Sunnuntai 26.5.2019

Reunaehtoja ladannut Sampo Terho puhunut Orpon kanssa vain tekstiviestissä: ”Kumppanit eivät voi juonitella”

Luotu: 
26.4.2018 09:05
Päivitetty: 
26.4.2018 09:14
  • Kuva: Laura Kotila/Valtioneuvoston kanslia
    Kuva
    Sinisten puheenjohtaja käytti tiedotustilaisuudessa varsin kovaa kieltä, mutta totesi, ettei hallitus kaadu luottamuskriisiin. Arkistokuva.

Sinisten puoluehallitus päätti jatkaa hallituksessa huolimatta kokoomuksen ”rumasta teosta”. Koko puoluehallitus ja sinisten puheenjohtaja Sampo Terho pitivät aiheesta tiedotustilaisuuden.

Kyse on Kaj Turusen loikasta sinisistä kokoomukseen, josta sinisiä ei informoitu etukäteen, vaikka asia oli ollut jo jonkin aikaa kokoomuksen tiedossa. Loikka julkistettiin tiistaina. Lue tarkemmin: Yllätyspaukku: Kaj Turunen loikkaa kokoomukseen – Siniset varoittaa hallituskriisistä

Sinisten koko puoluehallitus astui vakavana median eteen eilen illalla keskiviikkona.

– Siitä ei pääse yli eikä ympäri, että hallituskumppanimme on tehnyt meitä kohtaan ruman ja petollisen teon. Tämä on juuri sitä vastenmielistä puoluepolitikointia, joka ylipäänsä vaivaa politiikkaa, Terho sanoi tiedotustilaisuudessa.

–Tällaisen käytöksen on välttämätöntä muuttua tai politiikan ja koko eduskunnan arvovalta romahtaa kansalaisten silmissä.

Terhon mukaan ”vastenmielinen teko” ei kuitenkaan ole itsessään syy hajottaa hallitusta, mihin riittäisi pelkästään poliittiseen asiasisältöön liittyvä syy. Sinisten eduskuntaryhmä oli Terhon mukaan jo aiemmin asiasta samaa mieltä. Terho kertoi, että pääministeri Juha Sipilä (kesk.) on kutsunut hallituksen puheenjohtajatrion koolle ensi viikolle vapun jälkeen ja tarkoitus on keskustella pelisäännöistä.

– Tulen tuomaan tähän kokoukseen sinisten puoluehallituksen ja eduskuntaryhmän selkeät reunaehdot sille, miten tämä hallitus voi jatkaa ja selvitä loppuun asti.

Lue lisää: Sampo Terho haukkuu kokoomuksen ”likaisen” pelin – Siniset väläyttää vaikeuksia sotelle ja hallitukselle

Ensimmäinen ”ilmeinen reunaehto” on Terhon mukaan se, etteivät hallituskumppanit voi juonitella toisiaan vastaan. Siniset on ollut erityisen järkyttynyt siitä, ettei Petteri Orpo (kok.) ollut kertonut loikkausaikeista edes aamukokouksessa, jossa myös Terho oli mukana.

–Ei voi toimia siten, että aamulla trio istuu saman pöydän ääressä mukamas hyvässä hengessä ratkomassa Suomen ongelmia; puoliltapäivin tulee puukko selkään hallituskumppanilta toiselle ja iltapäivällä todetaan, että tämähän on normaali työpäivä meille täällä eduskunnassa ja hallituksessa, Terho sanoi viitaten kokoomuksen ja Turusen puoliltapäivin pidettyyn tiedotustilaisuuteen loikasta.

Toinen ehto on Terhon mukaan se, että hallituohjelma pitää ja kolmas se, että kaikki puolueet ovat sitoutuneita viemään sovitut uudistukset läpi.

–Aivan erityisesti sote-uudistuksen, ja aivan erityisesti kokoomus, joka on tässä asiassa kipuillut, Terho lisäsi.

