Sunnuntai 20.1.2019

Väyrynen älähtää Kärnälle paluunsa riitauttamisesta: ”Uskomatonta” – Tähtää sekä eduskuntaan että Brysseliin

Jaa artikkeli:
Luotu: 
27.4.2018 10:28
  • Kuva: Petteri Paalasmaa
    Kuva
    Paavo Väyrysen ilmoittama paluu eduskuntaan pyöräyttäisi melko ison ruletin, jonka seurauksena muun muassa Mikko Kärnä (kesk.) joutuisi lähtemään eduskunnasta. Arkistokuva.
|

Europarlamentaarikko Paavo Väyrynen vastaa blogissaan Mikko Kärnälle (kesk.), joka on uhannut riitauttaa Väyrysen paluun eduskuntaan. Väyrynen syrjäyttäisi palatessaan Kärnän eduskunnasta.

Väyrynen ilmoitti keskiviikkona palaavansa Brysselistä eduskuntaan kesäkuun alussa. Kärnä vaikutti ensin hyväksyvän tilanteen ja toivotti Väyryselle kaikkea hyvää, mutta muuttikin torstaina linjaansa ja ilmoitti harkitsevansa Väyrysen valtakirjan eli hänen paluunsa riitauttamista. Kärnä vetoaa vastalauseessaan eduskunnan työjärjestykseen.

Eduskunnan apulaispääsihteeri Timo Tuovinen kommentoi eilen torstaina Iltalehdelle, että tilanteesta on tulossa ennakkotapaus eduskunnassa. Tuovinen vahvistaa, että tapaus aiheuttaa todellista perustuslaillista pohdintaa eduskunnassa.

– Ollaan uuden tilanteen edessä. Ihan vastaavaa ei ole aikaisemmin ollut, Tuovinen sanoo Iltalehdelle.

Iltalehden mukaan Brysselistä on palattu eduskuntaan, mutta se on johtunut siitä, että edustajien toimikausi Euroopan parlamentissa on päättynyt. Väyrynen on palaamassa kesken toimikauden ja omasta halustaan. Eduskunnan työjärjestyksessä ei oteta kantaa mepiksi ryhtyneen paluuseen. Lue tarkemmin: Voiko Kärnä todella estää Väyrysen paluun? – Eduskuntapomo vahvistaa IL:lle: Väyrysestä tulossa ennakkotapaus

Väyrynen syyttää Kärnää julkisuushyökkäyksestä ja vähättelee tilannetta.

–Kärnä perustaa väitteensä siihen, että paluuseen liittyvää menettelyä ei ole kirjattu eduskunnan työjärjestykseen. Uskomatonta. Luotan siihen, että paluuseeni liittyvät käytännön kysymykset selvitetään nopeasti eduskunnan ja Euroopan parlamentin kesken, Väyrynen kirjoittaa Puheenvuoron blogissaan.

Väyrynen myös maalailee valoisaa tulevaisuutta perustamalleen Kansalaispuolueelle, joka jakautui kahtia maaliskuun alussa ja riitelee jo käräjäoikeudessa asti. Väyrynen on ilmoittanut eroavansa keskustasta ja jatkavansa Kansalaispuolueessa. Hän sanoo blogissaan, että ratkaisu oli raskas, mutta hän epäonnistui taistelussaan keskustan palauttamisesta ”talonpoikaisille, alkiolaisille ja kekkoslaisille juurilleen”.

Ehdolle kaksissa vaaleissa

Väyrynen toteaa luottavaisena, että Kansalaispuolue nousee valta-asemiin seuraavissa vaaleissa. Ensi vuonna on sekä eduskuntavaalit että europarlamenttivaalit, joihin Väyrynen erityisesti viittaa, vaikka myös maakuntavaalit on määrä järjestää jo tämän vuoden lokakuussa, jos suunnitelmat pitävät.

