Torstai 24.1.2019

Elina Lepomäki antoi haastattelun, joka maksoi hänelle työpaikan – Stubb suuttui KL:n palkkajutusta

Jaa artikkeli:
Luotu: 
26.4.2018 08:02
  • Kuva: Alma Media arkisto / Silja Viitala
    Kuva
    Silloinen valtiovarainministeri Alexander Stubb pyysi Elina Lepomäkeä avustajakseen tuoreen kirjan mukaan. Sekä Lepomäki että Petteri Orpo haastoivat Stubbin puheenjohtajakisassa 2016. Arkistokuva.

Tiedote Elina Lepomäen nimityksestä valtiovarainministeri Stubbin talouspoliittiseksi avustajaksi oli jo valmiina syksyllä 2015. Sitä ei koskaan julkaistu, kertoo Kauppalehti.

Vuoden 2015 eduskuntavaalien jälkeen valtiovarainministerinä aloittanut Alexander Stubb (kok.) pyysi kansanedustaja Elina Lepomäkeä talouspoliittiseksi avustajakseen.

Lepomäki paljastaa uudessa kirjassaan (Vapauden voitto, Otava), että hän ehti toimia muutaman kuukauden epävirallisena avustajana. Pestiä ei kuitenkaan koskaan ehditty julkistaa. Lue kirjasta lisää: Elina Lepomäki paljastaa: Alexander Stubb ”totesi, ettei minulla sen jälkeen ole tulevaisuutta puolueessa”

Syynä on Elina Lepomäen Kauppalehdelle antama haastattelu ”kansanedustaja haukkuu eduskunnan palkat” (Kauppalehti, 14.10.2015). Se suututti Alexander Stubbin.

–Jutun ulospano oli kieltämättä epäonninen. Haastattelun piti käsitellä aivan muita asioista, mutta ajauduin mukavan toimittajan kanssa turisemaan niitä näitä. Totesin, että koulutetulle yksityissektorin osaajalle kansanedustajan palkkio ei tarjoa kovin suurta taloudellista kannustinta vaihtaa uraa, Lepomäki kirjoittaa.

Tiedote Juhana Vartiaisen ja Elina Lepomäen nimityksistä oli tuolloin jo valmis, kunnes Lepomäki sai Stubbilta tekstiviestin.

–Hän toivoi, että minun nimeni julkaisemista lykättäisiin. Kauppalehdelle antamani haastattelu oli hänestä harkitsematon.

–Muuten uutinen on, että Stubb nimitti talpol avustajakseen henkilön, joka pitää kansanedustajan palkkaa liian pienenä. Näissä asioissa pelisilmä ei vaan saa pettää", Lepomäki kirjoittaa Stubbin kirjoittaneen tekstiviestissään.

Avustajanpestien julkistamiseen ei koskaan enää palattu.

–Minun ja Juhanan neuvonantajarooleja ei suoraan koskaan julkaistu. Se oli jokseenkin selvää jo tuossa tilanteessa, Lepomäki kirjoittaa kirjassaan.

Lähde: Kauppalehti

Lue myös:

Elina Lepomäki toivottaa onnea Jungnerille mutta ei ole lähdössä mukaan – ”Olen vahvasti kokoomuslainen”

Elina Lepomäeltä uusi kova sote-ulostulo: ”Tämä ei ole korvausmallin virhe, vaan ominaisuus”

Jaa artikkeli:

Kommentit

Seppo Simonen

Tämä osoittaa jo aiemmin sanomani oikeaksi että kansanedustajan luottamus tehtävän kk palkkio on surkea vain alle 7000 € Valtiosihteerin kk palkka on vähintään 12000 €
Empä ihmette miksei Paula Lehtomäki ottanut vastaan Olli Rehniltä vapautunutta kansanedustajan tehtävää vastaan vaan jatkaa valtiosihteerinä hyvä 12000 € palkja olisi tippunut 5000 €
Kansanedustan luottamustehtävän kk palkkiota on korotettava 100 % näin nousee myös luottamustehtävän arvostus. Joka on somen ja median keltaisen nesteen tolppana olemista.

Veijo Paasonen

Nykyinen kansanedustuslaitos voidaan aivan hyvin pienentään viidesosaan, ja nykyinen kansanedustus ei huononisi.

Lisäksi koska kyse on kansanedustamisesta ja tarkoitus on että ihmiset valitsevat itsensälaisia ihmisiä edustamaan itseään, on kyse luottamustehtävästä, johon hakeudutaan yhteisennhyvän vuoksi, ei ahneuden.

Palkkojen nostaminen lisäisi rahan vuoksi eduskuntaan hakeutumista ja vaalibudjetit ovat karanneet käsistä jo nyt. Puoluejohto tukee vaalikampanjoissa varmoja ehdokkaita ja joojoo-miehet saavat paremman aseman systeemissä.

Näkeehän sen Stubbin kohdalla, ettei asiantuntevuus ainakaan ollut syynä hänen olemiseen politiikassa. Kesti vain hiukan liian kauan jäyhiltä kokkareilta tajuta asia.

Jaakko Aalto

Lepomäki teki siis kolme pahaa virhettä yhdellä kertaa. Ensiksi, antautui toimittajan ohjailtavaksi. Toiseksi, rikkoi poliittisen tabun sanomalla asian, jonka kaikki tietävät, mutta jota ei saa ääneen sanoa. Kolmanneksi, ei harkinnut ajoitusta vaan teki nuo kaksi edellistä virhettä lähes pahimpaan mahdolliseen aikaan. Tästä huolimatta hän on yksi järkevimpiä politiikan toimijoita. Politiikka vain eroaa taloudellisesta toiminnasta siten, että politiikassa ratkaisee se, mltä asiat näyttävät, taloudelliosessa toiminnassa tulos.

Elias Habana

Suomen poliittinen järjestelmä kaipaisi seuraavanlaista täysremonttia:

1. Kansanedustajien määrän puolittaminen
2. Puoluejärjestelmän lopettaminen
3. Henkilökohtaisten palkkioiden huomattava korottaminen
4. Kansanedustaja voitaisiin äänestää ulos kansalaisaloitteen kaltaisella mekanismillä, jossa olisi tietty vaadittava äänimäärä. Tämä toimisi irtisanomispelotteena, ettei kyseinen kansanedustaja aja vain harvojen rahakkaiden lobbareiden etuja vaan toimii todellakin "kansanedustajana".

Näin saataisiin itsenäisesti ajattelevia päättäjiä, jotka äänestäisivät omista lähtökohdistaan eivätkä olisi sidottuja puolueiden agendoihin, jotka ovat useimmiten varakkaiden lobbareiden rakentamia.