Torstai 24.1.2019

Kokoomuksen riveistä rankka arvio Hjallis Harkimosta: ”Koko poliittinen energia mennyt ainoastaan oman edun valvontaan”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
26.4.2018 10:49
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Alma Talent
    Kuva
    Ensimmäisen kauden kansanedustaja Harry Hjallis Harkimo on ollut mukana muutamassakin kohussa, joista kokoomusnuorten puheenjohtaja muistuttaa. Arkistokuva.
|

Kokoomusnuorten puheenjohtaja Henrik Vuornos arvostelee rankasti kokoomuksesta eronnutta kansanedustaja Harry Hjallis Harkimoa blogissaan. Hän nostaa esiin myös harvinaisen jääviystapauksen ruotiessaan Harkimon eduskuntataivalta.

Ensimmäisen kauden kansanedustaja Harkimo ilmoitti viime viikolla eroavansa kokoomuksen eduskuntaryhmästä ja julkisti viikonloppuna uuden poliittisen liikkeen nimeltä Liike Nyt, jossa on mukana muun muassa SDP:n entinen puoluesihteeri Mikael Jungner. Liike ei kaksikon mukaan tähtää puolueeksi.

Väliaikaisena ministeriavustajanakin toimineen Vuornoksen mukaan ”politiikan uudistajaksi ei kannata julistautua, jos teot eivät vastaa puhetta”. Sanni Grahn-Laasosta ja Kai Mykkästä avustaneen Vuornoksen mielestä politiikan tekemisen tapoja pitää ehdottomasti uudistaa, mutta tästä ei ole kyse Liike Nyt- hankkeessa, ”kuin päälle liimatun glitter-kerroksen verran”.

–Suurin syy tähän ovat ne toimintatavat, joita olen seurannut Harkimon kansanedustajana viljelleen. Harkimo ei ole suinkaan ollut uudistava voima – pääosin päinvastoin. Ehkä räikein esimerkki tästä ovat yritystuet, Vuornos sanoo viitaten Jungnerin kommenttiin Helsingin Sanomissa.

Jungner nosti uuden liikkeen tavoitteissa esiin yritystukityöryhmän floppaamisen. Jungner sanoi, että tarkoitus on uudistaa päätöksentekoa muun muassa niin, että ”tämmöiset yritystukityöryhmä-tyyppiset hassut näytelmät jäisivät historiaan”. Vuornos naureskelee kommentille.

– Liike Nyt olisi huomattavasti uskottavampi, jos liikkeen johtajana olisi joku muu kuin eduskunnan ykkösyritystukitykki.

Vuornos nostaa esiin myös ”täysin poikkeuksellisen” jääviystapauksen. Harkimo joutui jääväämään itsensä eduskunnan täysistunnossa yritystuen vuoksi. Lain mukaan kansanedustaja on esteellinen osallistumaan valmisteluun ja päätöksentekoon asiassa, joka koskee häntä henkilökohtaisesti, mutta saa osallistua asiasta täysistunnossa käytävään keskusteluun.

Vuornoksen mukaan kyseessä oli 18 miljoonan euron yritystuki, joka myönnettiin lisätalousarviossa Tampereen monitoimiareenalle. Sama hanke oli Ilta-Sanomien mukaan syynä Harkimon eroon Veikkauksen hallituksesta moraalisista syistä viime joulukuussa. Harkimon yhtiö toimii hankkeessa konsulttina ja Harkimo on yhtiön hallituksen puheenjohtaja.

Vuornos syyttääkin Harkimon ”keplotelleen itsensä Veikkauksen hallituksen muhkeiden vuosipalkkioiden ääreen” ohi eduskuntaryhmän päätöksen. Julkisuudessa spekuloitiin Harkimon sopineen asiasta suoraan pääministeri Juha Sipilän (kesk.) kanssa, kun eduskuntaryhmä kuvitteli paikan menevän kansanedustaja Timo Heinoselle (kok.).

–Melkoinen puljaus, joka ei varmasti herättänyt ryhmässä luottamusta, mutta pääsipähän Harkimo kuitenkin Veikkauksen hallituksen yli 30 000 euron vuotuisten palkkioiden piiriin. Veikkaus on muuten myös yksi Jokereiden pääsponsoreista, Vuornos kirjoittaa viitaten Harkimon Jokereiden pääomistukseen, jonka hän hiljattain ilmoitti myyvänsä.

