Perjantai 22.2.2019

Valtakunnansovittelija Minna Helle vaihtaa leiriä kesken vaikean riidan: ”Parempi että irtisanoudun välittömästi”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
27.4.2018 14:37
Päivitetty: 
27.4.2018 15:11
  • Kuva: Alma Media arkisto / Pete Anikari
    Kuva
    Valtakunnansovittelija Minna Helle siirtyy Teknologiateolllisuuden työmarkkinajohtajaksi. Alle viisi vuotta virassa olleiden virkamiesten irtisanoutumisaika on vain kaksi viikkoa.

Valtakunnansovittelija Minna Helle, 45, on valittu Teknologiateollisuuden uudeksi työmarkkinajohtajaksi. Helle aloittaa tehtävässään 1.6.2018.

Nykyinen työmarkkinajohtaja Eeva-Liisa Inkeroinen luopuu samaan aikaan työmarkkinajohtajan tehtävästä, mutta jatkaa Teknologiateollisuuden varatoimitusjohtajana 30.6.2018 asti.

Helle siirtyy Teknologiateollisuuden työmarkkinajohtajaksi valtakunnansovittelijan tehtävästä, josta hän on irtisanoutunut 27.4.2018.

Helle avaa tarkemmin lähtönsä taustoja kirjoituksessa LinkedInissä. Hän kertoo, että Teknologiateollisuudesta otettiin häneen yhteyttä yllättäen. Hän myöntää, että rakennusalan vaikea riita on kesken, mutta huomauttaa, että liittokierros on lopuillaan ja siinä mielessä aika on rauhallinen.

–Riita on vaikea, mutta teknisesti yksinkertainen. Sovittelusta ei ole ollut siihen toistaiseksi apua, eikä tällä hetkellä ole sovittu uusia sovittelutapaamisia. Osapuolet neuvottelevat keskenään. Riita siirtyy nyt joka tapauksessa toisen sovittelijan hoidettavaksi, eikä katkoksia tule.

–Sovittelija-instituution puolueettomuutta on suojattava. Kun päätökset on tehty, on parempi että irtisanoudun välittömästi, hän kirjoittaa lähdöstään.

Helle viittaa myös menneisyyteensä ay-johtajana.

– Minua edeltäneet valtakunnansovittelijat ovat siirtyneet virasta eläkkeelle. Meillä ei ole viime vuosikymmeniltä esimerkkiä työelämässä aktiivisesti toimivasta valtakunnansovittelijasta. Minulla on työuraa jäljellä vielä yli kaksikymmentä vuotta. Ehdin ja haluan tehdä vielä paljon.

Aiemmin Helle on työskennellyt muun muassa Toimihenkilöliitto STTK ry:n edunvalvontajohtajana, Työeläkevakuuttajat TELA ry:n johtajana sekä Akava ry:n ja Tehy ry:n edunvalvontajohtajana.

– Minulla on pitkä ura erilaisissa tehtävissä takana. Siirtyminen työnantajajärjestön vaikuttajaksi ja pääneuvottelijaksi on minulle askel uuteen, Helle sanoo tiedotteessa.

– Sen askeleen otan avoimin ja innokkain mielin. On hienoa olla mukana uudistamassa Teknologiateollisuutta ja auttaa sen jäsenyrityksiä menestymään kovassa globaalissa kilpailussa, Suomen etua edistäen. Samalla minulla on mahdollisuus oppia ja uudistua itse. Oppiminen ja uudistuminen ovat aina olleet sydäntäni lähellä, hän sanoo.

Lähde osin: Kauppalehti

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Jussi Keinonen

Hellehän tuli ay-liikkeen puolelta sovittelijaksi. Itse vetäisin rohkeasti sen johtopäätöksen, että hän on eri osapuolia nyttemmin runsaasti kuunnelleena tullut siihen ratkaisuun, että toisella puolella on järkevämpiä tai vastuullisempia ihmisiä.

Toki Helle itse sen ainoastaan tietää.

Risto Salonen
Vastaus kommenttiin #6

Juhani Salonius oli 53 vuotias nimityshetkellä contra Minna Helle, joka oli 42 nimityshetkellä. Helle nimenomaan sanoi tekevänsä vielä 20 vuotta uraa jossain muualla. Jos on kyvykäs, on myös kysyntää Saloniusta mitenkään aliatvioimatta.

Matti Auer
Vastaus kommenttiin #4

Järkevä ja järkevä. Mihin on unohtunut myötätunto ja solidaarisuus, se on myyty nykyään rahan markkinoille. "Järkevä" näemmä hamuaa enemmän tienestejä. Yleinen mentaliteetti on se, että pelastukoon ken voi ja heikot sortukoon elon tiellä. Historia tulee tuomitsemaan aikanaan.

Markku Koivisto

Saattoipa käydä niinkin, että rakennustyöväen liitto huomasi, ettei Helle ollutkaan puolueellinen heidän suuntaasa vaikka ay-lähtöinen onkin. Kiristyslinjaksihan tuo on muodostunut, arvovalta pelissä ja siksi mahdoton sovitella.
Muuan Jouko Ahonen tuota jyrkkyyttä yritti, perin surkein tuloksin ihan kaikkien kannalta.

Mikko Paavola

Minna Helle hieno nainen ja tietää mitä tekee. Palkkauskin on varmaan kaksinkertainen valtakunnansovittelijan palkkaan verrattuna. Valtiolliset palkat jäävät noista jälkeen aina.
Mitä sitä takkuamaan kun pääsee päivätyöhön eikä tarvitse iltoja istua riitoja ratkomassa.

Pertti Aaltonen

Periaatteessa samoja hommia hän siellä jatkaa. Siellä ei olla missään valtion virastossa, jossa kintaat putoavat klo 16.00. Kyllä siellä Etelärannassa joudutaan riitelemään metallin junkkarien kanssa myös iltaisin. Valtakunnan sovittelijalla on virkakoneisto takanaan ja virkavalta voi myös määrätä asioista. Tarvittaessa valtakunnansovittelija saa poliisilta virka-apua vaikka niissä tapauksissa joissa jotkut eivät halua tulla sovitteluun.

Saa nähdä miten Helle siellä viihtyy. Metallin patruunat kyllä herkästi sanovat mitä pitää tehdä ja mitä ei. Työntekijäjärjestöissä voi sooloilla vapaammin.