuksen jälkeen perussuomalaisissa. Hänen tilalleen eduskuntaan tuli varasijalla ollut hyvinkääläinen Leena Meri, josta tehtiin sittemmin perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja.

Soini veti vuonna 2015 persujen laariin vajaat 30 000 ääntä ja ylivoimainen kakkonen oli Niinistö vajaalla 12 000 äänellä. Kahteen pekkaan he saivat peräti 44 prosenttia puolueen äänistä Uudellamaalla.

Lukujen valossa perussuomalaiset ovat vaarassa menettää nykyisistä kolmesta Uudenmaan-paikastaan ainakin yhden, ehkä enemmänkin. Kolmea paikkaa Uudeltamaalta hallitsevien sinisten menetys näyttää nykykannatuksen perusteella olevan myös 1–2 paikkaa riippuen siitä, lähteekö Soini ehdolle.

Tämä on siis tilanne suurimassa vaalipiirissä Uudellamaalla. Alkavatko myös jotkut kansanedustajapaikkansa menettämistä pelkäävät perussuomalaiset loikkia suuriin puolueisiin? Rotat voivat loikkia myös tuosta laivasta, puheenjohtaja Jussi Halla-ahon terminologiaa lainatakseni.

Ja ai niin, lähtihän siitä Halla-ahon laivasta jo parikymmentä kansanedustajaa omille teilleen. Onko se uppoamassa?

Korjaus 26.4. klo 7.06: Juttuun korjattu, että perussuomalaisilla on nykyisin kolme kansanedustajaa Uudeltamaalta.

Kirjoittaja on Uuden Suomen päätoimittaja.

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Kimmo Pirkkala

Perussuomalaisten kansanedustajien määrä on tällä hetkellä 17, mikä on suhteellisesti hyvin lähellä gallup-kannatusta. Sinisten valtakunnallinen kannatus taas ei galluppien perusteella riittäisi yhteenkään kansanedustajaan, sillä jopa suurimmassa vaalipiirissä, Uudellamaalla tulee äänikynnys vastaan, jos kannatus on tasaisesti jakautunut. Kaikkialta muualta kansanedustajan läpi saaminen on sinisille täysin toivotonta.

Näistä lähtökohdista Perussuomalaisten nykyedustajien läpimeno on varsin hyvissä kantimissa, toisin kuin sinisten. Huuskon näkökulma ei nyt ole oikein relevantti ja vaikuttaa enemmän huitaistulta toiveajattelulta. Ja sisältää myös asiavirheitä, Perussuomalaisilla on Uudeltamaalta 3 kansanedustajaa, ei neljää.

Tiina Keltanen

Kuka sai v.2011 ollessaan edellisen kerran ehdokkaana toiseksi eniten ääniä Helsingin vaalipiirissä?Entä kuka oli kuudenneksi suosituin koko maassa silloin?Entä miten kävi sitten kun ilmoitti asettuvansa ehdolle europarlamenttivaaleihin 2014?Hänet valittiin suurimmalla henkilökohtaisella äänimäärällä Suomessa(80 529 ääntä)Eikä pidä unohtaa 2012 kuntavaaleja johon hänet valittiin yli 6000 äänellä kaupungin valtuustoon.Silloinkin hänen äänimääränsä olivat Helsingin kolmanneksi suurin sekä koko maassa ja huom!HÄN EI KAMPANJOINUT VAALEISSA OLLENKAAN.Suomessa taitaa olla vain yksi politiikko joka on toistakymmentä vuotta pysynyt sanojensa takana,jakanut agendaansa ja jaksanut kaikkea aliarvionteja ym..mitä te mediat yritätte kansalle pakkosyöttää hänestä,mutta pieni veikkaus on,että ne eivät enään kansalle läpi mene.Jos hän on mennyt ns.yhdellä agendalla eli maahanmuutto vastaisuudella noihin äänimääriin noina vuosina mitä luulette,että nyt käy?En usko,että rotat laivasta hyppivät kun kapteenina toimii tuleva pääministeri:JUSSI HALLA-AHO!

Marko Koskenkorva

Kannattaa kuitenkin muistaa että Soini pyrki kolmesti turhaan eduskuntaan. PS:n kannatus pyöri silloin 2-3% luokassa.
Sitten tuli Tony Halme mukaan, jonka vanavedessä myös Soini luiskahti eduskuntaan.
Pirkko Ruohonen Lerneri ja muut pääsi eduskuntaan vain koska PS:n kannattajat äänesti niitä joilla oli parhaat mahdollisuudet päästä läpi.
PS: on nyt sellainen puolue, jollainen Soini sen valehteli olevan.
Soinin johtama puolue on samoissa lukemissa, kuin Soinin omilla voimilla pyörinyt PS.
Tasapaino on saavutettu ja ehdokkuudesta haaveilevat PS:n edustajat tietää että nyt on "soinilaiset" poissa edestä ja latu auki parlamenttiin.
Tuskin yksikään hyppää kyydistä, silloin kun on saatu tie auki taivasta myöten?

Paavo Saarinen

Minusta Brysselissä piiloittelevan tohtorin kannattaisi nyt antaa pulinoiden asettua ja harkita mihin ottaa kantaa. Toki jo uskossa oleville riittää kun määrä ajoin möläyttää jotain ilkeää.
Nyt kysytään poliittista pelisilmää ja jos sitä osaa käyttää, vaalit saa tulla koska vaan. Ellei - vain hävinneet selittelevät.
Siniset ovat tietoisia omasta asemastaan. Olleet heti viime kesästä lähtien. Heidän on helppo nyt katsoa kaikki vaihtoehdot ja siihen heillä on täysi oikeus.
Varmaa on vain, että PerSuilla ei hallittuspaikkaa enää hetkeen tule. Semmosta jytkyä ei näillä eväillä synny. Mölinä jatkukoon.