Vuornos muistuttaa myös Harkimon pestistä kaupallisen television uutistoiminnan rahoitusta ja tulevaisuutta selvittävän työryhmän puheenjohtajana. Harkimo on itse esiintynyt MTV:n ohjelmissa, muun muassa omassa talkshowssaan. Työryhmä lisäsi Vuornoksen mielestä yritystukia ”helpoimman ratkaisun tietä kaverikapitalismin hengessä” ehdotettuaan kahdeksan miljoonan tukea.

Vuornos ihmettelee, mikä uskottavuus Harkimon näytöillä on esiintyä politiikan ja etutahojen ulkopuolisena politiikan ”pelastavana messiaana”.

– Melko pitkälle saa historiassa mennä, että löytää kansanedustajan, joka on koko poliittisen energiansa kohdistanut vain ja ainoastaan itsensä ja intressitahojen edunvalvonnalle.

Vuornos huomauttaa, että kunnioitus ansaitaan teoilla, eikä politiikka uudistu ”näyttävillä mediatempuilla ja irtiotoilla”.

– Kuvitelma omasta ylivertaisuudesta on tässä työssä vain haitaksi. Politiikan uudistajia eivät ole ne, jotka sellaisiksi julistautuvat, vaan ne, jotka tekevät asioita uudella tavalla.

–Harkimo ei ole kansanedustajana tehnyt asioita uudella tavalla eikä hänen toimintansa ole tehnyt oikeutta yhdellekään niistä periaatteista, joita politiikan uudistamiseen liitetään ja joiden airueeksi Liike Nyt on ilmoittautunut. Siksi on epäuskottavaa, että Harkimon ja Jungnerin liike sitä myöskään olisi.

Yritykset: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Niko Kaistakorpi

Vuornos toteaa:
"Melko pitkälle saa historiassa mennä, että löytää kansanedustajan, joka on koko poliittisen energiansa kohdistanut vain ja ainoastaan itsensä ja intressitahojen edunvalvonnalle."

Ei tarvitse mennä pitkälle, riittää kun katsoo omaa Kokoomusta ja löytää sieltä Eero Lehden, jonka sidonnaisuudet ja eturistiriidat hakkaa Harkimon mennen tullen. Se ei kuitenkaan oleVuornokselle ongelma, koska hän on Kokoomuksen riveissä.

http://nikokaistakorpi.puheenvuoro.uusisuomi.fi/254308-kokoomuksen-eero-...

Kari Kallio

"Liike Nytin tiedotteen mukaan Harkimo aikoo lähtökohtaisesti tukea hallituksen esityksiä, elleivät ne ole ristiriidassa niiden tavoitteiden kanssa, joita hän lähti eduskuntaan ajamaan."
Siis mitä? Kuulostaa oudolta ja oman egon buustaamiselta! En ole oikeastaan kuullut mitään konkretiaa, mitä tuo poppoo varsinaisesti ajaa. "Kun kansa ei oikein tiedä, mitä siellä Eduskunnassa tehdään..jne "--- eikö niin muka ollut aina? Ne, jotka haluavat tietää, tietävät. Ne jotka eivät halua tietää, pysyvät edelleen tyhminä. Ei oppimista voi tuputtaa kellekään, jollei joku halua otta oppia otsaansa! Se on vain niin! Kaikissa elämän ilmiöissä. Kuten - jos ei halua oppia pitämään vaikkapa kotiaan siistinä ja pihaansa hoidettuna - ne ovat silloin huiskin haiskin. Takuu varmasti - eikä syy ole Suomen hallituksen. Hölmöä syyttelyä - kun ei ole mitään muuta sanomista! Tyhjä takki? Tomma tunnor bullrar mest?

Pekka Panttila

Olen ollut mukana tai seurannut politiikkaa kuntatasolla jo 70-luvulta lähtien ja olen huomannut, että suurin osa kokoomuksen edustajista on aina ollut mukana vain oman edun tavoittelun puitteissa...joten ei mitään uutta taivaan alla.

Kari Kallio

#6 ..ja sekin vielä! Siis Hjallis ei tiedä sitäkään, mitä sen oma viiteryhmä on tehnyt, saati saanut aikaiseksi! Mikä se on mukamas tuollainen "kansan villitsijä", joka on itse pihalla kuin lumiukko! Irti tästä todellisuudesta! Herran pieksut sentään! Face palm!