– Euroopan parlamentin vaaleissa Kansalaispuolue on ainoa vaihtoehto niille, jotka eivät hyväksy Euroopan unionin kehittämistä ylikansalliseksi liittovaltioksi, tulonsiirtounioniksi ja sotilasliitoksi. Olen ehdokkaana ja kokoan rinnalleni vahvan joukkueen, jolla meillä on hyvät mahdollisuudet saada kaksi paikkaa Euroopan parlamenttiin. Sinne pyrimme muodostamaan uuden parlamenttiryhmän tavoitteitamme toteuttamaan.

Suunnitelmat ovat suuret myös eduskuntavaalien suhteen. Väyrynen ilmoittaa olevansa Kansalaispuolueen pääministeriehdokas, mikä on ollut esillä myös ennen puolueen jakautumista.

– Ensi kevään vaaleissa voimme nousta myös suurimpien eduskuntapuolueiden joukkoon. Eduskuntavaaleissakin keskeisessä asemassa ovat ulko-, turvallisuus- ja Eurooppa-politiikan kysymykset. Niiden tuloksen ratkaisee kuitenkin kamppailu Suomen sisäpolitiikan suunnan muuttamiseksi.

– Meillä on hyvät mahdollisuudet saada vähintään yksi kansanedustaja jokaisesta manner-Suomen vaalipiiristä. Kansalaispuolue tarjoaa väylän politiikan ytimeen niille, jotka haluavat vaikuttaa Suomen, Euroopan ja ihmiskunnan tulevaisuuteen ja jotka hyväksyvät puolueen säännöt ja tavoitteet.

Väyrysen mukaan hänen riitakumppaninsa Sami Kilpeläinen ja Piia Kattelus ”ryhtyivät kaappaamaan itselleen määräysvaltaa puolueessa”, minkä onnistumiseen Väyrynen ei usko. Väyrynen on tehnyt moitekanteet kaksikon järjestämistä kokouksista, joiden päätösten täytäntöönpano on keskeytetty. Kattelus ja Kilpeläinen puolestaan ovat jättäneet Valtion talouden tarkastusvirastolle kantelun Väyrysen vaalirahailmoituksesta.

Toistaiseksi Kansalaispuolueen toiminta onkin lamaantunut myös Väyrysen mielestä, kun ”sillä ei ole oikeustoimikelpoista hallitusta”. Väyrynen odottaa aluehallintoviraston päätöstä siitä, saako hän järjestää ylimääräisen yleiskokouksen puolueen järjestyksen palauttamiseksi.

Lue lisää:

Mikko Kärnä yllättää: Saattaa riitauttaa Paavo Väyrysen paluun

Paavo Väyrynen palaa eduskuntaan – eroaa keskustasta ja irtautuu sotesta

Enää 102 kansanedustajaa: Hallituksen sote-enemmistö supistui taas

Väyrynen käynnisti ruletin – Nyt löytyi varaehdokas, joka haluaa eduskuntaan: ”Olen käytettävissä”

Käräjäoikeus keskeytti Väyrysen erottamisen Kansalaispuolueesta – Vastasiipi vaikenee rahasta

Rahoitus hämmensi, näin vastaa Väyrynen: ”Laskuja tuli – jos ei ollut rahaa, oli pakko lainata”

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Mikki Nieminen

Onko Väyrysellä näyttöä siitä, että hän ei ole enää mep tai keskustan jäsenkään? Toistaiseksi mikään hänen eroilmoituksensa ei ole lopulta ollut siinä tilassa minkä hän on julkisuudessa kertonut. Wanha kepulainen vitsaus sanookin, että Paavo pettää aina.

Juhani Tanski

Perustuslain 28 § on selkeä: "Edustajantoimen hoitaminen keskeytyy siksi ajaksi, jonka kansanedustaja toimii Euroopan parlamentin jäsenenä. Edustajantointa hoitaa tänä aikana hänen varaedustajansa."
Onko eduskunnan pääsihteeri Maija-Leena Paavolalla ja apu­lais­pää­sih­tee­ri Timo Tuo­vi­sella luki-häiriö vai heikko luetun ymmärtämisen kyky?
Meppi ei ole Euroopan parlamentin jäsen sen jälkeen, kun hänelle on myönnetty ero.
Heidän tehtävänsä ei ole pohtia voiko mepin homman keskeyttää. Mm. A. Stubb, O. Rehn ja H. Hautala ovat palanneet kesken kauden kotihommiin.
Eduskunnan sihteerien pätevyysvaatimuksiin ei riitä luullun ymmärtämisen kokeen läpäiseminen.