Siniset on loikkauksen jälkeen esittänyt teorian, jonka mukaan kokoomus salaa toivoisi sote-uudistuksen kaatumista valinnanvapauden muututtua muun muassa perustuslaillisten ongelmien takia alkuperäisestä. Lue lisää: Petteri Orpo paljasti Turusen loikkauksen aikataulut – rauhoittelee Sinisten ”salaliittoa”

Eduskuntaryhmän puheenjohtaja Simon Elo (sin.) kertoi Ylen Politiikkaradiossa keskiviikkona, että väitteet pohjautuvat huhuihin, joita on kuultu ”luotettavista lähteistä”.

Pääministeri Sipilästä Terho puhui tilaisuudessa myötämielisesti. Sipilä on kertonut, ettei ollut tietoinen loikasta, joka tuli hänelle yllätyksenä. Terhon mukaan Sipilä on osoittanut sinisille ymmärrystä. Hän myös kiitti päätöstä koota trio keskustelemaan asiasta.

Orpon kanssa välit näyttävät olevan edelleen varsin kylmät.

–Olemme päässeet siihen vaiheeseen, että olemme vaihtaneet yhden tekstiviestin. Tästä tullaan jatkamaan kohti luottamuksen palautusta niillä reunaehdoilla, jotka äsken mainitsin, pääministerin ilmoittamana ajankohtana, Terho sanoi.

Hän ei suostunut avaamaan viestin sisältöä ja lupasi palata siihen ensi viikolla.

Kysyttäessä Terho vielä tarkensi sinisille tärkeitä sovittuja asioita, joista hallituksen on pidettävä kiinni. Näitä olivat muun muassa EU-ohjelmassa sovitut asiat, pienyrittäjyyden tukeminen, maahanmuuttopoliittiset linjaukset ja vähäosaisia koskevat linjaukset eriarvoistumisen kasvun ehkäisemiseksi.

–Enempää ei voi enää tapahtua tässä hallituksessa tällä vaalikaudella, kuin mitä on sovittu siinä, että eriarvoistuminen ei kasva.

Terho myös totesi uskovansa vakaasti, ettei uusia loikkauksia sinisistä tapahdu. Lisää loikkauksia ovat ennustaneet useat asiantuntijat Turusen loikan jälkeen ja viitanneet lähestyviin eduskuntavaaleihin ja sinisten erittäin heikkoon gallup-kannatukseen. Terho kuitenkin lisäsi, että siniset ei ole vankila ja että Suomen politiikkaa voi uudistaa vain myönteisyyden kautta.

Lue myös:

”Joukkopako sinisistä on alkanut” – Tutkijat ennustavat lisää loikkauksia

Näkökulma: Rotat voivat loikkia myös Jussi Halla-ahon laivasta

Sinisten paikallisjohtaja teilaa puolueensa Ylelle: ”Millä tästä oikein pääsee eroon”

Näkökulma: Jari Lindströmille voi nyt käydä köpelösti

Jaa artikkeli:

Kommentit

Antti Kostet

Pitäähän sinisten mököttää vähän aikaa, jotta saisivat edes kiusallista ja pilkallista huomiota julkisuudessa. Sitten onkin jo aika jatkaa tuttua nyökyttelyä muille hallituskumppaneile ja niiden lehmikaupoille.

Reijo Heikkilä

Nyt olisi perussuomalaisilla tilaisuus lähteä hallituksesta ja näyttää että olemme isänmaan asialla. Nyt siihen olisi oiva mahdollisuus,sitten vaan hallitus nurin, ja uudet vaalit, vain vastuuntuntoiset hallitukseen. Suomi ensin.

Reijo Heikkilä

Eipä noin useasta puolueesta ole mikään puolue isänmaan asialla. Noin monta puoluetta, toinen syyttelee toistaan. Nyt ei ole sen aika, vaan nyt on otettava vastuu isänmaasta. Löytyisikö noin monesta puolueesta edes yhtä sellaista joka kampeaa Suomen oikealle raiteelle, vai onko joka ikinen puolue väärän tien kannalla. Nyt olisi näytön paikka ja aika.!