Reijo Heikkilä

Suomessa on vääristynyt touhu ollut varmaan jo kauan. Oma etu on etusijalla, siitä pidetään kiinni, kun kyse palkankorotuksista,ja muista omista etuuksista tarvitaan vain yksi minuutti, ja päätös on tehty. Muutamaa päivää ennen tätä, ollaan tiedotettu, että rahaa ei ole nyt siihen ja siihen, mutta omiin palkankorotuksiin kyllä oli. Jotain on vialla, ja paljon muuttaisin jos valtaa olisi.

Reijo Heikkilä

Mitäs mieltä ollaan näistä turhista linnanjuhlista. Joko lakkautettais ne. Ihan turhat kalliit kekkerit. Ja kun Suomi ei ole edes itsenäinen, niin ei kai tuollaisia juhlia kannattais pitää ollenkaan. Sitten kun lähdetään eurosta ja eu,sta ja päätämme ihan itse kaikesta, sitten voidaan pitää vähän isommatkin juhlat, mutta nykysuomessa nämä ovat täysin verorahoista törsäämiskekkerit. Ja hyvin kalliit veronmaksajille. Tietysti, jos jokainen osallistuja maksaisi omista palkoistaan vaikka etukäteen 150 euroa. Kuittia vastaan sisään.

Reijo Heikkilä

Harkimo on tuskastunut, eikä suotta. Kyllä jokainen tietää, että päätöksenteko on kiven alla, ja kankeaa. Harkimo teki ihan oikein. Vialla on, ja hyvin paljon. Loikkaamiset kertokoon sen jos tahtoo. Kyllä se itsenäinen Markka Suomi olisi poikaa.

Reijo Heikkilä

Kyllä minä muistan 1970 luvun. Sivistys oli vielä muotia. Eipä ollut tällaista epäjärjestystä. Oli ne ihania aikoja. Katselen tässä vanhoja valokuvia hyviltä ajoilta, kyllä täytyy sanoa, että mikä tätä johtajistoa riivaa..?

Risto Salonen

Yleensä puolueen nuorisojärjestö on raadikaalimpi kuin itse varsinainen puolue. Nuoret myös yrittävät kehittää puolueagendaa rohkeammin kuin vanhat.
Vanhoillisessa Kokoomuksessa tämäkään ei näköjään pidä paikkaansa. Nuoret eivät näe, että keisarilla on kovin vähän vaatteita eikä sitä että lähes sinoa osaava räätäli lähti jo hovista.

Kuisma Jussi

Ai Harkimo oli ainoa Kokomuksen kansanedustaja joka valvoi tai ajoi omia etuja ,sitten oli hyvä kun lähti sillä nyt kokomus ajaa vain muiden etuja ja kansansdustajat antavat palkat vähäosaisille ja pitävät vain neljän viikon kesäloman ,tulevat töihin jopa maanantaisin taitavat myös luopua puoluetuesta oli hyvä että ahne Harkimo lähti

Tapio Mäkeläinen

Vuornoksen faktat ovat kohdallaan sinänsä. Mitä tulee kommentteihin muiden kokoomuspoliitikkojen epäeettisyydestä niin ne ovat irti asiayhteydestä. Eivät he ole puolueestaan eronneet ja jättäneet osallistumatta puheenvuoroihin ja kokouksiin. Lisäksi puhuvat selkeää, ymmärrettävää Suomea.
Tuskin kokoomuslainen yrittäjä kaikessa vassarivihreän kanssa kaikesta ovat. Ajavat omaa agendaansa.
Kannattaa katsoa tänään tullut Viikon uutiset ja aamun MTV politiikka pläjäys jossa ovat mukana mm Kärki ja Haapala. Tulee yhteen syssyyn koko homman onttous, pilke silmäkulmassa.

Toinen ääripää on Lepomäen 700 s kirjauutuus. Hjallis tuskin sellaista kirjoittaa...
Mietyttää onko nuorella henkilöllä jo niin paljon elämänkokemusta että tarvitaan tosiaan tuollainen tiiliskivi. Lasse Lehtisen kirja Tannerista on saman kokoinen. Tanner oli yksi suurimpia suomalaisia.

Hannu Rautomäki

”Koko poliittinen energia mennyt ainoastaan oman edun valvontaan”

Eikö kaikilla poliitikoilla asioiden tärkeysjärjstys olekin:
1. Oman edun valvonta.
2. Oman puolueen edun valvonta.
Kotimaan edun valvonta pääsääntoisesti unohdetaan.