Torstai 24.1.2019

Voiko Kärnä todella estää Väyrysen paluun? – Eduskuntapomo vahvistaa IL:lle: Väyrysestä tulossa ennakkotapaus

Jaa artikkeli:
Luotu: 
26.4.2018 17:00
Päivitetty: 
26.4.2018 17:25
  • Kuva: Alma Talent / Petteri Paalasmaa
    Kuva
    Paavo Väyrysen paluu eduskuntaan saattaa hankaloitua.
|

Paavo Väyrysen ja Mikko Kärnän tilanteesta on tulossa ennakkotapaus eduskunnassa, kertoo eduskunnan apulaispääsihteeri Timo Tuovinen Iltalehdelle.

Väyrysen paluu europarlamentista eduskuntaan on päättämässä häntä korvanneen Mikko Kärnän kansanedustajapestin. Kärnä vaikutti ensin hyväksyvän tilanteen ja toivotti Väyryselle kaikkea hyvää, mutta muuttikin torstaina linjaansa ja ilmoitti harkitsevansa Väyrysen valtakirjan eli hänen paluunsa riitauttamista. Kärnä vetoaa vastalauseessaan eduskunnan työjärjestykseen.

Apulaispääsihteeri Timo Tuovinen vahvistaa Iltalehdelle, että Väyrysen-Kärnän tapaus aiheuttaa todellista perustuslaillista pohdintaa eduskunnassa.

– Ollaan uuden tilanteen edessä. Ihan vastaavaa ei ole aikaisemmin ollut, Tuovinen sanoo lehdelle.

Tuovisen mukaan eduskunnan työjärjestyksessä otetaan kantaa menettelytapoihin vaalien jälkeen. Työjärjestyksen mukaan Euroopan parlamenttiin valitun kansanedustajan on ilmoitettava eduskunnan puhemiehelle, kumpaa tehtävää hän ryhtyy hoitamaan. Sen sijaan mepiksi ryhtyneen paluuseen siinä ei oteta kantaa. Iltalehden mukaan Brysselistä on palattu eduskuntaan, mutta se on johtunut siitä, että edustajien toimikausi Euroopan parlamentissa on päättynyt. Väyrynen on palaamassa kesken toimikauden ja omasta halustaan.

”Kyllä tätä täytyy oikeasti miettiä”

Tuovisen mukaan Väyrysen paluuaikeet tulevat johtamaan perustuslain 28. pykälän tulkintaan. Pykälän mukaan edustajatoimen hoitaminen keskeytyy siksi ajaksi, jonka kansanedustaja toimii Euroopan parlamentin jäsenenä.

– Käsitykseni mukaan perustuslain kyseisestä pykälästä on erilaisia kantoja. Eli kyllä tätä täytyy oikeasti miettiä ennen kuin ollaan kesäkuun 10. päivän tienoilla, Tuovinen sanoo Iltalehdelle viitaten Väyrysen mainitsemaan paluupäivään.

Lue lisää:

Mikko Kärnä yllättää: Saattaa riitauttaa Paavo Väyrysen paluun

Paavo Väyrynen palaa eduskuntaan – eroaa keskustasta ja irtautuu sotesta

Enää 102 kansanedustajaa: Hallituksen sote-enemmistö supistui taas

Väyrynen käynnisti ruletin – Nyt löytyi varaehdokas, joka haluaa eduskuntaan: ”Olen käytettävissä”

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Tuomo Heinonen

Olen ymmärtänyt, että edustajat sekä eduskuntaan että Euroopan parlamenttiin valitaan edustamaan (Suomen) kansaa sen parhaaksi ja edustajat keskittyvät tuohon luottamustehtäväänsä koko vaalikauden ajan. Olen nähtävästi ymmärtänyt väärin.

Jaakko Aalto

Kärnästä voi olla monta mieltä, mutta edustajanpaikkansa hän on ansainnut - myös ensi vaalikaudeksi - jos nyt pysäyttää nuo Paavion törmäilyt. Alkaa hiljalleen tuntua siltä, että Paavon julistaminen holhouksen alaiseksi voisi olla hyvinkin perusteltua.

Seppo Simonen

Jällee kerran jäitä hattuun sillä kyseessä on parlamentaalliset inssituutioiden toimintojen perustuslailliset toimintalait.
Kysyä sopii kun perustuslaki ei anna tähän vastausta tulkinta on alkuun lienee perustuslakivaliokunnassa ja sen myötä on laadittava laki.
Kyseessä on myös kenen pillin mukaan valtioinstuuttion hallinto toimii, odotame ratkaisua mielenkiinnolla sillä vastaavia tapauksia tulee varmasti jatkossa olemaan.

Tapio Mäkeläinen

Ehkäpä ennen on asioita hoidettu järkevästi ja puitteet on mietitty normaalien ihmisten varalta. Näiden narsisti opportunistien , joita tässä on nyt kaksi samalla kuupalla, ei toimi edes lait.
Vennamohan jouduttiin kantamaan ulos. Saas nähdä nyt? Voi kun nämä loppuis jo. Eikö Lapista löydy muuta?