Reijo Heikkilä

On se vaan kummaa, mitähän asioita nämä puolueet oikein ajavat, noin monta puoluetta, luulisi Suomen tulevan kuntoon tuollaisella väellä. Nyt todellakin olisi näytön paikka. Me pelastamme Suomen, me lähdetään hallituksesta, hallitus hajotkoon, saadaan uudet vaalit, ja Suomi kuntoon. Onko sellaista puoluetta, joka näyttäisi, että Suomi ensin. Löytyykö sellaista puoluetta, nyt olisi oikein hyvä tilaisuus näyttää, että osataan se Suomiparka pelastaa lopulliselta tuholta, perussuomalaiset voisi olla nyt puheidensa takana ja näyttää, että vaalilupaus pidetään, ja sehän olisi pitänyt kylläkin pitää ajat sitten. Jäädäämpä seuraamaan tilannetta, tekeekö kukaan mitään Suomen pelastamiseksi. Mutoin, äänestäminen on täysin turhaa, jos kukaan ei saa mitään aikaan Suomen pelastamiseksi. Katsotaan...

Reijo Heikkilä

Soinihan sanoi vaalien alla, että piikki kiinni, piikki kiinni, ja irti eurosta ja eu,sta. Mihin on kadonnut nämä sanat. ? En ole vaalien jälkeen näitä sanoja kuullut, siihen jäi lupailut. "Noudatamme hallituksen linjaa", kuului Soinin sanat. Minä kysyn nyt, että Miksi. ? Miksi noudatitte, teidän olisi pitänyt sanoa, että se ei käy, me ei noudateta sitä linjaa, vaan me olemme äänestäjille uskollisia, ja pidämme lupauksemme, ja ajamme sitkeästi sitä asiaa, mikä äänestäjille luvattiin. . Olisi pitänyt sanoa, että ei noudateta, vaan irtaannutaan eurosta ja eu,sta kuten vaaleissa luvattiin. Ja minä onneton kun muodostin mielipiteeni, ja ratkaisin sen, ketä äänestän, juuri näitten lupausten myötä, pettymys on ollut nämä kaikki päivät, ja hetket yhtä painajaista, kukaan ei pidä lupauksiaan. Soini petti äänestäjänsä samantien kun vaalit män ohi. En aio enään äänestää,kukaan ei pidä lupauksiaan.!

Reijo Heikkilä

Kuvittelin, että nyt edes yksi puolue hoitaa asioita oikein, että saadaan Suomi itsenäiseksi, mutta mitä tapahtui, siihen se sitten jäi. Äänestämisestä ei ole hyötyä. Ensin höynätään kansalaisia,äänestäppä sinäkin minua, suomi ulos eurosta ja eu,sta. Nämä höpinät olisi pitänyt jättää höpisemättä, kun kerran ei voi edes pitää lupauksiaan, ja sitten kun nämä onnettomat hyväuskoiset äänestäjät kuten minä muodostavat näitten lupailujen myötä kantansa, ja erehtyvät äänestämään. Eikö tähän sikkailemiseen saada kuria.? Minä en aio enään äänestää, miksi luottaisin valehteleviin ja kieroihin ehdokkaisiin. Tätä järjestelmää on muutettava siten, että ehdokkaat sanoo rehellisesti, että emme lupaa mitään, äänestä jos äänestät. Tuollainen kansalaisille valehteleminen on hyvin halpamaista. Halpamainen teko. Joka ikinen äänestäjä muodostaa mielipiteensä, ja ratkaisee sen ketä äänestää, juri silä tavalla, että äänestäjät kuuntelee mitä asioita nämä ehdokaat oikein ajaa. Siis ajaa, mutta kun vaalit on ohi, huomataankin, että eihän nämä edes puhu niistä asioista joita lupailivat. Täysin turhaa sirkusta.

Elias Habana

Ministereillä ei ole enää edes kunnollista keskusteluyhteyttä toisiinsa hallituksen sisällä ja silti hallitusta pidetään väkisin kasassa. Toisissa maissa hallitus olisi eronnut jo aikapäiviä sitten, mutta Suomessa näyttää olevan maan tapa ettei hillotolppaa jätetä jos omat henkilökohtaiset edut kärsivät siitä. Suomen hallitus on kyllä globaalillakin tasolla jo täysi vitsi ja kuvastaa hyvin sitä ettei se edusta kansaa vaan pelkästään itseään.