Eero Pekonen

Perustuslaki on ylemmän asteinen normi kuin eduskunnan työjärjestys, joten perustuslain 28 pyklää tulisi noudattaa. Myös aikaisempi käytäntö tukee tätä. Kokonaan toinen asia on se, että Väyrynen on pottumainen mies.

Jari-Jukka Annala

Eiköhän kyseessä ole pääministerin varmisteluyritys soten suhteen. Väyrystä yritetään vaan estää tulemasta kääntämään sotejunan suuntaa. Maailman älyttömin sätös pitää saada maaliin ja tuhota suomalainen terveydenhuolto- ja sosiaalityjärjestelmä. Ihan vain siksi, että osakkeenomistajille saataisiin jaettua valtion rahaa.

Irja Röntynen

Jari-Jukka Annala: Onko todella meidän nykyinen järjestelmä hyvä, kun vanhuksia kuolee kotonaan monen viikon hoitamattomuuden vuoksi? Maakuntahallinnolla olisi isommat hartiat kuin nykyisillä kunnilla palkata enemmän hoitajia vanhusten kotihoitoon! Sinäkin voit joskus masta omissa ulosteissasi viikkotolkulla, kun hoitajat eivät muista tai tiedä sinun kaipaavan hoitoa!

Pentti Westerholm

Pohjoisesta tulee sisukkaita ja sinnikäitä miehiä.Esko Juhani Tennilä totesi vaikeina aikoinaan, ettei häntä puolla enään kuin pokasaha.Väyrysen kohdalla näyttää olevan,että pokasahakin hylkii. Jos hän tästä rytinästä selviää niin ehdotan hänelle myönnettäväksi Pojoisen poikien Lapinleun sisupuukkoa kullatuin helapäin

Markku Koivisto

Jaa-a, mistähän sitä puhuttaisiin jos ei olisi Väyrystä? Toisaalta antaahan tämä rauhan eduskunnalle ja hallitukselle nysvätä noiden toisarvoisten asioiden parissa. Mitä niitä nyt on, työllisyyden hoitoa, kyykytystä, sotea, kikyä, sosiaaliuudistusta, supo-lakeja, varhaiskasvatusta ja sen sellaista pientä.

Markku Koivisto

Jaa-a, mistähän sitä puhuttaisiin jos ei olisi Väyrystä? Toisaalta antaahan tämä rauhan eduskunnalle ja hallitukselle nysvätä noiden toisarvoisten asioiden parissa. Mitä niitä nyt on, työllisyyden hoitoa, kyykytystä, sotea, kikyä, sosiaaliuudistusta, supo-lakeja, varhaiskasvatusta ja sen sellaista pientä.

Samuli Glöersen

Perustuslain 28§ 3 momentti täytyy nyt koeponnnistaa Paavo Väyrysen kohdalla.

Jos joku niin tämä mies laimnlyö kläytännössä ja teoriatasolla systemaattisesti kansanedustajan tehtävän, jota pitää paitsi itsestäänselvänä itselleen myös laiminlyönyt sen hoitamisen 12 vuotta.

"Jos kansanedustaja olennaisesti ja toistuvasti laiminlyö edustajantoimensa hoitamisen, eduskunta voi hankittuaan asiasta perustuslakivaliokunnan kannanoton erottaa hänet edustajantoimesta joko kokonaan tai määräajaksi päätöksellä, jota on kannattanut vähintään kaksi kolmasosaa annetuista äänistä."

https://suomenkuvalehti.fi/jutut/kotimaa/politiikka/eduskunta-allistelee...