Keskiviikko 16.1.2019

”Jopa 9000 lastenhoitajaa jäämässä työttömäksi” – OAJ:n johtaja: Ymmärrettävää marssia oman edun puolesta, mutta….

Jaa artikkeli:
Luotu: 
25.4.2018 20:26
  • Kuva: Outi Järvinen / Alma Talent
    Kuva
    Mielenosoittajia eduskuntatalolla keskiviikkona.
|

Eduskunnan käsittelyssä oleva varhaiskasvatuslaki toi tänään keskiviikkona lastenhoitajia edustavat ammattijärjestöt Tehyn, JHL:n, Jytyn, SuPerin ja Talentian osoittamaan mieltään Eduskuntatalolle.

Varhaiskasvatuslaki jakaa alan liittokenttää, sillä lastentarhanopettajia edustava opetusalan ammattijärjestö OAJ ja Lastentarhanopettajaliitto eivät olleet mukana mielenilmauksessa. Ne päinvastoin kannattavat uutta lakia. Syyt liittokentän jakautumiselle ovat hyvin selvät.

Laki muuttaisi varhaiskasvatuksen henkilöstörakennetta siten, että lastenhoitajien määrä vähenisi tuntuvasti ja lastentarhanopettajien osuus puolestaan kasvaisi. Lisäksi uusilta päiväkodin johtajilta vaadittaisiin varhaiskasvatuksen maisteritutkintoa.

Nykyisin varhaiskasvatuksen henkilöstöstä vain yksi kolmasosa on korkeakoulutettuja lastentarhanopettajia, jotka voivat olla koulutukseltaan joko kasvatustieteen kandidaatteja yliopistosta tai sosionomeja ammattikorkeakoulusta. Tavoitteena on, että vuoteen 2030 mennessä kahdella kolmasosalla henkilöstöstä olisi korkeakoulututkinto. Lastenhoitajien määrä pyritään kutistamaan nykyisestä 60 prosentista kolmannekseen.

– Lakiesityksen myötä jopa 9000 lastenhoitajaa on jäämässä työttömäksi. Myös KT Kuntatyönantajat on huolissaan työttömyyden uhkasta, Tehy toteaa tiedotteessaan.

Tehy katsoo, että ”lastenhoitajien vähenemisen myötä varhaiskasvatuksessa on yhä vähemmän mahdollisuuksia vanhempien tärkeimmiksi kokemiin asioihin eli turvallisuuteen, läsnäoloon ja syliin”.

Opetusministeriö perustelee korkeakoulutettujen opettajien määrän kaksinkertaistamista sillä, että tutkimusten mukaan henkilöstön korkealla koulutuksella on selkeä yhteys varhaiskasvatuksen laatuun.

Tähän viittaa myös lakiuudistusta tukevan OAJ:n koulutuspäällikkö Heljä Misukka Twitter-viestissään, joka summaa keskiviikon protestin.

– On ymmärrettävää, että sosiaalialan liitot marssivat omien etujensa puolesta. Muistettava kuitenkin että uusi varhaiskasvatuslaki on lapsen edun näkökulmasta laadittu ja sitä kannattaa koko opetusala, alan tutkijat ja asiantuntijat. OAJ ei marssi, hän twiittaa.

 

Misukka lisää verkkokirjoituksessaan, että ”kukaan ei kuitenkaan lain vuoksi jää työttömäksi, vaikka muutakin on väitetty”.

– Siitä pitää huolen jo eläkepoistuma, pitkä siirtymäaika sekä se, että varhaiskasvatukseen osallistuminen lisääntyy koko ajan, hän toteaa viitaten tavoitevuoteen 2030.

Lue myös: Työnantaja varoittaa hallituksen aikeista: ”Uhkaa viedä työpaikan tuhansilta”

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Tuomas Sikander

Siniseksi kanisteriksikin pääsee pienemmillä vaatimuksilla, ei tarvitse olla kuin kyyninen lusikaano, sellainen ahne ja opportunistinen.
Laarditakapuolesta ja muutamasta vanhatestamentillisesta fraasista on tietysti myös apua.
._.